10 kasım 2020 ermenistan'ın teslim olması
-
son dakika olarak paylaşılan bilgiye göre pasinyan puştu suşa yenilgisi ile karabağ'da mağlup olduğunu kabul etmeye ve aliyev'in tüm taleplerini kabule hazırlanıyor.
gecenin kısa bir özeti:ne oldu paşinyan?
önemli:bölgeye tsk barış gücü yerleşecek.
çok önemli:aliyev: nahçıvan ve azerbaycan arasında tüm ulaşım hatları inşa edilecek. iletişim ve enerji hatları yeniden onarılacak.
türkiye-azerbaycan arası sonunda birleşiyor...
önemli:anlaşmaya göre karabağ'da şu ana kadar geri alınan bölgeler,türk hakimiyetinde kalacağı gibi,karabağ'ın kalan kısımları savaşa gerek olmadan azerbaycan devletine teslim edilecek.
önemli:erivan canlı
kaynak
kaynak
kaynak
ermenistan başbakanı paşinyan:
sizler, bizler ve hepimiz için çok zor bir karar verdim. karabağ savaşı’nın yarın saat 13.00’de bitirilmesine yönelik bir bildiri imzaladım.
rusya ve azerbaycan devlet başkanları ile karabağ savaşının sonu için anlaşma imzaladım.
anlaşma benim ve halkım için inanılmaz derecede acı.
ermenistan başbakanı paşinyan:
geleceğimizi planlamak ve geçmişin hatalarını yapmamak için bağımsızlığımızı analiz etmeliyiz.
bu bir zafer değil ama yenilgiyi asla kabul etmeyeceğiz. bu ulusal birlik ve canlanma çağımızın başlangıcı olmalıdır.
pasinyan resmi açıklama
ekleme:sözde karabağ lideri arayik harutyunyan da mağlup olduklarını itiraf etti.
ekleme:azerbaycan cumhurbaşkanı aliyev’in az sonra ulusa seslenmesi bekleniyor.
ekleme:erivan'da kızgın halk parlementoya yürüyor.
ekleme:bazı ermeni askerler isyan ve darbe teşebbüsü içindelermiş.
ekleme:rusya devlet başkanı vladimir putin: “azerbaycan ile ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (tsi) itibaren ateşkes başladı.”
ekleme:antlaşma (resmi açıklama bekleniyor)
1. dağlık karabağ ihtilaf bölgesindeki tam ateşkes ve tüm askeri operasyonlar 10 kasım 2020 tarihinde 00:00 moskova saatinden itibaren ilan edilecektir. bundan böyle taraflar azerbaycan cumhuriyeti ve ermenistan cumhuriyeti, kendi mevkilerinde yer alacaklardır.
2. azerbaycan cumhuriyetinin qazax bölgesinde ağdam bölgesi ve ermenistan cumhuriyeti tarafından tutulan topraklar 20 kasım 2020 tarihine kadar azerbaycan tarafına iade edilecektir.
3. rusya federasyonu'nun bir barışı koruma birliği, dağlık karabağ'daki temas hattı boyunca ve laçin koridoru boyunca 1.960 tüfek, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 araç ve özel teçhizat vs konuşlanacaktır.
4. rusya barışı koruma birliği, ermenistan kuvvetlerinin çekilmesiyle konuşlanıcak rusya barışı koruma birliğinin kalış süresi, taraflardan herhangi biri bu hükmü süre sona etmeden 6 ay önce feshetme niyetini açıklamadıkça, 5 yıldır antlaşma kendini yineleyecektir.
5. ateşkesi izlemek için bir uzlaştırma merkezi kurulacaktır.
6. ermenistan, kelbecer'ı 15 kasım'a kadar, laçin bölgesini 1 aralık'a kadar ermenistan'la bağlantı sağlayacak biçimde azerbaycan'a devredecektir.
