• debriyaj kullanmayı sevmiyorsunuz biliyorum, üzülmeyin.ustalaşmaya başladıkça manuel vitesli araba sürmenin keyfinin bir başka olduğunu anlayacaksınız.rampalarda 4 den 3 e gerekirse 2 ye atacaksınız vitesi.kimi zaman bi kamyonucu edasıyla ara gazı vereceksiniz kendinizi bişey sanacaksınz*

    ekşi suserlerinin işine yarayacak bilgiler bölümünde bugün debriyaj kullanmayı öğrenmenin en iyi yolunu anlatacağım.ilk kural debriyajı hissetmektir.bakımları yapılmış bir arabayı düz bir yere park edin, el frenini indirin, debriyaja basın 1. vitese geçirin arabayı, ardından debriyajdan ayağnızı çok yavaş bi şekilde çekin saniyede bir kaç milim gibi.kesinlikle gaza basmayın, debriyajdan ayağınızı çekmeye devam edin kavrama noktası geldiğinde* araba yavaş yavaş hareketlenecektir.panik yapmayın gidiyorsunuz yavaş yavaş debriyajdan çekmeyi durdurun ve hissetmeye başlayın çok az daha debriyaja bastığınızda araba boşta durumuna, çok az çektiğinizde ise 1. vitesde durumuna geçmektedir.o arabanın kavrama noktasını iyice kavrayın.*tam kavrama notkasına geldiğinizde yavaş yavaş gaza basmanız normal sürüş koşullarında yeterli olacaktır.patinaj çektirmek, bütün mahalleyi cavlatmak artislik yapmak istiyorsanızda debriyaja basın vitesi 1 e takın hızlı bir şekilde gaz pedalı kaportaya* temas edene kadar basın ardından ivedikle debriyajdan ayağınızı çekin.*

    kavrama noktasıyla ilgili ayak alışkanlığınızı edinikten sonra en sağlam rampalarda bile arabayı geriye kaçırmayacaksınızdır, hem de el freni kullanmadan. (bkz: yokuş yukarı el freniyle arabayı kaldırmak)

    (bkz: arabaya spin attırmak)
    (bkz: 2 çekerli arabada 4 teker izi nasıl bırakılır)
    (bkz: emniyet kemeri takmak hayat kurtarır)
  • babanız yanınızdayken araba kullanmayın hatta ön koltuğa bile oturmayın hatta ve hatta yürüyerek gidin.
  • cesaretli olun ama aşırı değil. aynalar ve sinyaller trafikteki en önemli unsurlardır aklınızdan çıkarmayın, kullanmayı kesinlikle ihmal etmeyin. bir de vites değiştirirken gözünüzü yoldan ayırmayın. bu alışkanlığı kazanmak için araba hareket halinde değilken alıştırma yapabilirsiniz.
  • en soldaki debriyaj. sakın unutmayın. sakın!!!!!
  • eğer ankara'da araba kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken başka kurallar da vardır;

    (bkz: ankara trafiğinin kendine has kuralları)
  • önce arabanızı tanıyın, limitlerini bilin ve bu limitleri zorlamayın. aksi takdirde duramayarak yahut yoldan çıkarak bir yerlere çarpmanız işten değil.
  • sürücü kursunda aldığınız 5 dersle hayatta trafiğe çıkamazsınız. 10 saat özel ders almanız şart, önce bunu belirtelim.
    hocanız size sürekli "sen acemisin, yavaş git", "yolun sağından git" diyecektir. eğer kendinize güveniyorsanız, onu dinlemeyin! "kendinize güvenin". gerekirse hocanızı değiştirin, daha az dırdır eden birinden ders alın.

    ayağınızı debriyajdan hemen çekmeyin. sürücülük deneyimlerimden öğrendiğim en önemli şey, araç 3-4 metre gitmeden debriyajı bırakmamak oldu. paniklemeyin, bırakın araç biraz gitsin, sonra bırakırsınız debriyajı.

    frenin gücüne inanın! şehir içinde frene sık sık basmanız gerekecek. yavaşlamak istediğinizde sadece frene, tamamen duracağınızda ise frenle birlikte debriyaja basın.

    son olarak, nice öküzlerin araba kullanabildiğini, onlardan kat kat üstün olduğunuzu aklınıza getirin. "kendinize güvenin", en önemli şey bu.
  • öncelikle belirtmek gerekir ki, en önemli şey kendine güvenmek.
    trafiğe çıktığınızda ilk başlarda, doğal olarak, temkinli gitmek istersiniz ve bu arabayı yavaş kullanmanız demektir. arkadan gelenler korna çalar selektör yapar, bunları takmamak lazım ve heyecanlanmamak lazım. tabii bunu yaparken unutmamak gerekir ki 50 km hızla sol şeritten gidilmemelidir, sağ şeritten gidilmelidir.

    park etmek ayna kullanmayı çok geliştirir, ilk araç kullanırken park etme olayı çok zor olur ama bunu da büyük avm'lerin otoparklarında, rahat vakitlerde yapabilirsiniz, kimse de tavuğunuza kışt demez.
  • kırmızı ışıkta nasıl yavaşlamanız gerektiğine iyi çalışarak trafiğe çıkın.
    genelde durmak, kalkmak, park etmek falan derken es geçilen durumdur.
hesabın var mı? giriş yap