• bu toplantı aslında çok önemli bir kararın alındığı bir toplantı.

    o da altılı masanın 6 nisan'dan önceki erken seçime evet demeleri veya sonrasına denk gelen bir erken seçime hayır demelerinden kaynaklanıyor.

    burası çokomelli, iyi okuyun. bu senaryoda, hani bir ihtimal bile olsa, rte aday olamıyor. düşüncesi bile güzel. toplanın.

    * hikaye şöyle;

    geçtiğimiz sene, yani 6 nisan 2022 tarihinde cumhur ittifakı seçim kanunu'nda değişiklik yaptı. anayasa'ya göre de bu değişikliklerin uygulanabilmesi için 1 sene geçmesi lazım.

    - anayasa madde 67/son: "seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz."

    dolayısıyla altılı masa bu 4 sayfalık metinle diyor ki, 6 nisan 2023'ten sonra olursa erken seçime hayır diyeceğiz. önce olursa da evet diyeceğiz. çünkü geçen sene cumhur ittifakının seçim kanunundaki değişiklikleri ekarte etmek için bir hamle yapılması gerek ve bizim de hamlemiz bu (tıpkı bir satranç oyunu gibi). ve bu erken seçime ancak tbmm'nin karar vermesiyle rte üçüncü kez adaylığını koyabilecek, işin kritik noktası burada. cumhur ittifakının oyları erken seçimin meclis üzerinden karar verilmesine de yetmiyor. haha!

    peki rte'nin üçüncü kez seçilebileceği erken seçim nasıl olabiliyor?

    cevap: eğer cumhurbaşkanı ikinci dönemindeyse (öyle) ve üçüncü kez seçilmek istiyorsa, bunun koşulu ancak bir meclis kararıyla erken seçim kararı verilmesi. bunun için de meclis tam sayısının beşte üç çoğunluğu yani 360 sayısı aranıyor (ay 116). hesabı da şöyle: 600x3/5=360.

    akp + mhp + bbp oyları ise toplamda 335.

    anayasa madde 116/3: "cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir."

    e bütün bu tantana niye? yine anayasa'da yazdığı üzere, bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilir ibaresi yüzünden. bu da 101/ll/2'de yer alıyor:

    "cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir" (ilk cümleyle)

    *

    bütün bunları topladığımızda şuraya varıyoruz:

    a) muhalefet istemezse yeni seçim kanunuyla erken seçime gidilemez. bu senaryoda rte yeniden cb olamaz.

    b) muhalefet isterse eski seçim kanunuyla erken seçime gidilebilir. bu senaryoda rte yeniden cb olabilir.

    c) akp yeni seçim sistemiyle erken seçim isterse muhalefetin reddiyle karşılaşır, rte üçüncü kez cumhurbaşkanı olamaz.

    d) akp eski seçim sistemiyle erken seçime giderse muhalefet bunu onaylar, fakat eski sistem akp'nin ve mhp'nin aleyhine olduğu için bu sefer işler onlar için oldukça olumsuz bir vaziyete bürünür.

    *

    şahsi görüşüm: sadece (b) ve (d) şıkkında rte cb olabilir. haricinde meclis kararıyla erken seçim olamayacağından rte anayasa gereğince doğrudan üçüncü kez cb olamaz.

    ortalık karışacak gibi.

    yepisyeni bir anayasal krize hoşgeldiniz.

    aslında kriz mriz değil, doğrudan anayasa hukuku ve ihtimaller belli de, şimdi yine başlayacak bir mağduriyet bir mağduriyet..

    (bkz: brace yourselves)

    (bkz: mağduriyet is coming)

    *

    (bkz: imamoğlu'na ceza verilip siyasi yasak getirilmesi/@dragonlady)

    (bkz: 15 aralık 2022 savcılığın istinaf talebi/@dragonlady)

    (bkz: yargının siyasallaşması/@dragonlady)
  • önemli ve somuttur. en gündemdeki ve mühim madde bana göre, iktidarın "mevsim şartlarını değerlendirerek" diye sıvadığı erken seçim girişimini, 6 nisandan önce (yani geçen seneki seçim kanunu değişikliklerinin geçerli olmayacağı bir tarihte) seçime varız yoksa destek vermeyeceğiz demiştir.

    ekleme:

    * 6 nisandan önceki seçime varız yoksa babayı alırsın kısmı ve bunun mutabakatla oluştuğu ifadesi çok önemli.

    * seçim listelerinde şehir şehir bölge bölge bile çalışarak mv adayı listesi oluşturacakların ısöylemeleri benim içimi biraz rahatlattı. konunun farkındalığı önemli.

    * tüm altılı masa argümanı zaten iki yıl sonra sistemi değiştirip yeni bir seçim üzerine kurulu. bu durumda iki yıllık cb adayının gerçekten bir anlamı kalmıyor. tüm süreç bu zemindeki sağlam kararlılıkla ilerlerse tabi.

    * cumhur tarafı arada anlaşmazlık çıkarmak için içerden dışardan çok uğraştı ama gördüğümüz kadarıyla bu metin çok kararlı, mutabakatı ciddi şekilde kamuoyuna sunan başarılı bir metin olmuş.

    * sıradan bir seçmen olarka ilk kez somut ve yerinde bir metin gördüm.
  • seçim tarihi belli olmadan aday açıklamamak çok doğru bir hamledir. tarihinde olması gereken seçimin ne zaman olacağı bile belli değilken aç kalmış aslanın önüne et atılmaz. en ufak bir fire bile vermeden her toplantı sonunda masa daha güçleniyor ve gündem sürekli masa oluyorsa varın siz düşünün iktidarın nasıl çaresiz olduğunu... iktidar için adayın kim olduğunun önemi yok. onlar için tek önemli şey bel altı vuracakları kişi için zamana ihtiyaç duydukları. masa bunu vermeyerek her şeyi ama her şeyi kitledi.
  • kararlı ve beklenen açıklamadır. en kritik noktalar hem cumhurbaşkanlığını hem de meclis çoğunluğunu nasıl sağalayacakları üzerine değerlendirmede bulunmuş olmalarıdır. zira cumhur ittifakı %45 gibi bir oyla meclis çoğunluğunu alabilir. bunun farkında olmaları güzel. sanıyorum ortak liste ile girecekler. ilerleyen dönemlerde bazı chp milletvekilleri, koltukları gidecek diye kazan kaldırabilir.

    artık kimin demokrasi derdinde kimin rant derdindw olduğu ortaya çıkacak.

    çok güzel gidiyorsun altılı masa. var olun.
  • arkadaşlar tayyip sürekli belli gerilim ve blöflerle adayı öğrenmeye çalışıyor ve 6'lı masa da bu tuzağa düşmüyor. o yüzden de aday bilerek açıklanmıyor. o yüzden bu toplantıda da açıklanmadı demek doğru değil. şu an 6'lı masa iyi oynuyor. içerde tayyip uzmanı insanlar var. hangi hamleyi neden yaptığını, taktiklerini, stratejilerini biliyorlar ve ona göre aksiyon alıyorlar. bence sorun yok.
  • güzel bir metinle, her konuda tam bir uzlaşma sağlanmış görünüyor.
  • seçime az kaldı yazanlar var. zamanında yapılsa 6 ay var daha... şu anda diyelim ki mansur başkan aday gösterildi; yandaş medyada her gece adama iftira atacaklar. belki uydurma davalar açılacak, örneği herkesin malumu.

    merak etmeyin o masadaki her partinin aklında bir isim ve yedekleri vardır. onlarca belki yüzlerce anket vardır masada... onlarda biliyor adayın önemini, sakin.
  • altılı masa ne kadar arif bilemiyorum, ama sözlükçüler kesin değil.
  • edit (kulis): eğer 26 ocak'ta aday belirlenirse 30 ocak'taki lansmanda aday da açıklanacak imiş.

    - 30 ocak'ta geçiş süreci yol haritası açıklanacak.
    - seçime ortak adayla gidilecek. (çoklu aday konusu kapandı)
    - aday belirleme süreci başladı. genel başkanlar istişare yapacaklar.
    - 6 nisan'dan önce bir erken seçime tamam diyeceklerini belirttiler. (sonraki bir tarihte seçime hayır oyu veriyor muhalefet. bu durumda rte'ye kalan tek seçenek meclisi feshetmek)
    - meclis çoğunluğu için çalışma yapılacak. (muhtemelen bazı partiler ortak listeyle gidecekler)

    kaynak

    aday 12 şubat'ın yıldönümünde açıklanacak bence.
  • valla gram umudum yoktu masadan ama sanki başaracaklar birşeyler ortaya koyacaklar gibi gelmeye başladı.

    altılı masa hakkında bundan sonra görüşüm pozitif oldu ama kılıçdaroğlu na bakışım hala negatif..
hesabın var mı? giriş yap