• havada 7 saat 21 dk boyunca bekleme (holding) yaparak türk havacılık tarihine geçmiş türk hava yolları seferidir.

    bu beklemenin sebebi atatürk havalimaninindan kalkisindan sonra epilepsi nobeti geciren 16 yasindaki bir kiz cocugu sebebiyle medical emercengy deklere edilmesi fakat uçağın mevcut yüküyle ataturk havalimanina inememesi, gerekli ağırlığa düşmesi icin yakit yakmasi gerekliligi oldugu bildirilmistir.

    yolculardan birinin doktor olmasi buradaki tek sansin yaver gittigi noktadir.

    burada goze carpan en önemli nokta bir cok transanlantik ucus yapan ucak modelinin aksine bu leasing ile kiralanmis a333 da opsiyonel olarak yakit bosaltma (fuel dumping) sistemi (jettison pompası) bulunmamasidir.

    tum yolcu ve murettebata geçmiş olsun.

    https://pbs.twimg.com/…a/dmcohydwkaapwe7?format=jpg
    https://pbs.twimg.com/…a/dmcx8iiw4aem-kr?format=jpg

    edit: bu olaydan da kavga çıkarmayı basarmissiniz tebrikler. olayda herkes isini dogru yapmisken nedir bu tartisma sadece cikarilmasi gereken dersler olmustur onuda yetkililer çıkarmıştır. thynin hemen basin aciklamasi ile olayi bilgilendirmesi bile yeterli.

    ayrıca 121.1 e de geçmiş olsun.
  • işin cahili olarak anlamadım bir nokta var. acil bir durum var. geri dönelim diyorlar ama 7 saat sürüyor. nerede kaldı bunun aciliyeti.
  • ilginç bir uçuş olarak gerçekten tarihe geçmiş. hastaya geçmiş olsun, umarım ciddi bir şey yoktur. diğer yolculara da geçmiş olsun. 7 buçuk saat marmara bölgesini izlemek zor olsa gerek.

    havacılıkla hobi olarak ilgili birisi olarak aklımda çok değişik sorular var bu uçuş hakkında. işin içinde olan birisi beni yeşillendirirse memnun olurum.

    edit: yeşillendirildim. teşekkürler herkese. :)
    edit2: aklıma takılanların cevabı başlıkta 5-10 kere açıklanmış zaten bilgili kişilerce. o yüzden buraya tekrar yazmak istemedim. başlığın ileri sayfalarını okuyup merakınızı giderebilirsiniz. :)
  • fenalık geçiren kıza geçmiş olsun ama içindeki diğer 253 yolcuya daha bi geçmiş olsun. hani uçak 7 saat istanbul üzerinde tur atacağına kuzey kutbuna ne biliyim en azından bir svalbard’a falan gidip gelseydi keşke yani empati yapıyorum 7 saat boyunca devasa bi tenekenin içinde sürekli bağcılar, gaziosmanpaşa esenler manzarasına tepeden maruz kalıyorsun..ne zor bi imtihan. uçaktaki yolcuların hepsi ekmeğe falan bastı herhalde kuran yırttılar başka açıklaması yok. geçmiş olsun yine.
  • yolcu sanırım havada 50 kere nöbet geçirip iyileşmiştir. yahu basın gidin izlanda'da yolcuyu indirip yolunuza devam edin böyle bir şey olabilir mi ya?
  • fuel dump özelligi olmayan bir airbus a330u transatlantik ucuran thynin, olayın bu şekilde gelişmesindeki payı unutulmamalı.

    ya opsiyon olarak fuel dumpingozelligine sahip bir ucak leaseedeceksin, ya da o ucagi transatlantik ucurmayacaksin. havacilikta her zaman en kotuye gore hazirlik yapilir. bugunku senaryoyu cok daha kotu bir hale getirsek ve desek ki kaptan pilotlardan biri kalp krizi geciriyor, dinlenen kaptan pilot da gelip ne olduguna bakiyor ve arkadasini feci bir sekilde gorerek fenalasiyor. bu durumda ucak, baski ve stres altindaki 2 deneyimsiz pilot ile 7 saat trafigin yogun oldugu bir bolgede turlamak zorunda kalacak. boyle bir tahayyuldeki hata ihtimali normal sartlarin belki bin kati. bu riski neden yolcular yasamak zorunda olsun ki?

    edit:imla
    edit2: başka yerden okumak isteyenler için; http://m.airporthaber.com/…n-sure-havada-kaldi.html
  • pratik türk zekası için mükemmel bir örnek teşkil etmiş vaka. büyük geçmiş olsun.
  • muhtemelen 7 saat sonra atlantik üzerinde olacağından istanbul'a inmesine karar verilmiş gibi gözükmekte.

    ama esas problem transatlantik uçuş için aldığı yakıtla acil iniş yapamayacak uçakta fuel dump (yakıt tahliye) sistemi olmaması. cinayete teşebbüs gibi birşey. havacılık standartlarında uygulaması nasıldır bilmiyorum ama herhalde bir yaptırımı vardır.
  • uçaktaki acil durum bir yangın olsaydı ne yapılacağını merak ettiğim sefer. yanan uçakla 7 saat dolaşılacak mıydı yoksa fazla ağırlığa rağmen iniş mi denenecekti? her iki durumda da sonu birilerinin ölümüne neden olacak.

    her koşulda star alliance member olmakla, standartlarının yüksekliğiyle övünen bir şirket için böylesi bir şeyi kabul edilebilir görmüyorum.
  • benim anlamadığım nokta şu: epilepsi geçiren hastaya biz ambulans çağırsak gelmiyor. önemsiz bulunuyor. hazır orda hekim de var. yapılabilecek sınırlı müdahaleler( nefes yolunun açılması, hastanın yatar konuma getirilmesi vs) yapıldıktan sonra zaten 1 saate uyanmış olucak hasta en geç. geri kalan 6 saat boyunca neden hold yapmış. emergency deklare edildikten sonra geri çekilemiyor mu öyle bir kanun mu var?
hesabın var mı? giriş yap