• çay partisine çağırıp kek börek kuru pasta yenilen bir diğer toplanti.

    sonuç yok lider yok karizma yok heyecan yok aday yok yazıklar ölsün diyoruz.
  • muhtemel adayları konuşmuşlardır aq..karar vermeden niye isim versinler...yok "toplantıda şu iki ismi konuştuk" mu diyeceklerdi...
  • bazıları gerçekten yapılan açıklamayı gerçek zannediyor. olm hiç mi kafanız çalışmıyor lan. bu herifler siyasetçi. bunu 10 toplantı önce de konuşmuşlardır. sadece gündem değerlendirmesi yapmak istiyorlar. aslında aday belli.. adayın gündem ve süreç değerlendirmesi için bir aradalar. olasılıklar, dezavantajlar, avantajlar, hukuki süreçeler vekaletler vs… biraz zeki biri gibi davranın.
  • bu toplantı aslında çok önemli bir kararın alındığı bir toplantı.

    o da altılı masanın 6 nisan'dan önceki erken seçime evet demeleri veya sonrasına denk gelen bir erken seçime hayır demelerinden kaynaklanıyor.

    burası çokomelli, iyi okuyun. bu senaryoda, hani bir ihtimal bile olsa, rte aday olamıyor. düşüncesi bile güzel. toplanın.

    * hikaye şöyle;

    geçtiğimiz sene, yani 6 nisan 2022 tarihinde cumhur ittifakı seçim kanunu'nda değişiklik yaptı. anayasa'ya göre de bu değişikliklerin uygulanabilmesi için 1 sene geçmesi lazım.

    - anayasa madde 67/son: "seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz."

    dolayısıyla altılı masa bu 4 sayfalık metinle diyor ki, 6 nisan 2023'ten sonra olursa erken seçime hayır diyeceğiz. önce olursa da evet diyeceğiz. çünkü geçen sene cumhur ittifakının seçim kanunundaki değişiklikleri ekarte etmek için bir hamle yapılması gerek ve bizim de hamlemiz bu (tıpkı bir satranç oyunu gibi). ve bu erken seçime ancak tbmm'nin karar vermesiyle rte üçüncü kez adaylığını koyabilecek, işin kritik noktası burada. cumhur ittifakının oyları erken seçimin meclis üzerinden karar verilmesine de yetmiyor. haha!

    peki rte'nin üçüncü kez seçilebileceği erken seçim nasıl olabiliyor?

    cevap: eğer cumhurbaşkanı ikinci dönemindeyse (öyle) ve üçüncü kez seçilmek istiyorsa, bunun koşulu ancak bir meclis kararıyla erken seçim kararı verilmesi. bunun için de meclis tam sayısının beşte üç çoğunluğu yani 360 sayısı aranıyor (ay 116). hesabı da şöyle: 600x3/5=360.

    akp + mhp + bbp oyları ise toplamda 335.

    anayasa madde 116/3: "cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir."

    e bütün bu tantana niye? yine anayasa'da yazdığı üzere, bir kişi en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilir ibaresi yüzünden. bu da 101/ll/2'de yer alıyor:

    "cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir" (ilk cümleyle)

    *

    bütün bunları topladığımızda şuraya varıyoruz:

    a) muhalefet istemezse yeni seçim kanunuyla erken seçime gidilemez. bu senaryoda rte yeniden cb olamaz.

    b) muhalefet isterse eski seçim kanunuyla erken seçime gidilebilir. bu senaryoda rte yeniden cb olabilir.

    c) akp yeni seçim sistemiyle erken seçim isterse muhalefetin reddiyle karşılaşır, rte üçüncü kez cumhurbaşkanı olamaz.

    d) akp eski seçim sistemiyle erken seçime giderse muhalefet bunu onaylar, fakat eski sistem akp'nin ve mhp'nin aleyhine olduğu için bu sefer işler onlar için oldukça olumsuz bir vaziyete bürünür.

    *

    şahsi görüşüm: sadece (b) ve (d) şıkkında rte cb olabilir. haricinde meclis kararıyla erken seçim olamayacağından rte anayasa gereğince doğrudan üçüncü kez cb olamaz.

    ortalık karışacak gibi.

    yepisyeni bir anayasal krize hoşgeldiniz.

    aslında kriz mriz değil, doğrudan anayasa hukuku ve ihtimaller belli de, şimdi yine başlayacak bir mağduriyet bir mağduriyet..

    (bkz: brace yourselves)

    (bkz: mağduriyet is coming)

    *

    (bkz: imamoğlu'na ceza verilip siyasi yasak getirilmesi/@dragonlady)

    (bkz: 15 aralık 2022 savcılığın istinaf talebi/@dragonlady)

    (bkz: yargının siyasallaşması/@dragonlady)
  • sağlam açıklamalardır. 6 nisan kararı özellikle önemli. hamle sırası ekonomistte.

    eğer sosyal medyanın istediği olsaydı;
    aylar öncesinden imamoğlu aday olmuştu. mahkeme kararı sonucunca, böyle bok gibi kalmıştık acaba aday olabilecek mi, seçilirse ne olacak diye. ipler akp'nin elinde olacaktı, acaba halkın seçimine saygı mı gösterecekler yoksa mazbatasını vermeyecekler mi diye buralarda başlık açacaktık. işin sonunda başka aday seçecektik o da ne olursa olsun 2. tercih olmuş olacaktı.
  • reisin kabile partisi ve küçük ortağının ilk seçimde hangi şekillerde sandığa gömüleceğini tane tane anlatan tam mutabakat açıklamasıdır.
  • açıklamaları gayet yerinde buldum. aday açıklanma işinin daha ileri tarihte olmasının hem artıları hem de eksileri var. lakin rte bel altı çalıştığı için ve adayı öğrenemedikçe hata yaptığı için hemen açıklamamak daha mantıklı durabiliyor.

    seçim tarihi için ya eski sistem nisan başı veya öncesi ya da haziran ayında ve zamanında kararı almaları tayyip'in planlarını bozar. zira kendisi hem yeni sistemle hem de ekonomiye son dokunuşları yapabilecekleri ve suni bir olumlu hava yaratabilecekleri bir zamanda sandığa gidilmesini istiyor. nisan ve öncesinde ekonomik sıkıntılar toparlanmış olamaz ve kış aylarında temel ihtiyaç tüketimleri daha maliyetli olur. seçmen sandığa cüzdanı boş gider. haziran ayına kadar da bu suni refahı sürdürmeleri pek mümkün değil, iyice köşeye sıkışma ihtimalleri var. ayrıca rte'nin ilk turda seçilme ihtimali çok ama çok düşük. bu süreç temmuz'a sarkarsa ve meclis çoğunluğunu ilk tur sonuçlarında kaybetmiş olursa ki illa ki akp mecliste güç kaybedecek, ikinci turda ipi göğüslemesi iyice zorlaşacak. o belirsiz süreçte borsayı, döviz kurunu ayarlamak da çok zor olacaktır.

    özetle masadan çıkan kararlar bence stratejik olarak önemli. hassas düşünülmüş. bu toplantı sonucunu anlamayıp masayı beğenmeyenler siyaset ile ilgilenmeyi bıraksınlar.
  • eğer bu bir aday saklama projesi değilse daha yeni aday belirleme çalışmalarına başlamalarına sadece gülerim. ulan 10 toplantı yapmışsınız anca mı çalışmalara başladınız. kalan 9 toplantıda altın günü mü yaptınız futbol yorumu mu yaptınız anlamadım ki.
  • (bkz: #147270000) buraya atıfla, bir anayasal krizin de anayasanın lafzından kaynaklanabileceğini düşünüyorum. anayasa 3.kez adaylık için erken seçim değil, seçimlerin yenilenmesi ifadesini kullanıyor. bu ifadeyi istanbul seçimlerindeki gibi bir seçim tekrarı olarak anlayanlar da var, erken seçim olarak anlayanlar da. süreç karmaşık bir hal alır da iş aym'nin önüne giderse aym'nin bunu ne şekilde yorumlayacağını bilmiyoruz. seçim tekrarı olarak anlaşılırsa ikinci seçime yeni bir adayın girmesi nasıl mümkün olacak o zaten apayrı bir saçmalık. erdoğan siirt seçimlerinde de böyle vekil olmuştu ki o zaman da büyük tartışmalar yaşanmıştı.

    seçim 6 nisan sonrasında ve 23 haziran öncesinde olsa bile ysk erdoğan'ın adaylığını kabul edecektir. o yüzden 6 nisan'ı baz almanın bir önemi yok. kemal bey erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığına itirazımız yok demişti zaten. o zaman şimdi neden 6 nisan tarihini ortaya attılar? 6 nisan'dan sonra erken seçim için mecliste vekil desteği vermesek bile ysk nasılsa erdoğan'ın adaylığı kabul eder diye düşündükleri için mi? eğer sebep buysa bakın aslında erdoğan'ın 3.dönem adaylığını kabul etmiyoruz diye göstermelik bir açıklamadır bu. veya, ki bence en güçlü ihtimal bu, erdoğan'ın dün yaptığı erken seçim açıklamasıyla anlaşmalı bir tarih belirlendi. yani aslında 6 nisan öncesi bir tarih karşılıklı olarak konuşuldu ve bunun üzerinde anlaşıldı. ancak problem şu ki masa destek vermezse erdoğan 6 nisan'dan önce de aday olamıyor. biz destek vermesek de ysk nasılsa kabul eder diye bir savunma da olamaz sonrasında. tarihe ne şekilde geçerler burada yazmayayım. erdoğan'ın adaylığı masa destek vermediği sürece hiçbir şekilde mümkün olamıyor.
hesabın var mı? giriş yap