allah yazdıysa bozsun
-
bir zamanlar allah ın, devlet kurumun bünyesinde çalıştığını zannetmene sebep olan söz.
-
korkak: "ya allah yazdıysa? ya bozmazsa? yazmasın.."
(bkz: allah yazdıysa olur)
(bkz: allah etmesin)
(bkz: evden ocaktan ırak) -
allah yazdıysa bozsun, rüyasında arkadaşının nişanlısıyla evlendiğini gören genç bir kadının hikayesini konu ediyor.
barış yöş'ün yönetmen koltuğunda oturduğu romantik komedi türündeki "allah yazdıysa bozsun" filminin oyuncu kadrosunda gonca vuslateri, burak yamantürk, öznur serçeler, nurseli idiz, köksal engür gibi isimler yer alıyor.
vizyon tarihi: 13 mayıs 2022
yapımcı: lara 1 film yapım
türkiye dağıtım: cj entertainment
tür: romantik-komedi
yapım yılı: 2022
süre: 105 dakika
ülke: türkiye
filmin konusu:
“irmak, aşkta yüzü gülmeden 30'lu yaşlarına gelen genç bir kadındır.
onun hayatı, ilk defa kaldığı bir evde yastığının altına anahtar koymasıyla bambaşka bir hal alır.
rüyasında en yakın arkadaşı olan eliz'in nişanlısı burak ile evlendiğini gören irmak, bu korkunç rüyayı aklından çıkarmaya çalışır.
ancak rüyada gördüklerinin akabinde irmak kendisini beklenmedik durumların içinde bulur.”
yönetmen: barış yöş
oyuncular: gonca vuslateri, burak yamantürk, öznur serçeler, nurseli idiz, köksal engür, pelin öztekin, merve sarıtaş, emre dinler, emre bulut
senaryo: gökçe tezdoğan, gökhan yıldız
görüntü yönetmeni: vedat dikmetaş
müzik: barış aryay
vizyon tarihi: 13 mayıs 2022
filmin fragmanını buradan izlemek mümkün. -
böyle filmlere kimler neden para koyuyor acaba. sinemada çalışmayacağı isminden bile belli. türk izleyicisi böyle filmleri televizyonda bedava bile izlemiyor.
-
tanrıya insani kavramlar yüklenmesi onu bizim yarattığımıza bir delil gibidir adeta ( tanrı mı insanı yarattı insan mı tanrıyı? ) peki bizim bir tanrı yaratmamız neden sonuç ilişkileriyle düşünmeye yatkın olan beynimizin bir dışavurumu mudur? var olan birşeyi illa biri yapmıştır mantığı, ya doğru değilse? bir bisiklet düşünün ki bunu akıllı bir canlı yapmamış olsun, diyelim ki iki gezegen çarpıştı ve tesadüf eseri bir bisiklet oluştu, bu bisikleti kim yaptı şimdi ( tesadüfler mi? ) peki biz hepimiz , o bisiklet değil miyiz? güneş parlıyor çiçek açıyor ben burada yazı yazıyorum vs vs yani bir şekilde gezegenler yıldızlar çarpıştı öyle oldu böyle oldu ve ben burada yazıyorum işte. gezegenlerin yada yıldızların çarpışmasıyla bisiklet oluşmaz diye düşünen insan bunları biri yaptı demek ki diye düşünüyor ve aynı şekilde benide ve tüm bu varlığıda biri yaptı diye düşünüyor ( insanoğlu olarak bizler bişeyler yaptığımız için olabilir mi bu mantığımızın sebebi - bir bisiklet yoktu ve ben bisikleti yaptım gibi bir mantık bir ağaç ben oksijen ürettim demek ki evreni de yaratan bir güç var şeklinde düşünmeyebilir pekala) peki oksijen ürettiğini düşünmeyen ağaç ( ağacın bir mantık yürütecek olsaya dair varsayımım) tüm evreni de bir yaratan var mıdır şeklinde bir mantık yürütür yada başka bir hal midir bu? sanırım ağaç herşeyin birbirine dönüştüğü gibi bir mantıkla açıklar bu durumu. karınca nasıl oluşmuştur diye sorsak bir ağaca --bir şeyden dönüşmüştür // diye cevap verebilir. bir başlangıcı olduğunu değil bir dönüşüm sürecinin ürünü olarak bakabilir mesela ve bizim mantığımız ona ters gelebilir belki de ( karınca şu tarihte pat diye yaratıldı mantığından