91. oscar ödül töreni
-
ölmez de sağ kalırsak 2019 yılında yapılacaktır, aslında ben ölsem de kalsam da büyük ihtimal yapılacaktır, mühim olan insanlık kendini bir nükleer savaş sonrası yok etmesin yoksa hertürlü gideri var.
-
mustafa kemal'in samsun'a çıkışının 100. yılı şerefine martin scorsese'nin yönetip leonardo dicaprio'nun atatürk'ü oynayacağı filmin damga vuracağı tören.
dicaprio sonunda o ödülü atatürk rolüyle alacak. zaten dicaprio filmlerinin değişilmez kurallarından birine uygun olarak gene film sonunda ölme durumları da var. -
dicaprio'nun oscar alamayacağı ellibininci tören olacaktır.
-
bu yıl saoirse ronan her yerden adaylık aldı ama ödüle pek uzanamadı. keza margot robbie de frances macdormand'ın gölgesinde kaldı. ama ara vermeden bir ödül sezonu için ikisi de dönecekler mary queen of scots filmiyle. olur da toronto festivali'nden iyi eleştiriler alırsa ronan en iyi aktris, robbie de yard. aktris dallarına kampanya yapacaklar. ronan'ın başka filmi yok ama robbie pek ihtimal vermesem de iki filmle daha kampanya yapabilir. ödül sezonunu bolca adaylık, çok az ödülle tamamlayan timothee chalamet, beautiful boy filmiyle tekrar yarışa girecek. brad pitt'in yapımcılığını üstlendiği film iyi eleştiriler alırsa uyuşturucu bağımlısını oynayan chalamet'e tekrar adaylıklar getirebilir. keza steve carell da hem bu filmle, hem de adam mckay'in isimsiz filmiyle tekrar kampanya yapacaktır. mckay demişken... christian bale, amy adams da verdikleri aranın ardından bu filmle yarışa dönecekler. pitt de şansını uzay yolculuğu filmi ad astra'yla deneyecek.
natalie portman müzikal film vox lux'la şansını deneyecek. armie hammer ve dev patel terör filmi hotel mumbai'yle dönecekler ama bu filmin ödül sezonunda yer edineceğini sanmam. hammer'ı cmbyn filminde yöneten luca guadagnino suspiria'yla dönecek ama tekrar oscar'a dek ilerleyebileceğini sanmam. jake gyllenhaal ve carey mulligan wildlife filmiyle yarışa dönecekler. muhtemelen bir kez daha gyllenhaal'ı es geçecekler. gerçi gyllenhaal, dan gilroy'la tekrar çalışacak, isimsiz filmi ekimde netflix'te yayınlanacak. yani iki filmle mücadele edecek. bu yılın ırkçılık filmiyse where hands touch olabilir. iyi eleştiriler alırsa get out'a dönüşebilir.
asghar farhadi todos lo saben'le iyi eleştiriler alırsa 3. oscar'ı için gelecek. rakibiyse nuri bilge ceylan'ın ahlat ağacı ama nbc, akademi'ye hitap eden birisi değil, dolayısıyla türkiye aday adayı olarak aa'yı seçerse bile son 5'e kalıp kalmayacağı şüpheli. xavier dolan gel belime dolan da ilk ingilizce filmiyle kampanya yapacak, bakalım neler olacak. alfonso cuaron memleketi meksika'da çektiği roma'yla dönecek ödül sezonuna. del toro'nun bıraktığı yerden ödülleri toplayabilir. ralph fiennes yeni filmi the white crow'u tamamlarsa gündemde yer edebilir. bol yıldızlı the sisters brothers ise jacques audiard'a ödül getirecek bir proje gibi durmuyor (romanını okudum). artık öeeh dedirten nazi filmlerinin yenisi keira knightley'li the aftermath olacak. knightley hem aftermath, hem de colette'le kampanya yapabilir. steve mcqueen ise dizi uyarlaması widows'la şansını deneyecek. kadrosu şahane. iyi eleştiriler alırsa aktrislerden birine adaylık gelebilir. yorgos lanthimos da the favourite'le dönecek, bakalım epeydir oscar için uğraşan rachel weisz sonunda muradına erebilecek mi. emma stone'u tekrar yarışta görecek olmaksa pek heyecanlandırmıyor.
cate blanchett/richard linklater/amazon, where'd you go bernadette'le dönecekler yarışa. blanchett'a tekrar bir adaylık gelebilir. filmde sadece hapşırsa aday olan meryl streep'in bu yılki filmi mary poppins returns. bununla da adaylık alırsa (pek sanmıyorum) kafamı duvara vuracağım. paolo sorrentino'nun berlusconi biofilmi loro yabancı dilde en iyi film oscar'ına ilerleyebilir. matthew mcconaughey hem white boy rick, hem de serenity'le kampanya yapabilir. room'un yönetmeni lenny abrahamson hayaletli filmi the little stranger'la adaylık alır mı? pek sanmıyorum. chris evans'lı "israilli yahudileri etiyopya'da katliamdan kurtarma" konulu the red sea diving resort yılın propaganda boşluğunu doldurabilir. robert zemeckis'in belgesel uyarlaması the women of marwen, mike leigh'in peterloo'su da yarışta yer alacak. yılın lgbt filmiyse uzaktan boy erased gözüküyor. iyi eleştiriler alırsa call me'ye dönüşebilir. damien chazelle'in neil armstrong biofilmi first man'in nasıl eleştiriler alacağını merak ediyorum. ryan gosling'e adaylık gelir mi? bir ihtimal... peki jonah hill mid 90s filmiyle yılın greta gerwig'i olur mu? bunun da arkasında scott rudin var, film iyiyse olabilir. rosamund pike'ın iki biofilmi var (radioactive ve a private war), bakalım birisiyle hedefi tutturabilecek mi?
scorsese'nin the irishman'i bu yıla yetişir mi bilinmez. yetişirse de niro, pacino ve pesci adaylık için uğraşacaklar. jason reitman, hugh jackman'lı the frontrunner'la dönecek. jackman adaylığı çok istiyor, reitman tully filmiyle biraz toparladı kariyerini. yılın diğer müzikaliyse a star is born. lady gaga'ya oscar adaylığı gelir mi? inşallah gelmez. yılın lezbiyen filmi vita and virginia'ya daha ziyade bafta ilgi gösterecektir. nicole kidman'lı destroyer iyi eleştiriler alırsa kidman'ı yarışa sokar. felicity jones'sa on the basis of sex'le uğraşacak. marion cotillard'çığım yeni filmi gueule d'ange'yle oscar'a kadar ulaşamayacak, ama memleketinden adaylık alabilir, tabii bu da dandik çıkmazsa. laszlo nemes yabancı dilde en iyi film dalında bir adaylık için sunset'le uğraşacak. yılın diğer siyahi anlatısı green book mahershala ali'yle viggo mortensen'i yarışa sokabilir. siyahi demişken... spike lee sonunda black klansman'la yarışa dönebilecek mi? belki. barry jenkins de yarışa bu yıl dönecek. willem dafoe'ya bu yıl vermedikleri oscar'ı van gogh'u oynadığı at eternity's gate'le verirler mi? sanmam.
aylar sonra gelen edit:
hotel mumbai ve aftermath yarışmayacak. aftermath 2019 ilkbaharında vizyona girecekmiş. suspiria ilk fragmanıyla iddialı olduğunu düşündürttü. akademi de değişiyor. belki bir şansı olur. farhadi de, ceylan da cannes'dan beklediklerini alamadılar. iki filmin de aday olacağını sanmam. tr tahminen kelebekler'i seçer aday adayı olarak. linklater'ın filmi de 2019'a ertelenmiş, yarışta yok yani. mcconaughey'nin bu yıl da aday olacağını sanmam. iki filmi de iddialı görünmüyor. sevgili cotillard'ın filmi de gömüldü, memleketinden dahi adaylık alacağını sanmam. değişiklikler bunlar.
gelelim eklemelere: merak etmediğim için bahsetmemişim: rami malek, bohemian rhapsody ile iddialı olabilir (olmaz umarım). lucas hedges de ben is back'te bağımlıyı oynamış. oscar için uğraşacak julia roberts'la birlikte. robert redford "bu benim son rolüm, oyunculuğu bıraktım" diye diye kampanya yapacaktır the old man and the gun için -gerçi redford kampanya yapmayı sevmiyor-. yılın en çok hasılat elde eden müsamere filmlerinden black panther'e de destek gelecektir, bu berbat film aday edilirse şaşırmam. chadwick boseman'ın adı anılıyor ama sanmam, michael b. jordan daha şanslı (creed 2 ile gündemde olacak zaten). ha bana kalsa ben tüm ekibe razzie verirdim ya ne yazık ki bana kalmıyor :) ethan hawke da first reformed'la çıkışa geçiyor, destek gelirse belki bazı yerlerden adaylık alır ama oscar'a kadar ilerleyeceğini sanmam. joaquin phoenix'in iki filmi var ama adaylık alacağını sanmam ikisinde de iyi oynamış olsa da.
yabancı dil dalı: ahlat ağacı ve everybody knows yok dedik. cold war, capernaum, shoplifters en iddialı filmler. bunlar adaylığa kadar ilerler. birds of passage da iddialı. yönetmen dalı: ryan coogler'ın adı anılıyor, bana kalp krizi geçirtecekler. daha get out'ı hazmedemedim. listelere bakıyorum, gözlerim kanıyor: bradley cooper (a star is born), coogler, john krasinski var listelerde. politik doğruculuk/diversity vs nedeniyle bu yıl da hak etmeyenlere adaylık gelecektir. yalnız şunu fark ettim: bu yılın yönetmen dalı beni pek heyecanlandırmıyor. mcqueen, zemeckis, pawlikowski, groeningen de tahminlerde yer alıyorlar. bekleyelim görelim. aktris dalına gelirsem: emily blunt iki filmle (a quiet place, mary poppins returns) ödül için uğraşacak, lakin a quiet place'te sadece iyiydi. gene de "filmde çok az konuştum, işaret diliyle oynadım" falan diyerek kampanya yapacaktır, şimdiden yazayım: canım, the tribe filminin tamamı işaret diliyle çekildi, yani ilk değilsin. charlize theron tully'le aday olabilir tabii kampanya yapılırsa. oyunculuğu epey övülmüş. natalie portman'ın annihilation'la iddialı olacağını sanmam, vox lux'la aday olabilir. elle fanning teen spirit'le mücadele edebilir. -
ben şöyle en öne ceketimi bırakayım da, sonra arkada kalıyorum, boyum kısa göremiyorum.
-
bu yıl yabancı dilde en iyi film'de ahlat ağacı (film) aday adayı oldu. umarım ülkemizi temsil etme şansını elde eder, törende bulunması bile birçok açıdan iyi, anlamlı.
90. oscar ödül töreni'nden notlar: kşz #74680450 -
-
yukarıdaki entriyi defalarca kez editlemek yerine ikinci entriyi giriyorum. toronto ve venedik bitmek üzere. biraz şekillenmeye başladı yarış.
-boy erased muhtemelen kimsenin işine yaramayacak. sorunlu bir film deniyor. lucas hedges'a ve joel edgerton'a adaylık getirmeyecek gibi görünüyor.
-beautiful boy zaten ağlak bir drama olduğunu fragmandan belli etmişti. iyi eleştiriler geleceğini sanmam. bir de filmin toronto/venedik'e dahil edilmemesi de kalitesi hakkında fikir veriyor. tahminim, steve carrel'ın bu filmi bırakıp diğer iki filmiyle mücadele edeceği yönünde.
-vox lux karışık eleştiriler alıyor. henüz dağıtımcısı da yok. iyi bir dağıtımcı satın alıp kampanya yaparsa belki natalie portman'a adaylık gelir. bu arada eminim ki çok iyi bir performans vermiştir ve eminim ki jackie performansına olduğu gibi buna da pek ödül gelmeyecek, muhtemelen lady gaga'yı ödüllendirecekler.
-mary queen of scots kötü görünüyor, aralıkta vizyona girip yerden yere vurulduğunda iki aktrise de adaylık getirmezse şaşırmam. ama margot robbie bir nebze daha şanslı durumda.
-suspiria kötü eleştiriler aldı. buradan dakota johnson veya tilda swinton'a adaylık gelmez.
-dan gilroy'un filmi 2019'a ertelenmiş.
-where hands touch çok kötü görünüyor, zaten direkt nette yayınlanacak.
-roma sezonun en güçlü filmi. rüzgar korunursa pek çok adaylık gelecektir.
-first man epey sevildi. bu da pek çok dalda adaylık elde edecektir.
-the sisters brothers sevildi ama adaylık alacağını sanmam.
-coen kardeşlerin sürpriz filmleri o denli sevilmedi. netflix'te yayınlanınca unutulur gider.
-the aftermath 2019'a ertelendi, keira knightley colette'le yarışacak ama colette de iyi gözükmüyor.
-widows'la ilgili söylentiler olumsuz. muhtemelen ciddi bir yarışçı olmayacak.
-the favourite pek sevildi. rachel weisz kampanya yapamayacak doğum nedeniyle. ama emma stone-olivia colman'a adaylık gelebilir.
-white boy rick pek sevilmedi. standart bir suç dramasıymış. matthew'a adaylık gelmeyebilir.
-the little stranger kötü eleştiriler aldı, gişesi de çok kötü, unutuldu gitti.
-the front runner karışık eleştiriler aldı. hugh jackman çok iyiymiş. ben adaylık alabileceğini sanmıyorum ama bekleyelim görelim.
-destroyer pek sevilmedi. ama nicole kidman çok iyiymiş. aktrise adaylık gelebilir.
-a private war aşırı sıradan gözüküyor. rosamund pike'ın işine yarayacağını sanmam.
-green book da iyi gözükmüyor.
-peterloo kötü eleştiriler aldı. mike leigh'in filmi en fazla bafta'da görülebilir gibi geliyor bana.
-blackkklansman unutuldu gitti. ama kışın iyi kampanya yapılırsa adaylık gelecektir.
-a star is born çok sevildi nedense. bradley cooper'ın aktör ve yönetmen olarak önü açık. ne yazık ki gaga'nın da önü açık, adaylık alır gaga. ödüle ulaşırsa şaşırmam.
-bu arada cooper'ın önü açıksa jonah hill'in de açık olur mu? ikisi de ilk filmlerini çektiler bu yıl ama oyunculuktan yönetmenliğe geçen iki kişiyi de aday göstereceklerini pek sanmıyorum. dolayısıyla cooper, hill'in önünü tıkayabilir. ama bekleyelim görelim. bir de tematik filmler var: beautiful boy'la ben is back, first man'le ad astra ve high life, a star is born'la vox lux'ın ortak tarafları var. mesela bb ile ben bağımlılığı işliyor. first man'le diğer ikisi uzayda geçiyor. star'la vox müzikal türdeler. dolayısıyla bunlar birbirleriyle de yarışabilirler.
-wb, clint eastwood'un filmi the mule'ü de yarışa sokmak niyetindeymiş. eğer yarışa sokarsa ve film çok sevilirse bu durum cooper'ın oyuncu adaylığını engelleyebilir. çünkü eastwood filmin başrolünü de üstlendi. bakalım mule bu yıl mı, 2019'da mı vizyona girecek.
-yabancı dilde en iyi film: şimdilik pek değişiklik yok bu dalda. capernaum, cold war, roma, birds of passage ve shoplifters aday olacaktır. ahlat ağacı direkt elenir. son 9'a kalırsa şaşırırım. zira nbc'nin diğer filmleri kadar güçlü değil. zaten yukarıdaki filmlerle dal tamamlanıyor. -
vice ile christian bale, a star is born ile bradley cooper, first man ile ryan gosling’in aday olması muhtemel en iyi erkek oyuncu kategorisi ile şimdiden heyecan yaratan ödül töreni.
-
24 şubat 2019'da gerçekleşecek olan nam-ı diğer oscar.
ülkemizden nuri bilge ceylan'ın ahlat ağacı ile "yabancı dilde en iyi film" dalı için aday adayı olduğu ödül töreninin diğer bütün ülkeler için aday adayları da belli oldu: tık
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap