akıllı saat alacaklara tavsiyeler
-
son 5-10 yildir raflari susleyen, o klasik saatlerin yerini yavas yavas almaya baslayan, casio dan motorola ya, fitbit ten apple a bircok teknoloji ve saat ureticisini ortak noktada bulusturan bu saatlerden almak isteyenlere yapilabilecek onerilerdir.
benim sahsi onerim ihtiyaca binaen alinmasidir yani bir android kullanicisinin apple watch almasinin pek de faydali olmayacagini dusunuyorum. ya da apple kullanicisinin zaten ackiklamasinda "limited functionality with iphone" diyen bu bu casio saati almamalidir. veya hic kosmayan spor yapmayan bir insan fitbit almamalidir. -
bence almayın. zaten çevremizde yeteri kadar şarjlı ürünler var bir de kendinize yeni bir tane eklemeyin.
-
akıllı saat alacaklara şunlara dikkat etmesini söyleyebilirim
1- batarya
2- desteklenen uygulama çeşitliliği
3- türkiye'de şu anda btk dolayısıyla kullanılamayan esim özelliği olan saate fazladan gereksiz yere para verilmemesi (esim özelliği sayesinde aynı numaraya iki cihaz tanımı yapabiliyorsunuz. örneğin apple watch'un son çıkan serilerinde bu özellik var, amerikada yaşıyorsanız telefonu yanınıza almadan kulaklık ve saatinizle dışarı çıkıp görüşmelerinize devam edebilirsiniz bir çok temel uygulamayı internet bağlantısı vs ile kullanabilirsiniz. spora markete vs giderken ideal ancak türkiyede btk diyor ki kardeş bir sim karta bir numara tanımlanabilir ötesine izin vermem ancak bununla ilgili çalışma var, illa ki bu özellik kullanılacak)
bunların dışında ekran şekli, tasarımı, arayüzü kordon malzemeleri vs biraz daha subjektif kalıyor.
model model çok incelemedim, akıllı saatlerle ilgili sinirimi bozan şey batarya. en iyi giden 3-5 gün gidiyor genelde maksimum. bu sebepten dolayı az buçuk fonksiyonalitesi olan akıllı bileklikler daha mantıklı geliyor bana, zaten fiyat olarak da çok daha avantajlı. 200tl ye mi band 4 almıştım satışa sunulduğu dönemde, adım, nabız, bildirim gösterimi, çağrı reddetme-yanıtlama, titreşimli alarm gibi özellikleri olduğundan neredeyse bir akıllı saat kadar iş görüyor. şarjı mı? 20 gün gidiyor işte.
akıllı saatlerde ise harici uygulamalardan neler yükleyebileceksiniz, baktığınız fiyat aralığında bu destekler nasıl inceleyebilirsiniz.
telefonda kullanılan uygulaması hakkında incelemelere bakabilirsiniz, rakiplerine göre artıları eksilerine bakmanız bile yeterli.
yapılan ölçümlerde doğruluklarıyla ilgili değerlendirme bulabilirseniz ne ala
iphone kullanıyorsanız apple watch dışında bir tercihiniz olmasın, verdiğiniz para çöp olur.
android kullanıyorsanız huawei watch gt'ler gayet güzel, xiaomi amazfit'ler fiyatına göre epey iyi, samsung'un saatleri ise ne kadar fiyatının karşılığını veriyor çok emin değilim. bunların dışındakilere pek yönelmeye gerek yok.
outdoor'cuysanız garminlerden başka çok da bir şey düşünmeyin.
ilginizi çekerse türkiyede satılmayan ürünleri araştırabilirsiniz, salladıkça şarj olanlar falan var, epey değişik markalar var şimdi çok da kafa yakmayalım. -
genelde çoğu akıllı saatin özellikleri aynıdır.
tansiyon ölçer, adım sayacı, yaktığınız kalori hesabı, hava durumu, telefon mesaj bildirimleri, arayanı gösterme, şarkı atlatma, basınç ve sıcaklık sendörleri vs. en önemli kriter istediğiniz tasarım ve bütçe.
apple watch
fossil gen 5
lg watch urbane
huawei watch gt2
samsung gear
garmin forerunner
garmin marq
tercih edilebilir. -
akıllı saat bir noktadan sonra bağımlılık yaratıyor. o verileri görmeden insanın içi rahat etmiyor. bunun haricinde telefon yetmezmiş gibi şarjını takip etmeniz gereken ikinci bir cihazla dolaşılmak zorunda kalınıyor. bu iki sebep birleştiğinde alınmamasının en mantıklısı olduğunu düşünüyorum.
tüm bunlara rağmen almakta ciddiyseniz, xiaomi'nin akıllı saatlerinden almanızı öneririm. hem şarj süreleri daha uzun hem de apple'a göre daha uygun fiyatlı. bir noktada bıkıp köşeye atacağınız şeye en azından çok para dökmeyin. -
bileklik almak daha mantıklı.
tavsiyeler : mi band 5, honor band 5 -
(bkz: mi watch)
-
sim kartlı bir model tercih edilmeyecekse (akıllı saatlerin imei kaydı için de astronomik bir bedel mi ödeniyor bilmemekle birlikte) türkiye'den almamak daha mantıklı bence. gürcistan'dan 1000tl'ye aldığım huawei watch 2 classic -gt 2 değil, android wear'lı gelişmiş model-, türkiye'de 3712 tl mesela.
-
2020 nin sonuna gelmişiz hiç söyleyecek bir şeyi olan yok mu arkadaş. önerisi tavsiyesi olan
-
yaklaşık 1 haftadır huawei band 4 kullanıyorum. hasbelkader geçti elime, normalde zaten yeterince şarjli alete sahipken bir de buna ne gerek var diyenlerdenim.
o yüzden yazacaklarım bu çerçevede olacaktır.
avantajlarından başlayayım:
+ mesaj trafiği yüksek ancak cevap verme oranı düşük biriyseniz habire elinize telefon alma derinden kurtarıyor sizi, iki saniyede bakıp içinizden "hmm ok" diyip gecebiliyorsunuz.
+ uykusu ağır insanlardansaniz telefon ile senkron olduğundan alarm çaldığında kolunuzdaki titreşim sayesinde zink diye uyaniyorsunuz.
+ telefon ile senkron çalışıyor. 24 saat nabzını dinleyip kaydediyor, benim gibi "ulan acaba ölüyor muyum" dediğiniz zamanlarda kalp ritminizi görüp "he ya, kahveyi fazla kaçırmışım" diyebiliyorsunuz .
+ korona için yapılan oksijen saturasyonu kontrolünü cihaz üzerinden yapabiliyorsunuz(bu veriler kesin ya da medikal hassasiyette değil, ancak bir on kontrol sağlıyor)
+ uyku konusunda güzel bir yardımcı, ne kadar uyuduğunuzu görüp bunlara göre tavsiyelerde bulunuyor, sempatik.
+ spor yapanlar için bir ton özelliği varmış, denemedim ama deneyip memnun olanı çok.
+ yerinizden kalkmadan 1 saat geçtiğinde hala oturuyorsanız "kalk aq daha ne kadar g*t büyüteceksin , bi tur at gel" diyor. hareketsizligi bir nebzede olsa önlüyor.
gelelim fasulyenin faydalarına...
- şarj etmeniz gerekiyor. ben tüm özellikleri açık kullanıyorum 3 gün gidiyor. yaklaşık 1.5 saatte şarj olsa da şarj etmek gerekiyor. söyle ayda 1 şarj çok daha harika olurdu. band yerine daha işlevsel olanı da alsanız şarj aralığı üstte bahsettiğim özellikler açıksa kısa.
- alışkanlık yapma olasılığı yüksek. gün içerisinde telefona bağımlılığı azaltsa da sürekli bir kontrol durumunuz oluyor.
- yanında şarj aleti gelmiyor (band 4 için konuşuyorum)
- mesaj yazıları için 4-5 satır alan var, gerisini kaydırarak okuyorsunuz, cevaplayamiyorsunuz.
- aramaları sadece reddebiliyorsunuz (üst segment alırsanız cevaplayadabiliyormussunuz)
stres seviyenizi, menstrual döngünüzu takip eden üst segmentleri çok para, bir saate 1000 lira verilmez. 200-250 liraya band olanları ile büyük olanları arasında özellik bazında 1-2 fark var, o kadar para bayılmaya gerek yok. ha "ekranı büyük olsun, mesajları falan doyasıya okuyabilelim yani" diyorsanız o başka...
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap