• farkettiniz mi bilmem ama, tolkien'in kitaplarında yüzük hiçbir zaman boromir'i çağırmaz. boromir, yüzüğe sadece kendi insani duyguları ile tutkuludur, zaten hatasını anlayınca da bir çırpıda vazgeçmiştir.

    hikayenin tek insan kahramanıdır. boromir'in atadan dededen kalma elf kanı, süper kılıçları, su geçirmez zırhları yoktur. senin benim gibi, okuyucu gibi basit bir insandır. büyü yapamaz, uçamaz, gidip bir mağaradan hayalet ordular getiremez.

    aragorn ormanlarda sürterken boromir ordusunun başında, hem de sauron'a karşı yıllarca savaşmış ve ülkesini korumuştur. ümidi, azmidir.

    gandalf gibi, legolas gibi karakterler için boromir'in yüzüğe olan hırsını kötüye yormak kolay. ama boromir, tek başına sürdürdüğü geleceği olmayan savaştan yıpranmıştır. senelerce savaşmıştır ve zafer diye bir ihtimal yoktur. sadece dayanabilme süresi vardır ve bir gün mordor'a teslim olacaklarının farkındadır.

    boromir bu yüzden yüzüğe karşı ihtiraslıydı. bunun nedeni kişisel çıkarları değil, ülkesinin ve halkının çıkarları, ihtiyacıydı.

    boromir, yüzüklerin efendisi serisinin ve belki de tüm orta dünya hikayelerinin en esaslı adamıdır.

    düzenleme: bir de rohan kralı'nın yeğeni eomer vardır tabii. sakabilmemneyi'e teşekkürler hatırlatma için.
  • balrog'la olan karşılaşmada kendisi hakkında insanların gözden kaçırdığı tuhaf bir anekdot anlatmak isterim:

    korku ve telaş içerisindeki kardeşlik, khazad-dum köprüsüne iyice yaklaşır. frodo önlerinde kara bir uçurum görür ve salonun sonunda zemin yok olup bilinmez bir derinliğe dalar. köprüden tek sıra halinde geçmeleri gerekmektedir, moria'nın zifiri karanlığında onun sezilerine güvendiği için ''önden git gimli!'' der gandalf. bu sırada arkalarından goblin okları yağmur gibi yağmaktadır. davul sesleri gitgide daha da güçlenir.

    legolas bir ok takar yayına, tam germişken yayını, bir yeis ve korku çığlığı atar, eli boşalır, ok kayıp düşer, elf dehşete düşmüştür düşmesine de onu titreten ne troller ne de yığınla üzerilerine gelen orklardır. arkalarından bir şey yaklaşmaktadır ve bu şey karşısında orklar dahi korkudan saf saf açılırlar.

    gandalf'ın belki de kafileden son ana kadar gizlediği gerçeği idrak eden ilk kişi, o da binlerce yaşında olduğu için legolas olur, feryat eder: ''bir balrog! bir balrog bu gelen!''

    ataları gibi korkusuz gimli bile baltasını düşürüp elleriyle yüzünü kapar, caradhras kadar soğukkanlı elf prensi legolas'ın kalbi durur. maiar’ın en bilgesi gandalf bu sefer umuda sarıldığından daha sıkı sarılır asasına: ''ne kem talih.'' der. işin aslı gandalf'ı moria'da terleten khazad-dum'un karanlık sıcağı değildir zaten. ulu durin krallığı'nın parıltısını söndüren balrog'la yüzleşecek olmak tüm tedirginliğinin sebebidir en başından beri.

    tüm grubun korkudan kanı çekilmişken dipsiz uçurumu ve mağaramsı tavanı bir meydan okuma nidâsı doldurur. zira ateşle dalgalanan kara şekil hızla ilerlerken ve orklar bağrışarak taş geçitlerin üzerinden akmaya başlamışken boromir öne atılıp gondor'un borusunu üflemiştir tüm gücüyle. bu yiğit ses binlerce gırtlaktan yükselen bir haykırış gibi çınlar.

    orklar siner, ateşli gölge duraksar.

    kardeşlik moria'nın tüm mithril'inden daha kıymetli bir şeye sahip olur bir anlığına, dar köprüyü geçmek için gereken: ''zamana''..
  • adamın dibidir.
    arwen'i de gondor'u da hak eden kendisidir aslında, lakin gel gör ki bu aslan parçası gondor'da savaşırken mıymıntı aragorn ibnesi yıllarca lobi yapmış, her ırktan her kavimden önemli şahıslara yalakalık etmiş ve bu bağlantıları sayesinde bütün ganimetin üstüne yatmıştır.
    yoksa o tipe arwen mi gelir lan?