7. bölgedeki tüm ekonomik bağlantılar ve ulaşım bağlantıları engellenmiştir. ermenistan, azerbaycan'ın batı bölgeleri ile nahçıvan özerk cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları sağlayacaktır. bu taşıma bağlantısı, rusya ve fsb sınır servisi tarafından denetlenecektir.
8. esir takasları yapılacak ölü takasıda yapılacaktır
ekleme:dağlık karabağ'da teslim anlaşmasını kabul etmeyen ermeni komutanlar tutuklanmaya başladı.
ekleme: ermenistan'ın başkenti erivan'da halk, başbakan paşinyan'ın azerbaycan'la 'yenilgi anlaşması'nı imzalamasının ardından sokaklara döküldü.
ekleme:ermenistan'da halk, hükümet binalarına ve paşinyan'ın konutuna akın etti.
bazı protestocular hükümet binalarını kapılarını kırarak içeri girdi.
polis bazı noktalarda kontrolü kaybetti.
ekleme: erivan
ekleme:aliyev: bugün 3 ülkenin vardığı anlaşma, rusya'nın süreçteki rolünü önemli olduğunu gösteriyor ve cumhurbaşkanı erdoğan'ın sözüm sürecine aktif katılımından dolayı da teşekkür ederim. bugün gururla bu tarihi an ile hepinizi tebrik etmek istiyorum.
ekleme:aliyev: savaşın sona eriyor oluşundan memnunum. karabağ sorunu bugün çözülüyor. bugün azerbaycan halkı için tarihi bir gün.
ekleme:aliyev: cb erdoğan’a aktif katılımı için teşekkür ediyorum. türk ve rus barış koruma güçleri bugün sevk edilmeye başlanıyor.
önemli:bölgeye türk ve rus barış gücü sevk edilmeye başlandı. türkiye açısından çok önemli bir gelişme.
ekleme:azerbaycan cumhurbaşkanı aliyev, kelbecer'in 15 kasım, laçın'ın ise 1 aralık'a kadar azerbaycan'a geri verileceğini duyurdu.
ekleme:azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, anlaşmanın ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini söyledi.
ekleme:azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, paşinyan'ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil azerbaycan'ın "demir yumruğu" sayesinde imzaladığını söyledi.
ekleme:aliyev, rus askerinin anlaşma gereği dağlık karabağ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini duyurdu.
ekleme:azerbaycan ile ermenistan arasında imzalanan anlaşmaya göre ermenistan ile karabağ arasında bir koridor ve nahçıvan ile azerbaycan arasında bir koridor açılacak. rus ordusu, barış gücü olarak bölgede olacak.
görsel
ekleme:aliyev,paşinya hakkında ağır ifadeler kullanıyor. aliyev: "sıçan gibi kaçan paşinyan bu sözleşmeyi ağlaya ağlaya imzalayacak!"
önemli ekleme: ermenistan ordusunda komuta kademesinin bozulduğunu ve kontrolün kaybedildiği iddia ediliyor.ermenistan devleti iç kargaşaya sürükleniyor...
ekleme:azerbaycan cumhurbaşkanı aliyev az önce bir kez daha türkiye’nin ateşkesin kontrolünde ve karabağ sorununun çözümünde resmi rol oynayacağını açıkladı.
aliyev'e göre ateşkes gözlem merkezini rusya ve türkiye ortak yönetecek.
önemli ekleme: 10 kasım'da, dağlık karabağ'daki barışı koruma ve izleme misyonu çerçevesinde bir rusya-türkiye etkileşimi anlaşmasının imzalanması bekleniyor.
ekleme:karabağ’a intikal eden rus barış güçlerinin konvoyu görüntülendi. kaynak
ekleme:aliyev canlı yayında paşinyan ile dalga geçiyor...
ekleme:ermenistan başbakanlık binası kaynak
ekleme:aliyev: imzalanan anlaşmada d.karabağ’ın statüsü hakkında hiçbir şey yer almıyor. yoktur statü falan. statü cehenneme gitti. noldu paşinyannn!
aliyev: nahçıvan ve azerbaycan arasında tüm ulaşım hatları inşa edilecek. iletişim ve enerji hatları yeniden onarılacak.
aliyev: ben devlet başkanı olduğum sürece d.karabağ’ın statüsü olmayacaktır.
ekleme:paşinyan'ın, rusya'ya nın soçi kentine kaçtığı iddia ediliyor.
ekleme:aliyev: yakında gizli bilgileri de açığa kavuşturacağım ve bunları duyuracağım. savaşı durdurmam için her gün baskıya maruz kaldım. biz topraklarımızda sonsuza dek yaşayacağız. bundan sonra da kimse bizi topraklarımızdan atamayacak.
ekleme:aliyev: "bugünkü bildiride, rusya ve türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz"
ekleme: paşinyan facebook üzerinden açıklama yapıyor:
azerbaycan'a ve nato üyesi türkiye'ye karşı savaştık. ordumuz onurla savaştı. kurbanların yakınlarına ve arkadaşlarına boyun eğiyorum. bu kararı askeri durumu ve olası gelişmeyi dikkate alarak aldık. bildiriyi imzalamaktan başka şansım yoktu.
nikol paşinyan: “şunu anlayın ki, azerbaycan ordusuna ve nato’nun ikinci büyük ordusu olan türk ordusuna karşı savaştık.”
paşinyan: "aldığım karar, derinlemesine analizler ve askeri duruma ilişkin bilgi sahibi kişilerin değerlendirmeleri temelinde alındı"
paşinyan: "ya hepten kaybedecektik yahut bu anlaşmayı imzalayacaktım. kaybetmektense haklarımızı korudum."
ermenistan başbakanı paşinyan:
cephede savaşan ermenistan ordusunda birçok yolsuzluk yapıldı. sorumluları kendi içimizde aramalıyız. savaşmadılar.
ekleme:türkiye ve rusya arasında karabağ’da ortak garantör anlaşması imzalanacak, bu anlaşmaya göre türk silahlı kuvvetleri yarın saat 17:00’dan itibaren karabağ’a hareket edecek. -
ermenistan başbakanı nikol paşinyan açıkladı. ermenistan kayıtsız şartsız teslim oluyor. anlaşma şartlarında nahcıvan ile azerbaycan arasında koridor açılması da var deniyor.
dün ermenistan'da 17 muhalefet partisinin başkanları paşinyan'la görüşmüşlerdi. görüşmelerde ermenistan'ın 40 günde 20.000'e yakın zayiat verdikleri(ölü+yaralı) ileri sürülmüş. nüfusu 3 milyon olan bir ülke için facia bu. o görüşmede teslim olmaya ikna edilmiş olabilir.
edit: ermenistan hükümet kaynakları nikol paşinyan'ın başbakanlığının yasadışı olduğunu ileri sürmüşler. erivan karışır bu gece
edit2: karabağdaki bazı ermeni komutanlar karara uymayacaklarını ve gerilla savaşına başlayacaklarını belirtmişler. yeni bir terör örgütü doğuyor olabilir. azerbaycanla iyice kader ortağı olacağız.
edit3: bu gece ermenistan'da darbe olabilir, demedi demeyin.
edit4: darbe olmadı, azerbaycan ordusu darbe yapacak kadar bile ordu bırakmamış ermenistan'da -
1 ay boyunca sozlukte ermeni sevicilik yapan zavalli minik asala militanlarini yasa bogmus turk milletini sevince bogmustur.
"azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir."
gazi mustafa kemal atatürk -
ben bir azeri türküyüm, aliyev'in zafer konusmasi boyunca, gazi mustafa kemal atatürk'ü düsündüm. zaferleri, zekasi, zerafeti, düsmanlarinda bile hayranlik uyandiran o essiz karizmasi, gecmisten bu güne tüm devlet baskanlari normal, standart, onlari elestirmek maksadiyla yazmiyorum, fakat büyük atatürk citayi öyle bir yere koymus ki, geriye kalan tüm liderler siradan kaliyor.
-
ermenistan'ın kayıpları o kadar fazla ki artık cepheye asker yollamakta zorlanıyor. imha edilen araçları, kaybedilen mühimmatı saymıyorum bile. en son 40-50 yaşındaki dayıları yollamışlardır cepheye savaşsınlar diye. savaşacak asker bulamayınca nasıl savunacaksın orayı? mantıklı karardır. asıl korktuğum şey türklerin diplomaside beceriksiz olduğu. biz savaşta kazandığımızı kağıt üstünde vermeyi severiz. umarım öyle bir şey olmaz.
-
bu noktadan sonra en büyük iş, azerbaycan'ın medyasına ve tarihçilerine düşüyor. süreci azami derecede net ve detaylı bir şekilde belgelemeliler ki, bu götoşlar 20 sene sonra "bizi soykırmışlardı auuuu" diye ağlamasınlar. tarzları o çünkü, hazır olmak lazım.
-
inşallah azarbaycan, karabağ'ın tamamını almaktan vazgeçmez. bu şu durumda son derece saçma olur. zaten ordusu perişan edilmiş bir ermenistan var. bırak karabağ'ı imkanlar el verse erivan'a kadar gidebilirler.
rusya'nın yarı yarıya taksim seçeneği kabul edilebilir değil. kaldı ki bu çözüm de değil. ermenistan'a toparlanabilmesi için zaman kazandırmak demek.
umalım azerbaycan cephede kazanıp, masada kaybetmesin. -
türkiye cumhuriyetini kuran, ulu önder mustafa kemal atatürk'ü andığımız bugün, tarih yine onu haklı çıkarmıştır; "bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır."
karabağ, uğruna yıllarca beklemiş ve sonunda kan, ter, emek ve gözyaşı akıtmış azerbaycan toprağıdır.
edit: düzeltme -
keşke öyle olsa ama vardır altında bir şey. 1 güne kalmadan yine sivillere saldırır bu kansızlar.
-
azerbaycan'ın açık bir zaferidir.
sürekli yok şu olmamış yok bu alınmamış diyerek, oturduğunuz yerden iki haber, belki birkaç makale okuyup, 4-5 tane de tank patlatma videosu ile konuyu yorumlamak zorunda değilsiniz, buna hiç gerek yok. azerbaycan ordusu gayet düzgün ve başarılı bir sefer yürüttü, nokta.
neredeyse onyıllardır durup usanmaksızın şımarık çocuklar gibi davranan, sürekli pışpışlanmak isteyen, binlerce kilometre ötede kaliforniya'da ve/veya paris'teki huzurlu mülklerinde tuzu kuru bir şekilde en ufak olay karşısında bile "ama soykırım ama hep biz haklıyız, bizden gayrısı hep haksız!" diye sürekli ağlayıp duran saplantılı ırkçı ve faşist ermeni zihniyeti en son darbesini de aldı.
akıllanırlar mı? elbette hayır! bundan sonra da ne yapacakları belli. bol bol sosyal medyada ağlayacaklar, hala aynı temelsiz argümanlarını öne sürüp her yıl nisan ayında aynı soykırım masallarına devam edecekler, savaş meydanında kaybettiklerini unutup politika masalarında akıllarınca bir şeyler kazanmaya çalışacaklar... yani onların cephesinde değişen birşey olmayacak.
gelelim bizim tarafa. şimdi oturduğunuz yerden oraya da girsinler burayı da alsınlar demek kolay. o işler öyle olmuyor, red alert oynanmıyor burada. bu anlaşma kararı alınırken farklı dinamiklerin düşünüldüğü çok belli.
savaş zor iştir. hem maddi hem de manevi olarak yıpratır. öyle ya da böyle temmuz ayından beri azerbaycan ordusu seferi durumda. fiili çatışmalar öncesinde de farklı alarm kademelerinde beklenildiğini düşünürsek azerbaycan ordusunun biraz soluklanmaya, silah teçhizata bakım yapmaya, kayıplarını gidermeye, askerin dinlenmesine ve moral motivasyon takviyesine ihtiyacı vardır. bu gayet normal bir durum.
ayrıca maddi olarak ülkenin büyük bir kaynağını bu çatışmaya ayırmak zorunda kalmak muhtemelen azerbaycan'ın ekonomisini de zorlamıştır. petrol gibi bir nimetleri olsa da neticede savaş çok büyük maddi kaynak isteyen bir durum. muhtemelen durma kararında ekonomik nedenler de işin içindedir.
çok entry okudum ama bu söyleyeceğime değinen az entry var. bölgede ele geçirilmeyen noktalardaki demografik yapı da varılan bu anlaşma kararında etkili olmuştur diye düşünüyorum. neticede nüfus olarak hiç var olmadığınız ve ermenilerin çoğunlukta olduğu yerlere ulaştığınızda buralara hakim olmak için siyasi idareyi kurmak, yeni vatandaşlarınızı yerleştirip türk varlığını arttırmak ve bölgeyi demografik olarak değiştirmek uzun ve zorlu bir durum. bununla birlikte ekonomik imkanlarla da çok alakalı ve çok dikkatli yapılması gereken planlı bir faaliyet. ayrıca ilerleyen dönemde buralarda yaşayan ermenilerin içinde yuvalanabilecek ayrılıkçı terör unsurlarıyla başetmek gibi potansiyel sorunlarınız da olacaktır. dolayısıyla azerbaycan'ın henüz ele geçiremediği ve bir şekilde ermeni tarafında kalmasını kabul ettiği bölgelerde orada yerleşik nüfusla alakalı bu durumun etkili olduğunu varsayabiliriz.
bazı enrtylerde yok amerikalılar bölgeye gelir yok neden rusları soktular gibi acayip fikirler var. sevgili arkadaşlar sphere of influence diye bir terim vardır uluslararası politikada. türkçesi etki alanı gibi birşey. bir devletin bir şekilde kaderinde söz sahibi olduğu bölgeler, durumlar için kullanılır bu terim. şimdi beğenseniz de beğenmeseniz de kafkaslar yüzyıllardır rusya'nın sphere of influence bölgesidir, bunu değiştiremez ve engelleyemezsiniz. bu bölge amerika'nın ve diğer emperyalist batı ülkelerinin giremediği, rusya'nın buna kesinlikle izin vermeyeceği bir alan. bunu geçmişte amerika'nın gazıyla gürcistan denedi boyunun ölçüsünü de aldı. o nedenle karabağ olayında da rusya'sız bir çözüm düşünemezsiniz. yapılan anlaşma içinde rusya'ya büyük abilik rolü zaten öyle ya da böyle verilecekti. azerbaycan ilerleyişi bir noktada kesilecekti. gelgelelim o nokta bu zaman oldu. şimdi yapılması gereken bölgede azerbaycan egemenliğini bir an önce tesis etmek ve nüfus olarak türk yerleşimini sağlayıp ortalığı sağlama almak.
bazı yazarların "keşke daha ileri gidilebilseydi ve daha fazla toprak alınsaydı." yazdıklarını okudum. bir savaş durumunda amaçlar ve gerçekler arasında bir denge kurmanız lazım. eğer çok fazla toprak derseniz o zaman daha fazla askerinizi daha fazla risk ve daha fazla kaybı göze alıp bölgeye sokmanız lazım gelir. mesela hava kuvvetlerini de sokacaksınız işe ama çok değerli olan uçak ve pilot kaybını göze almanız lazım. hava kuvvetlerini işe soktuğunuzda da belki yanlış yerlere bomba atma ve gereksiz yere sivil kaybına neden olmakla suçlanacaksınız çünkü ermenilerin içi çocuk dolu bir anaokulu bahçesine grad roketatar sokup oradan füze yağdırmayacağının bir garantisi yok. işte neticede bir savaş çeşitli tercihlerin işin içinde olduğu bir durum. ancak savaşta her şeyden önemlisi nerede durulması gerektiğinin bilinmesi. şu anda ermenistan tarafı çok ağır darbe aldı ve nereden bakarsanız bakın bir 10-15 sene askeri açıdan toparlanamaz. siyasi ve ekonomik anlamda da aynı şekilde ağır bir döneme girecekler. azerbaycan tarafı karabağ'da inisiyatifi tamamiyle ele aldı ve avantajlı konuma geçti. belki de geri kalan topraklarını birkaç yıl içinde masada bile alabilirler. sırf ermenistan'ın içine düştüğü kriz durumu bile elde edilen psikolojik ve fiziki üstünlüğün ne denli önemli olduğunun belirtisi.
bu arada şu anda askeri açıdan bakarsanız kimsenin henüz dile getirmediği bir olay var aslında. o da şu ki; düzenli iki ordu savaştığında asli hava kuvveti unsurları yani avcı uçakları, klasik hava bombardımanları, cas görevleri vs vs olmadan, tüm bu teknolojik ve taktik kabusu işin içine karıştırmadan sadece iha/siha kullanarak bir tarafın nasıl bu derecede sindirebildiği konusu eminim ki şu anda batılı askeri analistler tarafından ciddi olarak inceleniyor. bu çatışma tarzı yani savaş alanındaki kara kuvvetleri üzerinde iha/siha baskısı ve bu baskının muhtemel etkileri gördük ki korkunç olabiliyor. özellikle yetersiz hava koruması durumunda bu durum kabus haline geliyor (ki aslında ermenilerin yaşadığı durumun bir benzerini 1944 kışında almanlar müttefikler karşısında ardenlerde yaşadı). asıl odaklanmamız gereken husus bu iha/siha hakimiyetine dayalı hava harekatı konseptinin dünya askeri havacılığından bazı şeyleri değiştirebilecek potansiyelde bir durum olması. nato ve amerika yıllar boyunca gelişmiş askeri havacılık teknolojisinin ve buna bağlı askeri taktiklerin savaş alanında belirleyici unsur olduğu söyleyip durdu ama önce suriye meselesinde ve şimdi de karabağ olayında gördük ki milyon dolarlık jetlerin ve karmaşık askeri havacılık taktiklerinin ötesinde çok ucuza mal edilen drone'ların ciddi bir belirleyici etkisi var. elbette bu durum sadece saldıran taraf için değil savunmacı için de yeni bir çalışma alanı açıyor. günümüz ihalarının alt ve orta irtifada hakim olduklarını düşünürsek bu seviyede etkili olabilecek ama aynı zaman en küçük askeri birim tarafından da rahatça kullanılabilecek anti-iha savunma silahlarının tasarlanması çok da uzak değil. elbette bu durumun çok fazla konuşulması gereken noktası var. bir gps imalinden tutun da ciddi şekilde katmanlı hava savunması olan iki güç karşılaştığında iha/siha ne denli etkili olabilir vs vs çok kafa yorulması lazım. neyse, işe bir de bu tarafından bakın derim.
ekleme: bir yazar iha/siha kullanımında libya'da vardı dedi. evet doğru orayı yazmayı unutmuşum. bu arada yine son paragrafa yazmayı unutmuşum, askeri anlamda uçakların ilk faaliyetinin 1911'de, italyanların libya'da bizim güçlerimize karşı uçak kullanması ile başladığı varsayılıyor. bu durumda dünya askeri havacılığında 2. defa tarihe geçecek bir olaya karışıyoruz.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap