• yol üzerindeki kafe ve lokantalarına gitmeye acayip özendiğim ülke. güzel ve sıcak davranan garson kızları, siz istemeden bile kahve ve diğer içeceklerinizi sürekli tazelemeleri ve büyük porsiyonlar içeren menüleriyle çok çekiciler.
  • nazlı bir sevgiliye benzetiyorum ben. hafif araya mesafe koymaya çalıştığınızda ülkenizin burnundan getirmesi an meselesidir.
  • toplu taşıma olmaması bu salak ülkeyi terk etmek için sebeptir. ayrıca sokakta muhatap olmak zorunda kalınan homeless tan hallice ruh hastası tipleri görseniz korkardınız. dün eve tek parça gittiğime dua ettim/tr de prison break ten kaçmış gibi tiplerle dolu sakat bir ülke ama yaşadığım yerin güvenliği sebebiyle tek bir kere bu kadar korktuğumu hatırlamıyorum. virginia eyaletinde virginia beach denen bir şehirde yaşıyorum. abd de mi yaşıyorum meksika'da mı belli değil. ben hayatımda bu kadar yıkık insan çok az gördüm. aşırı fakirlik, aşırı bakımsızlık, aşırı cahillikten midem bulandı burada. rezil bir halk var. paranız varsa daha iyi yerlere gidin yoksa abd halkı felaket yıkık dökük. asla çekilmiyor. oturduğunuz semt cahil tehlikeli siyahi/meksikalı dolu filan. neyse daha fazla anlatmak istemiyorum. kısacası berbat tecrübelerim var. refah seviyesi daha yüksek eyaletlere de param yetmediği için bu aptal şehre katlanıyorum. siz siz olun 150 kişilik zengin bir isviçre mahallesinde dünyadan soyutlanmıyorsanız "ben bu hayatı yaşıyorum ya" demeyin. dışarıda feci bir hayat var.
  • gerçekten zor bir ülke ama avrupa'dan kat kat daha iyi.
    bu başlıkta abd'de yaşam ile ilgili iyi ve kötü olarak onlarca entry mevcut olduğundan kendi tecrübemi yazmayacağım.

    ancak şöyle ki bu ülkede dünya'nın en büyük şirketlerinin ve zenginlerinin çıkmasının tek sebebi insanların "zengin" olmaya mecbur olmasıdır.

    hırslıysanız ,çalışkan ve azıcıkta şanslıysanız birleşik devletler yeryüzünde bir cennettir.
  • öyle uber şoförlüğü yaparak insanı şartlar altında yaşayamazsınız ama amerika'da sadece silikon vadisinde çalışan beyaz yakalar doğru düzgün para kazanır, mavi yakalar tatile bile gidemez filan demek de yanlış. abd'de ev işlerinde günlük işçi veya usta bulunurken en sık kullanılan site ve uygulamalardan biri olan homeadvisor'un (uber gibi düşün) sitesinde yayınladığı güncel rakamlara göre çeşitli projelerde ustaların aldığı ortalama paralara bakalım.

    muslukçu: ücretler eyaletten eyalete değişmekle beraber saatlik ortalama 45 ile 200 dolar arasında değişiyor. ortalama bir tamir projesinin ücreti 177 dolar ile 483 dolar arasında değişmekle beraber ortalama ücret 330 dolar olarak belirlenmiş. buna göre lise mezunu bir muslukçu günde 1 tamir projesi yaparak ayda 9,900 dolar kazanabilir. daha gerçekçi olmak gerekirse bir günde 2 tamir yapsa haftada sadece 4 gün çalışarak ayda 10 bin doların üzerinde para kazanabilir ve haftada 3 gün tatil yapar.

    boyacı: evin büyüklüğüne göre değişmekle beraber bir ev boyama ücreti 3 bin ile 8 bin dolar arasında değişmektedir. kendi işini yapan bir boyacı haftada 1 küçük ev boyayarak ayda 12 bin dolara kadar kazanabilir veya 2 haftada bir büyük bir ev boyayarak ayda 15 bin dolara kadar kazanabilir.

    garaj kapısı tamircisi: ortalama bir projenin ücreti 752 dolarla 1,634 dolar arasında değişiyor. haftada 2 proje yapan bir garaj tamircisinin cebine haftada 1500 dolarla 3200 dolar arası bir ücret girecektir. bir proje ortalama 2 gün sürdüğüne göre bu tamircimiz haftada 3 gün de tatil yapacak demektir.

    elektrikçi: proje başına 162 dolar ile 523 dolar arası bir ücret alınmaktadır. bu ücretin miktarı eyalete, şehire, projenin zorluğuna ve kaç saat süreceğine göre değişmektedir. haftada 5 saat çalışan bir elektrikçi günde 2 proje yaparak ayda 10 bin doların üzerinde para kazanabilir.

    temizlikçi: evin büyüklüğüne ve nerede olduğuna göre değişmekle beraber ortalama bir temizlik projesinin ücreti 100 dolardan başlayıp 300 dolara kadar çıkabiliyor. günde 2 küçük ev ($150) veya 1 büyük ev ($300) temizleyen biri haftada 5 gün çalışsa bile iyi para kazanabilir.

    çatı tamircisi: malzemeler hariç ortalama saatlik ücret 50 ile 75 dolar arasında değişmektedir. evlere gidip günde 8 saat çalışan bir çatı tamircisi günde 400 ile 600 dolar arası bir ücret talep edebilir. haftada 5 gün çalışarak haftada 2 gün tatil yapabilir ve iyi paralar kazanabilir.

    çöp toplayıcı: normalde çöpçülerin toplamadığı ve evinizden atmaya çalıştığınız büyük eşyaları toplayan ve abd'de junk removal diye geçen bir servis. mesela eskimiş ve artık çalışmayan bir çamaşır makinesini atmak istiyorsunuz ve bunları arıyorsunuz. kamyonla gelip çamaşır makinenizi alıp götürüyorlar. aldıkları ücret genelde parça başına 200-250 dolar civarı oluyor. kendi kamyonuyla günde 3 eve gidip bu şekilde iş yapan veya 1 eve gidip 3 parça götüren biri günde 750 dolar civarı bir para kazanabilir.

    ha diyeceksiniz ki "bu ücretleri sadece kendi işine sahipsen alırsın". evet ama bu işlerin hepsi evlere gidip az miktarda malzemeyle yapabileceğin bir iş ve lisansın varsa bir muslukçu veya elektrikçi işi kurmak bir form doldurmaktan ibaret. bu işler öyle çok büyük yatırım istemeyen işler ve 1-2 bin dolarlık ufak bir masrafla kendi şirketini kurup homeadvisor, angi, taskrabbit, thumbtack gibi uygulamalar üzerinden ihale almaya başlayabiliyorsun. olayı uber gibi düşün. bir tek çöp toplayıcı işinde kamyon alman veya kiralaman gerekiyor ama diğer işler az mıktarda yatırımla kurulabiliyor.
  • job market - ozellikle tech icin - cokmus durumda. ben tech'te calismasam da sirketimin 2023 icin headcount growth hedefi sadece 2%. tarihi olarak normal orani 10%. faizlerin artmasi butun sektorleri etkiledi ama en cok tech vuruldu cunku butun endustri dusuk asset, yuksek validation ile yuruyordu. dolayisiyla en baba sirketler bile patir patir layoff yapmak zorunda kaldilar. bunun sebebi para ucuzken pandemide herkesin inanilmaz sismesiydi. gercek disi bir istihdam yaratildi. microsoft'un vs yillara gore personel sayisina bakarsaniz durumu anlarsiniz.

    https://www.macrotrends.net/…ft/number-of-employees

    pandemi basinda ~150k olan headcount pandemi sirasinda 50% buyuyerek 220k'ya ulasti. evet ozellikle kimi tech sirketleri artan cloud ihtiyaci vb sebeplerle personele ihtiyac duydu ama bu balon bir buyumeydi. daha dogrusu ani personel ihtiyacindan kaynaklanan reaktif bir buyumeydi. para da ucuz olunca insanlara deli gibi maaslar vermeye basladilar. maaslar artinca herkes is degistirmeye basladi ve employee market olustu. insanlarin maasi ciddi artti. pandemi yardimlariyla minimum wage islere bile burun kivirir oldu millet.

    fed faizleri ekonomiyi kontrol etmede kullaniyor. sicak para 2008 krizinden beri o kadar kolay ve boldu ki, butun dunya bu refahtan etkilendi ve pandemiye kadar buyuk rahatlik vardi herkeste. aslinda pandemi oncesinde de faizler ufak ufak arttiriliyordu. cunku paranin pahali olmasi fed'e olasi kriz durumlarinda bir manivela sagliyor. dolayisiyla ellerinde bir enstruman olmasi icin faizin 0 olmamasi gerekiyor ve biliyorsunuz ki 2008 krizinden beri durum boyleydi.

    simdi faizler acimasizca arttiriliyor, eskiden gorulen kontrollu arttirmalar gibi degil. daha cok 70'lerde gordugumuz bir ivme var su anda. bu iscileri gerceklige dondurmenin ve patronun kim oldugunu gostermenin bir yolu.

    dolayisiyla 2022 ocak gibi faizler arttirilmaya baslandi ve piyasalarin buna tepki vermesi de sonbahari buldu. tahminim 2008 oncesi faiz oranlari gorulmeden bu artisin durmayacagi yonunde. bu da onumuzdeki yaza kadar job marketin daralacagini gosteriyor. ancak iyi haber - ivmeyi biraz kestiler. yine de piyasanin toparlamasi icin 2023'un en az ilk yarisini, muhtemelen de tamamini gozden cikarmak gerekiyor. cunku bu yil icin yapilan headcount projeksiyonlarina gore hareket edecek sirketler.

    bizim gibi immigrant'lari cok etkiledi bu vaziyet. ben de ufaktan yazin is degistirsem mi diye bekliyordum ama sene sonu bonusunu aldiktan sonra ziplamak daha mantikli gibi.
  • türkiye üzerindeki nüfuzlarına bakıp takdir etmemek elde değil. ne kadar büyükler bilmiyorum ama türkiye için çok büyükler. türkiye'de kendilerine öyle bir kitle yaratmışlar ki "allah mı büyük abd mi?" desen bu kitle ikilemde kalır. bunların rus muadilleri de var ama onlar çok küçük bir grup.
    abd'nin yönetici takımıyla oturup türkiye üzerinde nasıl böyle etkili olabildiklerini sormak ve onlardan duymak isterdim.
  • bu ülkenin askerlerine acıyorum. ülkelerini korumaktan ziyade beliri güç gruplarının iktidar oyunlarına araç oluyorlar. uss liberty saldırısından da görüldüğü üzere saldırının ardından 47 yıl geçmesine rağmen ne bir demokrat yada cumhuriyetçi siyasetçi ne de stk yada bürokrat tarafından ölen askerlerinin hesabı sorulmadı. çuval olayı ile kendimizi yiyip bitiriyoruz öfkemizi koymakta sonuna kadar haklıyız ancak insanlık tarihinin gördüğü en güçlü ülke için bu olay çuval hadisesinden çok daha utanç verici.
  • yakında orada olmayı hedeflediğim ülke, bu satırları yazarken bile kalp atışım hızlanıyor :)
  • siyahi dostlar yine yagma yine hirsizlik pesinde maymunun biri de kadinin kolundaki cantayi bile calip yere yapistirmis kadini. beyazlar acaba icten ice “dede bu 50 iq ortalamasina sahip sikko afrikalilari bu ulkeye soktugunuz gunun amk” diyo mudur
hesabın var mı? giriş yap