• titanyum vidasinin dis kökune yerlestirilmesi islemidir.. ameliyat kiyafetleri giyip ameliyat masasina yatirilirsiniz.. dis etlerinize yapilan birkac ignelik lokal anestezi ile cene yada dis cerrahi ve hemsireler agzinizin icini santiyeye cevirirler. bu arada tepenizdeki cok kuvvetli ameliyat masasi lambalarinin gözunuzu rahatsiz etmesini önlemek icin tum vucudunuz örtu ile kapatilir..sadece agiz , cene kisminiz acikta kalir..
    islem 20-25 dakika gibi kisa surede gecer..basarili ameliyat sonrasi birkac saatligine cok hafif sizi seklinde agri duyulabilir.. dikisler alinana kadar en az 3 hafta sert seyler yemekten kacinilmalidir.
  • 3 aydır süren yaptıracak hastane bulamama sonucu nihayet marmara üniversitesinde yaptırdığım işlem. öncesinde internetten izlediğim videolar sonucunda bayağı korkmuştum ama korkulacak bir şey yokmuş. doktorumun da söylediği gibi dolgu işleminden bile daha kısa sürede ve acısız oldu, 2 tane de dikiş atıldı. ağzıma giren aletleri görmemek için sık sık gözlerimi kapattım, bir ara gözüm aspiratöre kaydı kanları gördüm fakat zaten işlem bitmeye yakın olduğu için kötü hissetmedim fazla. işlem öncesi dışarıdan alınması gereken bazı malzemeler oluyor, bir de işlem sonrası verilen ilaçlar. sigortalılar için devletin hiç bir katkısı yok, tamamen cebinizden ödemek zorundasınız. bu kısmı biraz can sıkıcı olsa da köprü yaptırıp sağlam dişleri kaybetmektense implant yaptırmaya değer. 2 ay bekleme süresi sonucu implant kemiklerimle kayanaşacak ve üzerine diş yapılacak. işlem sonrası sıcak yemekler, alkollü ve asitli içecekler yasak. biraz sızı var ama çoğu gitti, azı kaldı. üzerine diş yapılınca umarım tamamlanmış olacak.

edit: 8 ay sonra, nihayet diş yapma aşamasına geldik, devlet hastanesi olduğu için sıra beklemek zorunda kaldım. birkaç kez prova yapıldı, bugün de dişim takılacaktı. provalar oldukça iyi geçmişti fakat bugün anlayamadığım bir şekilde doktor dişin altına takılan vidayı çevirdikçe benim canım yanmaya başladı. sanırım implantın kökünde hata olmuş. ameliyatı yapan doktor da 1 ay boyunca yokmuş, dişim geçici olarak yapıştırıldı ve fazla kullanmamam söylendi. tabi ben büyük bir hayal kırıklığına uğradım, her şey güzel giderken en son aşamada sorun çıktı. 2 ay böyle kulanacakmışım sorun olmazsa 2 ay sonunda dişim kalıcı olarak yapıştırılacak. faka hafiften bir sızı var, dişe dokunuca veya bir şeyler yemeye çalışırken acıyor. umarım kalıcı değildir de bir kaç güne geçer. (07.06.2010 18:09)

edit2: 2 ay değil de 3 ay sonra gidebildim kontrol için. bu süreçte diş biraz aşağı indi diğer dişlere göre ve hafif sallanıyordu. önce normalden farklı ufak bir röntgen çekildi. daha sonra cerrahi bölümünde ameliyatı yapan doktor ve protezi yapan doktorla beraber bir kaç doktor dişimi incelediler. sorunun dişte mi implantta mı olduğu anlaşılamadı ve söküp bakmaya karar verdiler. ben tabi tırsmaya başladım tekrar cerrahi bir müdahale gerekecek mi diye ve korktuğum başıma geldi doktor dişi çıkarmaya çalışırken ne var ne yok her şey çıktı. implant tutmamış sanırım. neyse ki acıma, ağrıma gibi şeyler olmadı. biraz kanadı sadece. tekrar cerrahi bölümüne gittim %1'miş böyle bir şey olma olasılığı ve bana oldu. 3 ay yerinin iyileşmesini bekliycem daha sonra tekrar ameliyatla yeni bir implant takılacak. 1 yılın sonunda başladığım yere dönmek kötü oldu. tekrarında bir sorun çıkmaz umarım.
  • operasyonu yaklaşık 1 saat içinde bitebilen, ağrısız, zor olmayan, sadece biraz pahalı olan, titanyumdan yapılmış yapay diş kökü.. bir nevi inşaatın temeli.. titatnyumdan yapılmış temellerde vardı bu arada.
  • diş implantı yaptıracaksanız ve eğer doktorunuz bu konuda çok tecrübeliyse(dişçi tabiriyle çok çakmışsa) ekstra bir şey olmadığı sürece sorun yaşamazsınız. benim implant için yer çok dar olmasına rağmen herhangi bir sorun yaşamadan üst ön 2 dişime yan yana çakıldı. doktorum belki göz altlarına kadar yüzün morarabilir dedi, ama sanırım soğuk uygulamada baya başarılı oldum(önce aralıksız 3-4 saat, sonra aralıklı olarak 5-6 saat daha tuttum buzu) ve hiç morarma olmadı, sadece dudakta hafif bir şişme oldu. korkmayın iğne dışında bir ağrı da hissedilmiyor zaten kafan uyuşmuş olduğundan, düşünün ben en büyük acıyı dikiş alınırken çektim.

edit: diş eti uzmanı (bkz: periodontolog) olanlar implantı sadece kemiğe yerleştirmeyi değil, çevresindeki diş etinin de optimal bir harmoni içinde olmasını tasarladıklarından çene cerrahı yerine tercih edilesi sanırım. her yıl çok çok az da olsa diş eti çekilmeleri yaşıyorum, gittiğim yeni uzmandan bu bilgileri öğrendim. bir de düzgün yapılmayan implant sonucu ileriki yıllarda başa gelebilecek bir tedavi: (bkz: bağ dokusu grefti operasyonu)
  • dental implantlar, çene kemiklerine yerleştirilen vida yapılar üzerinde oluşturulan kaplamalardırlar. cerrahi ve protetik aşamaları vardır ki asıl işçiliği, işin cerrahi kısmı oluşturmaktadır. ilk önce genellikle ortalama sekiz milimetre uzunluğunda olan titanyumdan yapılmış vida materyali özel matkaplarla çene kemiğine yerleştirilir. yerleştirmeden önce kontrol edilmesi gereken bazı yapılar vardır. bunlar maksiller sinüs, mandibular kanal ve mandibulanın lingual kortexidir. eğer çene kemiğindeki kemik miktarının bu yapılara olan uzaklığı on milimetreden az ise, kullanılan sekiz milimetrelik implantlar komplikasyonlar yaratabilir. eğer bu anatomik yapılar herhangi bir tehdit oluşturmuyorsa gönül rahatlığıyla implant uygulanabilir.

implant uygulandıktan sonra, istenen implantın çene kemiğiyle kaynaşmasıdır*. bu yüzden 3-6 ay gibi uzun bir iyileşme süreleri vardır. kısa sürede sabırsızca yapılan restorasyonlar, implantın kemikle değil de fibröz dokuyla kaynaşmasını sağlarlar ki bu da implantın başarısız olmasına sebep olur.

implantların insan sağlığına hiçbir zararı yoktur. ağız sağlığı yeterli derecede olursa normal dişler gibi ömür boyu kullanılabilir. eğer ağız sağlığına önem vermeyen birine implant uygulandıysa, implantın kaybedilmesi riski, hastanın diğer dişlerini kaybetme riskiyle aynıdır.
  • diş implantına alternatif tedaviler: maryland bridge, cantilever bridge... http://www.onedollardentist.com/…rownprocedure.html linkinde detaylı bilgi okunabilir.
  • ilk seferede olmayınca aynı yere 2. kez yaptırmak zorunda kaldığım cerrahi işlem. ilki için (bkz: #16993450)

ilkinde çıkan sorunlar nedeniyle tekrardan çok daha zorlu, uzun süren ve ağrılı bir ameliyat geçirdim. ilki bunun yanında gayet hafifmiş, ondan mı olmadı acaba? şimdikinin ileride bir sorun yaşatıp yaşatmayacağını bilmiyorum fakat kendimi denek gibi hissediyorum. üniversite hastanesi, bir sürü vaka ile karşılaşmışlardır daha iyidir diye düşünmüştüm ama yapanlar asistan olduğundan çok deneyimli olmayabiliyor maalesef. ayrıca 2. kez ameliyat olmanın getirdiği maddi, manevi ve psikolojik sorunlar da cabası. implant firması, implantın yarı ücretini tekrar aldı, diğer masraflar da aynı şekilde ameliyat, ek malzemeler, ilaçlar hepsini tekrar ödedim. implant yurtdışına gönderilip sorunun implantta mı yoksa bende mi olduğuna bakılcakmış, bende ne gibi bir sorun olabilir bilmiyorum ama muhtemelen doktor kaynaklı olduğundan yine ben mağdur olacağım. zaten ilkinde gayet masraflı olduğunu biliyordum ama tek seferde olup bitecek diye düşünmüştüm. itirazlarım da boşa gitti ki daha da önemlisi benim bu süreçte yine uzun sürecek bir dişsizlik süreci geçirecek olmam ve diş kaybının önde olması sonucu kendimi mümkün olduğunca konuşmamaya, insanlarla birlikte zaman geçirmemeye çalışmam.

ameliyat sürecine gelirsek yaklaşık 1 saat sürdü, çene kemiğim açıldı. daha derin ve daha geniş bir bölgede çalışıldı ve 6 dikiş atıldı. tüm gün yemek yemedim, yarın da yiyebileceğimi zannetmiyorum. hem ağzımı pek hareket ettiremiyorum hem de ağrı var. şişmemesi için dudağıma buz koydum. uyumaya çalıştım ağrıdığı için pek başaramadım, sanırım işyerinden bir kaç gün daha izin almam gerekecek. zira hem uykusuz hem de aç günler beni bekliyor. o kadar acıyı çekiyorum, tek umudum bu sefer bir sorun çıkmadan sürecin tamamlanması ve sanırım anca seneye bu vakitlerde yeni dişime kavuşmuş olmak. bu kadar zor olacağını bilseydim bu işe kalkışır mıydım bilmiyorum. tabi şu an acı çekiyor olduğum için gayet olumsuz hisler taşıyorum ama süreç tamamlandığında umarım pişman olmam.
  • üst çeneye uygulandığı takdirde sinüzite neden olma ihtimali çok yüksek.

aklınızda bulunsun.
  • bir kaç gün önce sağ üst çene kemiğime 2 tanesini taktırmak zorunda kaldığım ömür törpüsü olay.

3 ay boyunca kanal tedavisi şu bu köprü mü yapalım derken kendimi elime verilmiş 2 çürük dişle buldum.

3 hafta sonra ise bildiğin 2 çivi gibi vidayı çeneme montelediler.düşündüğümden daha meşakkatli bi yöntem olduğunu düşünüyorum. takarken lokal anesteziden dolayı ağrı sızı pek olmuyor ama ameliyet sonrası ilk gece ağrıdan iki büklüm oldum birkaç saat.

o değil de ameliyat sırasında 2 doktorun konuşmalarında noluyo lan dedim.yok stailite yok greft yok 5 mm kaldı 9 mm diye söylenip durdular 1 saat.

bi an milim sapsa feleğim şaşacak sandım neyseki stabilite harika gitti de şu gencecik yaşta çeneyi çatlatmadan kurtardık.

işim bitti mi peki nerde daha dikişler sökülecek kaplamalar takılacak nerden baksan ben diyeyim 3 ay sen de 5 ay uzun ince bir yol var.bakalım bendeki sabır nereye kadar var.
  • tek diş için bana 2 ameliyat, 2 implant, 2 ilaç vs. parasına mâl olan çağımızın yeni buluşu. güya implant firması düşen implant için inceleme yapacak ve ödediğim paranın yarısını geri verecekti ki beklediğim gibi paranın hepsini aldılar benden. sebep de diş kaybının ön bölgede olmasıymış, sanki başta belli değildi bu, resmen kandırıldım bu konuda. bir de beni avutmak için yapılan açıklama; implantın bu sefer de tutmaması durumunda 3. seferde şirket implantı kendisi karşılayacakmış, sevinsem mi üzülsem mi bilemedim.

bugün geçirdiğim devam operasyonuna gelecek olursak, 3 aylık bekleme sürecinden sonra, diş etim tekrar yarılarak üst parça çıkarılarak yerine yenisi takıldı. doktorun söylediğine göre o kadar sağlam olmuş ki parçayı çıkarmakta zorlandı. ilk seferde bu parça değişimi sırasında uyuşturma, kesme, dikme gibi işlemler yapılmamış implantın üst kapağı direkt takılmıştı. hatta takılan parça dişlerimin yarı seviyesinde idi. şimdiki ise diş etine gömülü şekilde duruyor, sanırım bu seferkinin daha derinde olmasından kaynaklanıyor. uyuşukluk geçti ve şu an hafif bir sızı var. implant yerleştirme ameliyatı gibi zor değildi ama bu sefer böyle komplike bir işlem beklemiyordum açıkçası. bir de doktor ameliyatta olduğundan 4 saat beklemek zorunda kaldım. ha çağrdılar ha çağıracaklar derken yemek de yiyemedim, aç kaldım.
hesabın var mı? giriş yap