• ilk deneyleri 1958'e kadar uzanan ve 1960 yılında paris'teki bir performans sırasında yves klein tarafından popüler hale getirilen boyama tekniğidir. gerçeğe yakın çizimlerin ortaya çıkmasına yardımcı olan bu teknikte klein, boyayla kaplı kadın bedenini canlı fırça olarak kullanır. yani, ilkokulda patates* ile yaptığımızı adam canlı insan bedenleri ile yapıyor. kadınların vücutlarını, patentini aldığı international klein blue ile boyayarak, "antropometriler" serisini ortaya çıkarıyor.

    stüdyosunda çalışma videosu: yves klein anthropométries

    görsel
    görsel

    yves klein.com/anthropométries
  • geleceğin başarılı sporcularını seçerken kullanılan testlerden yalnızca biri antropometrik boyutların ölçülmesidir. bu ölçümlerin en büyük görevi sporcunun performans gelişimlerini takip ederken eksik ve zayıf yönlerinin gidermektir. aynı zamanda sporcunun ileri düzeydeki gelişmeler konusunda öngörülerde bulunmak mümkündür. son olarak sporcunun antrenman programlarını yapılan ölçümler sonucunda çıkan veriler değerlendirilerek eksikleri saptanıp antrenman programları hazırlamak mümkündür.

    bir sporcunun antropometrik ölçümlerini yaparken kullanılan özellikler sırasıyla; boy, vücut ağırlığı ölçümleri, uzunluk ölçümleri, çevre ölçümleri, genişlik ölçümleri, deri altı yağ ölçümleri ve vücut yağ yüzdesi ölçümleri olarak sıralanabilir.
  • vücur ölçülerini kullanarak kişinin fiziki yapısı hakkında fikir veren bilim dalıdır. günümüzde moda ve sanatta da kullanılmaktadır.
    insanın fiziksel özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kullandığı yöntemdir. bu yöntemde temel olarak kişinin ağırlığı, vücut ölçüleri, gücü ve hareket sınırları ölçülür. diğer amaçların dışında antropometrinin sağlık alanında kullanımı söz konusudur.
    vücut kompozisyonunun beş organizasyonel düzeyi vardır. atomik düzey, moleküler düzey, hücresel düzey, doku-sistem düzeyi ve tüm vücut. vücut kompozisyon kompartmanları arasında dengeli bir ilişki vardır.
    antropometrik verilerle hastalık durum ve gidişi hakkında, hastalık riskleri hakkında ve yaşam beklentisi hakkında çıkarımlar yapılabilir.
  • kafatası, kol uzunluğu, boyun çevresi alanlarında ölçüm yaparak sosyal bilimlere araştırmalarında büyük yardımları olan ölçüm tekniğidir. antropoloji ana bilim dalında avrupalı devletlerin sömürgecilik faaliyetleri esnasında, amerika yerlileri olan kızılderilileri inceleme için yapılan araştırmalarda kullanılmıştır. tarihsel gelişiminin başlangıcı olarak 19.yy verilebilir. tarihsel gelişiminden bahsetmek gerekirse;
    evrimsel süreç içerisinde insanları gruplandırmak, çeşitli ırksal grupların ayrımlarını en doğru seviyesinde sağlamak isteğiyle ortaya çıkmıştır. günümüzde sporcunun en doğru verimi alması için kullanılmasından tutun, birey olarak insanın kemik gelişiminin ortaya konmasına, ırk olarak konu alından toplumun ayırıcı ve bütünleştirici özelliklerinin belirtilmesine kadar pek çok yerde kullanılır. kullanım alanları kısaca sağlık, ergonomi, büyüme ve gelişme ile spordur.
  • insan vücut ölçülerini inceleyen bilim dalı.
  • alphonse bertillon ile tavana vuran ilim. bertillonage'dan parmak izine, biyometri ilerlemede, yakında genlerimizde...
    (bkz: coming soon to a theatre near you)
  • insan vucudunun muhtelif uzuvlarini olcme ilmi.
  • insan vücudunu belirli ölçme teknikleri ve ilkeleriyle boyutlandıran ve özelliklerine göre sınıflandıran nicel olarak ölçen, bir dizi sistematik ölçüm tekniğidir. doğrudan ve dolaylı ölçümler yapılabilir. doğrudan ölçümler canlılar üzerinden yapılamaz, kadavralar üzerinde uygulanan tekniklerdir. dolaylı teknikler ise saha ve laboratuvar teknikleridir. çap, çevre, boy, kilo, uzunluk ve deri kıvrım kalınlığı (skinfold) ölçümleri yapılmaktadır.
  • çocuk antropometrisi olarak genç cumhuriyet'in ayrıca önem verdiği bir alt disiplini bulunan alan. uluslararası literatürün de kabarması ile ülkemizde ideal türk çocuğu'nu doğurmak, büyütmek ve yaşatmak için ayrıntılı kitaplar basılmasına vesile olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap