• phoenix

    yeniden dogum reinkarnasyon
    kendi kulunden ortaya cikan

    kaf daginda ikamet eden
  • bir ku$ ce$idi.. (bkz: kus)
  • (bkz: kanka) (bkz: theta)
  • zumrut'u anka ku$u
    yumurtalarinin altindan olduguna dair bir mit vardir
  • ankara-eski$ehir arasinda sefer yapmaktan bikmami$ eski otobus $irketi.. (bkz: zumrut)
  • buyuk bi sigorta sirketi..
  • anka, türk mitolojisinde varolan ve diğer kültürlerin mitolojisinde de rastlayabileceğimiz bir efsane kuştur. özelliği kendi küllerinden kendini yeniden varetmesidir.
    simurg, zümrüdüanka, sireng gibi isimlerle de çağrılır.
    anka'ya, araplar al-samandra; iranlılar da salamander veya semender derler.
  • efsanevi bir dag olan kafdaginda yasadigi dusunulen, yuzu insan yuzune benzer, her hayvandan bir iz tasiyan rengarenk ve uzun tuylu uzun boyunlu masal kusu adi uzun boynu veya boynundaki halkadan gelir. dogu kulturlerinde anka, sirenk, simurg, zumrud, zumrud-i anka, tugrul, anka-yi mugrib, huma kusu diye adlari vardir bati dada phoenix adi ile bilinir

    daima tek basinadir ve erkektir bazi rivayetlerde sesinin guzel oldugu da soylenir

    omrunun sonunda bahar agaci dallarindan yaptigi yuvasini atese vererek kendini yakar ve boylece yeni bir anka meydana gelir. yavru anka kuvvetlenince babasinin kullerini misirdaki heliopolise goturerek gunes sunagina birakir. bazen anka nin olmek icin misira geldigide soylenir
    bu konuda cesitli rivayetler vardir

    araplar arasinda anka hikayesi semender ile karistirilmistir. semender de bazen kus olarak tasvir edilir. anka, hiristiyanlikta yeniden dogusun sembolu haline gelmistir, iran efsanesinde anka'nin yerini simurg alir. seyhname'de simurgun uzun hikayeleri anlatilir ve tabii mevlana'nin mesnevi'sinde de gecer fakat simurg a verilen ilahi vazifelerle birlestirilmistir

    bazi masallarda kiz ve erkek cocuklarini yiyen bir kus olarak anlatilir onun icin anka-yi mugrib(yok edici anka) da denmistir.
  • birçok tradisyonda yer alan efsanevi kuşun farsça'daki adlarından biri...

    eski yunan mitolojisinde "phoenix", arap tradisyonunda "anka", çin'de "tanniao" ve kimi tradisyonlarda "homa" ya da "rokh" adını alır.

    simurg (simorgh), iran tradisyonunda insan dili bilen, mesajcı, sırdaş, hikmet sahibi, mükemmel bir kuştur. kahramanları taşır, uzak mesafelere yolculuk yaptırır ve yakıp kendisini tekrar çağırabilsinler diye onlara kendi tüylerinden birkaç tane bırakır.

    arap tradisyonuna göre bu kuş, efsanevi kaf dağı'nın üzerindedir; yunan mitolojisine göre öldükten sonra küllerinden doğan harika bir kuştur; taoizm'de ise ölümsüzlüğün sembolüdür.

    sufi ferideddin attar, efsane ve masallardaki bu kuştan "kendini aramanın sembolü" olarak söz eder; masallardaki kahraman, sonunda, uzaklarda aradığı şeyin aslında çok yakınında olduğunu, yani kendisinde veya kendi içinde olduğunu idrak eder. bu, "kendini bilme" sembolizmi, inisiyatik ifadelerle, inisiyatik ölüm ve başkalaşım geçirerek yeniden doğuş, mistisizmdeki ifadelerle, "uyanma, aydınlanma, kurtulma" olarak ifade edilir.

    kısaca, simurg kuşu, bir tekamül hedefinin sembolüdür ki, bu hedef ezoterik bilgilerde nefsaniyetini tümüyle alt etme ve 'dünya gezegeni okulu' ndan mezun olacak düzeye gelme olarak ifade edilir.

    kimi yazarlar hindu tradisyonundaki garuda ve eski mısır tradisyonundaki "bennu" kuşunu simurg ile bir tutarlarsa da, bu kuş simurg (anka) kuşu'ndan çok farklı niteliklere sahip olarak betimlenir ve daha farklı anlamlara gelir.
hesabın var mı? giriş yap