• osmanılya gelen ilk yabancı asker. top yapımını öğretmiştir. macaristandan gelmiştir

    edit: ne ilk ne de son yabancı asker imiş kendisi.
    (bkz: humbaracı ahmed paşa)
    grapes of butcher'ın katkılarıyla...
  • kemal kara tarih kitabında lisede, 3.selim ya da 2.mahmut zamanında fransadan getirilen topçu uzmanı, ulama yapıldıında dötotu die okunduundan nice alaylara konu olan, tarih hocalarını sıkıntıya sokan tarihi kişilik.
  • 19. asra kadar osmanlıların avrupa ile temasları daha çok savaş teknik ve teknolojisinin transferi temelinde gelişir. osmanlı, ganimet ve satın alma yoluyla aşinalaştığı silahları bir müddet sonra kendi üretecek, bunun için de ejnebi klavuzların yardımına ihtiyaç duyacaktır. mesela comte de bonneval, ki daha sonra ihtida ederek zihnimize humbaracı ahmet paşa namıyla kazınmıştır. mühtedi olmadan istihdam edilen ilk insan ise kahramanımız baron de tott’tur.

    1755’te, yani osman 3’ün saltanatında payitahta avdet eden baron, sultanın dikkatini çekmek için çok takla atmıştır. aceleciliği ve muhterisliği ile ona bu hususta yardım etmek isteyenleri dahi ürkütmüştür. topçubaşı’ndan döktürülen topları görmek için izin ister, topçubaşı hiddetle redd ve bu haddini aşan teklifi üst makamlara ibraz eder. ancak şans tott’a gülecek ve sultan, -ki artık mustafa 3’tür- kellesi yerine harp teknikleri konusunda yazdığı 3 ciltlik kitabını isteyecektir. kitaptaki obüs çizimlerinden etkilenen mustafa, baron’dan yeni çizimler talep eder. böylece padişahın iltifatına mazhar olan baron, kısa zamanda küçük bir topçuluk mektebi, yani mühendishane-i bahr-i hümayun’u kurar. tarihler 1770’i göstermektedir. baron, mektebi kadar çanakkale savunmasında gösterdiği faydalarla da anılmaktadır.

    yeni teknolojilerin tanınması ve geliştirilmesi adına osmanlı’ya yarar sağladığı su götürmez. ancak bilhassa hatırarında osmanlıları cahil, hakir gördüğü aşikardır. ki bu tutumu kendi yurttaşı olan diplomatlar tarafından bile eleştirilmiş, daha sonra istanbul sefiri olan bir fransız tarafından eserine uzunca bir tenkit yazısı neşredilmiştir.
    kitap hakkında teferruat için (bkz: onsekizinci yüzyılda türkler)
  • simdi okurken fark ettim ki-istanbul'a bir 21 mayis gunu gelmis-256 yil once.
  • kölelik hakkında;

    "itiraf etmeliyiz ki, kölelerine ve cariyelerine kötü davranan avrupalılardır. bunun sebebi de : doğuluların köle satın almak için para biriktirmeleri, avrupalıların ise para biriktirmek için köle satın almalarıdır."

    sözlerini sarfetmiş kişi.
  • sol frame'de görünce şam'ı vuracak top geliştirdiğini sandığım kişi.

    (bkz: 3 saatte şam'ı vururuz)
  • turkler ve tatarlarisimli kitabin yazari fransiz elcisi.

    efendim, kendileri geometriciler veya pastacılar için değil,yeni açılacak mühendis okulu için yapılan sınavda "işi fazla zorlaştırmadan soru sormaya karar verdim" şeklinde düşünerek sorar

    "ucgenin ic acilarinin toplami nedir?"

    ve bu cevabı alır;

    "ucgenine gore degisir"

    kitaptan baska bjr alinti;

    "osmanlıların coğrafya konusunda bilgisizlikleri hakkında daha belirgin örnekler vardır. bir venedik elçisi istanbul'a gelirken yolda rastladığı bir türk amirali ile sohbet yaparken bunun, venedik ile rusya'nın komşu olup olmadığı hakkındaki sorusuna şaşırmış ve cevap olarak 'evet,her iki devlet arasında osmanlı imparatorluğu vardır' demiştir"
  • fransız askeri,osmanlının batılılaşma çalışmalarına yaptığı katkılarla bilinir.
    karlofça(1699) sonrası gerileme dönemine giren ve batının üstünlüğünü kabul eden osmanlı ilk olarak savunma ve savaş teknolojisinde batıyı taklide başlamıştı. şeriata göre düşmanı yenmek için onun makinalarını ve yöntemlerini taklit etmek caizdir ve şeyhülislam da bu taklide karşı gelememiştir.

    batıyı ilk taklit ettiğimiz alan savunma ve savaş teknolojisi olmuştur. fransız kültürüyle olan münasebetlerimizle baron de tott osmanlı ordusunun modernleşmesi için bir çok iş yapmıştır. örneğin baron de tott idaresinde sürat topçuları adlı bir topçu sınıfı kurulmuştur.

    fransızlar,yetişmiş subaylarını osmanlı ordusunu geliştirmek için neden gönderdi?
    rusyanın kırıma,karadenize ve nihayetinde akdenize inmesini engellemek için heralde.
  • ııı. mustafa zamanında sürat topçuları ocağını kuran kişidir.

    fransa'da bir toplantıda osmanlı'nın cahilliğini anlatmak için şu cümleleri kurmuştur:
    istanbul'da bir medrese öğrencisine üçgenin iç açıları toplamını sordum. bana üçgenine göre değişir dedi.

    o gün istanbuldaki öğrenci üçgenin konveks yada konkav olabileceğini bildiği için net cevabı verememişti. çünkü islam medeniyetleri o gün avrupadan bu konuda çok daha ilerdeydi.

    edit: colgezgini uyardı. üçgenler tanımları gereği konkav olmazlarmış. konveks olurlarmış.
hesabın var mı? giriş yap