• bu başlığın bu kadar az ilgi görmesine şaşırdım zira büyük firmaların iş mülakatlarının neredeyse hepsinde vaka çözdürürler ama demek ki genç dimağlar ya bunun henüz farkında değiller ya da bu başlığa bakmıyorlar.

    efenim bu vaka analizi denilen olay türkiye'de ve diğer gelişmiş ülkelerde çok farklı olarak yorumlanmakta.
    buraya tecrübelerimi yazıp daha sonra da p&g'nin işe giriş vakasını bırakıp gençlere bırakıcam sözü.

    şimdi öncelikle arkadaşlar, verilen vakanın problemini veya problem yoksa bize verilen hedefleri açık ve net olarak belirliyoruz. bunlar sunumdaki kendimizi tanıtmadan sonraki ilk adım olacak (kendini tanıtarak başlamak temel kuraldır. sakın ola atlamayın).
    daha sonra ise vakada verilen verileri süzüp temiz bir yere yazıyoruz ki vakanın karmaşası içinde kaybolmasın.

    işe giriş vakaları genellikle 1-5 sayfa arası olurlar. fakat vaka analizi yarışmalarında sayfa sayısı 15-25 arasını da bulabilmektedir.
    türkiye'de iseniz eğer unutmamanız gereken şeyler tam olarak "cehaletin bu denli yüceltildiği bir ülke olması" ve "karşınızdaki insanlar pisa testinde, kendi anadilinde okuduğunu anlamada 53. sırada olan ülkenin vatandaşları".

    evet vakayı çok klas bir teknikle çözüp sizi çok başarılı bulacaklarını kesinlikle zannetmeyin. türkiye'de değer gören şey laflarınızdır. hayal satıp, ümit timsarlığı yapmak sizi yüceltecektir.
    mesela finansal bir analizle ilgili vakada yapmamanız(mama) gereken şey tam olarak şu: "ben bu şirketin finansal durumunu analiz ederken en güvenli sonucu veren zscore kullandım." bu sizi başarıya ne yazık ki ulaştırmayacak.
    yapmanız gereken şeyse "bu firmanın gelirlerinin son zamanlarda arttığını ve bunun da gelecek vadettiğini düşünüyorum." demektir.

    diğer gelişmiş ülkelerdeyse sözlerinizin çok bir önemi olmayacaktır. size sorulan soruya ne kadar kısa ve net cevap verirseniz o kadar başarıya yakınsınız demektir.
    aynı soruya vermeniz gereken cevap tam olarak "fiskal analizlerimde kullandığım zscore sonucu 3'tür." şekllinde olmalıdır.

    evet arkadaşlar peki vakaları çözerken kullanabilecğimiz tool'lar nelerdir?
    dahasını araştırabilirsiniz fakat kabaca;

    durum analizi; pest,swot,steeple...
    marketing; porter's 5f, marketing stratejileri, space...
    finans; finansal oranlar, zscore, istatistik...
    karar verme; ahp, promethee,topsis...
    en iyi sonuç; hedef programlama, yöneylem modelleri...

    p&g işe giriş vakası
    --- spoiler ---

    kuru temizleme sektöründe yer alan firmamız, fahiş tedarik zinciri maliyetleri nedeniyle bu ürünün üretim hattını gebze'deki fabrikaya getirmek istemektedir. hattı taşımak üç ay almaktadır ve ürünü devreye alma on beş gün sürmektedir. ürün 2 kalite(tier1 ve tier2) ve 4 paket boyutuyla(1kg, 3 kg, 5kg, 7 kg) piyasaya sürülmek isteniyor fakat müşteri ihtiyaçları doğrultusunda pazara sadece tier1 ile girilmesine karar veriliyor. daha önce kullanan müşterilerin 47%si tekrardan satın almıştır. hedef pazarda potansiyel 12milyon müşteri vardır. üretim dakika başına 250 torba olacaktır. yıllık 350 gün ve günde 8 saat çalışılacaktır. hedef pazarda 5% sadık müşteri vardır. ortalama kişibaşı tüketim 2,5 kg/ay'dır. rafların sürekli dolu olması gerekmekte ve 3 yıl içinde bu pazarın 25%'lik kısmına ulaşılmış olması gerekmektedir. pazara giriş stratejisi belirleyerek buna göre vardiya düzeni kurunuz.

    --- spoiler ---
  • internet sağolsun, artık hemen her türlüsünün çözümünün google aracılığı ile bulunabildiği soru tipleri. global dünyanın son nimeti
  • üniversitelerde yaptığınız case studyler size puan olarak dönüyorsa, edebiyatınıza matematiğinizden daha çok değer verildiği görülür
    nitekim istenen şey problemi çözmek değil sorunun ve çözümün nedenlerini bulmaktır
  • bazen yapilmasi imkansiza yakindir, oyle bir vaka gelir ki onunuze kendinizi ortaya atmadan eliniz kolunuz bagli kalacagindan zorunlu bir sekilde "saha"ya inmek zorunda kalirsiniz...

    bazen de deneyseldir ve teorik asamalar insani bezdirir. kitaplar yetmez...
  • eskiden (ya da türkçe eğitim verilen okullarda) "vaka çalışması, vaka incelemesi" adıyla bilinir.
  • danışmanlık şirketlerinin (bkz: bain and company) mülakatlarındaki olmazsa olmazlardan. toefl ya da kpss'ye hazırlanır gibi özel olarak oturup çalışmayı gerektirdiği söyleniyor, üstesinden gelebilmek için tecrübe sahibi olmak esas. zor.
  • allah belanı versin ya
  • -işletme eğitimlerinde daha sık kullanılması gereken bir yöntem.
    -özellikle master programlarının temelinin büyük ölçüde buna dayanması gerektiğini düşünüyorum.
    - çünkü böylece öğrenci teori - ki o da son derece kıymetli - ile pratiğin nasıl bir araya gelebildiğini görebilecektir.
    - illa grup mülakatı şeklinde olması da şart değil. kişi bireysel olarak bir örnek olayı çözümleyip öğrencilerle paylaşabilir.
    - mesela ben üniversitedeyken bir hocamız bir yıl boyunca dersi sadece bu yöntemle işlemiş, öğrencileri gruplara ayırtmış ve seçtiğimiz örnek olayları anfide çözümlememizi sağlamıştı ki o yaşta kalabalık karşısında bunu yapıp akabinde öğrencilerden soru almak çok motive edici oluyor.
  • mckinsey'de ise girmek icin olmazsa olmazlardan biridir.

    ornek sorulara suradan ulasabilirsiniz.

    edit: yeni link icin zorba the greek'e tesekkurler!
  • herhangi sertifika (microsoft, sun, cisco, vs) en eğlenceli en 'alaylı'ya yönelik bölümüdür bu.
    gudik gudik isimler takarlar 'analyzing requirements and defining solutions' filan diye ama özü budur, hands-on practice'i olmayan adamın geçmesi hayli zordur.
hesabın var mı? giriş yap