bist 100
-
-
düşünsene yatırım yapmak için borsaya giriyorsun. youtube da eğitici videolar izliyorsun, seminerlere katılıyorsun, bilenlere filan danışıyorsun, üşenmeyip kitaplar okuyorsun. sonra uzun analizler sonucu hissesini aldığın şirketin patronunun 2 erkekle grup seks yaparken sakso çektiği bir videosu internete düşüyor ve hissen çakılıyor. hayat bir strateji pc oyunu olsaydı türkiye gerçekten brutal seçim olurdu.
-
henüz düşüşün bittiğine ve küçük yatırımcının pes edip büyüklerin toplamaya başladığına dair bir emare yok. ama buralara öyle aman aman büyük yabancı satışlarıyla da gelmedik. yabancı aslında bizim piyasada sıkışmış durumda satıp gitse zararı büyük ve o kadar malı alacak kimse yok. alayım dese yarın başına ne gelir bilemiyor. belirsizlik borsa için en kötü şey. yabancı yatırımcıyı çok da büyütmemek lazım 150 bin bist 30 endekste harıl harıl alım yaptıklarını gördü bu gözler. credit suisse denen ne boka yaradığını bilmediğim kurumun viob pastasında bakın 150 bin maliyetli 80 bin lot long pozisyonu var 1000 tl pozisyona 5000 tl zarar ettiler. öncelikle kafanızdan şu düşünceyi atın büyük babalar ne isterse o olur borsaya yabancı yatırımcı yön verir vs. defalarca o yabancıların hele de bizim piyasada terste kaldığını gördü bu gözler. ikinci nokta ise şu çok ama çok küçük azınlık dışında hiç birimiz dibi bulamayacağız. borsa 1 ay önce 120 binde iken bugün 88 binde bu fırsattır ama buradan giriş yaptığınızda 70 bine indiğinizde panik yapıp satacaksanız bu fırsat değildir. bugün giriş yaptığınızda borsa umarım 70 bine iner ve ordan da alırım diyebiliyorsanız işte asıl fırsat budur. bilmem anlatabildim mi.
-
arkadaşlar az nefes alın ve mantıklı düşünün. lütfen bu borsaya alım fırsatı yada uçacak diye yorum yaparak neden milletin zararına sebep oluyorsunuz.
hazine bakanının damat cumhurbaşkanının ise lise mezunu olduğu bir ülke borsası ne kadar güven verir ?
ben ki; en son 42 den aselsan alıp 23 ten satıp ve bunun için şükretmiş bir borsa müdavimiyim. bakın bu örneği niye verdim, aselsan ki ülkenin kallavi firması ve batmaz. orada bile tahtayı ele geçirip aynen ben gibi ky leri kucağa oturtan sistem oldu ve bu düzen buna göz yumdu.
şu an borsada lokomotif 2 şirket söyle desem çoğunluk garanti, işce, halk veya thy der. soruyorum bunların hangisi mevcut kabile yöneticileri güdümünde değil.
borsayı geçin dostlar. borsa damat ile diplomasız bireyin iki lafı ile sizi siker atar. ama döviz. altın veya yurt dışı bonolar ne bunların aklının erdiği mecra, ne de bunlar zaten bu yurt dışı piyasayı anlayacak kadar bilgi ve birikimleri olmayan kimseler. oralara müdahale edemezler.
sonuç borsaya kuruş vermeyin. yarın garanti bankasını yada thy hisselerini iptal ettim demelerinin ihtimali nedir sizce?
yanıtınıza göre hareket edin.
unutmayın ülke tek adam tarafından yönetiliyor ve devletin kasasına damadını oturtmuş lise mezunu birisi tarafından yönetiliyor. -
hakkında yorum yapmayacağım ama dikkatimi çeken bir şey var.
investing te yatırımcıların yorumlarını okuyorum ve bu ülkedeki gerizekalı sayısının tahminimden çok daha fazla olduğuna inanmaya başladım.
hisse 3 gündür tavan gidiyor, 4. gün biraz durulmuş alttaki 15 dk. önce yazılan yorum;
"senin gibi hissenin allah belasını versin".
ya ne istiyordun orospu evladı? barajı yıkıp o gün %50 mi artsın, aç gözlü orospu çocuğu seni. beklentin ne senin, ne umuyordun amk evladı?
bir başka hisse yorumu bunu da az önce gördüm, hisse 3 gündür tavan son 6 aylık trendi de pozitif, yani 6 ay önce alsan buguün %80 civarı kazanmış olabileceğin bir grafiğe sahip.
bugün ise güne pozitif başlayıp aşağıya saldı kağıt kendini,
yorum ise "neden düşüyor".
