• cok uzaktayim. cok uzakta oldugum yerden bile uzaktayim ve hava nasil sicak. su aldik ve adamin eskilikten dokulen evindeki eskilikten dokulen buzdolabina koyduk. 10 dakika gecmeden sular iyice sogumustu bile. vay dedim makinaya bak ne kadar eski ama ne guzel calisiyor. sonra uzerindeki silik beko yazisini gordum mutlu oldum. burasi afrika'nin derinliklerinde bir yer.
  • küçükken babamla izlediğimiz bir maç sırasında forma üzerinde görünce "baba bu beko beşiktaş kartal ordusu mu demek ?" diye sormuştum. babamın gülüşü ve başımı okşaması hala aklımdadır. "hayır oğlum o bizim sponsorumuz, biz onun reklamını yaparız o da bize para verir." demişti. her ne kadar sponsorumuz olsa da benim için hep beşiktaş kartal ordusu olacak olan marka.
  • şu logo tartışması alevlenince beko'nun bugüne kadar kullandığı logoları bir araştırayım dedim. kaynağım da milliyet gazete arşivi.

    incelediğimde beko firmasının şimdiye kadar 5 farklı logo kullandığını gördüm.

    (bunları bir fotoğraf albümü haline getirdim aynı zamanda http://imgur.com/a/vlxzk adresinde)

    1. nesil:

    1962 yılındaki logo

    kuruluş yıllarından 1964'e kadar kullanılan logo. bu logo klasik tarzda, beko o yıllarda yalnızca endüstriyel buzdolapları, soğutucular (su sebilleri vs.) üretiyormuş. başka bir üretimi yokmuş. özellikle abd kökenli ve buzdolaplarıyla meşhur white-westinghouse, frigidaire gibi firmaların logolarına benzettim ben. aynı zamanda seiko markasının logosuna da çok benziyor.

    2. nesil:

    1964 yılındaki logo
    1965 yılındaki logo

    benim en çok hoşuma giden logo bu oldu. el yazısı stilinde yapılmış, 1964-1968 yılları arasında yani epey kısa bir süre bu logo kullanılmış. çizgilerini çok beğendim, bir gün beko retro-vintage serisi çıkartırsa kesinlikle bu logoyu kullanmalı ürünlerinde.

    3. nesil:

    1968 yılındaki logo
    1970 yılındaki logo
    1987 yılındaki logo

    1968'den 1988'e kadar kullanılmış bu logo da, yani 20 yıl. en uzun soluklu logolardan biri olduğunu söyleyebiliriz. logo en başta mavi iken son yıllarda lacivert renge çevrilmiş. "k" harfi ise koç grubu'nu simgeliyor bu logoda. yenilikçi bir logo olmadığını söyleyebiliriz kısaca.

    4. nesil:

    1988 yılındaki logo
    1989 yılındaki logo
    1992 yılındaki logo
    1992 yılındaki diğer logo

    bu logo da 1988 yılından 1993 yılına kadar kullanılmış. ortaya çıkış kaynağı 1985'ten sonra yapılan bekoteknik logosu sanırım. (aşağıda o logolar da var.) yine çok uzun ömürlü olmayan bir logo, ancak çoğumuzun en çok hatırladığı logodur gerek beşiktaş forması üzerinde gerek ise evimizdeki beko markalı beyaz eşya ve elektronik eşyalardan. logoya baktığımızda mavinin tonu yine değişmiş, hatta bu sefer mora yakın bir ton almış. o iki çizgi ve kutu içine alınmış beko yazısı sanırım markanın artık bir değer olduğunu ve çağrıştırdığı güveni simgeliyor. "önce tecrübe konuşur" gibi fiyasko bir de slogan ekleniyor bu logoya 1989'da. sanırım fiyasko olduğunu kendileri de fark ediyor ki, logoda bir değişikliğe gidiliyor. bu yıllarda beko'nun yurtdışı pazarına da açılmasından esinlenilerek "bir dünya markasıdır" sloganı ve o harfi yerine dünya simgesi kullanarak bu durumu vurgulamışlar. çocukluğumu hatırlattığı için bu logonun bende özel bir yeri vardır.

    5. nesil:

    1993 yılındaki logo
    2014 yılındaki logo

    günümüze kadar kullanılan logo, bugünlerde değişmesi gündemde (bkz: beko'nun yeni logosu). kullanuılan yazıtipi dijital çağı simgeliyor. ben bu logoyu oldum olası beğenmemişimdir. nedeni ise beko casio logosunda gördüğümüz beko yazısında çok ufak değişiklikler yapılarak logo diye önümüze ittirilmesidir. ayrıca bu logo casio markasının logosunda kullanılan yazıtipinin hemen hemen aynısı kullanılarak yapılmış. bu logo ilk olarak 1993'te lanse edildi. ilk çıktığında "bir dünya markası" olan sloganı ilerleyen yıllarda "dünya markası" olarak değişti. yine ilk çıktığında koyu lacivert olan renk yumuşatılarak maviye çevrilmiş.

    6. nesil:
    2014 yılındaki logo

    ve günümüze gelelim. barcelona sponsorluk anlaşması imzalanırken ilk olarak formanın kollarında gördüğümüz bu logo, koç grubu'nun genel stratejisi olarak arçelik'e yaptığı gibi büyük, bağıran harfler yerine daha yenilikçi, esnekliği simgeleyen küçük harflere geçilmiş. altındaki eğik çizgi ise sürekli iyileştirme, yükselme gibi çağrışımlar yapıyor. çizgi bana fazla eğri geldi, daha dar bir açıyla yapılsa belki daha hoş durabilirdi.

    ek olarak şu logoları da inceledim:
    1984 yılındaki beko-hitachi logosu
    beko'nun farklı bir markayla ortaklık stratejisi kapsamında ortaya çıkan beko hitachi markasının logosunda, beko kendi markasının logosu yerine hitachi firmasının logosunda kullanılan fontu kullanmayı tercih etmiş. hitachi kırmızı renk kullanırken beko kendi rengi diyebileceğimiz maviyi tercih etmiş.