bahsediyorum) hepinizin şunu düşündüğünü hisseder gibiyim bisiklet ile karınca aynı şeyler değil yada taş toprak güneş su vs bunlar sanki bir karışım gibi mekanik bir şey değillerde sanki kanıksadığımız bir halleri var ( pek yaratılmaya ihtiyaç duymayan türden bişey gibi) peki ama su dediğimiz şey aslında atomlardan oluşuyor yani en az bir bisiklet kadar kompleks bir şey olan atomlardan.... su kendiliğinden oluşabilirmiş gibi ama atomları oluşabilir mi dediğimizde bizde bunların en az bisiklet kadar kompleks olduğunu idrak edip tekrar bir düşünmeye dönüyoruz... o zaman en kanıksadığımız şeyler bile zannedilenden çok daha kompleks ise biz artık tamamen bisikletlerle dolu bir evrende gibiyiz ( atomlardan oluşan evren gibi bir mantıkla bakıyorum) o zaman bir yazma eylemi olabilir mi? yani bir yaratma çünkü biz kompleks birşeyin bir yaratıcıya ihtiyaç duyduğuna daha çok inanma eğilimindeyiz.... yani allah yazmadıysa diyorum.... bu kompleks yapıdaki atomlar bir mantıkla birbirlerine dönüşüyorlarsa sürekli ve bu lego gibi olan atomlar sürekli mantıklı birer üst yapılara dönüşüyorsa.... örneğin bir karıncayı 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 kat büyüttüğümüzü hayal edin sanırım artık bu karıncamız bir galaksi boyutuna erişmiştir ve biz bu karıcanın artık nasıl olurda atomlardan oluştuğunu daha iyi anlayabiliriz tabi zamanıda epey yavaşlattığımızı varsayalım.... şimdi geldik bozma kısmına..... geldikallah bozabilir mi ? kısmına .... karıncayı ayakkabımızla ezdiğimizi farz edelim..... karıncanın büyük olduğu o farazi evrende her yer birbirine girdi diyelim .... ve atomları oraya buraya yayıldı diyelim tıpkı bir lego gibi başka bir yerlere eklemlenmeye başladı mesela --- yani karınca trilyon parçaya ayrıldı ve başka trilyon varlığa eklemlendi ve onlara dönüştü bir nevi ///// sonuç: kaotik bir evrende yaşadığımıza inanmıyorum ve dolayısıyla allah yazdığını bozmaz ... eğer bozarsa evren yırtılır.... peki bu atomların mantıklı bir şekilde bir araya gelmesini sağlayan fizik kanunlarına tanrı dersek - bu atomlardan karıncanın oluşturan fizik kanunlarından bahsediyorum-- ... ( bunların yazdıklarını bozmadığını varsayalım) değişmeyen bu kanunlar neden bir mantıkları varmış gibi hareket ediyorlar öyleyse... neden benim bilincim var mesela? ful atomlardan oluşmuş bu evrende benim bilincim ne olaki? sanırım tüm evreni görmemi engelleyen bir sınır ( bütün halinde bir okyanus düşünün sürekli birbirine dönüşen şeyler) .... ben ise çıkmış diyorum ki yengeci kim yarattı halbuki yengeç okyanusta dönüşüp duruyor (( peki ama neden bir bilinç ile oluyor bunlar)) fizik kanunlarına tanrısallık atfeden eski dinleri düşünün (( poseidon'u denizin( / okyanusun/) mantığı diye yada hareket ediş fiziğinin bir anlam verilmiş tezahürü diye de düşünebiliriz)) yani poseidon yazdığı birşeyi bozabilir mi? /// bence bozarsa poseidon olmaz yani okyanus olmaz ((( ama mutlak bir güç olarak tanrı varsa isterse bozar amk sana mı soracak bana mı soracak)) eğer bir tanrı yoksa evrenin kendisi yaratıyor demektir bu olan herşeyi oda evrenin kendisini tanrı yapar ve evren yazdığı herşeyi bozuyor zaten ((( önce yazıyor sonra bozuyor -- bir başka şeye dönüştürüyor))
(((( sonuç : evren yazdıysa bozar tanrı yazdıysa bozmaz- istersede bozar ama)))
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap