• evde yapmak için benim kişisel favori tarifim şu şekildedir.

    önce ayvalık tostu başına bir adet sosis tuzlu suda kısık ateşte haşlanır. daha sonra sucuklar hafif yamuk kesilerek dilimlenir. dilimlenen sucuklar tavada en kısık ateşte yağını bırakacak kadar çevrilir. sucuklar yağını saldıktan sonra ayrı bir yere alınır ve tavaya tereyağı eklenerek yağ miktarı takviye edilir, hafif kızartılmış odun ateşinde pişmiş köy ekmeklerinin iç kısımları bu takviye edilmiş yağa bandırılır. yağa bandırılan birinci ekmek dilimi yağlı kısmı üstte kalacak şekilde konulur üstüne kaşar peyniri eklenir. kaşarın üstüne önceden yağı bırakacak kadar çevrilen sucuklar eklenir ve bir kat mayonez ketçap eklenir. daha sonra suda haşlanan sosisler önce ortadan iki parçaya bölünür sonra şerit halinde kesilir ve sucukların üstüne eklenir. sosislerinde üstüne mayonez ketçap sıkılıp üstüne de kaşar eklenir. ikinci dilim ekmekte tavadaki yağa bandırılıp yağlı kısmı içeri bakacak şekilde tost kapatılır ve tost makinesine alınır. tost makinesinde yeteri kadar piştiğinde dışarıda kalan kısımlara tereyağı sürülür. tost piştikten sonra bıçakla yarılır ve kabukları alınmış ip ince kesilmiş iki dilim domates ve şerit şeklinde kesilmiş turşu eklenerek servis edilir.
  • öncelikle herkes bir büfe reklamı yapmış. inanmayın.

    ayvalık tostu'nu ayvalık'ta hemen hemen herkes aynı yapar. fiyat/performans oranına göre değişir.

    siz gider, beach cafelerde yerseniz, kullanılan malzemesi değişir. bir otel büfesinde yerseniz değişir.
    deniz kenarındaki gazinolarda yerseniz değişir. ara sokaklardaki ufak büfelerde yerseniz değişir.

    ille hasını yiyeceğim derseniz, 3-4 yıl önce, tostçular çarşısı adı altındaki, ayvalık merkez tansaş marketi'n yanındaki her büfe ayvalık tostunun hasını yapar. zira teknik aynıdır. büfeden büfeye tadının değişmesinin temel nedeni, yediğiniz saattir. saat 11-12 civarı yerseniz çok kalabalık olduğundan, tostlar hızlı çıkarılır ve yeterli özen gösterilmez. özellikle sabah 11 en tehlikeli saat. zira o saatlerde günlük tekne turlarının da sahilden çıkış saati. çoğu turist, tekne turundan önce, kahvaltı niyetine ayvalık tostu yiyor ve mekanlar çok kalabalık oluyor.

    *ayvalık tostunun birinci özelliği ekmeği. daha önce de belirtilmiş. eskiden bu yarım ay şeklinde, bitişik olarak yanyana olan ekmek somonları (aha bütün hali bu) farklı bir yerdeki fırınlarda yapılmıyordu. o sebeple de ayvalık tostu ayvalık'a özeldi. şimdi bu tip ekmek somonları ülkenin her fırınında yapılıyor. bu sebeple çok bir handikapı kalmadı memleketin.
    *ikinci farkı pişirme tekniğidir; :
    öncelikle tost ekmeğinin içine, kaşar+salam+sucuk konur. önce bir yanı margarin yağ ile tamamen yaglanır ve bu yaglı kısım altta olacak sekilde tost makinasına konur. alt taraf kızarınca, üst taraf da yaglanır ve makina içinde çevrilir. bu süre maksimum 3-4 dakikadır.
    sonrasındaki makinanın kenarında tost devam eder. bu da kaşarın tam anlamıyla erimesini sağlar. zira tost makinaları büyük ve çok sıcaktır, ilk başta ekmeğin dış yüzeyleri kızartıldıktan sonra kaşarın erimesi ve diğer iç malzemelerin pişmesi için daha az sıcaklıktaki alanda tost yapılır.
    *üçüncü özelliği içine konan sosisin, daha önce salçalı su ile şeritler halinde pişirilmesi. yani sosis, ekmek çiğken konup tost yapılmaz. farklı yerde sos ile pişirilir ve en son konur.
    *dördüncü özellik ise istanbullular'ın pek alışkın olmadığı, tost içine ketçap ve mayonez koyma. bu ege ve körfezde yaygın bir şey. izmir kumrusunda da bu var. istanbul, ankara bölgelerinde tostlar içine pek ketçap ve mayonez konmuyor.
    *beşinci özellik ise kornişon turşusu ve çiğ domates. tost piştikten sonra en son bu malzemeler de konur.

    ekmegin yarım hilal şeklinde olmasından dolayı bu malzeme çokluğu ekmekten taşar, ve görüntü olarak da renk cümbüşlüğüne sebep olur. çok karışık olmasından dolayı da yabancısı olan kişiler bundan pek hoşlanmaz. arada duyuyorum: "ayvalık tostu istiyorum, içinde hiçbir şey olmasın sadece kaşar olsun" isteğini. zevk ve renk tabii. karışılmaz da. o ayvalık tostu değil, bileseniz.

    afiyet olsun.

    sanırım çok özlemişim yemeyi ki böyle uzun uzadıya anlattım :)
  • bu tostu mümkünse istanbul'da falan yemeyin. bunu bizzat bir ayvalıklı olarak söylüyorum. içine sosis koydurma salaklığını sakın yapmayın. zaten ayvalık tostunun gerçek hali büyüklerimizin anlattığı kadarıyla tulum peynirli ve domatesli olanıdır. günümüzde ise içine rus salatası bile konuyor(oha!). eğer ayvalık'a gelirseniz tropicano adında bir disko var onun sokağında barış büfe diye ufak tefek salaş bir yer var. ayvalık tostu nedir burada en güzelini yersiniz. tulum peynirli isteyin mümkünse. bir tabak salatayı bitiremeyen bayanlar burada 2 tane yer.
  • dunyanın en leziz tostudur. lezizliği tamamen kullanılan ekmekten kaynaklanmaktadır. içinde herhangi bir katkı maddesi olmayan bu ekmekler, ayvalıktaki taş fırınlarda yapılır. önemli diğer nokta, tost ekmeğinin boğum yerlerinden dikkatlice kesilmesidir. tostun içinde, iddia edildiği gibi, tulum peynir kullanılmaz, bildiğimiz kaşar peyniri vardır.

    anne tenceresi olarak tabir edebileceğimiz, güllü dallı budaklı tencerelerde pişirilen salcalı sosis, tosta lezzet katan diğer unsurlardandır. yine iddia edildiği gibi, sosis ızgara sekilde, kesinlikle ayvalık tostunda yer almaz. ızgara sosis, yine yöresel bir tat olan kumruda kullanılmaktadır.

    tostu pişirme tekniği de cok önemlidir. gerçek bir ayvalık tostu kesinlikle kağıt gibi olmaz, ayvalıktaki tostcularda, dikkat ederseniz makinaların kosesinde, tostun kagıt gibi olmasını engelleyen bir demir parcası bulunur. pişirme tamamlandıktan sonra tostcunun, "içinde hersey olsun mu abiii?" sorusuna cevaben, opsiyonel, domates, turşu, rus salatası, ketcap, mayonez ekletebilirsiniz.

    ayvalık tostunun içinde patates kızartması, mısır, tavuk vs olması, yaygın olan yanlışlardandır ve bu durum istanbuldaki fast food işindeki arkadaşların deneysel çalışmalarından kaynaklanmaktadır. tostun bütün ana malzemesi, salam, sucuk, sosis ve kaşardan oluşmaktadır.

    90 lı yılların başında, ayvalık lisesinin köşesinde yeralan fame büfeyi de bu işi iyi yapanlar sıralamasında unutmamak gerekir. okul kantinindeki tost satışlarının dibe vurması nedeniyle, dönemin okul yönetimi tarafından, bu büfe kapatılmış ve öğrenciler daha ilerideki taipana hucum etmişlerdi.

    ayvalığın diğer iyi tostcuları için:
    (bkz: olay tost)
    (bkz: avşar büfe)
    (bkz: mesut büfe)
    (bkz: taipan)
  • ayvalık denilen cennet mekanı kebapçılarla birlikte sikip atan, içine ketçap mayonez giren her şey gibi yapay bir tada sahip genel geçer atıştırmalık. ayvalık'ın o eşsiz yemek kültürünün üzerine yığılmış bir gecekondu.
  • mükemmelliği ve enfes tadıyla dikkat çeken fantastik tost. içinde patates kızartması varsa ve buz gibi ayran eşliğinde yeniyorsa midesel orgazm yaşatır.
  • cunda adası ve ayvalıktaki çeşitli tostçularla girilen muhabbetler sırasında öğrenildiği üzere* ayvalıktan başka yerde aynı tadı vermemesinde iki önemli sebep vardır.

    1- ayvalıkta kullandıkları tulum peyniri..
    2- bir postada 20 sandviç veya tost çıkaramadığı için büyükşehirlerdeki büfeler tarafından tercih edilmeyen eski moda dökme demirden tost makinası

    ve kişisel deneyimlerden öğrenilen, ayvalık'a özel ekmek ve onun sadece ayvalıktaki tazeliği.. ayvalıkta neredeyse heryer gayet güzel yapar fakat fanatik ve cunda adasındaki hüseyin dede'nin yaptıları tostlar ayrıdır..

    bilgi: hüseyin dede emekli oldu artık tostu oğlu (veya damadı) yapıyor.. cunda müdavimlerinin bilebileceği üzere tost tezgahındaki sünnetlik resmi olan torunu da yardım ediyor..(gerçi adam koskoca herif olmuş artık).. hüseyin dedeyi 5 metre yanda taş kahvede çay içerken bulabilirsiniz!
  • en güzelini yiyebilmemizin artık mümkün olmadığı tost. ayvalık'ta ssk sitesinin karşısında dükkanı olan "hoca" yapardı en güzelini. hem diğer tostçulardaki gibi iki katlı tosta "kamil koç" deme gereksizliğini de yapmıyordu. iki katlıya süper, üç katlıya mega derdik. her gittiğim sene adamın yüzündeki ben biraz daha büyüyordu. hatta "işin sırrı o ben'de" filan diye geyik çevirirdik. meğer adam kansermiş. bu yaz gittim açmamış, sonra haberini aldık. adam sizlere ömür. böylece sanırsam ki ayvalık tost da sizlere ömür. taklitleriyle yetinicez artık.
  • istanbul'da da, ankara'da da yemenin imkansız olduğu en bir süper tost çeşidi. kumru'nun kardeşi.
    denedim ondan söylüyorum. hele ki istiklal'de galatasaray lisesi'nin karşısındaki ayvalık tostçusunda yedikten sonra, buna ayvalık tostu diyen zihniyete sahip kişileri demir tost makinesiyle dövesim geldi. ayvalık tostuymuş. onların yaptığı sıcak sandviç daha çok.
    tostun yapım aşamasını izlerken müdahale edesim vardı. bak yavrucum, ayvalık tostu öyle yapılmaz. aldın ekmekleri. peyniri neyim koydun, attın makineye. içine ketçap, mayonez, rus salatası koydun. bitti mi sandın şimdi, bu mudur?
    oysam ki o özel tost ekmeğini alıp iki tarafını güzelce yağlaman gerekiyordu. sonra içine malzemeyi koyup makineye atacaktın. yapmadın sinirlendirdin beni.

    ayvalık'ta yenmeyen tost, ayvalık tostu değildir zaten. bir şey değil, yapıyorlar öyle abidik gubidik tostları, ele güne rezil oluyoruz; bu mudur "ayvalık tostu" diyor millet. değildir efendim. ayvalık tostu yemek için ayvalık'a gidiniz. ve sözüm size istanbul'un ayvalık tostu taklitçisi büfecikleri. düzgün yapın şu meredi. yahut hiç yapmayın. çekin elinizi ayvalık tostundan. sandviç deyin adına, tost deyin. "ayvalık tostu" demeyin o şeye.
    yok yapacağız, "ayvalık tostu"nun adını kullanacağız, vuracağız paraları diyorsanız, hiçbir şeyler demem tostunu yiyip bekleyen çağla şikeller kovalasın hepinizi.
  • içinde her şey olan tost çeşididir. dikkatli bakarsanız, diplerde bir yerde gençliğinizi de bulup yeme ihtimaliniz vardır.
hesabın var mı? giriş yap