aşırı kitap okumanın kişiyi dünyadan koparması
-
aşırı kitap okuyanlar gittikçe uzaklaşırken, aşırı kitap okumayanlar dünyada kalmaya devam ettiği için dünya böyle boktan bir yere dönüşmüş olmalı. bu açıdan bakıldığında doğru bir önerme.
-
"kişi, öteki insanlardan uzaklaştığı ölçüde hakikate yaklaşır. günlük yaşam, yalanlardan kurulu yüzeysel bir düzendir."
(bkz: körleşme)
(bkz: elias canetti) -
akıllara cemil meriç’in cümlesini getirendir.
“kitap bir limandı benim için. kitaplarda yaşadım. ve kitaplardaki insanları sokaktakilerden daha çok sevdim.” -
dünyadan kopmayı nasıl anladığımıza bağlı. çok kitap okuyan insanın hareketleri, konuşması, konulara olan yaklaşımı her insandan daha farklı olduğu kesin. bu yüzdendir ki okumayan kişi çok okuyan birinin hayatını anlamlandıramadığı için onu hayattan kopmuş sanır.
-
kitap okunan süre içerisinde doğrudur. kişiyi o an dünyadan koparır ve ona bambaşka dünyaların kapılarını açar.
günlük hayatında ise kopmaktan çok bağlanmıştır. çevresinde olup bitenlere karşı daha duyarlı, daha dikkatlidir. çevresindekileri daha iyi anlar, bazen satır aralarını görür, birçok konu hakkında bilgisi ve fikri vardır.
ama evet birtakım dünyalardan kopar. mesela sadece dedikodu yapan, tek derdi kim kiminle ne yapmış kim ne demiş olan insanlardan kopar mesela, çünkü ilgisini çekmez. ya da tek derdi kılık, kıyafet, makyaj olan arkadaşlarından, ya da tek dünyası bilgisayar oyunları olan insanlardan kopar. -
bu dalağını siktiğimin dünyasından ne kadar kopabilirsek o kadar iyi.
hayalin gerçekten, kuramın uygulamadan daha çekici geldiği bir dönemde yaşıyoruz. -
çok kitap okuyan insanlara ''filozof mu olucan lan ehuehehe'' diyenlerin ülkesinde normal karşılanacak beyan. bir süreliğine hayatından kaçmanı ve bir başkasının hayatını yaşamanı sağlar ama diğer yandan dünyayı biraz daha farklı algılamanı sağlar. keşke günde 250-300 sayfa kitap okuyabildiğim günlere, lise zamanına dönebilseydim.
-
ne güzel bir histir.. kitap seni içine alır ve vaktin vardır sabah uyanır eline kitabını alırsın ne yersin ne içersin sürekli okursun tuvalete bile elinde kitapla gidersin kitapta yaşamaya başlarsın..
ne dünyadaki sorunların aklında olur ne de başka bir şey
varlığını bile unutursun dünyadan koparsın..
keşke yine vaktim olsa keşke yine beni böyle büyüleyecek bi kitap daha bulsam.. -
belki doğru olabilir, bilemiyorum.bu önermenin haklılık payını kendimle tartışarak ölçeceğim aşağıda.
kitap okumak benim için vazgeçilmez. yemek yemek, su içmek, tuvalete gitmek gibi aynı.yaşamsal yani. gün içinde çaldığım en kıymetli vakitleri kitap okuyarak harcıyorum. böyle olsun istiyorum çünkü, zevk alıyorum. eskiden farklıydı, böyle değildi. hayatın dışarıda olduğuna inanlardandım. arkadaşlarım, hayatımdaki en önemli şeydi. sonra yavaş yavaş gittiler.sıkıcı olduğumu düşünüyorum yoksa neden gitsinler, öyle değil mi? sevgililerim vardı. kendimce büyük aşklar kurardım düşümde. romeosuz bir juliettim ben. juliet olmanın da bedeli var. hepsi geldikleri gibi gitti. terkedilmiş juliet, kendi kurduğum aşkımla öyle kalakaldım.
fayda yoktu yani bana kimseden. uzun muhabbetlerin, bitmeyen arkadaşlıkların, büyük aşkların insanı değilim belki de kim bilir? kitaplarıma sığınıyorum bende, çareyi onlarda arıyorum. çünkü beni terketmiyorlar ne olursa olsun. ben bırakıyorum. bitince kütüphaneme diğer kitaplarımın yanına koyuyorum. nasıl durduklarına bakıyorum. kitaplarımı izlemekten büyük zevk duyuyorum.
kitaplar beni hayata daha çok bağlıyor. eskisi kadar çok arkadaşım yok, olsun. aşklarım, hepsi gitti. bu benim suçum muydu? unutmak için okumak gerekli. hayata tutunmak için okumak gerekli.
durumum şu iki dizeden ibaret:
"güzin ablası kitaplar olan bir kızdım
içim sıkılmasa o kadar, tek satır bile okumazdım"
öyle. -
dünyadan koparması asla mümkün değildir, daha çok dünyada olanı biteni anlamlandırmaya yarayan bir eylemdir aşırı kitap okumak. söyleyecek iki çift lafa sahip olabilmektir. kafası çalışan kişinin en önemsediği iştir kitap okumak.
koparsa koparsa aptal aptal programlar yayımlayan yandaş televizyonlardan, tayyip'ten koparır kişiyi ki bu da olsa olsa ruhlara şenliktir.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap