• ida dagi nymphalarindan biridir. paris* (bkz: ilyada) in prens oldugunu ogrenmeden onceki * sevgilisidir. ayrilirken paris'e yaralandiginda kendisini cagirmasini soyler. paris truva savasinda yaralanir ve oinone'yi cagirir. ama nympha gelmez ve paris ölür. sonra oinone pisman olur ve intihar eder.
  • ida dağının nymphalarından biridir.. paris ile evlenir.. paris güzellik yarışmasında yargıç olarak çağrıldığında onu vazgeçirmeye çalışır ama başaramaz; ancak bir gün yaralanırsa onu gelip bulmasını söyler.. apollon'un kendisine verdiği şifalı otlar vardır.. paris, troya savaşının sonlarında philoktetes'in attığı bir okla yaralanınca oinone'nin bu sözünü hatırlar, ona haber gönderir, ama nympha yardıma gelmez.. paris ölünce oinone pişman olup canına kıyar..
  • meshur guzellik yarismasinin vuku buldugu dugunde paris’e dunyanin en guzel kadininin askini vaat eden aphrodite, sonrasin troya muharabelerine sebebiyet verecektir. iste paris ile oinone’nin trajedisi bu kanli efsanenin arka planinda kalir. paris, eros (ask) ve himeros (arzu) tarafindan cevrelenmis olarak sevgilisi helen’i kacirirken peitho (ikna), hymnenaious (dugun) ve kharis adli zarafet tanricalari da yanlarinda koruyucu olacaktir. paris guzeldir ve guzel seyleri arzular. aphrodite ona ida dagi’nin kirlarini, tepelerini birakip guzelligini bu yaban yerlerde harcamamasi gerektigini soyler. ve plan gerceklesir.. paris anlasma adina abisi hektor ile gitmis oldugu menelaus’dan, karisi helen kendi gemisinde olacak sekilde ayrilir..

    aphrodite, altin elmayi kazanabilme icin iki guzel insani birlestireyim derken, bir yuvaya mal olmustur. paris, dagi da, pinarlarini da terkedecektir; dagi terketmekle kalmayacak, babaligini da, surulerini de ardinda birakacaktir. oinone, onun ilk askidir. paris ida dagi’nda cobanlik ederken ona rastlamis ve asik olmustur. oinone bir pinar nympha’sidir. kimi soylemlere gore korythos adinda bir oglan cocuk da vermistir paris’e. oinone’nin babasi kebren bir irmak tanrisidir ve ana tanrica rhea, oinone’ye kehanette bulunma sanatini bahsetmistir. duru oinone bu yetenegi sayesinde paris’e gelecek tekliften haberdardir ve paris’e gitmemesi icin yalvarir. yalniz guzellige olan saplantisi paris’in gozlerini kor etmis, patlak veren buyuk savasla birlikte troya sehri yok olmustur ve hekabe’nin paris’e hamileyken bulunan kehanet dogrulanmistir.(bkz: ilyada)

    paris troya savasi esnasinda apollon’un yonlendirdigi bir ok ile akhilleus’u topugundan yaralayarak hades diyarina gitmesine vesile olur. kendisi de hydra yilaninin zehirli kanina batirilmis bir okla kasiklarindan yara almistir ve bu onu olume suruklemektedir. iste o anda paris, apollun’un kendisine, bekareti karsisinda yaralari iyilestirme yetenegi vermis oldugu oinone’yi hatirlar. yarali bir sekilde troya surlarinin icerisine kacar ve oinone’ye haber yollar ya da kendisini eski evine tasimalarini ister arkadaslarindan. ne var ki oinone gitmemesi icin yalvardigi bu vefasiz adama yardim etmeyi kabul etmez. baska bir rivayete gore de kebren de damatinin vefasizligina hala kizgin oldugu icin kizinin paris’e yardim etmesini engeller. paris bir zamanlar annesi tarafindan yasayabilmesi icin gonderildigi ida dagi’nda olumlu hayata gozlerini yumar. buyuk bir odun yigininda paris’in cesedi alev alirken; ida dagi, cok sevgili cobanina aglar sessizce.

    obur yandan oinone, paris’i iyilestirmeyi reddettiginden ici icini yemektedir. paris’ini kendisinden uzaklastiran aphrodite’nin ona bahsetmis oldugu ask, yuregini yanip tutusturmaktadir, eski sevgilisine karsi. paris gitti gideli oinone yasamaz olmustu adeta, simdi onu tekrar kaybetmek korkusu, duymus oldugu pismanlik oinone’yi kahreder. oinone, paris’e yardim etmek icin kosarak gecer, bir zamanlar paris’in kendisine ask sarkilari soyledigi, kiyilarinda oynastigi derelerin, kirlarin uzerinden. paris’e vardiginda onun guzel bedeninin buyuk ates yigini icinde yandigini gorunce kendisinin de onunla birlikte olmekten baska yapabilecegi hicbir seyi kalmadigini anlar. baska rivayetlerde baska sekilde anlatilsa da oinone ya kendini ateslerin arasina atip, kulleri arasinda kaybolarak ya da o anda vermis oldugu pismanlik duygusunda dolayi kendini oldurerek veyahut atarak ruhunu acilardan kurtarabilmistir..
  • yeni bir yedinci nesil yazar, hoşgelmiş.
  • richard linklater seven bir insan olarak before midnight hakkındaki düşüncelerini merak ettiğim yazar.
  • truva kralı priamos'un oğlu paris'in çocukluğunu geçirdiği sminthedeki apollon rahibi'nin kızıdır. paris'e tutkuyla bağlıdır ve günün birinde paris'in sadee kendisinin iyileştireceği bir yaraya sahip olacağını(herakles'in oku tarafından açılan yara), o gün kendisini bulması gerektiği kehanetinde bulunmuş fakat o gün geldiğinde gururuna yenik düşerek paris'i ölüme terketmiş, sonradan pişman olup truvaya gelmiş fakat paris'in ölüm haberini alıp geri dönmüştür.
  • grekçe "oinos"* sözcüğünden türemiş ve "şarap kadını" olarak çevrilebilecek kelime.

    efsaneye göre paris tarafından o kadar çok sevilmiştir ki, uğruna aşağıdaki sözleri bir ağacın kabuğuna kazımıştır.

    "olur da paris oinone'siz yaşayabilirse bir gün, ksanthos suyunun kaynağı gerisin geri aksın."

    lakin bu sözleri söyleyen paris daha sonra truvalı helen yüzünden bir şehrin sonunun gelmesine sebep olan yolun taşlarını döşemiştir.
  • (bkz: oinoanda)
hesabın var mı? giriş yap