    1985 yılındaki beko-casio logosu
    1993'ten sonraki beko-casio logosu

    ilk logoya baktığımızda beko yine ortaklık stratejisi kapsamında beko casio yazar kasa üretiyor casio firması ile. ancak logoyu incelediğimizde beko'nun casio fontlarını kullanarak yazıldığını söyleyebiliriz. firma 1993'te logosunu değiştirince bu logo da değişime uğramış.

    bunlar ise önceden bekoteknik, ardından beko elektronik, grundig'in alınmasıyla grundig elektronik olan ve daha sonra arçelik ile birleşen firmanın logoları.

    1974'teki bekoteknik logosu
    1984'teki bekoteknik logosu
    1985'teki bekoteknik logosu
  • basimdan söyle bir olay gecmistir ki asla unutamiyorum. almanya'da yabanci 2 ev arkadasimla buzdolabi almaya gittik. satici kadin muhtemelen polonya asilliydi (almanca aksani slavdi ve tipi de)

    ben: - beko alalim, daha uygun fiyatli.

    kadin: - aaa sakin beko almayin.

    ben: - neden?

    kadin: - beko türkiye'de üretiliyor. kalite standartlari tartisilir. onun yerine siemens alin. o polonya'da üretiliyor.

    ben: - kalite standartlari tartilirsa nasil o kadar kalite belgesi vs almis da mediamarkt'ta satiliyor?

    kadin: - evet ama cok iyi degil, sonucta türkiye ab üyesi degil, polonya öyle. ab standartlarinda üretmiyordur türkiye. polonya daha kalitelidir. ama gene de siz bilirsiniz.

    ben: - bence türkiye'de üretilmesi polonya'da üretilmesinden daha kaliteli oldugunu gösterir.

    2 ark. : - bence kadin hakli siemens alalim.

    ben: - ????? ( burada arkadaslarimla tartismaya basladim, ama 2'ye karsi 1 oyla siemens aldik)

    kadin ise gözlerimin icine baka baka piskin piskin güler. o ani ve o anki sinirimi asla unutamayacagim...

    ileride birgün kendi evime ciktigimda mutlaka beko marka beyaz esya alacagim. umarim o kadini tekrar bulurum da karsina cikip ayni sorulari sorup, sonra polonya'yi asagilayip türkiye'yi överek yani nispet yaparak beko alirim. tabi hala orada olursa...
  • arçelik anneler günü reklamlarında, arçelik-kraliçe kelime oyununu kullandığından beri hüzünlere gark olmuş firmadır. kardeş firma arçelik anneler günü için hediye parsasını toplamak üzereyken hiçbir girişimde bulunmayan beko'nun bu tarzda bir şey bulamadığını düşünerek kendilerine bir faydam dokunsun istiyorum.

    bizim için
    en değerli
    kişiler
    onlar...

    baş harfleri büyükçe yazarsan parsayı toplarsın beko. bu kıyağımı da unutma.

    mulinex, kusura bakma senin işin çok zor.
  • mühendisinden daha akıllı ütü yapmayı başarabilmiş tek dünya markası.

    bunların bk2126 model bi ütüleri var, sanırım biraz eski bi model. eski ama zeka küpü mübarek; ne zaman kapanacak ne zaman buhar verecek sen oralardamısın yoksa kapıya bakmaya mı gittin her bi' şeyden haberi var. ama ütü yapmıyor. mühendisi olacak deha küpü her boku düşünmüş ama ütü olduğunu unutmuş. selam ediyorum kendisine. beton zemine çarpma testini başarıyla tamamlayamadı yalnız onu da belirteyim.

    çok kızgınım çok.
  • arada bi yaşadığım ülkede milletin elinde poşetini görüp seviniyorum.
    diyorum ne güzel bişeyler satabiliyoruz yurt dışına.

    bazen klimanın dış santralini görüyorum sokakta. daha da seviniyorum vay amk beko yazıyo la diyorum.
    yanımdaki yabancı arkadaşı dürtüp a bu türk malı diyorum. bakıyo. humm diyo. tabi lan diyorum.

    (bkz: dünyanın en boş insanı)
  • almanya'nin en ucuz beyaz esya markasi su anda. camasir makineleri siemens ya da bosch gibi markalarin yari fiyatindan daha ucuz. akliniza gelebilecek tum cin mali vs. markalar bile beko'dan daha yuksek fiyat cekiyorlar. sagda solda bol bol da goruyorum markayi, hizla yayiliyor.

    benim de sahsi tercihim beko oldu, biliyorum ki arcelik fabrikasi iyi beyaz esya uretiyor.
  • emre aköz'e göre de arçelik'in ingilizce de okunuşundan çıkabilecek sorunları engellemek için kullanılan isim. şöyle ki; ingilizler, ç harfini s olarak okurlar. bu durumda arçelik oldu mu size arselik. k'nin önüne de bir c getirdiğinizde ortaya arselick denilen birşey çıkar ki, evlere şenlik bir anlam ifade eder. düşünsenize türkiye'de götyala marka bir ürün satıldığını.
  • bundan 16 yil sonra bir basin toplantisinda "ya o bi reklamdi kurguydu cocuklar yapmayin ya $irket ciddiyetiyle ne alakasi war o zamanki cocuklarin ruyalarini suslediysek de bize ne" tarzi bi aciklama yapacak cama$ir makinasi $irketi. (bkz: yil 2015)
hesabın var mı? giriş yap