8928 entry daha
  • başa baş ve zor bir yerel seçim geçirecek olan şehir.
    hakan bey'i tanırım, severim. çalışkan insandır. ancak içimden bir his ekonomi gidişatı sebebiyle muhittin bey'in seçimi yine alacağını düşünüyorum.
    bu seçimin ne sayımı biter, ne itirazı. şimdiden hazır olmakta fayda var.
  • afedersiniz ama yar*ak gibi bir şehirdir. trafiği, altyapısı, pahalılığı, uçan kira fiyatları, kıt iş imkanı.. yazı öldürür, kışı üşüyen ilginç bir şehir. hayatında kaç kere antik kent gezebileceksin ya da doğa yürüyüşüne çıkabileceksin. hanım, çocuk evde ekmek bekler..o ekmekte burada yok olsa her yaz çalışmaya gelen kürtler, kışları evlerine döner miydi?
  • mis gibi portakal çiçeği kokuları yayıldı sokaklara şu sıralar. güzel memleket-imdir.(15 yıl oldu artık)
  • geçen seneki seçimlerde akp'nin kalesi olan alanya, kepez ve aksu gibi ilçelerde kılıçdaroğlu'nu birinci çıkaran şehirde muhittin böcek'in seçilemeyeceğini düşünmek pek gerçekçi değil gibi gözüküyor. yine de ümit uysal dururken muhittin böcek'in yeniden aday gösterilmesi içime sinmedi. daha rahat kazanılacak olan seçim az da olsa zora sokuldu ancak muhittin böcek yine kazanacaktır.
  • muhittin böcek ile antalya'da chp dönemi bitti artık. son göçlerle beraber trafik ve altyapı problemi iyice arttı. toplu taşıma maalesef 15 yıl öncesinin bile gerisinde. bu sorunları çözmek yerine yörük festivali düzenlemeyi tercih ettiniz. nüfusu neredeyse 3 milyona yaklaşan şehirde 400 bin yörüğün oyuyla mı seçileceksiniz? göreceğiz muhittin başkan.

    als ein einwohner seit 2002.
  • çok yakında temelli taşınacağım il. istanbul'dan nefret eden biri olarak bana iyi gelecek. biraz daha fazla yalnız kalacağım ama sevmeye başlıyorum sanırım bu durumu.
  • yaşamak istediğim yegane şehir.
  • 10 yıla yakın antalya’da yaşamış birisi olarak, koşuşturmaca ve debdebe içinde geçen hayatın arasında yakalamış olduğum fırsatları çoğu zaman antik şehirlere giderek değerlendirdim. antalya bu konuda zaten cennet. arkeoloji okumak isterken nasıl olduda su ürünleri okur halde buldum kendimi bilmiyorum ama onun eksikliğini gidermek için sanırım kendimizi antik şehirlere vurduk. bütün antik şehirleri detaylı anlatacak gücüm yok ama en azından antik tiyatroları paylaşabilirim diye düşündüm.

    eskiler bilirler, 90’larda kral tv’nin top 10 veya top 20 şeklinde şarkı listeleri olurdu. kalın bir erkek sesi 20’den başlayıp 1’e doğru şarkıları anons ederdi. “üçççç numaraaa. tarkan dön bebeğimle bu hafta 3 numaradaki yerini koruyor” gibi. benim listeyide haluk* abi o güzel sesiyle seslendirsin .

    buyrun size antalya’nın 10 antik tiyatrosu.

    10 numarada xanthos tiyatrosu : ilk olarak helenistik dönemde inşa edilmiş olmakla beraber günümüzdeki hali romalıların eseridir. yaklaşık 2.000 kişilik kapasitesi vardır. her yapı gibi depremlerde zarar görüp çok kez onarılmıştır.

    xanthos - konum

    9 numarada patara tiyatrosu : imparator hadrian ve eşi sabian tarafından ms 2.yüzyılda inşa edilmiştir. şehrin tümü olduğu gibi tiyatroda kumlar altında kalmıştır. patara tiyatrosunun yıllar boyunca kumlarla örtülmüşlüğü, yapının yıkılmış olsada, günümüze kadar antik özelliklerini kendi içerisinde koruyarak ulaşmasını sağlamıştır. kum örtüsünün sağlamış olduğu koruyucu manto, yapının içinde hiçbir kaçak kazıya ya da dışarıdan müdahaleye olanak vermemiştir. kum altından kademe kademe gün yüzüne çıkarılışının verdiği hazzı tahmin bile edemiyorum. takribi 10.000 kişilik kapasitesi vardır.

    patara - konum

    8 numarada antiphellos tiyatrosu : anadolu’da denize dönük inşa edilmiş tek tiyatro olma özelliğini taşıyor. helenistik döneme ait olup bölgedeki kireç taşı kullanılarak yapılmıştır. takribi 3.000 kişilik kapasitesi mevcuttur.

    antiphellos - konum

    7 numarada myra tiyatrosu : 35 oturma sırasına sahip, takriben 11.500 kişilik tiyatro günümüze kadar ulaşabilmiş önemli yapılardan birisi. myra, meşhur noel baba’nın memleketi olduğundan ve yine meşhur kaya mezarlarından dolayı ihtişamlı tiyatrosu maalesef ikinci planda kalmıştır. gördüğünüz gibi benim listemde bile 7.ci sırada kendisi.

    myra - konum

    6 numarada limyra tiyatrosu : helenistik dönemden roma dönemine kadarki süreçte birçok yapısı ayakta kalmış, roma döneminde yapılan ilavelerle tekil bir örnek olarak kalmıştır. sahne binası tamamen yok olmuş durumdadır. alt kademesi 17 oturma sırası, üst kademesi ise 10 oturma sırası ile takribi 3.700 kişilik kapasitesi vardır.

    limyra - konum

    5 numarada arykanda tiyatrosu : yapılış tarihi net olarak bilinmemekle mö 1. veya ms 1. yüzyıl civarı inşa edildiği düşünülmektedir. yatay orta yolu yoktur. tek kademelidir. 8 oturma sırası mevcuttur. takriben 2.000 kişiliktir

    arykanda - konum

    4 numarada side tiyatrosu : side, mö 8. yüzyıla dayanan bir tarihe sahiptir. tiyatrosu ise tipik roma mimarisi ile yapılmıştır. aynı zamanda gladyatör ve hayvan dövüşleri için kullanılan tiyatronun takribi 17.000 kişilik kapasitesi mevcuttur.

    side - konum

    3 numarada aspendos tiyatrosu : anadolu’daki tiyatrolardan sahnesi günümüze kadar ulaşmış en eski ve en sağlam tiyatrodur. marcus aurelius devrinde, theodoros'un oğlu mimar zeno tarafından inşa edilmiştir. 15 - 20.000 civarı kapasitesi bulunmaktadır.

    aspendos - konum

    2 numarada phaselis tiyatrosu : şehrin mö 7.yüzyılda rodoslu kolonistlerce kurulduğu düşünülmektedir. 21 oturma sırası mevcut olup takribi 1.700 kişiliktir.

    phaselis - konum

    ve listenin 1 numarası, numero uno termessos tiyatrosu : en sık ziyaret ettiğim tiyatro. yıkılmış sahnesinin ortasında yüksek sesle opera sanatçısı gibi şarkı söyleyip turistlerden alkış almışlığım vardır. tiyatro dağın yamacına öyle güzel oturtulmuşki izlemesi çok keyifli. büyük iskender’in ele geçiremediği tek yer olan termessos’un tiyatrosu milli parklar dahilinde olduğundan tek bir çivi dahi çakılmadığından doğal haliyle bizlere ev sahipliği yapıyor. 4 ila 5 bin civarı kapasitesi mevcuttur.

    termessos - konum

    tüm bunların dışında listeye eklenmesi gereken perge tiyatrosu’da olabilir ama hala açılmadı kendisi. dışarıdan gözlemlediğim kadarıyla aspendos kadar büyük ve heybetli gözüküyor. merakla bekliyoruz.

    bonus : simena tiyatrosu : helenistik dönemde kayaya oyularak yapılan tiyatro, likya’nın en erken tiyatrolarından biridir. sadece ve sadece 7 basamaklı olup takribi 200 kişiliktir. dünya’nın en küçük tiyatrosu bizde diyerek övünebiliriz bence.

    konum

    not : ilk 8 sıra fotoğraflar kendi çekimimdir. izinsiz, sorgusuz, sualsiz kullanabilirsiniz.

    #tarih #arkeoloji #gezi #kültür #sanat
  • yıllar önce hayatımda ilk kez bir trans birey gördüğüm şehirdir...

    yarı geceden sonra kaleiçi mevkisinden konyaaltı sahiline doğru uzun bir caddede yürürken birden sağdan soldan "yakışıklı merhaba. biraz takılalım mı?" seslenmelerine maruz kalmıştım. hem ses tonlarından, hem de görünüşlerinden, seslenenlerin "farklı insanlar" olduklarını anlamıştım. müthiş şaşırdığımı ve dehşetli endişelendiğimi dün gibi hatırlarım. kendi kendime, "ulan şimdi bıçak mıçak takarlar, hemen uzaklaşayım burdan!" demiş ve deyim yerindeyse, topuklarım kıçımda, koşar adım devam etmiştim yoluma...

    bu da böyle bir anımdır antalya'yla ilgili...
  • konut alma konusunda yardımcı olmak isteyen varsa yeşillendirebilir. özellikle konyaaltı ve muratpaşa ilçelerinde
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap