• olur da biri okur diye…

    geleneksel fritöze göre minimum yağ ile sıcak hava sirkülasyonu oluşturup kızartma yapmayı vadeden yeni nesil fritöz.

    herkes çok az yağ kullanarak sağlıklı yemekler elde ettiğini söylese de maalesef yapılan çalışmalar çok da sağlıklı olmadığı yönünde.

    kore'de yapılan bir çalışmaya göre 200 derecede air fryer ve geleneksel usul yapılan patates kızartmasında yüksek miktarda akrilamid içerdiğini tespit etmiş yani kanserojen madde…
    akrilamid yine aynı şekilde maillard reaksiyonu sonucu oluşur ama burada ondan bahsetmeyeğim.

    patates gibi nişastalı gıdalar 120 derece ve üzerinde ısıtıldığında ortaya çıkan bir ürün akrilamid. bu tamamen pişirme yönteminden bağımsız sıcaklığa ve süreye bağlı bir durum. paketli bisküvilerin, cipslerin de bu şekilde fırınlandığını unutmadan ekleyelim. sonuç olarak 10 farklı marka air fryer ile yapılan kızartmalardan akrilamid miktarlarını ölçmüşler ve amerika ve kore standartlarının 3.4 kat ve 1.7 aştığı tespit edilmiş.

    neticede az yağ kullanıldığı için daha sağlıklı zannedilse de vücuda verdiği tahribat aynı. dileyen kullansın tabii en azından okuduklarım beni şaşırttı ve alma düşüncesini bir kenara bıraktım.
    kaynak tık tık kaynak

    edit:bir kaç kaynak daha eklemeye geldim tık tık

    tık tık tık
  • kardeşim aktif spor hayatın vardır ya da beslenmeni düzene sokman lazımdır,

    aldın bu ürünü,

    sonra da gittin marketten et-balık-tavuk ne yiceksen onu aldın,

    max 20 dakikada yağ kullanmadan yemeğini pişirdin, yedin ve bitti. yıkadın hazneyi yerine koydun.

    ağırlıklı olarak bu senaryonun ürünüdür airfryer. yağ konusunu ortadan kaldırması tek başına satın alma nedenidir zaten.

    sağlıklı mı değil mi rica ediyorum bunun araştırılması ve yorumu yapılsın artık.
  • oncelikle, emf uzmanı değilim, biraz genel kültür biraz ecnebi makale araştırması ile anladığım:

    bu 1000v/m değerler bütün airfryerlarda, bütün mikrodalga fırınlarda, bütün normal elektrili fırınlarda, bütün elektrikli set üstü ocaklarda göreceğiniz değerlerdir. yani elektrikle yuksek watt ile ısı üretiyorsanız emf ve mf oluyor. sadece isiticilarda değil monitörler de nispeten yuksek emf sahiptir. emf bokunu çıkarmadığıniz surece zararsızdır. emf değil, "yüksek frekanslı" emf zararlı. röntgen cihazında falan olan dalga boyu kafası hariç 25mikron olan dalgalar.

    https://www.researchgate.net/…ices-4_tbl1_283510721

    zaten airfryer dediğin fanlı-mini turbo fırından başka bir şey değil. içinde bir rezistans yani ısıtıcı, bi de fan var. füzyon gerçekleşmiyor.

    airfryer niye popüler: fanlı ve minik olmasından dolayı avantajlı. yağsız pisiriyor. kısa sürede pisiriyor, küçük alanda eşit düzgün pisiriyor, küçük alanda olduğu için çıtır çıtır yapıyor patatesi falan.

    beynine 1.4 sar cep telefonu dayayan insanlar mini fırından ürküyor. :/

    uzmanların söylediğine göre airfryerin olumsuz yönü, çok pratik yemek yapıldığı için tekdüze beslenme bağımlılığı yapabilir. uzmanlar bu konuda uyarıyor diyor ki lan sığırlar biraz da sebze yiyin her gün patates et yemeyin.

    patates et yiyecekseniz airfryer gayet sağlıklı pişiriyor (patates kızartması ve kırmızı et ne kadar sağlıklı olabilirse) yağsız, istediğiniz derecede pişiriyor.

    yakında maillard reaksiyonu tarikatı damlar. maillard reaksiyonu sonucu zararlı poli sikko karbonik asit her kızartmada (yüksek sicakliktaki her pisirmede) oluyor airfryere özgü bi şey değil.

    geyik bi yana patates kızartmalarinda acyrlamide bileşiği açığa çıkabiliyor. bu bilesigin kanserojen olma ihtimali mevcut. bu bileşik airfryer-normal yağda kızartma vs fark etmeksizin patates kızartmasında oluşabilen bir kimyasal. kızartmalarda fazla kavrulmus kahverengi renkli kısımlar daha cok içeriyor bu kimyasalı. bu nedenle uzmanlar, patatesi altın renkliyken yiyin çok kızartıp kahverengi hale donusturmeyin kodumun patatesini diyorlar. uzmanlar da bi değişik ha.
  • bu cihaz hakkında kararsız kalan okuyuculara destek vermek için iki kelam edeyim. yiyecek içecek sektöründeyim. mesleğim gereği evimde ara ara sous vide, thermomix vb bulundurmuşluğum var.

    bu cihazın diğerlerinden farkı kullanım pratiği ile alakalı.

    eğer iki yumurta kıramayan ve mutfakta zaman geçirmeyi sevmeyen biriyseniz dinlenmiş kırmızı et, patates, tavuk, köfte ve sebze kızartmaları gibi hali hazırda donuk olarak satılan ürünleri kısa sürede rahatlıkla yapabilir, pratik bir şekilde karnınızı doyurabilirsiniz. tembelliğin nirvanasıda dolaşıp dışarıdan yemek sipariş vermekten bıktıysanız çok seveceksiniz çünkü dondurulmuş patates ve tavuk kanadını aynı haznede daha düşük enerji sarfiyatıyla 14 dakika içinde elinize verir.

    mutfakta zaman geçirmeyi seviyor ve iyi kötü tencere yemeği yapabiliyorsanız sevebileceğiniz bir ürün değil.

    ileri seviyede yemek yapabiliyor ve tabağınızda sosundan yatağına, garnitüründen yağına kadar detay uygulamalara girişiyorsanız bu cihaz eliniz ayağınız olur.

    son olarak bu cihazı evinde zerre koku istemeyen ve mangala üşenen bir arkadaşımın el kadar makinanın kulağından tutup balkondaki fişe takarak 11 dakikada sıfır koku ve sıfır zahmet ile balık çıkardığına da şahit oldum, profesyonel bir restoranda işini çok ciddiye alan bir şefin sürekli kullandığına da. profesyonel mutfak çalışanları işlerine gelen bir cihazı kimsenin kendisi hakkında ne düşündüğüne umursamadan kullanan pratik zekalı adamlardır. yeter ki iş kaliteli ve zahmetsiz çıksın.

    kendi adıma özellikle son zamanlarda gündeme gelen cihazlar arasında robot süpürgeden sonraki en kullanışlı cihazdır diyebilirim. thermomix tayfası duymasın.
  • alanların önemli bir kısmı az yağlı güzel bir "patates kızartması" yiyebilmek için alıyor. ya da et tavuk kızartmak için.

    yukarıda birçok suserin dediği gibi, iyi bir fanlı fırınınız varsa aynı sonucu (bence daha iyisini) almanız mümkün.

    fırını iyi kullanmayı bilin yeter.

    patates kızartmasını sevmeyen yoktur. yıllardır yağda patates yemem, yapmam. yağ ziyan, sağlıksız, atık sorunu oluyor.

    bunun yerine fırın kağıdına istediğim kalınlıkta (bazen elma dilim, bazen ince uzun) doğrayıp yağ+baharat ile harmanladıktan sonra fanlı modda pişirdiğimde pringles kıvamında patatesler elde ediyorum. aynı şekilde et ve balık yaptığımda da dışı nar gibi pişmiş sulu etler pişirilebiliyor.

    fırın belki 5 dakika daha geç ısınır. tek dezavantajı bu. taşınabilirlik de belki ilave olarak değerlendirilebilir.

    nihayetinde olsa güzel olur ama evinizde fırın varsa önceliğiniz olmayabilir. gaza gelip almayın.

    edit: peh!! adam donmuş pizza alıp pişiriyorum, harika bir cihaz diye gelmiş yav... donmuş pizzanın tadına doyamıyorsan, zaten nerde pişse yersin bro.
  • patates kizartmasini çok güzel pişiriyormuş ama tadı bir fritöz patatesi değilde firinda pişen patatese benziyormuş bu tadida ancak hazir dondurulmuş patates alarak yakaliyorlar ev patatesinde bu sonuçta alinamiyor.

    kırmızı et performansi mukemmel degilmiş pişiriyormuş ama eti sert yapıp kurutuyormuş.

    balik pişiyormuş ama ev çok kötü kokuyormuş

    tavuk pişerken eşit pişmesi için çevirmeniz yada sallamaniz gerekiyormuş bazi cihazlarda otomatik sallayin yada cevirin uyarisi veriyor.

    hamur işleri normal bir firin kadar olmasada iş görürmüş

    yağ olmayinca çok daha lezetliymiş gibi müthiş yorumlar okudum :):):) galiba o kadar para verince bir cihaza tatmin olma ve güzelleme duygunuzda artiyor.

    ilk kullanimda ve sonraki kullanimlarda bazi cihazlarda plastik kokusu ve duman çok oluyormuş.

    2200 watt'mış ama az elektrik harcıyormuş :)

    neredeyse tum cihazlar kapali rezistans olmadığı için temizlemesi adeta çin işkencesi gibiymiş bu çok büyük bir dert ve çile.diş firçasi ile temizlerken deliren beddua eden kadin videolari izledim :)

    tüm bu ve benzeri yorumlari okuyup videolari izledikten sonra gidip normal eski tip ama kaliteli bir deepfryer delonghi fritöz aldım bizim eve ve bu tercihimden dolayi çok mutluyum patatesi adeta mc donalds tavuğu ise kfc' ayarinda yiyoruz.

    ısrarla size alin,mutlaka alın mükemmel,muhteşem,fevkalde diyen ahmaklara inanmayin yedikleri kazıgi hazmedemediklerinden dolayı başkasinada ayni kaziği yedirip kendilerini böyle tatmin ediyorlar.

    özet : deepfyer yani fritözün'ün tırnağı bile olamayacak para dolabı zamazingo.
  • birincisi fırın bunun kadar ızgara tadında yapmıyor. ikincisi ön ısıtma vs derken üç katı sürede yapıyor. üçüncüsü fırının temizliği vs çok daha zor ve zahmetli. dördüncüsü bu tarz yeni çıkan yardımcı ev aletleri ilk orta sınıf a.k.a beyaz yakalılar tarafından deneyimlenir. çünkü üst sınıfın ihtiyacı, alt sınıfın parası yoktur. bu nedenle her yeni çıkan icada da beyaz yaka silkeleme ürünü demekten vazgeçin aq. daha zeki ve cool görünmüyorsunuz.
  • hakkında bilimsel bulgular elde edilmeye başlanan cihaz. akıllardaki soru işaretlerine cevap verme niteliği açısından önemli bilgiler içerdiğini düşünüyorum.

    "klasik kızartma işleminde gıda derin yağa daldırıldığında ısı ve kütle transferi ile gerçekleşen dehidrasyon sonucunda hem yağda hem de gıdada çeşitli kimyasal ve fiziksel değişimler meydana gelmektedir. kızartılan ürünlerde kütlece en az %40 yağ artışı gözlemlenebildiği için derin yağda kızartılan gıdaların beslenme ve sağlık açısından kontrollü tüketilmesi önerilmektedir. bu nedenle son yıllarda derin yağda kızartmaya alternatif yöntemlerden biri olarak “airfryer (sıcak hava fritözü)” tekniği ortaya çıkmıştır. bu teknikte kapalı bir ortamda sıcak hava akımı içerisine dağılan yağ molekülleri sayesinde daha az yağ kullanılarak kızarmış ürünler elde edilmektedir [1].

    şu anda piyasada, farklı tasarımlara sahip patentli sıcak hava fritözleri bulunmaktadır. genellikle tasarımlarda yüksek sirkülasyonlu sıcak hava ile ürünlerin kızartılması amaçlanmaktadır. çoğu airfryer, evlerimizdeki fırınlarda işleyen mantığa benzer olarak konveksiyon ile gıdayı ısıtsa da, elektromanyetik dalgalar yoluyla gıdanın ısınmasını sağlayan türleri de bulunmaktadır. işlem, ürün ile kızartma ortamı arasındaki temasın homojenliği için ürünün hareket halinde olduğu bir bölmede uygulanabilmektedir. ayrıca havanın ürün içinde homojen dağılması ve airfryerın hava geçirmez olması üründeki kalite özelliklerinin stabilitesini sağlamaktadır. proses sırasında nem kaybeden gıdanın üzerinde bir kabuk oluşumu gözlemlenir. kızartılmış ürünlerin tipik tadını, dokusunu ve görünümünü sağlamak için işlemden önce veya işlem sırasında yağ ilave edilebilmektedir [2, 3].

    dilimlenmiş patateslerin derin yağ ve airfryerda kızartılmasının karşılaştırıldığı bir çalışmada airfryer ile daha az yağ içeren, daha iyi sindirilebilirliğe ve duyusal niteliklere sahip ürünler elde edilmiştir. bu nedenle airfryerın lezzet, görünüş, yapı gibi özelliklerden ödün vermeden daha az kalorili gıdaların hazırlanmasında alternatif bir kızartma yöntemi olabileceği düşünülmektedir [4]. yine benzer bir çalışmada airfryerın klasik kızartma işlemine göre son üründeki yağ içeriğini %70 azalttığı, daha az askorbik asit kaybına ve lipid bozulmasına olanak sağladığı için besinsel kalite anlamında daha iyi bir sonuç gösterdiğine ulaşılmıştır. böylece airfryer prosesinin farklı yağ çeşitleri ile yapılan denemelerinde özellikle zeytinyağı kullanıldığında yağ oksidasyonunu, atık yağ miktarını ve yağ kullanımını azaltarak hem ekolojiye hem de sağlığa avantaj sağlayabileceği görülmüştür [1]. airfryer uygulaması sırasında gıdadaki maillard reaksiyonu hızının, derin yağda kızartmaya göre oldukça düşük olduğu ve akrilamid içeriğini yaklaşık %90’a kadar azaltabileceği gözlemlenmiştir [5]. nispeten daha düşük akrilamid ve toplam pah oluşumunun diğer tekniklere oranla daha az miktarda yağ kullanımıyla ilgili olabileceği düşünülmektedir [6,7]. ancak gıdaların daha az yağlı olması nedeniyle diğer kızartmalara göre üründe lezzet farkının olabileceği ve ağızda daha kuru bir his bırakabileceği belirtilmiştir [8].

    airfryerda kızartma işlemi uygulanmış üründe gözlenen su kaybı ve hacimde azalma derin yağda kızartılana göre daha yüksektir. çünkü işlem sırasındaki yağ absorbsiyonu su kaybına oranla daha az olduğundan hacim farkı meydana gelmektedir [9,10]. airfryer prosesi uygulanan ürünlerde su daha yavaş buharlaştığından yüzeyde oluşan çıtır tabaka ya da kabuk daha ince ve homojen bir dokuya sahiptir. bununla birlikte airfryer kullanımının derin yağda kızartma süresine göre daha uzun bir işlem süresi gerektirmektedir. bu durum, insanların günümüzdeki yaşam tarzından ötürü daha hızlı yemek hazırlamayı tercih etmesi nedeniyle bir dezavantaj olarak görülebilmektedir [2,10].

    not: airfryer teknolojisi ile üretilen ürünler akrilamid, pah gibi sağlığa zararlı bileşikleri diğer yöntemlerle üretilenlere kıyasla daha az içerse de bu bileşiklerin yine de üründe oluştuğu unutulmamalıdır. ayrıca, kızartılan gıdanın yağ içeriği ve dolayısıyla kalorisi diğer kızartma tekniklerine göre daha az olsa da kontrollü tüketilmelidir. gıdaları bu yöntemle kızartırken dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerden biri de sıcaklık ve zamanı gıdaya göre uygun şekilde ayarlamaktır. aksi takdirde, diğer kızartma tekniklerinde de olduğu gibi fazla miktarda sağlığa zararlı bileşik oluşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır."

    edit: pah = polisiklik aromatik hidrokarbon

    kaynakça ile birlikte makalenin kaynağı
  • airfryer hakkinda hicbir bilgisi ve deneyimi olmayanlarin kotuledigi alet. bilgi, deneyim yok ama fikir var, bak sen. bizim milletin genel ozelligi galiba bu. bir konuda da fikriniz olmayiversin, ne olur yani.
  • influencer tayfanın kullanımından anladığım kadarıyla tek ya da en fazla iki kişi yaşayan ve klasik usulde kalabalık yemekli misafiri olmayan kişilerin hayat tarzına daha uygun bir alet. eğer bunun tam tersi bir kurulu düzen varsa, direkt fırın alın kurtulun. bit kadar şeyin içinde pişecek iki patatesle anam babam usulü misafir ağırlanmaz.
hesabın var mı? giriş yap