• üzerine yoğun stres binen malzemenin moleküllerinin kohezyonunu (bir arada tutucu kuvvet) kaybetmesi düşünüldüğünde geçerli olmayan olasılık.

    dolayısıyla deprem atlatan binada sağlamlık bağlamı, atlatılan depremle ilişkili değil kullanılan malzeme ve teknik ile alakalıdır. bu sonlu bir ilişki ve zaman bu konuda pozitif bir destek sağlamamaktadır.
  • 1999 depremi istanbul'a avcılar gibi bazı gevşek zeminli alüvyon bölgeleri hariç yapısal hasar verecek enerji transferi yapmadı. dolayısıyla deniz kumu değil de, hazır betonla yapılmış olan binalar, kontrol edilmek şartıyla bu söyleme uygun olabilir. (edit: gerçekten mühendislik görmüş olanlar)
    arkadaşımın 4 yaşında binasını drenaj ve izolasyon masrafından kaçıp, bildiğin suyun içine yapmışlar.
    betonarme donatı ne kadar mı su çekiyor? bodrumdaki garajlar bazen diz hizasına kadar su içinde kalıyor. ne yaptıysak da tamamen kesmek imkansız. binayı havaya kaldırıp altında çalışamadıkça. (edit: tabi yok öyle bir şey)
    böyle düşününce, her zaman söylediğim gibi: "her yeni bina güvenli değildir".
    zamanında bir arkadaşa ev kiralıyorduk. zeminden bahsettiğimizi duyan emlakçı sataştı: sanki satın alıyorsunuz! cevabım kısa ve net idi: malınız mı daha kıymetlidir canınız mı?
  • 7.7'de bir şekilde ayakta kalan binaların 7.6 ile yıkıldığını canlı yayında gördükten sonra buna inanan olmasın bir zahmet.

    aksi takdirde satılık asma köprülerimiz mevcut.
  • yanlış bir önermedir, ilk depremde bina hasar alır.
  • değişir.

    yapı hasar aldıkça yapının periyodunda artış meydana gelir. yapı eğer orta / yüksek katlı bir yapıysa deprem hesabında kullandığımız spektrumun kuyruk bölgesine doğru bir ilerleme olunacağı için yapının birim kütlesine etki eden maksimum ivme değerinde azalma durumu söz konusu olur. bu da teorik olarak aynı deprem kaydının yapı hasar aldıktan sonra yapıya etkimesi durumunda daha az bir kuvvet oluşumuna sebebiyet verir.

    ancak yapı az katlı ise hasar aldıktan sonra titreşim periyodunun artmasına bağlı olarak tasarım ivme spektrumunun en büyük değerine ulaşabilir. bu durumda deprem kaydının yapı üzerinde oluşturduğu ivme değerinin maksimum değerinde yükselme durumu söz konusu olur; bu da daha büyük bir deprem kuvveti oluşumuna neden olur.

    deprem altında yapıya etkiyen deprem kuvveti yapının serbest titreşim periyoduna (ki bu değer kabaca kat sayısı / 10'dur) bağlıdır. yapının birim kütlesine etkiyen ivmenin maksimum değeri dolayısıyla deprem kuvveti bu spektrum eğrisi ile doğrudan ilişkilidir. örnek bir spektrum karşılaştırması aşağıdadır, depremsellik ve zemin türüne göre 2018 yönetmeliğimizde lokasyona göre afad tarafından oluşturulabiliyor spektrumlar.

    https://www.hizliresim.com/8b3c0lv

    yine de bu tam bir fikir vermez; deprem atlatmış yapının bazı elemanları hemen kullanım seviyesinde iken; bazı elemanlar ileri seviye hasar durumunda olabilir. eğer yaşanılan ilk depremde rijitlik önemli miktarda kaybedilmişse o yapı zaten daha küçük bir depremde de ayakta kalamayacaktır. ama ilk durumda anlattığım durum söz konusu ise bile yapının daha güvenli olduğu bilgisini çıkaramayız.

    yapının ayakta kalabilmesi ise pek çok parametreye bağlı ancak anlattıklarım en önemlilerinden birisi. bu deprem özelinde konuşacak olursak malesef çoğu bölge için dikkate alınan deprem kuvvetleri aşıldı. bu da depremin yıkıcı etkilerini malesef artırdı.

    deprem yönetmeliğimiz güvenli tarafta kalacak şekilde hesap yaptırmasına rağmen yetersiz kaldığı istisnai bir durum oldu. deprem o kadar büyüktü ki spektrum değerleri pek çok lokasyon için malesef aşıldı. ihmal durumunun örtbas edilmemesi gerektiği de ortadadır şüphesiz; ancak bölgede oluşan deprem 1500-2000 yılda bir gelecek türden olduğu için hesaplar tutmadı.
  • depremi atlatıp sağlam kalan bina artık yorulmuş demektir. daha güvenilir diyebilmek çok mantıklı değil.
  • bu konuda deprem uzmanı hocalar açıklama yaptı. en son ya ptesi ya salı ahmet ercan: böyle büyük depremi atlatan binalar ve zemin ''yorgun'' olarak tanımlanır ve düşünülenin aksine kesinlikle güvenilir değildir. yıkılmak için yer arar açıklamasını canlı yayında yaptı.
  • 99 depremini atlatmisybinalarda belediye kentsel dönüşüm için yıkım başlattı. ayaktaki binaların demir ve çimentosunun oldukça kaliteli olduğu gölcük’te esnaf ve halk arasında dolaşıyor. mutahit satmak icin demirleri betondan ayırırken çok zorlanıyor diye duyum var.
  • işte insanları öldüren bu cehalettir. ibret alınız
hesabın var mı? giriş yap