• ''düşünce iyi düşünülsün,söz iyi söylensin,iş iyi yapılsın!'' diyen zerdüştilerin iyilik ve aydınlık tanrısı.zerdüştiler ateşe tapanlar olarak bilinirler(mecusiler) ki bu yanlıştır.ateş zerdüştiler için ahura mazda'nın yeryüzündeki yansımasıdır sadece.
    dünya'daki tüm zerdüştilerin %80 i hindistan'da geri kalanı da iran'da yezd şehri ve çevresinde yaşar.toplam 300.000 oldukları düşünülüyor.
    eskiden ölülerini akbabalara yedirirlermiş.hindistandakiler hala yediriyormuş.iran'dakiler ise akbaba kalmadığı için yedirmeyi bırakmışlar.
  • zerdüşt dini'nin iyilik, aydınlık ve ışık tanrısıdır. bu nedenden dolayıdır ki kimi camialar arasında zerdüşt dinine mazdaizm de denilmektedir.
  • zarathuştra'da tanrı tektir, iyidir ve "ahura mazda"dır. o, kötü'nün düşmanıdır ve hiç bir kötülükten sorumlu değildir. insanları imtihan etmez. iinsanların varlık sebebi, kötü'ye karşı mücadeledir. ahura kelimesi, eski aryan dilinden kalmadır. aryanlar'ın hint kolunda "asura"laşan bu kelime ile "tanrı" ifade edilmek istenmiştir. fakat bu kelime, aryanlar'ın iran kolu'nda anlam değiştirerek; "efendi", "sahip" gibi kavramları karşılamak için kullanılır hale gelmiştir.
  • her$eye kadir olan tanri inancinin ilk tanrisi.

    odulu var, cezasi yok.
  • hikayesini bir anahita'dan dinlemenin doyumsuz olduğu tanrı. iran'da o kadar popüler ki anlatılamaz. hediyelik eşya sektörünün de dinamosuymuş. iran milli müzesi'nde hammurabi'ye yan gözle bakıyor...
  • wishmaster filminde, cinin bulunduğu kristali içinde barındıran heykelin sahibi olan tanrı*.
  • bundan çok eski zamanlar öncesinde, daha yeryüzünde kimsenin olmadığı dönemlerde zervan isimli tanrının iki oğlu olmuştur. birinin adı hürmüz'dür ve bereket ve ışık saçan anlamına gelmektedir. diğerininki ise ise ehriman'dır ve kötülük ve kıtlık saçan anlamındadır. fırat ve dicle’nin yaşam bulduğu, ahura mazda'nın kutsadığı topraklarda hürmüz hep iyinin ve uygarlığın temsilcisi, ehriman da onun karşıtı olmuştur.

    belki de şu ana kadar bilinen tek tanrılı dinlerin atasıdır kendisi (mısır'daki akhenaton felsefesini saymazsak), zira kitap ve tanrı iyice incelendiği vakit ibranî dinlerin temel kaynağının nereden geldiği belli olmaktadır.
    ayrıca, her ne kadar tek tanrı ahura mazda olsa da esasında tek değildir, bir de ikiz kardeşi tanrı ehrimen whiremen vardır, ehiremen de ahura mazda'nın zıddı olup kötülüğü ve karanlığı temsil etmektedir.

    hürmüz, dünyada kendisini temsil etmesi için zerdüşt’ü gönderir ve yüreğini sevgi ile doldurur.
    zerdüşt ise buna karşılık oğullarını ve kızlarını hürmüz’e hediye eder.
    ehrimen, bu durumu kıskanır ve yüzyıllar boyunca sürecek olan iyilerle savaşına başlar. tüm iyilere, zerdüşt’ün soyuna ve iyiliklere medya coğrafyasındaki yaşamı çekilmez bir duruma getirir.
    ehrimen, bazen gökten ateşler yağdırır bazen fırtınalar koparır ve iyiliğe ve iyilere hep zulmeder.

    dünya'nın sonunda ahura mazda'nın ehiremen ile süren savaşı sona erecek ve ehiremen, ahura mazda'nın gönderdiği ergimiş metal seli altında kalarak yok olup gidecektir ve böylelikle dünya'da kötülüğün sonunun geleceğine inanılır.
  • ahura mazda, eski iran dini zerdüştçülüğün, kötülük ilkesi ya da tanrı'sı olan ehrimen'le sürekli bir mücadele,
    ya da savaş hali içinde olmakla birlikte, zerdüştçü iyimserliğin bir ifadesi olarak, sonunda mutlak bir zafer kazanacak olan baştanrısı, iyilik ilkesi.
  • "ahura mazda kadim iran panteonundaki en güçlü tanrıydı. kadim iran dininin gittikçe tektanrıcılığa yakınlaşmasıyla birlikte, ahura mazda'ya her şeye gücü yeten, her şeyi kapsayan bir tanrının özelliklerini yakıştırma eğilimi daha da güçlendi. güneşle ve ışık tanrısıyla özdeşleştirilmesinden dolayı, ahura mazda'nın simgeleri kanatlı güneş ve arındırıcı bir unsur olan ateşti. düşünceleriyle evreni yarattığına inanılırdı."
    kaynak: mitoloji-ntv yayınları
  • tek tanrılı ilk din yahudiliğin zamanında hazreti ibrahim'in yaşadığı dönemlerde pers topraklarında başka bir peygamber yaşıyordu. adı da zerdüşt'tü..
    zerdüşt'ün simgesi ateşti. tapınakları ateşle kutsanmıştı..
    yüz yıllar boyunca sönmeyen ateşi canlı tutma ritüeli her zerdüşt'ün göreviydi..
    ateş hem tanrının saflığını hem de aydınlanmış insan aklını simgeliyordu.
    tıpkı ateş-i kontrol etmeyi öğrenen insanlara ithaf edilmiş gibi..
    zerdüştlerin tanrısı ahura mazda 'nın kurban etme törenleri gibi istekleri yoktu.
    tek istediği insanların bu ateş-i canlı tutmaya devam etmeleri, iyi düşüncelere sahip iyi insanlar olmaları,
    istekleri bu kadardı..bu kadar basit ve özdü..
    ama insanlar bu basit istekleri bile yerine getiremedi..
    neden?
    ahura mazda'nın zıttı ve bitmek bilmeyen kötülükleriyle bir ikizi vardı; adı da angra mainyu..
    her insan hareketleriyle iyi ya da kötü olmayı kendi seçebiliyordu..
    persepolis kabartmalarında angra mainyu şöyle tasvir edilmiş; kısa boynuzlu, uzun ve sivri kuyruğu ve çatal toynağıyla tasvir edilmiş.
    bizdeki şeytan algısına benzemiyor mu peki?
    en eski dinlerden biriydi zerdüştlük, o dönemlerde hindistan, yunanistan bile bu dinden etkilenmişti.
    ardından gelen tüm dinler öyle ya da böyle zerdüştlükten etkilenmişti.
    mesela karanlık orta çağ döneminde avrupa'da kedilerin öldürülmesi bile bu konuyla ilgiliydi..
    ahura mazda kedileri değil köpekleri severdi çünkü...
hesabın var mı? giriş yap