    realite de olacak iş mi lan 50 cm'lik piçe güç yüzüğü verip ormana salıp başarı beklemek.
    adaletine zıçıyım orta dünya.
  • hikayeyi peter jackson araciligiyla degil, bizzat tolkien'in kelimelerinden okurken yuregimi sıkı$tıran, gozlerimi ya$artan ilk olay gloin oglu gimli'nin galadriel'den bir tel sacini isterken kurdugu cumleler ise, ikincisi de boromir'in parth galen cimenliklerinde ölümüdür. orta dunya'daki herkes yuzugu kendi ki$isel arzulari icin isterken sadece boromir onu minas tirith'i guclendirmek, halkini icinde bulundugu zulümden bir an once kurtarmak icin istemistir.

    yuzuk karde$ligi'nin yolculuk esnasinda kaybettigi tek karakterdir. boromir'in ölümü, aragorn'un sarn gebir'de uzerinde karar vermeye cali$tigi 'karde$lik minas tirith'e mi yoksa emyn muil'e dogru mu gidecek?' sorusunu da dolayli olarak cozmu$tur.

    boromir'in aziz hatirasina hurmeten onu kaybettigimiz sahneyi hatirlayalim...

    "...sonra birden derinden gelen bir sesle buyuk bir boru otturuldu; ses muazzam bir haykiri$la kukreyen $elalelerin uzerine yukseldi, tepelere carpip bo$luklarda yankilandi.
    'boromir'in borusu!' diye haykirdi aragorn. 'mu$kul durumda!' basamaklardan a$agiya firladi, patikadan a$agiya sicrayip uzakla$ti. 'eyvah! bugun ustumde bir ugursuzluk var, ne yapsam ters gidiyor. sam nerede?'

    aragorn ko$arken bagiri$malar giderek yukselmi$ti, ama $imdi daha zayiftilar ve boru caresizlik icinde ufleniyordu. orklarin cigliklari vah$i ve tiz seslerle yukseldi ve aniden boru sesleri kesildi. aragorn son yamactan a$aigya dogru ko$tu fakat daha tepenin etegine varmami$ti ki sesler iyice zayifladi; sola donup onlara dogru ko$arken geri cekildi, sonunda da tamamen duyulmaz oldular. aragorn parlak kilicini cekip elendil! elendil! diye bagirarak agaclarin arasina daldi.

    parth galen'in bir mil kadar otesinde, golden pek uzak olmayan kucuk bir aciklik alanda boromir'i buldu. sirtini ulu bir agaca dayami$, sanki dinleniyormu$ gibi oturuyordu. fakat aragorn onun bir suru kara tuylu okla de$ilmi$ oldugunu gordu; kilici hala elindeydi ama kabzasina yakin bir yerden kirilmi$ti; ikiye yarilmi$ borusu yaniba$indaydi. etrafinda ve ayaklarinin dibinde bir yigin ork ölmü$ yatiyordu.

    aragorn, boromir'in yanina diz coktu. boromir gozlerini aralayip konu$maya cali$ti. nihayet agzindan agir agir birkac soz dokuldu. 'frodo'dan yuzugu almaya cali$tim,' dedi. 'cok uzgunum. cezami cektim.'

    baki$lari devrilen du$manlarina kaydi; en az yirmisi orada yatiyordu. 'gittiler, bucukluklar: orklar onlari aldi. galiba olmediler. orklar onlari bagladi.' durdu ve gozleri yorgunlukla kapandi. bir sure sonra tekrar konu$tu.

    'elveda aragorn! minas tirith'e git ve halkimi kurtar! ben yenik du$tum.'

    'hayir!' dedi aragorn, elini tutup alnindan operken. 'sen kazandin! pek az insan boyle bir zafer kazanmi$tir. huzur icinde ol! minas tirith du$meyecek.'

    boromir gulumsedi...
    "
  • lord of the ringsin tek gercek insan karakteridir.cok temel olan yorumlar burda da yapılabilir.nedir efendim iyilerin ve kotulerin oldugu bir dunyada gri olabilmenin serefini boromir tasimaktadir,ismine ragmen gandalf the grey degil. depresiftir,kıskanctir,hayati yasayarak ogrenmis bir buyuk savascidir.gunahlariyla sevaplariyla gomulur,rohan,gondor ve daha sonrasinda shire yas tutar.büyük savascıya agitlar dokulur.(bkz: boromir e agit) yalnız kalir,alone with everybody durumunu yasar.zaman zaman hastalıklı bir beyin,tehlike oldugunda ise icgudulerini dinleyen bir yigittir o.herkes gibi huzuru arar ama bunun kolay bulunamayacagini da bilir.sonucta filmi baz alan kafalar aragornun karizmatik bakislarina,legolasin postmodern cuneyt arkinligina,gandalfin adam gecirmeyen savunma oyunculuguna tav olur ancak zamanında kafayi patlatmis,mordora set cekmis ve nihayetinde insanca kalip catch your honor olayina girmis boromir bizim herseyimizdir.o insanlıga dair tek umidimizdir.
    alakasız gibi gorunen bkzlar...
    (bkz: top gecer adam gecmez)
    (bkz: legolas sen bizim herseyimizsin)
  • son steward denethor ll'nin buyuk ogludur, third age 3018 yilinda osgiliath'da sauron'un ordularini durdurduktan sonra rivendell'e karde$i faramir ile gordukleri ruyanin anlamini bulmak icin gider, burada council of elrond'da yer alir gondor'u temsilen, daha sonra ringfellow'lardan biri olur. amon hen'de konakladiklari sirada icindeki yuzugu alip sauron'a kendi gucu ile saldirma arzusuna bir anlik kapilir ve frodo'dan yuzugu almaya cali$ir, frodo yuzugu takip kaybolunca kendine gelir, kamp alanina geri dondugunde orc'larin merry ve pippin'e saldirdiklarini gorur ve onlari savunur, sayisiz orc'u katlettikten sonra aldigi yaralarla yigilir, bir agaca yaslanir, aragorn'dan af diler ve olur.

    bir kahramanin cenazesidir onunkisi, horn of gondor carpi$mada ikiye ayrilmi$ olsa da, yanina yerle$tirilir, kuzeyin guneyin ve batinin ruzgarlarinin agitlari okunur the three hunters tarafindan (peter jackson bu sahneyi cekmemi$tir) ve sal icinde cesedi falls of rauros'a birakilir.

    filmde sean bean tarafindan ba$ari ile canlandirilmi$tir.
  • yanlış hatırlıyor olabilirim fakat..* cesedi sandalın içinde gondor'a kadar ulaşmıştır.. bir şelaleden düşse bile.. *gondor'un gerçek kralı olmayı aragorn kadar hakeden bir karakterdir..
  • lotr: the two towers extended edition'da osgiliath'ta boromir, gondor ordusuyla birlikte, orclara karşı kazandıkları bir zaferi kutlarken, babası denethor gelerek, tek yüzüğün bulunduğunu ve rivendell 'de olduğunu, oraya giderek yüzüğü kendisine getirmesini, böylece gondor'un kurtulacağını söyler. boromir ise, kendi yerinin gondor halkının yanı olduğunu söyleyerek, gitmek istemez. onun yerine faramir gitmek ister; ancak, denethor küçük oğlu faramir'e güvenemez, bu yüzden boromir'i gitmesi için zorlar. yani herkesin bildiği gibi, boromir'in frodo'dan yüzüğü alma çabaları yalnızca kendi iradesizliğinden değildir; babası denethor'un zorlamasından da kaynaklanmıştır.

    ayrıca, yüzüğün bulunduğu ve rivendell'de olduğu, hem boromir'in, hem de faramir'in rüyasına girmiştir. ancak, onlar tam olarak rüyanın yüzüğün bulunduğu anlamına geldiğini kestiremezler, yalnızca oraya gitmeleri gerektiği, insanlığın kaderinin buna bağlı olduğu mesajını alırlar rüyalarında...

    sonunda boromir, babasının zorlamasıyla yaklaşık 111 günlük bir arayıştan sonra rivendell'i bulur. bu olan biten, filmin sinema versiyonunda anlatılmaz.
  • yüzüklerin efendisi üçlemesindeki insani özellikleri en çok vurgulanan karakterdir, kendisinin rivendell'e gelme sebebi olan rüyayı kardeşi faramir görmüştür, babası denethor kardeşi yerine rivendell'e boromir'i göndermeyi uygun bulmuştur. aragorn'un 3 insan ömrü kadar ömrü vardır, kitabın bir yerinde faramir için sezgisel rüyasına, hal ve tavrına bakılarak yarı elf tabiri yapılmıştır fakat boromir fazlasıyla insandır, zaafları vardır, büyük resmi diğerleri kadar iyi görememekte, yüzüğü ülkesini kurtarabilmek için kullanabileceğini düşünmektedir, naiftir, bir anlamda isildur'a aragorn'dan daha çok benzemektedir.
  • aslında elf kanı taşımaktadır kendisi de. hatta annesi dunedain soyunu layığıyla devam ettiren insanların yurdu dol amroth'ta doğmuştur ve imrahil'in kızkardeşidir. babası denethor'da ve kardeşi faramir'de de dunedain'in irfanı mevcuttur. yalnız boromir nedense bu bakımdan biraz fakir kalmıştır. kişilik özellikleri olarak daha çok rohirrim gibidir. yiğittir, merttir, atılgandır. gözlerinden ateş saçar; bu bağlamda tosun paşa'ya da benzer. istemeden de olsa babasının tamahkarlığına maşa olması dışında yamuğu yoktur.
hesabın var mı? giriş yap