• halkin "krallık nedir amk" deme tarihi 1215 senesi. 800 sene ilerideler.

    bir şeyin adında o şeyin özelliği geçiyorsa o özelliğe sahip değildir, sadece kağıt üstünde vardır.

    kuzey kore demokratik halk cumhuriyeti demokratik değildir, adalet ve kalkınma partisi adaletin de kalkınmanında canına okumuştur, cumhuriyet halk partisinin en belirgin özelliği halktan kopuk olmasıdır, birleşik krallıkta da kral veya kraliçe turist eğlencesi gibi bir şeydir.
  • brexitten 6 yıl sonra ülkenin durumu, financial times belgeseli: https://www.youtube.com/watch?v=wo2lwmgek1y

    özetle, zaten tüm dünya ile de ticaret yaparken komşunla ticareti zorlaştırıp ben dünya ile ticaret yapacağım demenin ekonomik bir getirisi yok. en büyük ticaret ortağının üzerinde birlikte uzlaştığınız kuralları dışına çıktığınızda birden bire o ortakla ticaretiniz aşırı bürokratik hale geliyor.

    yani mesela kaşar üretiyorsunuz, ab içindeyken zaten ab kurallarına uygun ürettiğiniz için ek bir işleme gerek kalmadan istediğiniz yere satabiliyorsunuz. ab'den çıkıp biz kaşarı kendi kafamıza göre üretiriz dediğinizde, bu defa ab de diyor ki tamam sen kendi yiyeceğin kaşarı istediğin gibi üret ama bize satacağın kaşarı bizim kurallara göre üretmen lazım ve bunu belgeleriyle sınırda kanıtlaman lazım.

    birden bire ne oldu? gümrük vergisiz, serbest ticaret anlaşması olsa bile siz ab'ye satacağınız malların ab standartlarında olduğunu kanıtlamak için ağır bir bürokrasiye girmek zorunda kaldınız. kullandığınız sütün nereden geldiğini, üretim yönteminizi, hijyenini v.s. belgeleyip bunu gümrükte ibraz etmeniz lazım.

    hadi diyelim ki ab'ye kaşar satmak o kadar da önemli değil, siz ab'nin kurallarından kurtulup kafanıza göre ekonomik model kuracaksınız, ortamların singapuru olacaksınız. liz truss tam da bu yönde bir adım attı bu ay: mini budget ile vergi kesintileri ve borçlanma.

    ama o da ne? meğersem kafanıza göre ekonomi yönetmenin önündeki engel ab değilmiş, dünya gerçekleriymiş. ingiltere ekonomisi az daha çöküyordu, ingiltere merkez bankasının sert müdahalesi ile ipten alındı. bu eyleme kalkışan maliye bakanı anında işinden oldu, bu emri veren başbakanın koltuğu da sallantıda.
    dahası, ingiltere'yi düşük vergili bir kapital cennetine çevirmenin önündeki tek engel de ab değilmiş! iktidar partisinin oyları dipte ve yapmayı vaadettikleri şeyleri yaparlarsa bir daha seçilemeyecekler.

    belki maaşlar artmıştır, işsizlik azalmıştır? doğru maaşlar arttı da maliyetler ondan fazla arttı. ingiltere ekonomisi benzer ekonomilerin hepsinin gerisine düşmeye başladı, yani global enerji krizinin ve savaşın ötesinde bir durum var. maaşın 2000 sterlinden 2100 sterline çıkması fiyatlar bundan çok daha fazla artınca hiç bir anlamı olmuyor ki?

    her şey ekonomi mi canım, belki başka faydaları olmuştur? vallahi şimdiye dek elle tutulur fayda gösteren çıkmadı. pasaportun rengini bordodan maviye çevirmek gibi şeyler konuşuluyor da, bunlar için ab'den çıkmaya gerek yoktu ki? pasaport rengi tavsiye niteliğinde, isterseniz mavi yeşil pembe veya hepsinin karışımı pasaport yaparsınız.

    belki egemenlik ve demokrasi alanında faydası olmuştur? e o da yok, brexit'ten bu yana kaç başbakan değişti, şimdiki başbakan seçilmiş değil atanmış başbakan ve ülkedeki hakim siyaset 10 sene önce yüzüne bile bakılmayan şaklabanların siyaseti.
  • uzay komutanlığı kuran ülkeler arasına katılmıştır. ingiltere, uzayı da muhtemel çatışma alanlarına ekledi. 22 mart'ta yayınlanan savunma komutanlığı raporu 2021'de " uzay ve uzaya erişimin korunması askeri operasyonlarımızın temelidir. uzaydan gelebilecek tehditlere karşı da sivil, askeri ve ticari kapasitemizi artırmalıyız. " denilmiş. 2030'a kadar uzaydaki çıkarlarını koruma kapasitesi geliştirmeyi hedefliyorlar. ayrıca bir uzay komutanlığı kuruldu, uzayı iletişim uydularıyla donatmak için 5 milyar sterlin tahsis edildi. hava komutanı paul godfrey'in de ingiltere'nin uzay komutanlığının ilk hava komutanı olarak seçildi.
  • bayrağının evrimi şu şekilde olmuş:
    http://upload.wikimedia.org/…_of_the_union_jack.png
  • vatandasina surekli onune bak diyen bir krallik.

    (bkz: mind the gap)
    (bkz: mind the door)
    (bkz: mind your step)
  • vize işlemlerinde türk vatandaşına kök söktüren, 10 yıllık vize için 3 bin tl civarı parayı cukkalayan, öte yandan vatandaşlarının benim ülkeme üç otuz paraya ellerini kollarını sallayarak girdikleri ülke.

    (bkz: mütekabiliyet)
    (bkz: stratejik derinlik)
  • ingiliz kişilerinin kendi yurtları hakkında kullanmakta ısrar ettikleri ifade şeklidir.

    o devirler çoktan geçmiştir. onlar artık sadece united misery of rain and kingdom'dırlar.

    - nerenin vizesini aldın?
    -birleşik krallık.
    -yeni mi kuruldu ora? nüfusu kaç?
    -ingiltere, amına koduğum.
    - haaa.....

    (bkz: commonwealth)
    (bkz: güneş batmayan imparatorluk)
  • tarihi boyunca dünyadaki mevcut 200 ülkeden sadece 22'sini işgal etmemiş.

    http://www.telegraph.co.uk/…ook-out-luxembourg.html
  • doğrudan veya dolaylı olarak dünya tarihine bir çok kahraman kazandırmış krallıktır. ancak bu demek değildir ki bu kahramanlar kendi bünyesinden çıkmıştır.

    (bkz: mahatma gandhi)

    (bkz: nelson mandela)

    (bkz: mustafa kemal atatürk)

    (bkz: william wallace)

    (bkz: jeanne d'arc)
  • adım adım anayasal krize sürüklenen ülke. atatürk'ün sakarya muharebesinde ''hacı anesti, gel de ordularını kurtar!'' demesi gibi ben de diyorum ki ''cromwell, gel de ülkeni kurtar!''

    başbakan boris johnson'ın hükümeti şu an avam kamarasında sadece 1 vekil ile çoğunluğa sahip. ve de kendisi 31 ekimde ülkesini anlaşmalı ya da anlaşmasız ab'den çıkarmak istiyor. fakat kendi vekilleri dahi anlaşmasız bir brexit istemiyor. eğer johnson anlaşmasız brexitte ısrar ederse brexit karşıtı muhafazakar vekillerin desteğiyle hükümet güvenoyuyla düşürülebilir. bu durumda kraliçe başbakanı görevden alır ve yerine mecliste çoğunluğa sahip olabilecek birisini başbakan atar. şu anda en büyük aday işçi partisi lideri jeremy corbyn. ama brexit karşıtı muhafazakar vekiller brexiti engellemek için bile olsa erken seçime kadar ülkeyi yönetecek bir corbyn hükümetini desteklemek istemiyor. bunun yerine bağımsız birisinin başbakan olmasını istiyorlar. jeremy corbyn de bunu reddediyor. eğer johnson görevden alındıktan sonra 14 gün içinde yeni bir hükümet kurulamazsa ülke erken seçime gidiyor. buraya kadar herşey anayasaya uygun.

    sorunun başladığı nokta ise seçimin tarihi. teamüllere göre başbakan kraliçe'ye giderek erken seçim tavsiyesi verir. ve de belirlenen tarihte seçim olur. boris johnson'ın erken seçim tarihi olarak brexit sonrasını, yani kasım ayını önermesi kesin. tabi bu arada ülke anlaşmasız olarak ab'den çıkmış olacak.

    muhalefet ise hükümetin düşmesi durumunda boris johnson'ın kraliçe'ye ''tavsiye verme'' gücünü kaybedeceğini savunuyor. yani johnson'ın seçim tarihi belirleme yetkisinin kalmayacağını söylüyorlar. johnson'ın ise bu iddiayı reddedeceği ve kraliçe'ye seçim tarihi olarak kasım ayını önereceği söyleniyor. bu noktada top kraliçe ikinci elizabeth'in kucağına düşüyor:

    ya güveoyuyla düşürülen başbakanı boris johnson'ın tavsiyesine uyarak (ve de parlamentonun iradesini tanımayarak) kasım ayında erken seçim kararı verecek ve büyük bir anayasal krizi tetikleyecek, ya da (yüzyıllardır bozulmayan bir teamülü bozarak) başbakan'ı görevden alacak, 31 ekim'den önce erken seçim ilan edecek ve büyük bir anayasal krizi tetikleyecek...

    https://www.politico.eu/…onfidence-vote-parliament/

    http://www.democraticaudit.com/…op-a-no-deal-brexit
hesabın var mı? giriş yap