• dilimize asagi yukari "karin bolgesi epilepsisi" olarak cevirilebilir.

    karin bolgesi semptomlarinin epilepsi ile iliskilendirilebilecegi gercegi uzun yillardir bilinmektedir. ornegin, karin bolgesi epilepsisi, on dokuzuncu yuzyilin sonlari ve yirminci yuzyil baslarina tekabul eden zaman biriminde, gastrik(mide ile ilgili) ve intestinal(bagirsaklarla ilgili) rahatsizliklarinin birincil etkeni olarak taninmakta idi. 1920lerde eeg (electroencephalogram) nin bulunmasi ve klinik ortaminda kullanilmaya baslanmasi, tedavi girisimlerinin odagini karin bolgesinden beyne kaydirmistir.

    epilepside karin bolgesi baglantisinin bir baska ornegi ise, belli basli epilepsi turlerinde siklikla gozlemlenen auradir. ornegin, temporal lob (beynin on lobu) epileptik krizleri genellikle aura ile baslar. norolojik terminolojide aura, ana krizden once ortaya cikan hafif kriz olarak tanimlanir. bir bakima, ana krizin yolda oldugunu haber veren uyari olarak algilanabilir (gercek depremden kisa bir zaman once olusan oncul soklar gibi). buyuk cogunlukla aura, bilincte hafif bir kayma ve rahatsizlik hissi olarak kendini belli eder. en bilinen aura belirtisi, karin bolgesinde belli belirsiz, goguse dogru yukselen bir rahatsizlik hissidir. (gordon, 1942, sayfa 610)

    yetiskin bir hasta uzerinde teshis edilen abdominal epilepsi ve tedavi surecinden bir ornek vermek gerekirse:

    hasta, araliklarla gorulen paroksimal (ani, siddetli ancak gecici) epigastrik karin sancisiyla birlikte mide bulantisi, kusma, yerinde duramama durumundan sikayetcidir. fiziksel tetkikler bir sonuc vermemistir.
    kan analizi, sadece kandaki nortofil lokosit sayisinin arttigini gostermistir. rontgen, ultrason, karin tomografisi, mezenter arteriyografi teshis laporatomisi sonucu patolojik bir bulguya rastlanilamamistir. eeg, hiperventilasyona eslik eden cift tarafli yavas kasilmalar gostermistir.
    tedaviye karbamazepin ile baslanilmis ve hasta dokuz ay boyunca asemptomatik kalmistir ( her sey yolunda gibi ). ancak, ilaclarini aksattigi donemde rahatsizlik tekrarlamistir ( sorumsuz sey ne olacak ). bu donemde karbamazepin seviyesinin dusuk oldugu gozlenmistir ( bulduk sorunu ). eeg paroksistik akut dalgalarda patlamalar gostermistir.
    karbamazepin in teropotik serum seviyesi normale cikarildiginda agrilar kesilmis ve takip eden on iki ay boyunca hastalik belirtileri gozlenmemistir.

    eger ukteci daha ayrintili bilgilere ihtiyac duyuyorsa, ingilizce turkce bir sozluk esliginde asagidaki linkleri ziyaret edebilir. yazar, ceviriden kaynaklanan problemler icin pesin pesin uzgun oldugunu belirtir, acil sifalar diler.

    http://www.meridianinstitute.com/abepilep.htm
    http://www.imbiomed.com/…59n4/english/zge44-02.html
hesabın var mı? giriş yap