• oo içeriği full bir site.
  • hemen sık kullanılanlarıma kaydettiğim site.
  • okuduğun, okumayı düşündüğün, şu anda okuduğun, yarım bıraktığın kitapları arşivleme olanağı sunan sitedir. ayrıca kitap ve yazarlarla ilgili bilgiler, haberler, fotoğraflar, röportajlar yer almaktadır. kısaca her yönüyle faydalı içeriğe sahip bir sitedir.

    ilaveten, kanımca tasarımı goodreads'ın tasarımından daha sade, daha iyidir. her kitapseverin katkısını sunması gerekmektedir.
  • --bu entarinin öncesi için #43172840 --

    lisenin son yıllarında bir çetele tutuyordum. kısa bir dosya halindeydi. okuma listesi vardı. bir de her kitap için kişisel yorumlarım ve özel notlarım vardı. üniversiteye geldikten sonra baktım böyle olmayacak. dedim ki madem yazılımcıyım. yapayım şöyle bir site de düzene oturtayım. başladım siteyi tasarlamaya. yaparken çok heyecanlıydım doğrusu. bana muhteşem bir fikir gibi geliyordu ve araştırmama rağmen böyle bir site bulamamıştım. sitenin ismini bul, css'ni yaz, php'sini yaz derken mayıs 2012'de site hazır sayılırdı. bir ara gecenin ikisinde harıl harıl kod kasarken arkadaş birden odaya daldı. "lan yasa kitapokuyoruz.com" diye bir site var dedi. siteyi inceledim. kafamdaki siteyi yapmış adamlar. hayallerim suya düştü. bildiğin dumura uğradım. fakat sonra da siteyi inceleyince asp ile yapılmış dandik bir site olduğunu anladım. o zaman da daha düzgün bir şey yapayım ki işe yarasın dedim. sonuç olarak mayıs 2012'de yayına aldık siteyi. sitenin ismi de 1000kitap oldu. slogan da "1000kitap okuma projesi." yaşımdan yola çıkarak ölmeden önce en az kaç kitap okuyabilirim düşüncesiyle 1000 sayısını elde ettim. (yaş 20, iki haftada bir kitap, yılda ortalama 25 kitap olsa bu da 40 sene de 1000 eder.) sonuç olarak bir hevesle yayına aldık siteyi. başlarda kötü olsa da şimdilerde iyi bir yerlere gelmeye başladı.

    an itibariyle 18.332 kitap, 6.311 yazar, 6.161 okur, 2.139 haber, 192 röportaj, 278 alıntı ve 3.605 kitap incelemesi barındırıyor. içeriklerin hepsini kullanıcılar ekliyor. (2016 editi: bu veriler 2014'ten kalma. 2016'nın sonu itibariyle 65bin+ kitap, 20bin+ yazar, 64bin+ okur, 200bin+ alıntı, 60bin+ kitap incelemesi bulunuyor. şu anda kitap sosyal ağı alanında türkiye'nin en büyük sitesi oldu.)

    sonuç olarak ortaya şöyle bir site çıktı: http://1000kitap.com/

    dipnot: entry reklam gibi oldu. fakat 1000kitap başlığına bakanlar hiç entry girmediğimi görebilir. 1 senedir sözlükte yazar olmama rağmen entry giremiyorum bir türlü. yazarların reklam demesinden korkuyorum doğrusu. okuma alışkanlığı kazanmanın yolları başlığını görünce bir şeyler yazasım geldi.

    dipnot2: entry'yi baştan okuyunca ben'li çok cümle kurduğumu fark ettim. aslında kodlar vs fikir bana ait olsa da siteyi ayakta tutan tamamen editörler, kütüphanecilir ve okurlar. insanlar girip kitap ekleyip, profillerini vs güncellemeseydi sanırım 2 ay bile dayanamazdı.

    dipnot4: mayıs 2012'de bir şöyle amatör bir tanıtım videosu yapmıştım. eğlenmek için izleyebilirsiniz: https://www.facebook.com/…0940543620&type=2&theater

    tanım: okuma çetelenizi tutabileceğiniz, kitap arkadaşlıkları kurup, kitaplara yorum yapıp oy verebileceğiniz sosyal kütüphane-ağ.

    edit: video linkini düzelttim.

    ek: bir de goodreads'le tanışma anım var da onu da sonra anlatırım.
  • (bkz: #44969977)
  • yeni tasarımla beraber kullanıcılarına reklamları kapatma olanağı sunmuş site.

    şaka maka türkiye'de hiç karşılaşmadığım bir durum bu. bakalım nasıl tepkiler gelecek.
    şöyleki ziyaretçi trafiğine baktığında 1000kitap'ta kullanıcıların yüzde 80'inden fazlası kayıtlı değil. reklamları kapatmak için de kayıtlı olmak şart. bu durumda zaten reklamların büyük oranda ziyaretçilere gösteriliyordu. ama son gelişme sayesinde kayıtlı kullanıcı sayısı da artacak, insanlar "reklamların dayatılmamasından" hoşnut olarak gıcık da kapmayacaktır.

    edit: bu 1000kitap başlığına paranoyak gibi, hepten sadece ben yazmaya başladım. uzun bir süre yazmayacağım.
  • 1000kitapla tanışmam uzun ve verimsiz bir dönemin psikolojik etkisiyle olmuştur. son birkaç yıldır okuduğum kitaplarla ilgili sıkıntılar yaşıyorum, ne konusunu, ne tarzını, ne anlatımını hatırlamıyorum. hatta kitabı okuduğumu bile unutuyorum. erken yaşlanma sanırım. bir ara listeler tutuyordum, o da kaynadı gitti.

    ne okuyacağımı bulamadığım bir dönemde elimdeki kitaplar hakkındaki eleştiriler bir bulayım dedim. kitap satışı yapan sitelerdeki yorumları okurken, çok ama çok yetersiz olduklarını fark ettim.

    internet sörfü sırasında benzer nitelikte bir siteye üye oldum. ne kitap ekleyebiliyorsun, ne yanlışlıkla eklediğin bir kitabı silebiliyorsun, ne doğru dürüst bir yorum var, ne de gerçek hedef okuma! okuma kültürü adı altındaki çöpçatanlık sitesine hoş geldiniz! daha yeni üye olmuşum, kitapları eklemeye çalışıyorum, tanışalım mesajları başlayınca, dedim kaç kızım...

    sonra ikinci bir siteye üye oldum, orası nispeten daha iyi ama, soğuk, okurların birbirleri ile etkileşimleri yok. kitabı oku, beğendiğin alıntıyı ekle, yorumunu yaz puan ver kapat. okurlar, beğenirse yorumunu ya da alıntını, beğenir tek bir okuyucu bile, tek soru sormaz, lütfedip yaptığını doğru dürüst incelemez.

    bu arada malumunuz bu siteler üyelerin birbirlerini takip etmeleri üzerine de kurulular.

    1000kitap'ı buldum, üye oldum yine okuduğum kitapları eklemeye başladım, tık bir mesaj heh dedim yine başladık, açtım mesajı meğer biri okuduğum kitap hakkındaki yorumumu sormuş, görmüş tanıtımını beğenmiş yazarı hiç okumadığından karar verememiş, düşüncemi soruyor. şaşırdım, aklımda kaldıklarıyla okuduklarıma yorumlar eklemeye başladım, insanları takip ettim, onlar beni takibe başladı derken, garip bir ilişkimiz oldu. hemen her gün siteye giriyorum.

    kitap okuma alışkanlığımı da değiştirdi. 2015 ocak - nisan ortasında 30 kitap okumuşum, ki ben az okuyan biriyimdir. ayda 7,5 ortalama hiç fena değil.
hesabın var mı? giriş yap