çünkü eşşeğin zikinden ötürü kardeş, ananın amı yüzünden düşüyor ölüsünü siktimin evladı soruya bak. orospu çocuğu 6 aydır neden yükseliyor diye düşünmezsin sabah biraz saldı diye salak salak soru soruyorsun.
ya bu sadece 2 basit örnek, neler var okurken aklım çıkıyor. -
kimse yazmamış, yazalım…
bist 100 endeksi nedir?
bist-100 borsa istanbul'da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel göstergedir. aynı zamanda türk borsasının göstergesi olarak da kabul edilen bist-100 endeksi işlem kodu ise: xu100'dür.
borsa istanbul'un en popüler endekslerinden biri olan bist-100 endeksi, tüm büyük yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen bir endekstir. bunun en büyük nedeni; borsanın düşme ve yükselme yorumlarının bist-100 endeksi dikkate alınarak yapılmasıdır. özetle; bu 100 şirketin hisse senedi, borsanın genel performansını göstermektedir.
benzeri de bist 50 endeksi ve bist 30 endeksi.
bist 50 ve bist 30 endeksleri de bist 100'de olduğu gibi işlem hacmi en yüksek 50 ve 30 şirketten oluşmaktadır. bıst 30 endeksinde iş bankası, halk bankası, garanti bankası, vakıfbank gibi bankalar, thy ve pegasus gibi hava taşımacılığı şirketleri, koç ve sabancı holding gibi holdingler bulunmaktadır. bu şirketler tanınan şirketler olduğundan dolayı güvenli yatırımı tercih eden yatırımcılar genelde bu endekste yer alan şirketlere yatırım yaparlar.
istanbul menkul kıymetler borsası (imkb) 26 aralık 1985'te açılmıştır. daha sonra 5 nisan 2013'te bu kurumun adı borsa istanbul olarak değiştirilmiştir. borsa istanbul kurumu ise sermaye piyasası kanunu gereğince sermaye piyasası kurulu tarafından denetlenmektedir. ilk işlem 3 ocak 1986 tarihinde 19 hisse senedi ile başlamıştır. şu anda borsa istanbulda işlem gören 582 hisse senedi bulunmaktadır.
borsa istanbul endeksinde sadece haftaiçi seanslar yapılmaktadır. haftasonu seanslar yoktur. aynı şekilde resmi tatillerde de borsa kapalıdır, seans yapılmaz. borsa istanbul'da işlemler haftaiçi 9.40 ila 18.10 arasında gerçekleştirilir. -
piyasalarda çok sevdiğim bir söz vardır; düşüşün bittiğini anlayacak olan ilk kişi düşüşte en son satışı yapan kişi olacaktır.
mesleki deformasyon mu denir. alışkanlık mı denir. ne denir bilemem ama 2008-2013-2016 yıllarında da grafiklerden vazgeçmedim. yine vazgeçmiyorum. düşüş görürsem short olurum(vadeli) yükseliş görürsem long olurum(vadeli/spot). #103285187 bu entryde aralıkları neye göre yazdığım sorulmuştu; trend-istatistik-global tepkiler-boğa piyasası yükseliş ortalaması-ayı piyasası düşüş ortalaması falan hepsini geçiyorum. haftalık periyotta 256ma ve 512ma eklediğinizde iki hareketli ortalamanın arası 82.000-93.000 olur. 512ma 2008 de global krizde çalışmıştır. 256ma bizim iki senede bir gelen kriz/suni krizlerimizde çalışmıştır.
bir de diğer entrylerimde de sık sık dile getiririm. bu piyasada satış yönlü pozisyonda açılabiliyor. tedbir olarak açığa satış yasaklanmış olabilir. 40 bine gelecek diyen arkadaşım, aç viopta short pozisyonunu kaldıraçlı veya kaldıraçsız. hatta kaldıraç kullan viop xu30 yakın vade 12,6 ortalama kaldıraç var. 40 bine geleceğine bu kadar inancın argümanın ve öngörün varsa al sana %604,8 kar.
lütfen algılarınızla oynanmasına izin vermeyin. 50
binler görülür yazması kolaydır ona göre pozisyon almak zordur. -
izlediğim 20 kadar yatırım yaptığım ise 12 adet şirket var. krizden öncede bu sayı 10 idi ama takip listesinde olup da fiyatının düşmesini beklediğim 2 hisseyi de portföyüme ekledim. yatırım yaptığım hisse sayısını 5 den asağı düşürmemeye 10 dan yukarı çıkarmamaya çalışıyorum. (böyle istisnai durumlarda sayı bikaç hisse artsada sonrasında tekrar 10 seviyesine indiriyorum
öncelikle borsa da yeni değilim finansal bilgim yüksek lisans seviyesinde yani şirketi inceleyince kendimce bir fikir oluşturup bir hedef fiyat (değer) belirleyebiliyorum. hisse fiyatı primli mi yoksa iskontolu mu anlayabilecek rasyoları takip edebiliyorum (bazen kendim hesaplıyorum)
şimdi gelelim korona krizine. porföyümde bulunan 10 hisseden 8 i düzenli temettü veriyor ve en az 5 yıl porföyümde tutmayı düşündüğüm hisseler. her ay kademeli alım yapıyorum. krizin derinliği belli olduktan sonra porföyümü gözden geçirdiğimde 4 hissemin (bankacılık dışı finans - savunma teknoloji-ilaç-gübre, tohum)satış ve üretim bazında doğrudan etkilenmediklerini hatta geçmiş bilanco yıllarına göre olumlu birkaç verinin olduğunu/olabileceğini tespit ettim. haliyle öncelikle süreç başladığından buğüne kadar kademeli bir şekilde bu 4 hisse de ağırlığımı arttırdım (arttırmaya devam ediyorum)
geriye kalan 6 şirketten 5 i dolaylı 1 i ise doğrudan etkileniyordu. bu durumda da bu şirketlerden bu sene aldığım temettüleri kullanarak ortalama düşürmeye ve lot arttırmaya başladım. tabi alım miktarı ağırlığım 2020 bilançosunu iyi beklediğim ve krizden en az etkilenecek olanları veya en çabuk toparlanacakları iyiden kötüye sıralayacak şekilde oldu. neden böyle birşey yaptım çünkü bu tip kriz durumlarında kurunun yanında yaş da yanıyor misali temeli sağlam olan birçok şirkette endekste yakın oranlarda düşüş yapıyor (aslında alım fırsatı olarak da değerlendirilebilir ki ben öyle yapıyorum)
yani şuan itibariyle endeks tekrar 120.000 seviyelerine gelirse portföyüm bir önceki 120.000 endeksine göre %20-30 civarı artmış olacak. (karlılık olarak).
bence biz küçük yatırımcıların en büyük hatası elimizdekilerle oyun kurup oynamak yerine(kendi stratejimizi belirlemek yerine) piyasanın kurallarını belirlediği oyuna dahil olmaya çalışıyoruz. (piyasa nereye giderse biz oraya gidiyoruz).
kendi oyun kurallarım
1-asla ihtiyacın olan parayla yatırım yapma.
2-kredili işlem yapma.
3-şirketin ortağı olduğunu unutma. bir ortakmış gibi düşün.
4-hisse porföyünün yanında mutlaka oranı %25 den az olmamak kaydıyla sepet (karışık) bir likit yatırım bulundur. (örneğin altın-döviz-yurt dışı borçlanma fonları)
5-birleşik getirinin gücüne inan.
6-kademeli alım satım prensibini unutma.
7-borsanın %33 i bilgi %33 sabır %34 sıda yatırım strateji disiplinidir bunu unutma.
adettendir yatırım tavsiyesi değildir. -
bist 100 aylık grafik
yaptığım analize göre rallinin henüz başında olduğunu düşündüğüm endeks.
2019 kasım ayının kapanışı önemliydi.
- hem 105900 yatay direncinin hem de 104.xxx düşen trendin üzerinde bir kapanış gerçekleşti.
- rsi'da düşen trend kırıldı.
- macd 0 çizgisinin üzerinde alıma geçti.
daha önce bu şekilde sinyal ürettiği tarih 2017 ocak ayı.
2017 ocak ayını 86295 seviyesinde kapatan endeks, 2018 ocak ayında 121531 seviyesini görüp düşüşe geçmişti.
- hisselerin birçoğunda golden cross oluşmaya başladı, ayrıca haftalık periyotta ichimoku bulutunun üzerine geçti.
uzun lafın kısası, bence borsada asıl ralli yeni başlıyor.
93 binden 108 bine uzanan mini ralli sadece ısınma turuydu.
eyyorlamam bu kadar.
not: bu analiz ve rakamların tamamı sallamadan ibaret olup yatırım tavsiyesi içermez.
bu başlıktaki eski entrylerimde görüleceği üzere çakozladığım çok oldu. -
ne akilli adamlar var ya. sanki qnb super bilanco acikladi da ondan 1e 10 verdi bir yilda. ne guzel yuzlerce hisse arasindan bulmus manipulatif hisseyi millete akil veriyor.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap