• yunan şarap ve bağbozumu tanrısı
    insanlar bağbozumlarında şarap içip ona dua ederlermiş. bu arada sarhoşluk da olayın büyük bir parçası olurmuş
    dyonysos aynı zamanda kaos ve sarhoşluğun da tanrısıdır. insanın doğadaki vahşi halini temsil eder. kendilerini sadece ona adamış rahibeleri vardır. festivallerde içip içip değıtırlar. bunlara frenzy adı verilir.
    hatta ayıptır söylemesı orgy olayının da bu törenler de yapılanlardan çıktığı söylenir.
  • dionysos, sarap ve bagbozumu tanrisi olmasinin yanisira, tiyatroyu, gizemi ve kehaneti, coskuyu, deliligi, ve bereket tanrisi demeter'le beraber verimliligi de simgeler.

    zeus tarafindan kasiklarinda saklanip, zamanı geldiginde cikarilarak dogduktan sonra pismis tavuktan beter hallere dusmus, bu yeni veledin tesrifinden kimse memnun olmamis ve zavallicik titanlarca paramparca edilmistir. ancak zeus'un annesi toprak ana rhea'nin gonlu buna razi olmamis, dionysos'un kaninin damladigi yerden bereket sembolu nar agacini cikarmakla kalmamis, bebegin parcalarini yeniden biraraya getirip dionysos'a can vermistir.

    dionysis her ne kadar olumden kurtulsa da, zeus'un semele ile olan kacamagini kiskanan hera tarafindan delilik ile lanetlenmis, daha sonra rhea bu laneti kaldirana kadar meczup olup kendini daga bayira vurmus, buralarda satirler, dag perileri ve son derece vahsi kadinlar olan, sarabin da etkisiyle delirip, vahsi hayvanlari bile parcalayabilen maenadlarla oradan oraya savrulmus, gittigi yerlerde sarap yapimini ogretmistir.

    dionysos, sarabin insan uzerindeki turlu etkilerini simgeler, belli dozda alindiginda sosyal acidan faydali olan, insani neselendiren, costuran sarap, ayni zamanda insanin mahvina hatta olumune bile sebep olabilmektedir. paralel bir sekilde, dionysos ayni zamanda hem buyuk coskulari, hem de trajedileri, hem olumu, hem de yeniden dogmayi simgeler. ne de olsa kendisi de olumden birkac kez kurtulmus, titanlarca parcalanip yasama donmustur; sembolu oldugu sarabin hammaddesi uzumun yetistigi asmalar da kisin budanip parcalanir, neredeyse olu hale gelir, baharla birlikte tum dogayla beraber yeniden canlanir. bunlardan dolayi tiyatro, trajedi ve komedi formlariyla, dionysos adina yapilan dionysia senliklerinde dogmustur.

    dionysos roma mitolojisinde bacchus adini alirken, sefahat duskunu romalilar ona farkli bir kimlik kazandirmislar, kutsal ozelliklerini yok edip, tamamen zevk ve sefa duskunu bir figur haline getirmislerdir. yunanlilarin dionysia senlikleri romalilarda bacchanalia adini almis, ancak bu senliklerde tiyatro, muzik gibi unsurlar ve dionysos'a tapinmaya yonelik eylemler fazla yer almazken, senlikler daha cok, herkesin icip sapitip, kendinden gectigi bir atraksiyona donusmustur.
  • bu dionysos'un doğum hikayesinde çok gerzek bir durum var. hera, dionysos'un annesi semele'yi ''hele hele seni kandırmışlar kuzum tanrıyım diyerekten. ne malum tanrı olduğu. bi söyle de göstersin yıldırımını şimşeğini behey'' dedikten sonra saf semele derhal zeus'a gidip tanrı olduğunu kanıtlamasını ister. zeus da yemin etmiş ya semele'ye ''her dediğini yapcem aşkitom'' diye. zeus salağı da semele böyle bir şey isteyince ''oolum bak tanrısal olursam ölürsün. fena nükleerim bebeim. gören sağ kalmıyor'' diyememiş mi?? ağzın yok mu evladım zeus?? yuh ulan zeus yuh. böyle salak tanrı görmedim. ağzından iki kelam çıkmamış yahu. sanki kendisinin tanrısallığını bir tek şimşek çıkararak gösterebilir. al buyur semele bak bu ambrosia, bak bu olympos, bak şu da kaltak hera seni kandırmış bebeim işin aslı öyle değil diyememiş mi?? bari anakin skywalker'dan örnek alaydın tanrısın evladım sen her istediğini yaparsın. başka hiç bir şey mi aklına gelmedi? yazzıklar olsun.

    neyse bin badireyle doğmuş dionysos. zeus'un neresinden çıktığı belli değil. sonra tabi kaçırmışlar yavrucağı hera'dan. hermes almış bebeyi götürmüş nympha'ların yanına. -dionysos daha çocukken nymphaların yanında dura dura yoldan çıkmış belli zaten-. sonra titanlar, yani zeus'un soyu kaçırmış dionysos'u. sebep de velede gıcık olmaları. dionysos aynada kendini görünce gerçek dünyayla imgelem dünyası arasındaki farkı anlamış. böylece diony, imgelem dünyasına da bir tanrı olarak hayat verebileceğini farketmiş. titanlar bu tehlikeyi görüp bir güzel kesmişler çocuğu. önce demişler ki bunun haşlaması güzel olur. haşlamışlar. ordan irice titanlardan biri elinde çatal bıçak yok yok bunun kızartması nefis olur demişler kızartmışlar. ama minerva dionysos'un kalbini kurtarabilmiş. zeus vaziyetin ehemmiyetini anlayınca derhal gitmiş titanları lincoln'e saldıran volkan demirel gibi tepelemiş. dionysos'da minerva'nın kurtardığı kalbinden yeniden doğmuş. işte bu olay nedeniyle diony iki kez doğmuştur.

    işte asıl olay bundan sonra başlıyor. tepelenip nalları diken titanlar, pişirdikleri dionysos'tan yedikleri için kendilerinde dionysos'tan bir parçayla birleşmişler. zeus da titanlardan geride kalanlarından - artık ne kaldıysa - insanı yaratmış. o nedenle yunan mitolojisinde her insanın içinde dionysos'un bir parçasının olduğuna inanılırdı. intihar etcem ben diyene ''höyytt!! senin içinde tanrıdan bir parça var. o bedene iyi bak. sonuçta sen tanrının bir parçasısın'' diyerek karşı çıkılması da bundandır.

    ayrıca gereksiz bir bilgi daha, tragedia kelimesinin kökeni aslında dionysos törenleri sırasında yapılan teatral oyunlardan gelmektedir. aslında anlamı ''keçi'nin şarkısı'' demektir. ki keçi de dionysos'un zeus tarafından heradan kaçırmak için dönüştürüldüğü heyvanlardan sadece biridir.

    ne mal lan bu mitolojik karakterler...neyse ki sembolikler. ordan kurtarıyorlar.

    kütük: dionysos'un bizzat kendisi mesaj attı. ''ağır ol yiğenim ne malı'' diyerek. özürlerimi sunuyorum.
  • tapması en zevkli tanrı. bi buna bak, bi de allah'a. iç, seviş, eğlen ve mayış diyor yahu. daha ne desin? diğer eleman da sayfalar dolusu sıkıcı emirler buyurmuş, uymasak yakcak ayrıca.

    fark ortada.
  • kral midasın dokunduğu herşeyin altına çevrilmesini sağlayan tanrıdır.şöyle ki: dionysosun bir arkadaşı şaraptan bir çeşme başında sızıp kalınca.köylüler onu krallarına götürmüşler. midas onun dionysosun arkadaşı olduğunu anlayıp mükemmel bir ev sahipliği yapmış. sonra dionysos "dile benden ne dilersen" diyince de, "dokunduğum herşey altın olsun" demiş.başta mutluluk içinde dokunduklarını altın ederken acıkınca hiç birşey yiyemediğini farketmiş ve tanrıya yalvarmış..dionysos ona pactolos denen bir çayda yıkanmasını, böylece düzeleceğini söylemiş. günümüzde hala bu çayda altın tanecikleri bulunur ve insanlar eleklerle ararlarmış..
  • şarap, eğlence tanrısı..
    kızı ve zeus'la ilgili bir hikaye vardı.. zeus yine finfinlediydi sanırım.. off tüm notlarım eskişehir'de kaldı. doğrusunu yazardım ya..
  • kultur bakanligi tarafindan heykeli turkiyeye buyuk cabalarla getirilen...ancak çükünün heykelde çok küçük olarak işlenmesi sonucu bu nasil zevk tanrisi dedigim şaraplarin efendisi...
  • zeus ve semele'nin oğlu. iki kere doğan yunan tanrısı. annesi semele'nin, zeus'un gerçek yüzünü görüp onun ışığıyla yanması üzerine annesinin rahminden henüz doğma zamanı gelmeden fırlamıştır. zeus onu alır ve doğacak kadar olana dek kalçasında büyütür, zamanı gelince de çıkarır ve peri kızlarına teslim eder.
    şarap tanrısı olmasının yanı sıra; tiyatro, şehvet ve anarşizm tanrısıdır.
  • şarap ve eğlenceden sorumlu devlet tanrısı. maalesef akp döneminde yunana itelenmiştir.
  • çapkın olympos'lu zeus'un baldırına dikip kanıyla beslediği, ölümlüden olmasına rağmen bir tanrının bedeninden dünyaya gelen dionysos aslında birçok farklı isimle anılırdı. bakkhos, bromios, zagreus, lyaios, iakkhos misal verilebilir.

    kıskançların en ünlüsü, zeus'un karısı ve de kız kardeşi hera'nın hayatına göz diktiği, dionysos'un annesi semele, zeus'u kılık değiştirmiş olarak görüp, sevip, birleşmişti. fakat hera'nın genç kadının kanına girip de zeus'u salt tanrı formunda görmek istemesini önermesi ile birlikte yıldırımların gazabına uğrayarak can vermiştir semele.

    zeus ve semele'nin oğlu dionysos işbu nedenden varlığını hera'ya da borçludur; ama en çok da babası zeus'a! bazen kötülükten iyilik doğar. böylece dünyaya nam salmıştır dionysos. şarabın rengi ise bu nedenle kan kırmızıdır belki.
hesabın var mı? giriş yap