• insan vucudunun muhtelif uzuvlarini olcme ilmi.
  • alphonse bertillon ile tavana vuran ilim. bertillonage'dan parmak izine, biyometri ilerlemede, yakında genlerimizde...
    (bkz: coming soon to a theatre near you)
  • vücur ölçülerini kullanarak kişinin fiziki yapısı hakkında fikir veren bilim dalıdır. günümüzde moda ve sanatta da kullanılmaktadır.
    insanın fiziksel özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kullandığı yöntemdir. bu yöntemde temel olarak kişinin ağırlığı, vücut ölçüleri, gücü ve hareket sınırları ölçülür. diğer amaçların dışında antropometrinin sağlık alanında kullanımı söz konusudur.
    vücut kompozisyonunun beş organizasyonel düzeyi vardır. atomik düzey, moleküler düzey, hücresel düzey, doku-sistem düzeyi ve tüm vücut. vücut kompozisyon kompartmanları arasında dengeli bir ilişki vardır.
    antropometrik verilerle hastalık durum ve gidişi hakkında, hastalık riskleri hakkında ve yaşam beklentisi hakkında çıkarımlar yapılabilir.
  • uzunluk, genişlik, yükseklik vs. gib teknik boyutlar doğrultusunda hareket hudutlarını, kuvvet gereksinimini, davranış hızı gibi yaklaşımlarla insanın vücut boyutlarının olaya etkisini inceler.

    bu noktada çalışan insanların rahatlıkları ve beden yeteneklerini en üst düzeyde kullanabilmeleri öncelikle, kullandıkları malzemeler, çalışma yüzeyleri ve hacimlerinin onların boyutlarına uygun olmasına bağlıdır. burada kullanıckılardaki farklılıkları gözeterek kullanacakları araçların buna göre dizaynını yapmak büyük önem taşımaktadır. bu noktada antropometri teknikleri önem kazanır.
  • (bkz: sefalometri), (bkz: kraniyometri).
  • antropometre aletiyle yapılır bu bilim dalındaki ölçüm işlemleri. ve bu ölçümler sonunda elde edilen veriler; oturduğumuz sandalyenin diz mesafesi, mp3 çalarımızın boyutları ve duvardaki elektrik anahtarının yüksekliği gibi günlük hayyatta etkileşim içinde olduğumuz bilumum eşyanın ölçülerini belirlemeye yarar.
  • konuyla ilgili türkiye'deki ilk yayın necmettin erkan'a aittir.
  • ergonomi biliminin alt dalıdır aynı zamanda. sık sık ergonomi ile de karıştırılmaktadır. antropometri, insan vücudu ölçülerine uygunluk demek, ergonomi ise kullanılan ürün ya da makinenin ve çalışılan ortamın insan vücudu ölçülerine uygunluğunun yanı sıra; ses, iklimlendirme, aydınlatma ve hatta psikolojik uyumluluk gibi diğer koşulları da karşılama düzeyidir.
    yani bir kalemi elinize aldığınızda ergonomik demek yerine (elbette renk, kozmetik unsur da önemlidir ancak) antropometrik demek yerinde olacaktır. bir büro koltuğuna oturduğunuzda (yükseklik, oturma yüzeyinin rahatlığı, omuriliğin şeklini alıp almaması açısından) antropometrik olup olmadığını değerlendirmek daha yerinde olacaktır, tabii koltukta deri yüzey kullanılıyorsa kokusunu almak, buna ilişkin beğeni ya da iritasyon hissetmek dışında.
    örnekler çoğaltılabileceği gibi özetle ürün/makine bazında antropometri, ergonominin diğer unsurlarından daha ön planda olmakta; ortam koşulları değerlendirilirken ise ergonomi kapsamı ele alınmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap