• tatile gelmeyi ya da yaşamayı düşünenler varsa, madde madde aklima gelen şeylerden ufak ufak bahsedeyim :

    para birimi
    ülkede para birimi olarak dirhem kullanılıyor. yazıda aed olarak yazdım. google'dan falan tl'ye çevirirseniz kolaylık olsun diye.

    3-4 sene önce geldiğimde 1 dirhem 0,51 tl iken şimdilerde 0,62'lere tırmanmış durumda.

    turist olarak gelecekseniz dolar getirmeniz daha makbul. kur sabit zaten (alış: 3,65 / satış:3,67-3,68). sehir merkezinde heryerde kolayca exchange office bulabilirsiniz. havaalanında kurlar yüksekse hiç boş yere çok para bozdurmayın.

    turistik vize / oturum izni
    turistik schengen vizesi alırken anasından emdiği süt burnundan gelen türkiyeli gezgin için dubai'de işler çok daha kolay işlemekte. eğer gidiş dönüş biletinizi emirates, thy, fly dubai, pegasus'tan alırsanız bu firmaların online sistemleri sayesinde pasaport kopyanızı ve fotoğrafınızı online olarak göndererek vizenizi rahatça alabilirsiniz. max 3-4 iş gününde vizenizi mail olarak atarlar, siz de onun çıktısıyla rahatça ülkeye girişinizi yapabilirsiniz.

    havayolu firmaları genellikle 14 gün kalışlı vize veriyorlar. eğer 30 gün kalışlı uzun dönem vize istiyorsanız bir turizm acentası aracılığıyla işinizi halledebilirsiniz. yaklaşık 500 aed ödeyerek bir turizm firmasına yine pasaport ve fotonuzu gönderip ertesi gün ya da bir sonraki iş günü vizenizi alabilirsiniz. (turizm firması size sponsor olduğu için 5000 aed depozito isteyebilir bazen, ülkeden çıkarken o parayı geri alıyorsunuz)

    burada iş bulmak, oturum izni almak isteyen kardeşlerime, arkadaşlarıma tavsiyem önce işlerini bulup, ayarlayıp sonra buraya gelmeleri. oturum izni almak için çalıştığınız firmanın size sponsor olması ve sizin adınıza bu işleri yürütmesi gerektiğinden buraya gelip iş bulmaya çalışmanız size para kaybettirmekten başka birşeye yaramayacaktır. bu sistem çalışanı, bir nevi işverene mecbur bırakmaktadır malesef. çünkü adamlar yarın öbür gün seni işten çıkarıyorum dediği zaman oturum iznin otomatik olarak iptal oluyor ve birleşik arap emirlikleri sana 1 ay süre tanıyor ülkeyi terketmek için. o süre zarfında ya yeni bir iş bulup yeniden oturum izni alırsın ya da ülkeyi terkedersin.

    o yüzden işinizi ayarlayın, sözleşmenizi sıkı bi şekilde yapın, detayları konuşun ve öyle gelin derim ben. yoksa 700-800 dolar uçak biletine ödeyip üstüne burda kaldığınız gün başına konaklama için min 80-100 dolar harcarsınız. gerek yok.

    vatandaşlık almak
    yok öyle bişi.

    uçak bilet / havaalanı
    dubai'ye uçuş saatleri emirates dışında biraz ters. gece yarısı ya da sabahın köründe varıp, gece yarısı dönmekteler genelde.

    thy ile 1 ay sonrasına ya da yüksek sezon olmayan zamanlara bilet bakıyorsanız gidiş dönüşü şu sıralar 1300-1500 tl arası bir fiyata alabilirsiniz. eğer sabiha gökçen'den uçmak sorun olmayacaksa daha uygun fiyata bol alternatif bulabilirsiniz.

    pegasus, air arabia ve flydubai'den gidiş dönüşü 800-900 tl'ye ve hatta daha düşük fiyata alabilirsiniz. (air arabia, dubai'ye 15 km uzaklıktaki sharjah'a uçuyor. ordan sizi otobüsle dubai'ye götürüyorlar)

    eğer dubai international airport'a uçacaksanız gece 12'ye kadar metro var ve şehrin bir çok yerine gidiyor. kullanabilirsiniz.

    taksiye binecekseniz de kalabalığı ve tabelaları takip ederseniz taksilerin olduğu yere ulaşırsınız. orda sizi lexus ya da mercedes taksiye bindirmeye çalışanlar olacaktır. onlara "regular taxi" denilen logolu ve üzerinde "taxi" lambası bulunan taksilerden istediğinizi belirtin. boş yere fazladan para ödemeyin.

    havalanından bineceğiniz taksinin açılışı 25 aed. sonrası da km. başına 2 aed falan heralde.

    ulaşım
    taksi kullanmaktan çekinmeyin. fiyatlar uygun ve hepsi devlet adına çalıştığı için çakal çukallıkla karşılaşma oranınız yok denecek kadar az. (tek tük denk geldim ama büyütülecek şeyler değildi)

    taksimetre açılmamışsa inişte ücret ödemenize gerek yoktur misal. talep edemez. ayrıca her taksinin numarası ön konsolda yazılıdır. ters bi durumda arayıp hemen şikayet edip adamı ekmeğinden edebilirsiniz ama artizliğin lüzumu yok. güzelce konuşarak halledin mevzuyu.

    kırmızı ve yeşil olmak üzere 2 adet de metro hattı var ve hemen hemen tüm turistik noktalara gidiyor. bir adet metro haritası edinip efil efil kullanabilirsiniz. temiz ve düzenlidir. (iş giriş çıkış saatlerinde kalabalıktır biraz ama bi metrobüs değildir yani)

    yaşam
    herşeyden önce burası için söylenebilecek en tanımlayıcı kelime sanırım "güvenli" olduğudur. özellikle türkiye'den buraya yaşamaya gelen birinin 1-2 ay sonra dikkatini ilk çekecek şey kavga, gürültü ve kaosun olmadığıdır. otobüste, metroda, çarşıda pazarda, sokakta illa ki bir tartışma görmeye ya da tartışmanın içinde bulunmaya alışmış bünyeye azcık garip gelse de zamanla alışılıp tadı çıkarılan bir durum.

    ayrıca bu bahsettiğim şey sadece dubai içinde kendi habitatını yaratmış ve ordan dışarı pek çıkmayan elit kısımları olan marina/jlt/jbr/down town/mirdif için de geçerli değil. nazaran şehrin getto'su sayılabilecek deira, bur dubai tarafı ve hatta sharjah, ajman gibi şehirleri için de geçerlidir. sebebi de kuralların son derece katı olarak işlemesi ve zaten ülke dışı edilecek kişilerin çok rahat bir şekilde ikamesi bulunabileceğinden kelli kurallar konusunda kimsenin gözünün yaşına bakılmıyor olması. (herhangi bir suça karışma olayında süreç önce mahkeme, sonra hapisane ve son olarak da ülke dışı edilmek olarak vuku buluyor genelde)

    şeriat kurallarıyla yönetilen ülkede olaya biraz bu çervevenin dışından bakmak yararınıza olabilir. zira adamların olayı basit : kimseye rahatsızlık verme, pislik çıkarma, suça karışma ve efendi gibi yaşa.

    alışveriş
    "ooo dubai, telefon-elektronik beleş" düşüncesiyle geliyorsanız hayalleriniz biraz kursağınızda kalır söyliyim baştan. hele ki alışveriş için dubai mall ya da mall of emirates gibi turist düdükleme mekanlarını tercih ettiyseniz marjinal faydası yerlerde sürünen şeyler alıp dönersiniz türkiyeye. evet elektronik ve telefon türkiyeye göre ucuz ama öyle aman aman fiyatlar da beklemeyin. (burda yaşayan yakınlarınızı da sık boğaz etmeyin olm. sanki burda bedava dağıtıyolarmış gibi.)

    elektronik için büyük avm'lerden ziyade daha küçük olanları tercih edin. (deira city center gibi)

    ya da buranın doğubank'ı computer plaza'ya gidip pazarlık yeteneğinizi konuşturun. hele ki 2-3 telefon bi de bilgisayar aliyim diyorsanız gidin oraya güzelce pazarlığınızı yapın ve alın derim. evet garantisi yok ama zaten dubai mall'den aldığın telefonun da türkiye'ye döndükten sonra garantisi bi işe yaramayacak. bunun için ekstra para bayılmaya gerek yok. (al fahidi metro istasyonunda inince computer plaza tam karşınızda kalacak. al ain center olarak da geçiyor) özellikle bilgisayar alacaksanız türkiye fiyatlarıyla kesinlikle karşılaştırın. alel acele alıp çıkmayın.

    kıyafet konusuna gelince, burda tüm dünya markalarını bulmak elbette mümkün ama şahsi gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki tekstil pahalı. shopping fest gibi dönemlere denk getirip belki ucuza mal edebilirsiniz alışverişinizi ama onun dışında normal zamanda malesef pahalı.

    çin malı tabletten tut, saçma sapan herşeye kadar bulabileceğiniz bir yer arıyorsanız da adresiniz : dragon mart. ıvız zıvır bok püsür her şey var. (bal da var, disko topu da, masaj koltuğu da. kocaman bir yer zaten. ama çin malı. gözatmaya değer eğer vaktiniz varsa)

    yemek
    ortadoğu ve uzakdoğu mutfağının tüm çeşitlerini bulabileceğiniz için yemek konusunda sıkıntı çekmezsiniz. kebabından, lahmacununa, köftesinden iskenderine herşey mevcut. (lübnan,ırak ve suriye mutfağı)

    türk restaurantı arayanlar için 2-3 pahalı seçenek mevcut (tike restaurant,turkish village,köşebaşı). onun dışında avm'lerde sultan baba, özsüt vb türk restaurantları da bulunmakta.

    içeceğiyle birlikte ortalama bir yemek (mc donalds menü, avm'de kebap menü, makarna vb) 20-40 aed arası tutmakta. biraz daha güzel bir yerde yiyeyim derseniz hesap 80 dirhem ve üzerinde gelecektir.

    nargile ülkenin heryerinde meşhur ve çokça tüketiliyor. fiyatları da oturduğunuz yere göre değişmekle birlikte 40-150 aed arası. (normal bir cafe'de 40 dirhem olan nargile, palm beach'teki lüks otellerde 100-150 dirheme kadar çıkıyor)

    konaklama
    turist olarak gelenler için oteller hakkında söyleyebileceğim şey kalitenin yüksek olduğu. türkiye'de 3 yıldızlı bir otel genelde temiz sıfatını haketmezken burda işler öyle işlemiyor. 3 ya da 4 yıldızlı bir otelde gayet temiz yatak ve duş imkanı elde edebilirsiniz.

    booking ya da expedia'daki yorumları olumlu olan bir otel dediğim gibi muhtemelen sizi üzmez. ama önemle belirtmek isterim ki o tür sitelerde gördüğünüz fiyatlara turizm vergileri dahil değildir. yani booking'den aldığınız fiyatın üzerine %20 turizm vergisi + 15 aed gecelik/kişi başı vergi ekleyin. sonra gelip burda "sitede öyle yazmıyor, kandırıyosunuz bizi" diye kavga eden güruha dahil olup da hem sinir harbi yaşamayın hem de bütçenizi düzgün ayarlayabilin. zaten booking'deki açıklamaları dikkatle okursanız orda da yazar bu söylediğim durum. (bu arada "dubai'de vergi yok ki yeaaa" diyenin ağzına elimin tersiyle vururum)

    burada yaşayanlar için ise ev kiralama olayı başlı başına bir tez konusu. dört duvar için (hatta çoğu ev 3 duvar amk, el kadar, ev demeye utanırsın), dünya kadar para istenmekte malesef. fiyat fayda eğrisinin başı dönmüş durumda, ters yüz olmuş. eli yüzü düzgün bir yerde stüdyo diye tabir ettiğimiz (anadoluda kıç kadar denen) evlere 1200-1700 dolar arası aylık kira isteniyor. 1 yatak odalı ya da daha büyük bir dairede yaşamak isterseniz de fiyatlar ona göre artmakta. kiralar yıllık olarak tek seferde ya da ev sahibiyle anlaşmanıza bağlı olarak 3-4 çek şekliden ödeniyor.

    şehrin nazaran uzak yerlerinde yıllık 30-40bin dirheme de ev bulabilirsiniz tabi. ama biraz merkeze yakın olayım derseniz yıllık min. 70bini gözden çıkarmanız gerekiyor. internet, klima, faturalar gibi giderleri de güzelce hesap etmeniz gerek tabi ki.

    araç satın alma ve benzin
    bak işte burda cidden ucuz bişe varsa o da araba. (iran'da bulunmuş biri olarak benzin o kadar ucuz gelmese de evet o da çok ucuzdur cidden).

    türkiye'de önünde hatıra fotosu çekip facebook'ta paylaşılan arabaları burada pek ala satın alabilirsiniz. bu konu hakkında çok uzun uzadıya konuşmaya gerek yok. herkesin zevki farklı çünkü. o yüzden iyisi mi siz buranın sahibinden.com'u olan dubbizle'dan istediğiniz arabanın fiyatına bakın : http://dubai.dubizzle.com/motors/used-cars/

    kiralık araç kullandığım için araç alım/satım işlemi yapmadım ama arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla 2-3 saatte halledilen bir mevzu. (alım satım işleminin yapıldığı kurum 24 saat açık zaten.)

    benzinin litre fiyatı ise şu sıralarda : 1,61 aed (yaklaşık 0,98 tl)

    araç kiralama
    araç kiralamak ve benzin ucuz cidden ama özellikle turist olarak geliyorsanız aman diyim uzak durun. yollar çok karışık ve uzun. yolun karşısındaki alışveriş merkezine gitmek için 10 km yol katettiğimi biliyorum. hem de bilmeyen biri için içinden çıkılmaz bir hal alıyor o yoncalar, virajlar, dev göbekler. hem zaten taksi de ucuz. binin paşa paşa gezin. metro desen bütün turistik lokasyonlara gidiyor. mesai gidiş geliş saatleri dışında kalabalık da değil.mis.

    illa kiralıycam derseniz de hyundai accent-chevrolet cruize-mitshubisi lancer tarzı bir arabayı günlük 70-80 aed'den, mercedes-audi tarzı üst sınıf bir aracı ise 300-400 aed'den kiralayabilirsiniz. depoyu da aracına göre değişmekle birlikte 60-100 aed arası bir fiyata fullersiniz. ama dediğim gibi kısa süreli gezileriniz için bu yola girişmeyin diyorum tekrar. taksi+metro ikilisinden faydalanın.

    araç kullanma ve trafik cezaları
    araç kullanacaklar için türkiyedeki trafiğe alışanları zor gunler bekliyor diyebilirim. her alanda olduğu gibi trafikte de kurallar sıkı bir şekilde işliyor. eyvallah işlesin işlesin de kırmızı ışıkta geçmenin cezası da 2300 aed (yaklaşık 650 dolar) olmasın lan :(

    neyse o yüzden burada araç kullanmadan önce türkiye'de unutmaya yüz tutmuş kuralları tekrar bir gözden geçirip öyle gelin derim.

    belli başlı kurallar dışında bir kaç ilginç cezayı da yazayım da sonra boş yere dertsiz başınıza dert almayın.

    - emniyet kemersiz araç kullanma (400 aed)
    - aracın önü yola bakacak şekilde parketme (200 aed)
    - park fişi olmadan araç park etme (150 aed) - aracınızı park ettikten sonra hemen oralarda bi park otomatı olur zaten. oraya saat başı için 2 aed atıp fişinizi alın ve aracın ön konsoluna koyuverin. yok yere park cezası ödemeyin.
    - araç içerisinde orta parmak gibi küfür manasına gelen el işareti yapmak (1 ay hapis. evet para cezası falan yok, direkt 1 ay hapis. aman diyim)
    - güvenlik şeridinden geçerek araç sollama (1600 aed + 1 ay hapis)
    - alkollü araç kullanma (uuuv içim titredi valla bak. denemeyin bile derim. promil falan yok burda. sıfır tolerans yani)

    listenin tamamı için şuraya göz atmanızda fayda var : http://www.dubaifaqs.com/…f-traffic-fines-dubai.php (orada yazan cezaların yanı sıra belirli cezalar için de araç bağlama süreleri yazar yan taraflarında. aracım bağlanmasın diyorsanız ordaki her gün için de 100 aed ödemeniz gerekiyor. misal kırmızı ışıkta geçmenin cezası 800 dirhem + 15 gün araç bağlamadır. aracım bağlanmasın derseniz 15 günx100 dirhem öderseniz totalde 2300 dirhem ceza ödemeniz gerekir. niye hep kırmızı ışıkta geçmeyi örnek veriyorsun demeyin olm. belki acım taze size ne alla alla *

    gece hayatı
    şeriat kuralları sadece fakirler içindir düsturu burda da işliyor. şehir genelinde yüzlerce bar ve disco mevcut fakat hepsi otellerin içerisinde. (kurallar gereği otel dışında, tek başına bir komplekste alkol satışı yasak). fiyatlar da haliyle pahalı. bir bira ortalama üstü mekanlarda 40 aed'den başlarken, varoşlarda ise min 20 aed'den satılmakta. ama genel olarak pahalı yani. avrupalılar için çoğu mekan dam konusunu problem çıkarmasa da bazı yerler için gitmeden rezervasyon yaptırmanızda fayda var, yoksa gerisin geri dönebilirsiniz.

    iş kurma
    eğer yerelde bir şirket kurmak istiyorsanız local bir partnere ihtiyacınız var demektir. kağıt üstünde %50 olarak görünmesi gereken ortaklık payı o kişiyle yapacağınız anlaşmaya göre şekillenir ve genelde aylık belli bir ücret ödenmesi şeklinde olur. (eczacıların diploma kiralaması gibi düşün)

    free zone'da iş kurmak isterseniz ve afrika, uzak doğu piyasalarına yakın olmak gibi bir derdiniz varsa da birleşik arap emirlikleri biraz pahalı olmakla birlikte uygun bir lokasyondur. free zone'da local partner'e ihtiyacınız yoktur çünkü ortaklığınızı free zone'la yaparsınız ve her free zone'da değişmekle birlikte yıllık belli bir meblağ ödersiniz. bu meblağın içinde yıllık trade licance ücretiniz, belli sayıda oturum izni hakkınız ve bir adet ofisin yıllık kirası vs. vardır. bu iş biraz detaylı, meraklısı olan varsa özelde ulaşabilir. buraya uzun uzadıya yazmanın alemi yok.

    bankacılık
    oturum izniniz varsa kişisel hesap açtırmak kolay. bazı bankalar yarım saatte debit kartınızı hazırlayıp veriyorlar bile. şirketler için ise biraz evrak trafiği ve bir kaç görüşme yapmanız gerekmekte. (ne iş yapıyorsunuz, kimlerle çalışıyorsunuz gibi sorular) bankacılığın türkiye'ye göre pahalı olduğunu söyleyebilirim. en azından benim çalıştığım banka *, kişisel hesaptan online para transferi için 25 aed, hesabınızdaki bakiye 3000 aed'nin altına düşerse 25 aed, şirket hesabının online banking kullanımı için de 40 dolar gibi ücretler söğüşlemekte. tabi araştırıp size en uygununu bulmakta fayda var.

    burada yaşanılır mı?
    ne aradığına bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak cevabım : evet.

    chp zihniyeti arıyorsan : hayır

    akp zihniyeti arıyorsan : o da hayır.

    kendi halimde yaşarım ben, sıcak havalar da bana komaz (gelince nası koyduğunu görürsün), konaklama ve diğer yaşamsal giderlerimi karşılamanın yanı sıra cebimde biraz da para kalabileceği bir iş bulabilirim / buldum diyorsan yaşanır.

    evet belli başlı konulardan biraz üstün körü bahsettim. aklıma geldikçe değiştiririm, eklerim. (eklemedi)
  • uzun yillar dubai`de yasamis biri olarak bildiklerimi sizlere aktarayim. oranin para birimi aed icin x5 yaparak yaklasik tl`ye donebilirsiniz (ocak 2023 kuru ile)

    buraya en ucuz ulasim yolu wizz air ankara - abu dhabi ucusu`dur. fiyati gidis donus 70 euro civarindadir. abu dhabi - dubai otobusleri kullanilarak 100 euro gibi bir bedel ile dubai`ye ankara uzerinden ulasilabilir. alternatif uygun ucus rotasi airarabia ile istanbul - sharjah veya anadolu jet sabiha - sharjah uzerindendir.

    vize ucreti tek girislik 30 gun - 100 usd, 3 aylik 300 usd. ulke icinde turist vizesi uzatmak bu ucretlere x3 seklindedir. ulkenin icinde vizenizi uzatmaniz cok pahaliya mal olur. turist vizesi 1 gunde alinabilir, vize almak icin konsolosluga vs girmenize gerek kalmaz. pasaport + kimlik scan kopyanizla islem gerceklesir.

    calisma vizesinin isverene maliyeti hersey dahil yillik 6.000 aed`dir.

    suan icin gelir vergisinden muaftir. yani ne kazanirsaniz size kalir ve devlete kazandiginizdan bir vergi odemezsiniz.

    turist olarak gittiginizde, oteller cok cesitlilik gosterir. fakat gecelik 500 aed`ye ortalama 5 yildizli bir otelde kahvalti dahil konaklayabilirsiniz. kalinabilecek en ucuz 3 yildizli otel 200 aed mertebesindedir.

    denize girilebilecek en guzel donem, 15 eylul - 15 kasim arasi ve 15 mart - 30 nisan arasidir. mayis ayi ile birlikte geceleri dahil disarda oturmak cok zorlasir. gittiginiz cafelerde outdoor sulu klimalar bulunur. 15 kasim 15 mart arasi hava 10-15 derecelere kadar dusebilir, denize girilemez.

    taxi goreceli olarak pahalidir, arac kiralamak / satin almak (calisma icin gidilmis ise) daha mantikli bir secenek olabilir. 20.000 aed yani bugunun kuruyla 100.000 tl`ye 2010 model porshe jeep alinabilir.

    genellikle expatlar yasamak icin marina bolgesini tercih eder. kiralar yillik anlasilir ve cek sistemi ile odemeler yapilir. bankada hesap actiginizda banka size bir cek karnesi verir, oralarda bu cok yaygin bir odeme sekli. marina bolgesinde minimum studio kiralari yillik 45.000 aed`den baslar, 2+1 gibi duzgun bir evin kirasi 70-80k aed mertebelerindedir. faturalar icin aylik 1.000 aed dusunulmelidir (internet + sogutma + su). ek bilgi burj khalifada yillik 180.000 aed`ye 1+1 de yasayabilirsiniz.

    disarida yeme icme pahalidir. bu yuzden oraya giden "expat"`lar zomato ve entertainer gibi aplikasyonlar uzerinden indirim kovalar. zomata %x seklinde restorantlarda indirim yaparken, entertainer bir alana bir bedava gibi restorantlarda kolaylik saglar. canli muzik olan deniz kenarinda bir yere aksam yemegine giderseniz ve hicbir indirim kullanmazsaniz az bir icki ile yaklasik 600 aed hesap odersiniz. mcgettigan's irish pub diger restorantlara gore daha uygun ve yukarida bahsettigim indirimler uygulanabilir, cogu yerde subesi vardir. 2 kisi yemek + alkol dahil 300-400 aed`ye cikabilirsiniz. hemen hemen her aksam canli muzik vardir.

    burada yasadigim donemde, turkiyeden gelen cok genc ile tanisma firsatim oldu. avrupa / amerikaya gitme denemeleri basarisiz olmus, dubai`ye dil okulu veya turist vizesi ile gelmis is arayisindalar. buyuk husranlar gordu bu gozler. dubai`ye is bulmadan is aramak icin sakin gelmeyin. cebinizdeki paralari harcar turkiyeye geri donersiniz. dubai`nin acimasi yoktur. paraniz bitti mi, kapi disindasiniz. ben tanistigim tum genclere acilen turkiyeye donmeleri yonunde tavsiyelerde bulundum.

    muhendislik sektoru hintlilerin elinde, yani muhendissin dubai`de is bakayim diyorsan isin cok zor. senin isini senden cok daha iyi yapabilecek ve senden cok daha ucuza calisabilecek hintlilerle buyuk yaristasin.

    doktorlarin sansinin yuksek oldugunu gozlemledim. bircok doktor arkadasim dubaide rahat is buldurlar. maaslari 30-35k aed civari idi. doktor arkadaslara duyurulur.

    isletme / iktisat gibi bolumler okudum, orada is bulabilirmiyim? uzak durun, orada filipinli kardeslerimizle buyuk bir yaris icinde buluyorsunuz kendinizi. sansiniz varsa garsonluk yaparsiniz, alacaginiz maksimum para aylik 2.000 aed olur. 1 odayi 6 kisi paylasir, ac gezersiniz.

    burada milyarderler de, aylik 1.000 aed`ye yasamaya calisan insaat iscisi de yasadigi icin her butceye uygun mal / hizmet bulmak mumkundur. marketler icin de ayni sey gecerlidir. oranin macrocenteri da vardir, bimi de. durumunuz yoksa oranin bim`ini bulun (lulu marketler gibi)

    ozetleyecek olursak, paran varsa dubai cok guzel ve inanilmaz guvenli bir yer. telefonunu avmde masada mi unuttun, 3 saat sonra git ya ordadir, ya da yetkili birine vermislerdir. 30-40k aed aylik maas ile harika yasarsiniz. turist olarak gitmenizi de tavsiye ediyorum. belli donemlerde turkiyeden cok daha ucuza tatil yapabilirsiniz.

    edit: enflasyona gore yukaridaki fiyatlari guncelledim. kiralar ne yazik ki cok artti.
  • dubai ile ilgili youtube'da denk geldiğim şukela bir türkçe video serisi şurada.

    dubai hakkında bilgiler veren en geniş kapsamlı internet sitesi ise www.dubairehberi.com.tr. bu sitede dubai ile ilgili aklınıza gelebilecek herşeyi yazmışlar. ev kiralama, ev satın alma, iş bulma, dubai vizeleri, gezilecek yerleri, okulları, hastaneleri, alışveriş merkezleri, alışveriş siteleri...vb. çılgın bir site olmuş.

    ***

    bu uzun dubai yazısını okuduğunuzda yıllardır dubai'de yaşıyorsunuz gibi olmanız muhtemel.

    (edit'ler en alttadır!)

    geliş:

    - eğer bordo pasaporta sahipseniz online olarak vize almanız gerekir. bunu yapan bir çok şirket var. google'dan aratarak alternatifleri görebilirsiniz. havayolu şirketlerinin de böyle hizmetleri var. pegasus'unki tam bir rezalet. biz, havayolları ile değil de diğer acentalarla işimizi hallediyoruz. çünkü acentaların büyük kısmı sadece pasaport ve başvuru formu ile vize çıkartırken, havayolu şirketleri banka hesap dökümü gibi bir çok ıvır zıvır belge isteyebiliyor. hemen hemen herkes vize alabiliyor ve sorun çıkmıyor. eğer yeşil pasaport sahibiyseniz vizesiz olarak 90 gün dubai'de kalabilirsiniz, vize başvurusu yapmanız gerekmiyor.

    - dubai'deki havalimanından ya da sharjah'tan bilet alabilirsiniz. sharjah, dubai'ye çok yakın. hangisi kesenize uygunsa oradan alabilirsiniz. burada yaşayanlar sharjah'tan da bilet alabiliyor. son zamanlarda wizzair ile birlikte abu dhabi üzerinden de uçak çok fazla. uber veya careem uygulaması üzerinden taksi fiyatlarını hesaplayabilirsiniz. fakat uber dışındaki klasik taksilerin fiyatı daha ucuz olacaktır. careem'den normal taksi de çağırabiliyorsunuz. havaalanı çıkışında üzerinde taxi yazan araçları kolayca bulabilirsiniz. taksilerin sizi yakın yol dururken uzaktan dolandırması gibi bir durum söz konusu değil ama maalesef iş bilmezliklerinden sapağı kaçırıp yolu uzattıkları olabiliyor. itiraz ederseniz ve taksiyi online çağırdıysanız iade ediliyor. kısa mesafe gitmek istemeniz de hiç sorun değil. endişe etmeyin ve taksileri kullanın. taksilerde kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.

    - turist olarak geliyorsanız türkiye'den aldığınız ehliyet burada 90 gün geçerli. eğer bu 3 ay içerisinde oturum vizesi aldıysanız emirates id'nizi alır almaz dubai ehliyetini almanız gerekiyor. yarım saatte hallolan ve yaklaşık 1.100 dirhem tutan bu işlemi belirli periyodlarla tekrarlamanız gerekiyor. ilk seferde 2 sene, ikinci seferde 5 senelik veriyorlar. (şimdilik)

    iş:

    - dubai'de iş bulmak, iş kurmak eskisi kadar kolay değil. ülke, bir çok noktada doyum noktasına ulaşmış. ayrıca ülke hintli, pakistanlı, bangladeşli,, afrikalı, filipinli kaynıyor ve bu milletlerden insanlar, türklerden çok daha ucuza çalışıyor. aşağıdaki "giderler" kısmını okuyup buna göre iş tekliflerini değerlendirebilirsiniz. turist vizesiyle dubai'ye gelip iş bakabilirsiniz tabi ki. ancak iş bulamadan geri dönerseniz epey bir para harcamış olursunuz. dil okullarının iş gibi çeşitli vaatlerle gariban çocukların bin dolarlarını hiç ettikleri çok oluyor, buna dikkat edin. buraya geldiğinizde iş bulmanız, iş bulsanız bile bulduğunuz işten elde ettiğiniz gelirle yaşamınızı idame ettirmeniz kolay olmayabilir. indeed, naukrigulf, gulftalent ve linkedin internet sitelerinden mesleğinize göre pozisyonlar araştırabilirsiniz. iş yerleri yasal olarak yıllık 30 gün ücretli izin, 15 gün de hac / umre izni veriyor. 45 gün doğum izni, 15 gün de hastalık izni var. burada para birimi olan dirhem ile maaş alıyorsunuz. nam-ı diğer aed. güncel tl / dirhem kuru şurada. güncel usd / dirhem kuru ise şurada. iş kurmak bambaşka bir şey. iş kurma konusunda da eskisi gibi bakir bir alan olduğunu söyleyemeyeceğim ancak hala yapılacak işler, fikirler var. dubai'de oturum izniniz varken şu siteden freelancer vize de alabilirsiniz, yıllık 7.500 aed falan. ancak belirli meslek grupları için geçerli ve başvuru işlemi çok kolay. eğer bir iş yeri kurmak istiyorsanız profesyonel bir destek almanız gerekebilir. bunun için de alternatifler var, özelden yazarsanız yardımcı olmaya, yönlendirmeye çalışırım

    yaşam:

    - oldukça sakin, olayın pek değil hiç çıkmadığı, trafik kavgalarının "daaatt"tan öteye geçmediği bir emirlik. öyle selektör yakarak önündeki aracın şoförünü kovalama, el kol hareketleri yapma, küfürler savurma işi sıkar. (son zamanlarda artan nüfus ve rus / ukraynalı popülasyonuyla bazı aşırılıklar olmaya başladı. ama yine de türkiye ile tabiki kıyaslanamaz.)

    - doğalgaz yok. ocak ve fırınlar, villalarda genelde tüp veya elektrik ile çalışıyor. apartmanlarda sadece elektrikli ocaklar / fırınlar kullanabilirsiniz. ısınma konusu zaten malum, yok. banyolarda su termosifon yardımı ile ısıtılıyor. yaz aylarında villalarda ortalama su, elektrik ve klima gideriniz yazın 1500-2000 dirhem, bahar ve kış mevsimlerinde (burada kış yok, tarihleri türkiye'ye göre baz alın) 500-750 dirhem olur. ayrıca kiralamalarda yıllık kiranın yüzde 5'i, housing fee adı altında 12 taksitle her ay faturalara yansıtılacak şekilde kiracılara ödettirilir. apartman dairelerinde bahçeniz olmayacağı için su faturası minimum gelecektir. bu fiyatlar, bahçeniz olmasıyla olmaması arasında fark eder. villalarda klimalar direkt evin elektriğine bağlıyken apartman dairelerinde merkezi soğutma sistemleri var ve evin soğutması için ayrıca bir fatura geliyor. fiyatlar az önce belirttiğim gibi değişiyor. eviniz 3 odalı değil de daha küçükse 200-300 dirhem daha az faturalar ödersiniz.

    - yazın cehennem sıcakları denilen sıcaklar var. öyle adana, urfa, diyarbakır sıcağıyla karıştırmayın. 10 adımda sırılsıklam olduğunuz sıcaklar... mayıs'ta başlıyor, kasım'a kadar devam ediyor. ancak sistem öyle kurulmuş ki sıcağı ancak evden arabaya, arabadan eve giderken hissediyorsunuz. her yer klimalı ve aşırı soğuk. doğrusu türkiye'de sıcağa daha çok maruz kalıyordum. ne yazık ki sıcağın ceremesini hintli, pakistanlı, afrikalı işçiler çekiyor.

    - tahmin ettiğiniz gibi aslında burada çoğunlukta araplar yaşamıyor. ayrıca buranın vatandaşı olan ve emirati denilen yerel vatandaşların sayısı çok az. gün içerisinde hiç yerel vatandaş görmeyebiliyorsunuz. onlar kendi mekanlarında takılıyorlar.

    - ev kiralamak ve araba almak için ve dahi dubai'de yaşayabilmek için burada yaşayanlara verilen kimlik olan emirates id'nizin çıkmış olması gerekiyor. iş yerinizdeki insan kaynakları görevlisine her gün (evet her gün) acele etmeleri için baskı yapmayı ihmal etmeyin. el elin eşeğini türkü çağırarak arar, unutmayın.

    - 1 milyon dirhemlik bir ev satın aldığınızda süresiz oturum hakkı elde edebiliyorsunuz. yanlış hatırlamıyorsam 2 senede bir 5-6 bin dirhem ödeyerek sürekli oturumu uzatabiliyorsunuz. büyük kiralar ödemektense bir süre sonra bir ev satın almak mantıklı geliyor. kredi oranları da düşük... 2023 eylül itibariyle yıllık yüzde 5 ile 6 arasında diyebilirim. ancak ev fiyatları ve kiraları rus/ukrayna savaşından sonra neredeyse iki katına çıktı. bunu da belirteyim.

    - şehrin neredeyse her yerinde trafik radarları ve kırmızı ışık kameraları var. yol kenarlarında yazan hız sınırlarına uymazsanız çok paranız gider. waze uygulamasını kullanabilirsiniz. tüm radar ve kameraları 450 metre önceden uyarıyor ve hız sınırlarını gösteriyor. fakat sabit radarların olmadığı yerlerde mobil radarlarda sürekli hız denetimi yapıyor. hız sınırını aşmanın cezası 500 aed'den başlıyor. burada yandex yok. google maps ve waze var. ehliyetiniz turist olarak kaldığınız müddetçe geçerli.

    - oturum vizesi almak için neredeyse her yerde olan ameer merkezlerini kullanabilirsiniz. çünkü bazı iş yerleri sadece çalışanın vizesini karşılıyor ve aileninkine karışmıyor. önce ameer'e gidin ve güncel olarak toplamanız gereken belgelerin listesini alın. toplamda 1 kişi için ilk seferde yaklaşık 5.000 dirhem kadar maliyeti oluyor. eğer erkek karısına vize alıyorsa 2 sene, kadın kocasına vize alıyorsa 1 sene oturum izni veriyorlar. bazen 2 sene verdikleri de oluyor. dubai'de kurallar çok hızlı ve sık değiştiğinden bunları takip etmek zor. çocuklar için standart 2 sene. oturum vizesi süre bitiminde 600-800 dirhem gibi daha ucuz bir miktara yenileyebiliyorsunuz. ancak şu sıralar golden visa furyası var. doktor gibi bazı meslek gruplarına ya da belirli miktarlarda ev satın alan yatırımcılara (örneğin 2 milyon dirhemlik) 10 yıllık altın vize verilmeye başlandı.

    - neredeyse her villada hizmetçiler var. filipinli, sri lankalı, afrikalı, türkmen ve özbek kadınlar bu işi yapıyor. villalarda hizmetçiler için ayrıca bir oda da bulunuyor. ortalama maaşları 2000 ile 3500 bir dirhem aralığında. hizmetçi sağlayan şirketler var. google'dan "maid dubai" yazarak araştırabilirsiniz. ancak kendileri sponsor olup her şeylerini karşıladıkları için 5.000-6000 dirhem fiyat veriyorlar. şirketlerin dışında kendi hizmetçinize kendiniz sponsor olabilirsiniz. ancak sadece belirli milletlerden kadınlara maid vizesi veriliyor. mesela bir türk'e maid olarak sponsor olamaz ve onlara maid olarak vize alamazsınız. sponsorluk hizmeti 2 yıllık yaklaşık 7-8 bin dirhem tutuyor ve her yıl yenileniyor. sponsor olunduğunda bir hizmetçiye aylık verilen maaş maksimum 2.000 - 3.000 dirhem. benim size önerim; kocalarından ötürü kendi vizeleri olan birilerini bulup deneyerek iyi bir hizmetçi bulmanız. kendi vizesi olana maaş dışında bir ödeme yapmazsınız ve 2.500-3.000 dirhem ödersiniz. önceliğiniz güleryüzlülükleri, çalışkanlılıkları ve ingilizce bilgileri nedeniyle filipinliler olsun. apartman dairelerinde maid ile yaşamak zor ama bunu da düşünebilirsiniz. hem evle hem de çocuklarla ilgileniyorlar. facebook'tan "maid dubai" yazarak açılmış maid gruplarından maid ilanları verebilirsiniz.

    - whatsapp, skype, facebook, tango gibi uygulamalar üzerinden online tüm aramalar engelli. yanlış anlamayın, yazışma serbest. sadece arama yapamıyorsunuz. fakat vpn kullanarak arama yapabilirsiniz. cezası var diyorlar da daha ceza yiyen kimseyi duymadık. herkes kullanıyor :) express vpn'nin ücretli versiyonunu öneririm.

    - dubai'de yerel haberleri takip edebileceğiniz bazı yerel kaynakların linklerini yazıyorum:

    https://www.gulfnews.com/
    https://www.khaleejtimes.com/
    https://www.thenational.ae/
    https://www.wam.ae/
    https://www.emirates247.com/

    - bir çok türk restoranı var. dubai'deki türk restoronlarının listesine www.turkishrestaurant.ae internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

    - buranın eminönü'sü, tahtakale'si de dragon mart. aklınıza gelebilecek her şeyi (evet her şeyi) dragon mart'ta bulabilirsiniz. çok büyük bir yer. işletmeler pazarlığa açık. mutlaka pazarlık yapın. tekrar ediyorum: ev ve araba dışında her şey satılıyor. mutlaka gidip bir görün. ayrıca amazon da güzel bir seçim. amazon prime abonesi olarak ertesi gün prime logolu ürünleri evinize getirtebilirsiniz. fiyatlar makul hatta dubai'deki en ucuz fiyatları amazon'da bulabilirsiniz.

    - evinizin çiçek, kum, ağaç yani bahçe adına her şeyini al warsan'dan halledebilirsiniz. dalında duran salkım domatesli bir bitkiyi bile alıp, bahçenize dikip büyütebilirsiniz. şeyh zayed road üzerindeki garden center da başka bir alternatif.

    - bir çok alışveriş merkezi var. benim en sevdiğim: içerisinde dechatlon, kahve dünyası, koton, lcw, deichman, dewa, ameer, centrepoint ve büyük bir carrefour gibi aradığım her şeyi bulabildiğim ibn battuta mall. en büyük avm'lerden olan mall of the emirates ve the dubai mall beni boğuyor. çok kalabalık ve karışık. içerisinde kaybolma garantili. dubai'deki alışveriş merkezlerinin listesine ve adreslerine şuradan ulaşabilirsiniz.

    - metro ve otobüs ulaşımı da mevcut ancak sıcak bir iklim olduğundan neredeyse her beyaz yakalının arabası ve hatta eşinin de ayrıca bir arabası var. zaten araba ve benzin ucuz olduğundan toplu taşımaları diğer milletlerden işçiler kullanıyor.

    - taksi fiyatları, akaryakıt ve araba fiyatları baz alındığında oldukça pahalı. dubai'de taksi fiyatlandırmaasını gösteren siteye https://www.dubizzle.com/…/dubai-taxi-fares/şuradan ulaşabilirsiniz. taksi kullanmaktansa bir an önce araba almanızı tavsiye ederim. araba alırken mutlaka gcc specs olmasına dikkat edin. yani araba, körfez ülkeleri için gönderilmiş olsun. usa, eu gibi yerlerden getirilen arabalar kazalıyken satın alınmış, dubai'de tamir edilmiş, muhtemelen kilometresi de düşürülmüş arabalardır. gcc specs arabalara göre tabi ki daha ucuz. gcc specs dışındaki arabaların diğer sıkıntıları ise kasko yapılmaması. sadece sigorta yapıyorlar. buna third party deniyor. yani bir kaza durumunda eğer hatalı olan siz iseniz sigorta firması sadece karşıdaki aracın hasarını ödüyor. bazı şirketler gcc specs olmayan arabalara da sigorta yapıyor ama aşırı uçuk fiyatlar oluyor. burada en çok satılan araba markaları toyota, kia, hyundai, lexus, nissan, ford, gmc gibi arabalar. bmw, mercedes, audi, vw gibi alman arabaları da var tabi. ama peugeot, renault gibi arabalar yok denecek kadar az.

    - dubai içerisinde çok fazla trafik problemi yoktu. ancak rus / ukrayna savaşının ardından bu da ufaktan başladı. marina gibi bazı yerlerde kırmızı ışık süresi 5 dakikayı bulabiliyor. marina gibi merkezi bölgelerde bu nedenle trafikte bekleme süresinin daha uzun olduğunu söylemeliyim. sabah saatlerinde sharjah istikametinden dubai istikametine, akşam saatlerinde de dubai istikametinden sharjah istikametine trafik yoğunluğu olur. bunun nedeni, dubai'de çalışıp sharjah'ta oturan expatlar ve işçiler.

    - arabalara cam filmi taktırmak serbest. cam filmine 300-400 dirhemden fazla vermeyin. bu işi yapan galeriler çok daha fazla para istiyor. daha ucuz yapan yerler de var ama filmler 1 sene içerisinde çöp oluyor.

    - aracınızı tamir ettirmek, bakımını yaptırmak...vs için birçok alternatif var ama insanı fıtık ediyorlar. türk işletmeler de var. türk işletmeleri tercih edebilirsiniz.

    - çok soruyorlar diye yazayım: türkiye'den getirdiğiniz cep telefonunu burada kaydettirmeniz gerekmiyor. bu, türkiye'ye mahsus bir şey. ayrıca buradan satın aldığınız telefonu türkiye'ye gittiğinizde 120 gün (sanırım) kullanım hakkınız var.

    - dubai'de müşteri memnuniyeti üst seviyede. satın aldığınız bir üründen memnun değil misiniz? fişi ile beraber gidin, 1 ay sonra bile iade edin ya da değiştirin! yardımcı olmuyorlar mı? devlete şikayet edin! buna rağmen iadede sorun yaşarsanız kaderinize küsün.

    - kredi faiz oranları oldukça düşük. mesela sıfır km bir arabanın yıllık kredi faizi yüzde 4-5, konut alımında yıllık kredi faizi yüzde 5-6 civarında. en çok şubesi olan banka, dubai emiri'nin bankası olan emirates nbd. türkiye'deki deniz bank da onların. kampanyaları da güzel oluyor. hsbc de iyi. ayrıca size tavsiyem bir hsbc hesabı açtırın. para transferleriniz daha kolay ve uygun olur. adcb, masreq, rak, dubai islamic bank, fab, commercial bank of dubai, adip, first national bank, citi bank gibi bankalar da diğer alternatifler. ayrıca paranızı buradan tl'ye çevirerek göndermeyin. türkiye'ye usd olarak gönderin ve usd'yi türkiye'de bozdurun. çünkü tl'ye bozdururken makas fazla. dubai'de usd kuru sabit: 1 usd = 3,68 dirhem.

    - evinizle ilgili herhangi bir tamir....vb işlemi olduğunda benim de burada tanıdığım türk işletmesi aplus'tan destek alabilirsiniz. sahibi serkan bey oldukça kibar ve ilgili birisi.

    - ev temizliği konusunu "amazon home service" hizmetini kullanarak çözebilirsiniz. saatliği 25-35 dirhem aralığında. temizlik ile birlikte birçok hizmeti yine bu serviste bulabilir ve satın alabilirsiniz.

    - villada oturanlar için bahçıvanlar var. pazar günleri, resmi ve dini bayramlar hariç her gün geliyorlar. aylık 200 - 300 dirhem alıyorlar. oldukça ucuz yani. bahçenin sulamasından temizliğine her işini yapıyorlar. arabanızı da yıkıyorlar. aşağı yukarı hepsi pakistanlı.

    - union coop ve carrefour tercih edebileceğiniz, fiyatları aşağı yukarı aynı olan marketler. internet sitelerinden fiyatları ve markaları görebilirsiniz. marketlerde türk ürünleri de bulabilirsiniz. dubai'nin bim'i viva'dan da alışveriş yapabilirsiniz ama ürünlerinin çok kaliteli olduğunu söyleyemem. ayrıca https://www.bakkal.ae/ internet sitesinden ve fiziki mağazası da bulunan direct fresh'ten ve https://mahalle.ae/ internet sitesinden ve marina'daki küçük mağazasından türk ürünlerini alabilirsiniz.

    - bir çok plaj var. en güzelleri jbr beach, kite beach ve la mer. plajlar ücretsiz, temiz ve bakımlı. dubai genelinde giyim kuşam konusunda kesinlikle bir baskı yok. isteyen istediği gibi giyiniyor, kimseyi rahatsız etmediği müddetçe istediği gibi geziyor, yaşıyor. dünyanın en güvenli şehirleri sıralamasında dubai hatırı sayılır bir yerde. oldukça özgürlükçü, modern ve güvenli bir emirlik. kapınızı kilitleme gereği bile hissetmiyorsunuz. çok sıcak günlerde arabayı açık bırakıp alışverişe gittiğim oluyor.

    kiralar:

    - toplamda 3 odalı, aileye uygun bir apartman dairesinde yaşamak isterseniz yıllık 120-140 bin dirhem kira ödersiniz. tabi ki bu fiyatlar ortalama fiyatlar. lüks ve imkanlar arttıkça kiralama bedelleri de haliyle artar veya düşer. örneğin dubai marina'da 3 odalı bir evde 150 bin aed'ye de, 300 bin aed'ye de oturabilirsiniz. aileye uygun oturulabilir bir villa ise 120 bin dirhemden başlar ve sınırı yoktur. springs ve mirdif bölgesinde 160 ile 190 bin, jvt bölgesinde 170 bin ile 250 bin dirhem arasında villalar bulabilirsiniz. (rus/ukrayna savaşının ardından fiyatlar sürekli değişmeye başladı. aşağıda vereceğim linklerden lütfen kontrol edin.) jvt villaları, springs villalarına göre yeni, geniş ve çok daha güzeldir. bahçeleri çok büyüktür. springs bölgesi, çocukların sosyal hayatı için daha elverişli olsa da dubai genel anlamda çocuk dostu bir emirlik olduğundan hiç bir bölgede sosyalleşme konusunda sorun yaşamazsınız. property finder ve dubizzle uygulamasından kiralık yerler arayabilirsiniz ancak dubizzle'da sahtekarların kol gezdiği söyleniyor. bu nedenle daha güvenli olan property finder'ı öneririm. kiranın yüzde 5'i kadarını emlakçıya (sahibinden ev bulmak imkansız gibi bir şey), yüzde 5'i kadarını da ev sahibine depozitoya ödeyeceğinizi unutmayın. villada yaşıyorsanız yaklaşık 4.000 dirhem, apartmanda yaşıyorsanız 1.500 - 2.000 dirhem de elektrik ve su depozitosu için ödersiniz. buna "dewa" diyorlar. önerdiğim lokasyonlar villalar için springs, arabian ranches, mirdif, green community ve jvt, apartman daireleri için de the greens, green community, palm, marina, jvt ve jvc. deira gibi yerlerin ucuz olduğuna bakmayın, oralar inanılmaz varoş ve atıl bölgeler. kiralar 1 ile 6 arasında anlaşmanıza göre çekler şeklinde taksitlerle ödeniyor.

    sağlık:

    - bir çok türk doktor var. dubai'de çalışan türk doktorların listesine şuradan ulaşabilirsiniz. (bkz: dubai'deki türk doktorlar) iş yeriniz umarım iyi bir sağlık sigortası yapar. yoksa kötü hastanelerde, yetersiz tedavi olmak zorunda kalabilirsiniz. ilaç fiyatları da oldukça pahalı. bu nedenle iyi bir sağlık sigortanızın olması elzem. buradaki tüm tedaviler ve ilaç alımları için önce sigortanın onay vermesi gerekiyor. bu bazen 1 hafta sürebiliyor. acil müdahaleler için tabi ki onay beklenmiyor. kendiniz bireysel sağlık sigortası yaptıracaksanız iyi bir sigortanın fiyatı yıllık 1500-1800 dirhemden başlıyor.

    eğitim:

    - burada muhteşem kreşler ve okullar var. kreşler türkiye'deki gibi değil. genelde saat 08:00 ile 14:00 saatleri arasında hizmet veriyor. saat 08:00 ile 17:00 arası olsun isterseniz 3 saat için ayrıca ödeme yapmanız gerekiyor. haftada 3 gün için yıllık 20-25 bin, haftada 5 gün için 35-45 bini gözden çıkarmanız lazım. eğer 08:00 - 17:00 olsun isterseniz daha pahalı. ingilizce bilmiyorlar diye dert etmeyin. 3 ayda ingilizce konuşmaya başlıyorlar. okullar ise yıllık ortalama 30-100 bin dirhem aralığında. çocuğunuz 30-60 bin dirhem aralığında çok iyi bir okulda okuyabilir. kreşlerde de, okullarda da yıl içerisinde parça parça 3 ay tatil oluyor. ingiliz ve amerikan sistemlerinin yıllık akademik takvimini incelerseniz tatil günlerini görebilirsiniz. türkler genelde ingiliz sistemini kullanan okulları tercih ediyor. okulların good, very good gibi derecelendirmeleri var. okulların derecelerini kontrol edebilirsiniz. ama bu derecelendirmeler sırf eğitim kalitesini değil de okulun otelcilik hizmetini de ölçtüğünden bence çok da önemli değil. dubai'de eğitim, yine dünya sıralamalarında çok iyi bir noktada. çocuklara ingilizce dahil birkaç dil öğretiyorlar ve dilleri öğrenmek tertemiz dimağlar için çok kolay.

    giderler:

    - 1 çocuklu 3 kişilik bir ailenin gideri üzerinden gideceğim. market alışverişi için aylık maksimum 2.500-3.500 dirhem diyelim. haziran, temmuz, ağustos aylarında elektrik faturası, soğutma dahil 1.000-1.500 aed'ye kadar çıkabilir. kaç klima ve her bir klimayı ne kadar süre açık bıraktığınızla ilgili bu rakamlar bu aralıkta değişir. su faturası ise, bahçeniz olması ile olmaması arasında değişir. su faturası için de minimum 100, maksimum 600 diyelim. ev interneti burada pahalı ama çoğu aileye cep telefonlarındaki internet yeterli oluyor. aylık 200 aed karşılığında tüm dünyayı arayabildiğiniz 500-600 dakika veya uae içi 700 dakika ve 26 gb gibi internet içeren bir pakete abone olabilirsiniz. ev internetim de olsun isterseniz 400 aed'ye 500 mbps download hızı olan, yanında hdtv receiver'in hediye edildiği, uae içerisindeki sabit hatların ücretsiz aranabildiği evde internet paketine abone olabilirsiniz. kreş / okul için 2.000-5.000 dirhem, kira için 8.000-12.000 dirhem, maid için 2.000-3.500 dirhem diyelim. akaryakıt...vb toplandığında yaşam standardınıza göre ortalama aylık ne kadar gideriniz olabileceğini hesaplayabilirsiniz.. dediğim gibi, oturduğunuz eve, çocuğunuzu gönderdiğiniz kreşe / okula, hizmetçi olması ile olmaması gibi durumlara göre bu rakamlar değişiyor. lükste sınır yok, aylık 50-60 bin dirhem giderle süper lüks bir hayat da tercihiniz olabilir. dediğim gibi, bu rakamlar 3 kişilik bir aile için. tek kişi haliyle çok daha ucuza yaşayacaktır.

    - fiyatlar pahalı gibi görünüyor ama günümüz türkiyesi ile kıyaslandığında pek de öyle değil. buradaki arkadaşlarımız, harcadıkları parayı hemen türk lirası'na çevirerek düşündükleri için pahalı zannediyor. pahalı kalemler de var elbet. fakat türkiye'de 2 milyona satılan bir arabayı burada 120-150 bin dirheme alıyorsunuz. depo 180-200 dirheme doluyor. yol üzeri otoparkın ücreti 2-4 dirhem. türkiye'de 60 bin tl olan cep telefonu burada 3500-4000 dirhem. varsın çileğin kilosu 20-30 dirhem olsun. diğer kalemlerden elde edilen kâr, kaybedilenden çok daha fazla.

    - insanların "ovvv" diyerek şikayetçi olduğu kalemlerden birisi de cep telefonu faturası. türkiye'de 15 bin tl maaş alıp, 200 tl'ye ülke içi 1000 dakika ve 8 gb ile dubai'de 20-30 bin dirhem maaş alıp, 200 dirheme 400-500 dk tüm dünyayı arayabildiğin dakikaları ve 26 gb'ı karşılaştırıyorlar. aradaki dakika ve gb farkını ve uluslararası aramalara açık olmasını düşündüğünde 200 dirhem az bile kalıyor. tıpkı türkiye'de gibi cep telefonumdan istediğim herkesi arayabiliyorum. bu muhteşem bir rahatlık. bu arada du, etisalat ve virgin mobile isminde 3 şirket var. etisalat abu dhabi'nin, du ise dubai'nin operatörü. virgin mobile biraz bimcell mantığı gibi. üçünden birini tercih edebilirsiniz.

    dubai'deki türkler:

    - son yıllardaki göçlerden sonra yaklaşık 50-60 bin türk vatandaşı olduğu söyleniyor. genel olarak kültürlü, eğitimli, zeki insanlar. gayet mütevazi, dost canlısı arkadaşlarımızın yanı sıra burnundan kıl aldırmayan, ayakları yerden kesilmiş bulutların üzerinde dolaşan arkadaşlarımız da tribünlerdeki yerlerini hemen almışlar. bu nedenle gördüğünüz her türk'e sahip çıkmaktan imtina edin çünkü kimisi absürt tepkiler verebiliyor. hiç tepki vermemek gibi...

    - sosyal medya aracılığıyla güzel ilişkiler kurmak mümkün. mesela sadece türk kadınların üye olabildiği şu sayfaya istek gönderebilir ve kadınlarla yardımlaşabilirsiniz. oldukça verimli bir sayfa. herkesin üye olabildiği şu ve şu sayfaları da takip edebilirsiniz ama bu sayfalar, hanımlar için oluşturulan sayfa kadar verimli değil.

    - türkiye'nin ulusal bayramları burada coşkuyla kutlanıyor. bu konuda hasretlik çekmeyeceğinize garanti verebilirim. konsolosluk bu konuda çok iyi iş çıkarıyor.

    şimdilik bu kadar...

    ekleme 1 - 2 şubat 2020 -

    gezilecekler / yapılacaklar:

    - öncelikle şu internet sitesini ziyaret edebilir, android için şu uygulamayı, ios için şu uygulamayı yükleyebilir ve gezilebilecek tüm yerleri ayrıntısına kadar görebilirsiniz. hem tanıtımları hem konumları bu serviste var. dubai otoritesi tarafından sunuluyor.

    ***

    - çöl safarisi bunlardan ilki. ancak sektör, kaptı kaçtıcıların elinde olduğundan iyi bir organizasyon bulmakta fayda var. çünkü sadece 15-20 dakika süren, beklemesi, fotoğraf çekmesi derken yarım saat / 45 dakika süren bu safarilerin bir çoğu öyle heves kırmalık. daha iyisini, aksiyonu bol olanı bulmalısınız. yoksa bol soslu yemeklerle, develerle paracıklarınızı alırlar, siz de instagramlık 5 fotoğraf çektirdiğinizle kalırsınız. ben, bu işi profesyonel yapan kulüplerle gidiyorum. çölde 3-5 saat süren safariler yapıyoruz ve bu çok eğlenceli!

    - çöl ve dubai manzaralı, güneş doğmadan yarım saat önce başlayan balon turu yapabilirsiniz. çok güzel bir deneyim. fakat fiyatlar, paket halinde 1.000 aed'den fazla tutuyor. nakit sorununuz yoksa mutlaka deneyin derim.

    - dubai frame'e çıkabilirsiniz. bana göre çok cezbedici bir yer değil ama turist olarak geliyorsanız gidebilirsiniz. fiyatı 2019, aralık itibariyle 53 aed. merkezi bir yerde sayılır. taksi ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

    - 163 katlı olan burj khalifa'nın 124. veya 148. katına çıkabilirsiniz. 124. katında at the top, 148. katında ise at the top sky adında 2 ayrı seyir terası mevcut. fiyatları dubai frame'e göre daha pahalı ancak seyir keyfi daha yüksek. https://www.groupon.ae/ gibi sitelerden belki indirimli paketler bulabilirsiniz.

    - güzel bir mimarisi olan burj al arab'ı görebilir ve restoranında körfez manzaralı yemek yiyebilirsiniz.

    - denize girebileceğiniz bir çok plaj var. benim önereceklerim kite beach, jbr beach ve la mer olacaktır. ücretsiz bir şekilde deniz keyfi yapabilir ve evinize ya da otelinize dönebilirsiniz.

    - miracle garden; gidip, gezip, görebileceğiniz hoş bir yer. girişler 2019, aralık itibariyle 55 dirhem kadar. çok fazla vakit ayırmanızı gerektirmeyecek bir yer. 1-2 saat hoş vakit geçirip, fotoğraflar çekinip çıkabilirsiniz.

    - mall of the emirates'in içerisindeki akvaryumu ve yapay kayak pisti ve kar oyunları olan ski dubai'yi deneyimleyebilirsiniz ama türkiye'de de bunlardan zaten var. hem de âlâsı ve organiği.

    - the dubai mall gibi devasa bir avm'yi de gezmek isteyebilirsiniz. burj khalifa'nın hemen altında. aynı gün için bir organizasyon tertip edilebilir. burada, suların dansını da izlemeniz önerilir.

    - eğer dubai manzaralı fotoğraf karelerinde yer almak isterseniz the palm jumeirah'a gidebilir ve uç noktalarından harika kareler elde edebilirsiniz. 1. konum burj al arab ve burj khalifa manzarası ve 2. konum dubai marina manzarası. aynı zamanda dubai marina bölgesinde de enfes fotoğraflar çektirebilirsiniz. dubai marina'ya hem tabelalar sayesinde, hem de google maps ile kolaylıkla gidebilirsiniz.

    - yaklaşık 1,5 saatlik mesafede bulunan, abu dhabi'deki şeyh zayed camii'sine de mutlaka gidin derim. araba kiralayarak kolaylıkla erişebilirsiniz.

    - eğer öyle bir zevkiniz varsa dubai gold souk'a giderek ilginç altın tasarımlarını görebilir ve pazarlıkla satın alabilirsiniz.

    - devasa büyüklükteki img world'e gidebilir ve andrenalin patlamalı oyuncaklarla oynayabilirsiniz. fiyatı tüm gün kişi başı yaklaşık 250 aed.

    - global village'a mutlaka gitmelisiniz. giriş 15-20 aed. içerisinde onlarca ülkenin alanları var ve kendi kültürlerini tanıtıyorlar. türkiye için de ayrılmış bir alan var. ayrıca burada bir çok türk işletmesini görebilirsiniz. en az 4-5 saat ayırmanız gerekir. saat 16:00'da açılır ve gece 2'ye kadar devam eder. içerisinde güzel etkinlikler yapılır. survivor yapılan bir alan bile düşünülmüş. dikkat etmeniz gereken şeylerden en önemlisi buranın ekim ayında açılıp nisan ayında kapandığıdır. diğer aylarda ziyaret edemezsiniz. açık alan olduğu için ve diğer aylarda dubai'de cehennem sıcakları olduğu için zaten bu pek mümkün olmazdı. mutlaka denemelisiniz. internetten biraz araştırarak fikir edinebilirsiniz. şu da internet sitesi

    - dragon mart, dubai'nin eminönü'südür. oldukça geniş bir alanda çermen çeşit her şeyi bulabilirsiniz. dubai'den ülkenize dönerken hediyelik ya da burada yaşıyorsanız eviniz için elektronik cihazlardan ev süslerine, paspastan masaj koltuğuna kadar her şeyi ama her şeyi burada bulabilirsiniz. biraz uzak sayılabilir bir yerde. navigasyondan yerine bakabilirsiniz.

    ekleme 1 sonu

    ekleme 2 - 28 temmuz 2020 -

    - gelen sorular üzerinde ev kiralanabilecek ve satın alınabilecek yerler konusunda bir tavsiye vermek istiyorum. dubai'de ev satın almak için şu, kiralamak için şu sayfayı mutlaka okuyun.

    - şimdi size muhteşem bir ucuzluk mağazasından bahsedeceğim. bu mağazada gıda dışında aradığınız bir çok şeyi çok ucuza bulabilirsiniz. şimdiden ikaz etmeliyim: "aaa şunu da alayım, şundan da alayım, aaa bunu da almalıyım" derken 800-1000 aed’lik alışveriş yapabilirsiniz çünkü gerçekten çok çeşitli ve inanılmaz makul. şöyle dersem daha iyi anlaşılacak: ne alırsan 10 aed ve daha aşağısı! akıl alır gibi değil. yerin adı gift market. yer sharjah’ta. dubai’de de çeyreği oranında bir benzeri var. adı gift land. fakat kesinlikle sharjah’dakine gitmeniz lazım ki ne demek istediğimi anlayasınız. kapsamlı bir carrefour büyüklüğünde. a’dan z’ye her şey ama her şey var. dubai’deki en pahalı market ürünlerinden birisi ıslak mendil. 12-15 aed’den ucuzunu bulmak zor. ayrıca marka bile değil. ne üdüğü belirsiz ıslak mendiller. gift market’te prima ıslak mendiller 5 aed! çiçek saksılarından termometreye, fotokopi kağıdından selfie çubuğuna, çamaşır tozundan türk markalı bardaklara, tabaktan bulaşık deterjanına, süs eşyalarından bahçe malzemelerine kadar… her şey ama her şey en fazla 10 aed! bunu nasıl yapıyorlar, nasıl bu fiyatlara satıyorlar ben de anlamıyorum. son kullanma tarihine bakıyorum, yeniler. orijinal mi diye bakıyorum. orijinal. marka olmayanlar dandik mi diyorum. dandik değil. bence patron çıldırdı. mutlaka gidin derim. gittiğinizde hissedeceğiniz ilk duygu: bu zamana kadar çok kazıklanmışım! ayrıca sharjah’daki mağazanın ikinci katında konfeksiyon ürünleri de var ki fiyatları delirmelik. kaliteler tatmin edici! benden söylemesi.

    - dubai’de bir şeyin sıfırını almadan önce ikinci elini araştırmanızı öneririm. çünkü dubai’de çok fazla insan sirkülasyonu var ve daha 1 senesini bile doldurmayan eşyalar yarı fiyatından bile daha ucuza satılıyor. işte bunun için dubizzle sitesini ve cep telefonu uygulamalarını kullanmanızı öneririm. eğer yeni mobilyalar alacaksanız pan emirates, ikea, home r us, home box, danube gibi mağazalar hem şık, hem de fiyatları makul düzeyde mobilyalar satıyorlar. toplamda 7-10 bin aed aralığında oturma odası, çocuk odası ve yatak odası mobilyalarını alabilirsiniz. bu konuda pan emirates mağazaları fiyat anlamında büyük avantaj sağlar. sharaf dg ve emax mağazaları ile amazon.ae ve noon.ae internet siteleri de elektronik ve beyaz eşya alışverişi için makul fiyatlar sunuyorlar. internet sitelerinden inceleyebilirsiniz. ancak ikinci el pazarını yabana atmayın derim.

    ekleme 2 sonu
  • 2024 ocak ayında ailecek 7 günlük bir gezi yaptık. gidecek arkadaşlar için güncel tecrübelerimi yazayım.

    dubai ve sharjah havalimanına bilet alabilirsiniz. ikisi de merkeze yakın. abu dhabi baya uzak, değmez.

    gümrükte pasaport kontrol deskinde herkese ücretsiz yerel sim kart veriliyor. 1 gb internet, 24 saat kullanım hakkı var. gideceğiniz yere kolay ulaşmanıza yardımcı oluyor, ince bir düşünce. havalimanı dahil olmak üzere gittiğiniz her mekanda free wifi var zaten. internet sıkıntı olmuyor.

    yanınızda dolarla gidin. acil ihtiyacınız yoksa havalimanında değil avm'lerdeki döviz gişelerinden dirhem alın, biraz daha avantajlı çeviriyorlar. yaklaşık kur 1 dolar 3.65 dirhem, 1 dirhem 8.5 lira.

    otele taksi ile geçebilirsiniz. taksi ucuz ve sıkı denetim nedenli standart tarife ile çalışıyor. kredi kartı tüm araçlarda geçerli, nakit bulundurmanız şart değil.

    taksi sokakta çevirebilir, otelde lobiden rica edebilir yada careem isimli uygulama ile istediğiniz yere kendiniz çağırabilirsiniz. uygulamayı aktive etmek için hattınızın açık olması gerekiyor.

    araç kiralama günlük 150 dirhemden başlıyor. daha uygun da denk gelebilir bilemiyorum, gitmeden bakmak lazım.

    metronun günlük ve haftalık kartları var ama pek gerekmiyor, ailecek geziyorsanız taksi daha uyguna geliyor zaten.

    4 ve 5 yıldızlı oteller iyi standartta. turizm ülkenin ana konusu oldugu için temizlik ve hizmet iyi. kahvaltılı otel tercih ettim çok memnun oldum, öneririm.

    burj khalifa güzel bir tecrübe. olmazsa olmaz. dünyanın en büyük avm'si ile yanyana. gitmeden bilet alın yer kalmıyor gruplardan. online kendi sitesinden alın, fake bilet olayı varmış nette.

    ımg world çok güzel. bir gün ayırmak gerekiyor. yaşlılar için sıkıcı ve riskli olabilir, boşa bilet almayın. içeri yemek sokmak yasak, çanta araması yapılıyor. bisküvi falan varsa derine gömün. içeride yemek ve içecek kazık. avm de 12'ye yediğim burger burda 55 dirhem.

    miracle garden güzel bir çalışma ama istanbul gibi ortalama peyzaj ve yeşillik olan yerden gelenler için pek bir numara yok. sıcakta beynin kaynıyor. para ve vakit israfı yapmayın.

    global village konsept bir mekan. otopark sonrası hindu abiler bisikletle sizi meydana taşıyor. akşam yemeğini orada yiyecek şekilde aç gidilebilir. farklı ülkelerin farklı yemeklerini deneyebilirsiniz. bizim sultanahmet ramazan ortamı gibi, ne ararsan var. 5 saat sürüyor.

    basra körfezine ayağımı sokayım yada yüzeyim derseniz jumeirah public beach güzel. otopark var, parkomattan bilet alabilirsiniz, 3 saati 5 dirhem gibi. seviyorsanız birkaç saat geçirilebilir. bir büfe var atıştırmalık bulunuyor, yanınızda da götürebilirsiniz. free wc ve duş var, tertemiz.

    hediyelik eşya alabileceğiniz kabayel diye bir mağaza var, bizim 1 milyoncu konsepti gibi ama devasa, bütün çin, hindistan, endonezya malları burda. kabayel'in yanında muhtar diye bir restoran fırın var, lübnan usulü her çeşit hamuru deneyebilirsiniz. lezzetli ve uygun.

    market/alışveriş/eczane ihtiyacınız olursa mall of emirates yanındaki lulu hipermarkette ne ararsanız var ve uygun. yerel ürünler ve markalar var. hurma vs çeşitleri bol ve çarşıya göre fiyatlar iyi. dahili fırın vs var, 5m migros formatında.

    avm'lerde elektronik uygun. cep telefonu vergi eklenince tr ile aynıya geliyor. ortalama fiyat bilgisi ve planlama açısından amazon.ae ye bakabilirsiniz, avm fiyatları buraya benzer. altın türkiye'den geliyor. fiyat benzer. bütçeniz varsa çeşit sınırsız tabi.

    aklıma geldikçe eklerim, sorusu olan varsa yazabilir. iyi gezmeler..

    edit: sim kart sadece dubai international da veriliyormuş!

    edit2: dubai int havalimanı marina 90, sharjah havalimanı marina taksi 180 dirhem tutuyormuş. anlık fark 770 tl. saatiniz uyuyorsa ailecek alınan sharjah bileti net avantajlı oluyor.

    edit3: palmiye adası güzel bir çalışma. palm view kulesi var biletle giriliyor, cam balkondan tüm palmiye izleniyor.
    monorail'i de deneyebilirsiniz, su üzerinden palmiyenin ucuna kadar gidip inip gezebilirsiniz. (palm view için bir durak var monorail'de, ikisi eş zamanlı halledilebilir)
    eski dubai'de baharat çarşısı var, bizim mısır çarşısı formatında, gezilebilir. burada abra denen kayıkla karşıdan karşıya geçebilirsiniz, kısa ve hoş bir tecrübe.
    tekstil benzer geldi. markalarda bazen sağlam indirim olabilir tabi o niyetle gezmeden bilmek zor.
    karak çayı içmeden ve mandi pilavı yemeden gelmeyin. noor al mandi restaurant'ı öneririm.

    debe editi: insan ömrü çok kısa, kalp kırmayın, sabırlı olun!
  • çöl mü ? şehir mi ? eğlence mi ? para mı ? ne arıyorsun ? ne aradında bu dubai de bulamadın ? insanların parası kadar değer gördüğü bir şehir. ne kadar para o kadar imkan. rüşvet geçmiyor olabilir ama bu işlerin daha kolay yapılamayacağı anlamına da gelmez. 3 defa bulundum , özellikle 2. gidişimde a dan z ye gezdim. gece gündüz. dünya da görülecek ilk 50 şehirden birisi olur bence. bazı yerleri avrupa gibi , bazı yerleri orta doğu bazı yerleri ise tanımsız – hata kodu 404.
    400 metrelik gökdelenler , en son model lüks ve pahalı arabalar , çok rahat giyinmiş kızlar , yabancı , hint ve paki , sıcak , dubai marina , beach clüb , hamburger , avm , burj al arab , dxb , dirhem , rus , güvenli... kısaca açıkladık o zaman detaylı anlatalım.

    türk vatandaşlarından vize istiyor. 105 usd civarı online vize alınıyor. ülkeye giriş kolay. 1 aylık vize.
    dil ingilizce. her yerde ingilizce konuşuluyor , araplar bile ingilizce devam ederler.
    para birimi dirhem. kur sorunu yok , sabit gibi bir şey. çok az oynuyor veya. ithalat ihracat usd ile.
    hava limanı dxb. şehre yakın ama taksi ile 70 80 dirhem yazıyor. havalimanında kontrolde göz taraması yapılıyor. son sistem. burada para bozdurun ama 50 60 usd yeter merkezde döviz bürosu bulabilirsiniz.
    metrosu var. ama çok gelişmiş değil ana semtlere göre tasarlanmış. metroya girerken de çıkarlen de bilet okutuluyor.
    dubai marina tarafında tramvay var. belli bir mesafede çalışıyor.
    uber vs sistemler etkin. taksi bulmak kolay. adres tarif edildiği zaman bulunuyor.
    turistik geziler için kasım – nisan en ideal dir. yazın dubai ye gidilmez giden varsa da bilinki daha ucuz olduğu içindir. eylül de bile fena sıcak. bu sıcak bildiğiniz gibi değil. sanki fırına girmişsiniz gibi. neyse ki kapalı olan her yerde klimalar sağlam çalışıyor. enerji sarfiyatı da yüksek.
    cuma cumartesi resmi tatildir , pazar gün hayat devam ediyor - 2022 den sonra cumartesi pazara döndüler.
    bazı gökdelenlerin yan tarafında sadece otopark olarak tahsis edilmiş 4 5 katlı binalar yapılmış. araç park etmesi hala biraz sorun. bir yere gittiğinizde vale ye vermeniz mantıklıdır.

    üç sınıf insan var burada. yereller yani en elit ve zengin tabaka. 2. expat dediğimiz yabancı ülkelerden gelen çalışanlar. üçüncü kesim ise diptekiler.
    1. sınıftakileri gündüz saatlerinde görmek zor.tamamen lokallerden oluşuyor. bazıları senenin büyük zamanını batı ülkelerinde geçiriyor. malum hava çok sıcak. bunların yaşadığı belli bölgeler var ama oraya da gitseniz sokaklar zaten boş. dubai de sokak kültürü de yok. bilinen hatta bilinmeyen en lüks araçlara binerler. akşam 6 7 den sonra lübnan tarzı mekanlara giderler yerler içerler. terlik giyerler. her ama her yerde öncelikleri vardır. kendi ülkelerinde kendi inanışlarına uygun yaşarlar , ancak yurt dışında seks partileri de dahil yapılabilecek ne varsa yaparlar. kumar da buna dahil. erkekleri genellikle 2 3 kişilik arkadaş grubuyla gezerler , dubai mall daki en class en lüks mağazaları ise bunların kadınları ziyaret eder. bazıları baş örtüsü uzun ince bir kıyafetle gezer. parlayan , pahalı saatleri olmazsa olmaz. çok açık giyinmiş bir yabancı ile bu kadınlar belli yerlerde yanyana yürürler.
    2. sınıftakiler : avrupa , abd , kanada , orta asya , uzak doğu vs den gelmiş her türlü iş kolunda ve sektörde çalışan kesim. bazıları hayatlarının bir dönemi için dubai yi tercih ediyor. para biriktiriyor veya kendine göre yaşıyor sonra ülkesine dönüyor. hava çok sıcak. genç bile olsanız mayıs – eylül döneminde açık havada spor da yapılmaz , yürüyüşte. 10 bin kadar türk var. facebook da da bu türklerin grupları var. ama kendi aralarında çok iletişimleri yoktur. iş insanı olan da var , garsonluk yapanda. ingilizlerin pasaport ve ülke ilişkilerinden dolayı bir yoğunluğu söz konusu. gayri resmi çalışan ruslar , ukraynalılar , özbekler , kazaklar gündüzleri değil geceleri çıkarlar. burayı ilerki paragraflarda anlatacağım.
    3. sınıf: bir sınıf bile değiller belki. denizden baktığınızda bazı sahillerde gökdelenler , bazılarında lüks villa , bazılarında ise beach clübler görürsünüz. hepsi ama istisnasız hepsi insan için. zevk , şehvet , eğlence , kaliteli bir yaşam için. insan mı demiştiniz ? bunca inşaat yapılıyor. bunca alt yapı yapılıyor. hava çok sıcak ya hani bir de , kim çalışacak bu işlerde ? kim çalışacak pis , alt gelir sağlayan işlerde. nusretin bir videosunda bile paki ve hintli insanlar vardı inşaatta çalışan. kimileri havalimanına gelirler , aynı odada kalacakları insanlarla odalarına giderler. onların bir evi olmaz. onlar modern duba inin , batı özentisi bu coğrafyanın kölesi gibidirler. işleri bitince geri binerler giderler. a380 emirates filan…daha detay için sonapur dubai yi inceleyebilirsiniz. 3. sınıf için yazılacak başka şeylerde var ama o başka bir entry de.

    her yer gökdelen , kalan yerler otel , kalan yerler villa , kalan yerler çöl…anlamsız bir hareketlilik var bu şehirde. trafiği akışkan. abu dhabi , sharjah , dubai arasında gidip gelenler , binlerce tek kişinin seyahat ettiği araçlar trafikte. ana caddesi : sheikh zayed road , bu cadde çevresinde sağında solunda konumlanmış bir çok şey. her yerde lüks araç modelleri yok , hemen hepsi benzinli. 10 yaşında otomobil de var , bentleyler de. bazı plakaların fiyatı , arabanın 3 5 katı olabiliyor. mesela 7 numaralı plaka sanırım 3.5 milyon dolara satılmıştı açık artırmada.
    bir şey almak için markete girecekseniz aracınızı stop etmenize gerek yok. içinde telefonunuzu , paranızı , çantanızı bırakabilirsiniz. bir şey olmaz. hırsızlık , gasp çok büyük cezaya tabi. bu ülkede hapishaneye düşen sanırım zor kurtulur.
    gökdelenlerdeki dairelerin hemen hepsi senelik veya senelik ama vadeli çeklerle kiralanıyor. diyelim siz daire kiralayacaksınız senelik ödeme yapıyorsunuz veya 6 ayda bir toplam tutar üzerinden. sistem az çok bu. aylık kiralama sistemi pek yaygın değil. dairelerin çoğunun sahibi zaten arap ülke vatandaşları. bir şirket nezdinde sponsorlukla gidiyorsanız şirket kiranızı da dahil edecek şekilde sözleşme yapıyor. bir yakınım eczacıbaşı ile gitmişti mesela. yabancı expatlar için dubai marina , jlt ideal semtlerden. marina da olursanız hem deniz yakın , hem de koşu vs yapacak açık alanlar bulabilirsiniz.

    jebel ali. limanlarının ismidir. bu liman sayesinde uluslararası ticareti döndürürler. kargo , petrol , plastik , kimya aklınıza ne gelirse bu liman üzerinden ithal edilir , re-export edilir vs vs. petrole olan bağımlılıklarını da azaltmak için düşünülen sistemin en büyük parçası. bu liman olmazsa : dubai nin turizm dışında pek bir seçeneği kalmıyor. dubai dediğimiz yer bir şehir. kimilerine göre çok abartılan , yakın zamanda balonu sönecek , kimilerine göre ise bölgedeki ağırlığı suudların insiyatifine kalmış bir şehir. mesela kuveytli ler takılmaya dubai ye gelirler. neden acaba ?
    gariplikler var ama. çölde vaha yapmak tabiki çok zor. ama olmuş. insanı hayrete düşürecek kadar olmuş. yüzlerce metrelik gökdelenler de değil sadece. çok güzel devasa avm ler var. bazılarında kayak yapabileceğiniz kapalı alanlar. çok ama çok iyi oteller. bu kadar otel turizm anlayışının gelişmesi için. denize girilebilecek alanlar fazlaca. dubai 2022 de en çok ziyaret edilen 4. şehir olmuş. ne derece doğru bir değerlendirme tartışılır ancak turizm de bir konum elde edilmiş. bunda emirates hava yollarının önemi büyük. dünya nın en uzak şehirlerine dubai aktarmalı emirates ile gidilebiliyor. emirates çalışanlarıda üst yönetim dışında expatlar. insta da bile görülebilir bazıları. kızlar hostes olmak için ülkelerinden ayrılıp dubai ye , çalışmaya da emirates e geliyorlar. dediğim gibi bu da bir turizm işleyişi. kendi içinde personel yoksa ithal ediyorsun. ithal ettiğin çalışanlar içinde gece clübü de dahil hemen her şeye izin veriyorsun. usd nin sabit olması maaşların erimesine engel oluyor.
    dubai mall mesela çok büyük. fazla büyük . çok fazla hemde. hatta son dönemde yeni kısım yapılmıştı daha da büyüdü. hemen bir çıkışında kocaman su havuzu var. orda da dünyanın en yüksek binası burj khalifa… 828 metre yükseklikte. design olarak hala ama hala çok güzel. şehrin her yerinden görülebilen tek yapı. adrian smith – amerikalı – mimar tarafından tasarlandı. 2 milyar usd gibi bir rakam maliyeti.
    son zamanlarda da twitter da dubai tarafında casino lara ruhsat verileceği yazılıyordu. olurda böyle bir girişim yapılırsa daha fazla potansiyel ziyaretçi alacağı kesin. dubai de dışarıda alkol yasak belki ama kapalı mekanlarda her şey serbest. şikayet almadığınız , birisinin özel alanına girmediğiniz sürece… bu casino olayını serbest kılarlarsa – ki bence de olası – potansiyel para akışı da hızlanır. nihayetinde bu ülke petrolden gelirini kesmiş. veya çok azaltmış. ayrıca da dünya nın farklı ülke ve şirketlerinde de yatırım yapıyorlar.

    yaklaşık 3 milyon nüfuslu şehrin semtleri : downtown, business bay, dubai marina, palm jumeirah, al satwa, al safa, umm suqeim, al quoz, al barsha, al jaddaf, bur dubai, jumeirah village circle, jlt and jvt.
    dubai marina : yabancıların özellikle 2. sınıf yaşayanların en çok tercih ettiği bölgelerden. deniz kenarı , olmadı marina kenarı , olmadı beach clübe çok yakın. insan yapımı en güzel marina olabilir. gezmesi de çok keyifli. barasti beach e gitmiştim burdaki ortam sanırım ibiza da filan vardır. ucuz değil zaten ucuz olan tek şey hava dubai de. bunun dışında her şey pahalı.
    downtown : burj khalifa ve dubai mall burada. şehrin tam olarak merkezi. mc laren showroomu da burada. şehrin merkezi burası.
    palm jumeirah : ada. yapay ada ama gerçek. en ucunda atlantis otel var. mükemmel bir mimarı yapı. çok ama çok güzel olmuş. dünya gözüyle görülecek 100 yerden birisidir bence.
    bur dubai : wafi avm. eski kalmış semt diyebiliriz. 2. ve 3. sınıf için. ayrıca gecelik takılanların olduğu alan. düşük fiyatlı oteller de bu taraflarda. bazı yerleri türkiye ye benziyor. arap ülkelerinden gelenler , iranlılar filan.
    al satwa : dubai financ center bölgesinin arkasına düşüyor. az katlı yapılardan oluşan merkezi semt.
    umm suqeim : palmiye nin sağ tarafına düşen suya yakın yerler. güzel evler bulunur.
    al barsha : barsha heights , palmiyenin tam arkasına doğru düşüyor. ana bağlantı yolunun kenarında , motor city ye kadar olan alan.
    al jaddaf : dubai festival city nin karşısı , havalimanının da arkası. ağırlıklı olarak konutlar ve butik oteller var. merkeze yakın diyebiliriz.
    jlt : dubai marina yı kara tarafından simetri aldığınızda ki alan. ağırlıklı olarak residantial gökdelen ve oteller , iş merkezi bölgesi. ulaşım için metro ya da yakındır. dubai marinaya da. göller de olan bir bölge.

    şehir güvenli. çok güvenli. diyelim bir yerde fotoğraf çekeceksiniz ; çantanızı bırakın bir şey olmaz. arabanızı açık bırakın bir şey olmaz. bununla ilgili insta da fenomenler video filan çekiyor. gerçektir. hırsızlık çok kati şekilde yasak.
    şehir temiz. özellikle kalabalık yaşam olan yerleri temiz. çöl yakın olsa da temizlik iyi.
    yabancılar için yaşaması keyifli. eğer 20-30 yaş aralığındaysanız , en azından orta sınıf bir gelir ile dubai de iş bulursanız çok güzel bir yaşam var. sosyalleşmek kolay. herkes yabancı olduğu için ırkçılık vs yok. spor salonuna , havuza , işe , cafe ye , clube gitmek çok kolay. şehir her imkan düşünülerek yapılmış.bir yere girdiniz hi sir duymanız an meselesi. bazı otellerde wc ye girdiniz diyelim elleri yıkadınız havlu uzatanlar var. bunun yanında dubai de ki en büyük sorun ev kiraları. ilk zamanlar ev arkadaşı da bulabilirsiniz , şansınız varsa uygun bir daire de. kiralamalar aylık ortalama 1000 usd den başlıyor. ödemeler çek sistemiyle.

    ukraynalılar ve ruslar çok severler dubai yi. bayırlırlar. bazıları escortluk yapmak için gelirler. para biriktirip ya başka ülkeye yada memleketlerine dönerler. bir escort ajansına yazarsınız kızın dubai den fotoları gelirse şaşırmayın. sistemin bir parçasıda farklı memleketlerde bulunmaktır. keza özbekler de. hatta bu iş için çalışan ajanslar var. mevzu sıkıntılı. avrupa dan sırf bu işler için gidenler var. abrupa da kız mı yok ? var elbette. ama işte erkeklik ve para yanyana olunca işler değişiyor.
    orda yaşayan bir arkadaşımın marina da bekleyen küçük teknesi ile de açılma şansım oldu. dubai gerçek anlamda yaşanacak bir yer – ama evliyseniz daha güzel. eğitim için çok iyi kuruluşlar var. keza sağlık içinde ama ucuz değil daha doğrusu pahalı. bizim oradaki insanlarımız yardım sever ama bizde genel olarak lobi yapma konusunda zayıfız. gelenleri almancılar gibi istememe gibi bir davranış olmaz. çok büyük olmadığı için rekabet yoğun. ingilizler , fransızlar , alman pasaportlular daha kolay geliyor dubai ye. daha kolay iş bulmaları.

    yeme içme : aklınıza gelebilecek her mutfak dubai de mevcut. türk , çin , japon , italyan , lübnan , iran ne ararsanız var. bizim ünlü steak çiler bile şubeleştiler dubai de. gelen turistler paralı , yaşayanlar da para kazanıyor. böyle olunca da yeme içme sektörü ucuz değil. fiyatlar avrupa ayarında. şehrin maddi durumu her daim yüksek. marketlerde ki fiyatlar dışarıya göre uygun. tabi her şey ithal. ancak vergi yükü hafif.
    alkol servisi oteller bünyesinde olan club – lounge veya restaurantlarda var. ama marketten gidip alkol alınamıyor. lisans sahibi olan işletmeler müşterilerine sunabilir. batıdaki gibi ucuz değil alkol. her şey de olduğu üzere alkol de pahalı. su zaten pahalı.
    dubai de şirket kurmak isterseniz lokal birisiyle ortak olmanız gerekiyor. ama sanırım son dönemde free zone tarafında bunu biraz değiştirdiler.
    yeme içme için öneri yapamam çünkü çok mekan var ve yenileri ekleniyor.

    gece hayatı : cavalli club , billioner , armani prive , b018 , club blu , dark room , ce la vi , white dubai.
    ilk 3 ü high-end mekanlar. billioner daha club gibi. white dubai ise açık hava club. ce la vi cool dur. bir diğer mekan önerim vault – jw marriott un tepesindeki mekan. bence çok güzel. vip room vardı ama sanırım kapandı.
    mekanlara dam sorunu var. almıyorlar bazen. tek erkekler ya giden birilerine rica ederek girebilir , yada girmeyebilir.
    czar , red square gibi mekanlar da daha çok aranan ve avlanan tiplere göre. giriş parası var. bu tip yerlerde de alkol veya içkiler ucuz değil. misal red square da su bile 50 dirhem civarında. rus , uzak doğulu , özbek , ukraynalı , hintli... bu yazdığım milletlerden para yapmak için gelen ablalarla tanışmanız an meselesi. bir mekana girdiğiniz zaman göz tacizinden kaçamazsınız. amaç bellidir...
    buddha bar : ünlü bir mekan. birşeyler içmek için gidilebilir. gece clüblerinde erkekten çok kızlar olur. cavalli ye de gitseniz czar a da gitseniz red square de gitseniz aynı . sebebi bunlar çalışıyor. fiyat merak edenler için : gecelik 5bin usd isteyen de çıkabilir 300 usd isteyende çıkabilir. mekana göre değişiyor. ancak dikkatli olun her otel yabancı misafir kabul etmiyor. iki kişilik olsa dahi rezervasyonunuz almıyorlar. daire de kalırsanız iş kolay ilerler.
    ladies nights yapılıyor zaman zaman. kızlar bunları takip edip farklı mekanlara gidebilir. fiyat daha uyguna geliyor. dubai de kadınlar hemen her zaman daha önceliklidir. tramvay yada metro idi : pembe renkli vagon var , sadece kadınlar için…genel olarak erkek nüfusu kadın nüfustan daha fazla ayrıca.

    7 tales – grossvenor house , above eleven – marriott palm , cielo sky louge – deira , luna sky bar – four season difc , soho garden – palm jumeirah , the penthouse – five palm jumeirah (manzarası harikadır) , bar du port – dubai marina… bu mekanlarda da birşeyler içmek için gidilir. daha fazlası var ama her gün 3 4 mekan gezseniz bile yaklaşık 1 1.5 sürer. hepsi güzel , hepsi iyi. hepsinde güzel giyinmiş medeni insanlar var. nüfus ortalaması genç.

    havuz deniz ikilisini seviyorsanız dubai bir sürü seçenek sunuyor. ortamlar rahat. sosyalleşmekte mümkün , sevgilinizle zaman geçirmekte. ikili erkeklere de kapıları açık mekanların. gelenler hep yabancı tabi. avrupalı , amerika lı , koreli vs. bu mekanlarda brunch da oluyor. menülerine veya fiyatlara bakarsınız.
    beach clübler : drift beach : one and only otel de , marina tarafında.
    beach five : five palm jumeirah : son açılan mekanlardan. güzeldir , kalabalık olur.
    cove beach : ceasers palace tarafında. güzeldir , deniz ve kum arasında bir mekan. rahattır da.
    nikki beach : şubeleri olan bir mekan. lüks tür. pearl jumeirah da.
    barasti beach : ortam çok hoş. miami yi aratmaz. marina da.

    ruslar : ruslar hemen her yerde. gece clübündeler , beach clubdeler , brunch dalar… ukrayna saldırısından sonra var olan nüfusları da arttı. dubai de herhangi bir yaptırım yok. zamanında tekneleri ile gelip parayı karaya çıkartıp ev aldılar yatırım yaptılar vs. legal i illlegal i için dubai bir durak oldu. nasıl ki bugün antalya da çoklar dubai de de senelerdir faaliyetteler. dubai de 2 3 ay yaşamış bir rus kızı zaten kesmez başka yer artık. kendisini fiziksel güzelliğininde etkisiyle haddinden fazla bir şey zanneder. aynısı ukraynalılarda da var.
    bir kızla tanışmıştım , istanbul da 2 sene yaşamış bir adamla beraber. o zamanlar tabi aksaray tarafında rus ukrayna ticareti hızlı. derken ayrılmış bu da bocaladıktan sonra dubai ye kapak atmış. standart bir iş buluyorlar , boş veya belli zamanlarında ise clublerde takılıp devam ediyorlar. 200-300 eur dan başlıyor kasa fiyatı. red square bar a gidin görün. dubai nin çok farklı yüzü var. yeryüzünde parası olana lüksün sonu yok ve dubai bunun için iyi bir oyun alanı. bazıları villalarda – şehrin biraz dışında – kızlarla alem yapıyor. arabı , yerlisi fark etmez. money talks… bu konu derin ama keşfetmesi bile keyifli.

    güzel bir şehir kurulmuş. çok para ve zaman emek harcanmış. heryer temiz. düzenli bir şehir. yaşayanlar bu şehirde mutlu mesut. genç nüfus fazla. ilk defa gidenlerin gerçek anlamda şaşıracağı bir coğrafya kurulmuş. saygı en ön planda. dilenci hemen hemen hiç yok denecek gibi. otomobiller ucuz , akaryakıt daha da ucuz. oteller sezon da olursa pahalı. yeme içme pahalı. alt işleri güney asya ve hint asıllılar yapıyor. it – network alanında şirketler var. dış ticaret yaygın. konut - emlak sektörü gelişmiş. havası sıcak. kasım – nisan da turizm zirve yapar.
    palmiye adası insan yapımı ve çok güzel. yapay biraz ama olmuş. villalar , mekanlar , oteller. bambaşka bir dünya kurmuşlar. çölde vaha yapmışlar. lüks araç yoğunluğu çok fazla değil. dediğim üzere normal standart modeller otolarda çok fazla. zaten nüfus 3 milyon var yok ona göre düşünebilirsiniz. çekik gözlüler burada da var. ama buradakiler genelde üst işlerde çalışan kalifiye personeller.
    konaklama için otel , airbnb olabilir. ikiside mümkün. daire tutmak daha uygunsa bence öyle yapın. otelde kalmanın böyle bir şehir için özel bir esprisi yok. uber vb var. siyah renk taksiler daha pahalı olur modeli de yüksektir. taksilerde sorun olmaz pek. dolandırma yolu uzatma vs. sohbet etmeyi severler. paki hint abiler bu işlerdeler.
    birikim yapmak kolay değil bu ülkede. size yapılan ödemenin de ülkede kalması amaçlanmış. hemen her şey de para harcatmaya yönelik zaten. kur da bu sebepten sabit tutuluyor. kalıcı olmaya gelenler de vardır ama dubai nin yaşam için amacı bir geçiş sürecidir. kalıcı olmak için çok sığ bir şehir. tarih yok , bin senelik yapılar yok , mükemmel bir sahili veya gran via caddesi de yok. caddelerde downtown hariç yürüyecek yerde yok. finance center ın orada mesela insanlar sadece bir binadan diğerine gidiyorsa görünüyor. buraya gelip türkiye deki gibi bir sosyalleşme beklentisinde olmasın kimse.

    kapanış yaparken eklemek istediğim bir şey var. istanbul ki dünya nın tanıdığı şehirlerden. binlerce senelik camiler , medreseler müzeler vs vs. inanılmaz bir boğaz , envayi çeşit mutfak , restaurant. bu kadar ama bu kadar zenginliğe sahipken bile dubai 30-40 senelik ömründe istanbul dan daha fazla turist çekebiliyor. istanbul ki uçakla 2 saatte hemen bir çok avrupa ülkesine gidilebiliyor. tarihi kültürel zenginlik tartışılmaz bile. misafirperverlik – yeme içme dersen dünya da bence ilk sıradayız. bunca potansiyele rağmen dubai bizden daha fazla turisti çekebiliyor. bunu başardılar. bu bir başarıdır.
    kendinizden birşeyler bulamayacağınız bir vaha. çölde vaha. bir insan neden çölde vaha arar ? maaş iş vs için . onun dışında dubai iyi ben sevmiyorum , sevemem de. ben mesela berlin de , amsterdam da kaldırıma oturup geleni geçeni izlemeyi severim. boş otururum ama gözlem yaparım. dubai de bu bile yok. bir hayat bir yaşam kurulmuş ama dediğim gibi. canlı değil , samimi değil. türk kültüründe yetişen özellikle istanbul izmir de yaşayıp giden birisine göre değil. ama bunda bir hata bir suç yok. çöle bu kalibrede bir yerleşim yeri kurmak zaten çok zor. ama yapmışlar. bir dönem heryer inşaatmış , toz , çamur. derken işler bitmiş.
    burj khalifa yı yapmaları duba inin daha tanınır olmasını sağlamış. burj khalifa da sadece bir bina. ama ilgi çekiyor. yanına da dubai mall oldumu sana. yanına da bir su gösterisi. derken çevresine de rezidanslar… çok iyi pazarlanıyor. avrupa ülkelerinde , türkiye de , rusya da yaşayıpta burayı çok sevecek tek bir sebep bence yok. güzel mi ? güzel ama hepsi bu. hem aşırı zengin , müsrif , hemde çok fakir.
    escortlar , uzak doğulular , sıcak , şatafat , gökdelen. bu kelimelerden ibaret bir oyun alanı gibi. yaşam kalitesi istanbul dan , hatta izmirden ankaradan da yüksek. kendi içinde çelişkiler var burası ile ilgili. yapay ama başka alanlarda fark atabiliyor.
    kadınlar için sahte cennet diyebilirim. benden bu kadar…
  • neredeyse 1 senedir burada yaşayan bi kardeşiniz olarak iki kelam etmek isterim.
    ön edit: 2.5 sene oldu
    son edit: 4.5 sene oldu
    very son edit: 8 sene oldu

    dubai gezmeye nazaran yaşaması daha kolay ve keyifli olan şehirler kategorisine giriyor bana göre, yani istanbul'un tam tersi diyebiliriz.

    bu başlığı takip ediyorum. epey yanlış bilgiler ve tespitler var, onları bi düzelteyim önce:

    alkol & yaşam: bir çok entry gördüm dubai'de içki içemiyorsun, alkol yok abi vs. şeklinde. bu bilgi doğru değil. yasal olarak herhangi bir yerin alkol servis etmesi için bir otelle bağlantısı olması gerekiyor. dubai'de hemen her yer bir şekilde sağdan soldan bir otele bağlı olduğu için bir çok yerde alkol bulabilirsiniz. satın almak için de alkol lisansına sahip olmak gerekiyor ama sharjah dışındaki ve abu dhabi dahil diğer tüm komşu emirliklerden rahatlıkla ve ucuza lisansa gerek kalmadan alkol temin edebilirsiniz.

    2022 edit: alkol - hotel bağlantısı kalktı, lokasyon uygunsa mekanlar alkol lisansını hotel bağımsız alabiliyor. kişisel tüketim için de hala alkol temin edebileceğiniz yerler geçerli, üstüne artık türklere de alkol lisansı veriyorlar, böylece dubai içinde de alkol satılan yerlerden alkol alabilirsiniz - şehrin her yerinde african eastern ya da mmi diye geçen marketlerden alınabilir. fiyatlar görece daha pahalı.

    2023 edit: emirlik olarak sadece dubai'nin aldığı %30 alkol vergisi kaldırıldı. normal fiyattan alkol alabiliyoruz artık, diğer emirliklere hizmet işi bitmiştir! örnek olması açısından bi şişe black label 140 dirhem = mart 2023 kuruyla 725 tl

    2023 edit2: ras al khaimah isimli dubai'ye 1 saat 15 dakika mesafedeki emirlikle casino açılıyor 2025'te. 2026'da da dubai'de bluewaters'ta yer alan caesar's palace hotel'de de açılacağı konuşuluyor.

    2023 edit3: resmileşti dikkat! dubai'de kite beach açıklarına yapılacak bir adaya casino açılacağı kesinleşti. birleşik arap emirlikleri oyun ve kumar komisyonu resmi bir devlet dairesi olarak kuruldu.

    sıcak: mayıs-eylül arası fırının içine girmişsiniz gibi dışarısı. yaşayan için çok dert değil zira zaten bütün gün klimalı ortamdayız. gün içinde dışarıyı hissetmediğimiz zamanlar oluyor. işten çıkıp klimalı arabana binip klimalı mekana gidiyorsun. ilk bakışta iç karartırcı gelebilir ancak mekanlar geniş ve ferah, alışılıyor. bu aylarda gelmeyin, zaten ne işiniz var gidin akdeniz'e ege'ye maldivler'e karayipler'e. kalan aylar hava zaten harika.

    2022 edit: bilimsel olmamakla beraber ve 8 senenin alışkanlığıyla olsa gerek, yazlar eskiye nazaran daha kolay geçiyor, bu sene haziran'da bazı akşamlar dışarıda rahat rahat oturabildiğimiz zamanlar oldu.

    yaşam: ben dubai marina'da yaşıyorum. burada kadınların giydiği kıyafetleri istanbul'un en modern semtinde hiç bir kadın giyemez. kimse kimseye bakmıyor, beachler stringli bikini arkası açık yarı üstsüz güneşlenen insanlarla dolu. özellikle marina bölgesi inanılmaz rahat bir yer. downtown'a doğru gittikçe biraz daha usturuplu olmak gerekebiliyor, ancak oradaki beach'ler, club'lar vs.'de de durum benzer. ramazan'da bir çok yer kapalı evet, fakat bir çok gece mekanı da açık ve alkol var, ramazan'da da epey güzel partiler oldu. restaurant'lar perde bez vs. gibi şeylerle kapatılıyor. yani ben görmeyeyim de sen ne bok yersen ye diyor memleket.
    burada ramazan, kurban bayramları, ulusal gün, noel, halloween, diwali her şey kutlanır. yüzde 80'i yabancı olan bir şehirden bahsediyoruz sonuçta. herkes birbirine saygılı.

    2022 edit: ramazan'da her yer açık, perde olayı kalktı. sadece belli başlı mekanlar ticari kararları gereği (iş azalması, renovasyon vs.) 1 aylığına kapatabiliyor, onun dışında ramazan etkisi diye bişey yok, fark edilmiyor bile.

    güvenlik: dünyanın en güvenli şehri, herkes benzer şeyleri söylemiş zaten. nedeni de suç işleyenin şeriat kurallarına göre belasının sikilmesi, en iyi ihtimal deport edilmesi. kimse güç bela bulduğu işini kaybetmek istemiyor.

    yapaylık: buranın 40 yıl önce tamamen çöl olan bir inci kasabası olduğunu düşünürsek, doğal güzellik bekleyenlerin tarih ve coğrafya bilgilerini gözden geçirmeleri gerekir. yeşili doğayı özlüyoruz tabi ama tekrar yazıyorum burası 40 sene önce çöldü. dubai'ye gelip "çok sıcak abi yaa" ya da "hiç doğal değil iğrenç yapay" diyen insanla bence ilişkinizi gözden geçirin. dubai'nin "doğal" yapısı "doğal olmaması". 8 ay süper havası ve her daim eğlenceli mekanlarıyla bu dezavantajlar çekilir hale geliyor.

    araplar: öncelikle arap değil emiratiler. gözünüzde canlanan standard arap önyargısını bir kenara bırakın. o sizin bildikleriniz saudi'ler. onların imajı burada da benzer. arabistan'dan dubai'ye kaçıp kendilerine göre günahın dibine vurup sapıtıp gidiyorlar. emiratiler için advanced arap diyebiliriz. özellikle gençleri oldukça kültürlü, iyi eğitim almış, çok iyi ingilizce konuşuyorlar. maalesef şeriata tabi oldukları için bir çok konuda hala kısıtlılar ama kadınlar sosyal hayatın çok içinde. bir çoğunun startup'ı var, cafe, moda tasarımı, charity gibi işler yapanlar ağırlıkta. kurumsal hayatta da yerlerini almışlar. ortadoğu'da hatta dünya genelinde çok başarılı ve güçlü kadınlar mevcut. türkleri çok seviyorlar genelde, bir kaç kelime türkçe bilmeyen, türk dizilerini izlemeyen yok gibi.

    her şey güllük gülistanlık değil tabi. buranın da bir dark side'ı var. hintli pakistanlı filipinli iş gücünü köle gibi kullanıyorlar, aşırı tembel ve verimsizler. expatlara muhtaç olmasalar hepimizin kıçına tekmeyi basarlar. saygı ve anlayış biraz da karşılıklı çıkarlardan oluşmuş gibi geliyor bana.

    turistik: her şey yazılmış başlığa bakın, ben keyifli aktiviteleri yazayım:

    - cielo sky lounge'ta harika bir lounge müzik eşliğinde kokteylinizi alıp creek manzarasının tadını çıkarın,
    - dubai mall'ın yanındaki fountain show'u izleyin,
    - cuma günü buradaysanız, jumeirah beach hotel'de herhangi bi yerde brunch'a gidip sıçana kadar yiyin,
    - barasti beach club'a gidip bir mekana nasıl her türlü eğienceyi sığdırdıklarına bakın, dana gibi için,
    - pier 7'da 7 kattan herhangi bir restaurant'ta yemek yeyip başka bir kata çıkıp barda öküz gibi için, marina manzarasının tadını çıkarın,
    - çöl safarisine gittiğinizde mutlaka quadbike'a binin,
    - tatmak istediğiniz herhangi bir mutfak varsa mutlaka deneyin zira en iyileri burada (peru, thai, lübnan, özbek, aklınıza ne gelirse),
    - dubai'den biraz uzak ama bab al shams'a gidip çölün ortasında enfes bir mekanda içki / nargile * için,
    - konser, opera ve bilumum gösterilere bakın. mutlaka sevdiğiniz birisi denk gelecektir.

    2022 edit: yukarıdakiler hala geçerli, üstüne bi dünya mekan açıldı, alkollü mekan sayısı çok arttı, google maps'te etrafta ne var diye bakıp istediğiniz yere gidebilirsiniz tek tek önerme seviyesini aştı zira.

    yaşamayı düşünen, gelmek isteyen varsa yeşillendirebilir. her okuduğunuz entry'yi de doğru sanmayın.

    "ay dubai çok sıcak ya nasıl yaşıyosunuz orda?
  • 11 aydan sonra hakkinda bazi bilgiler verebilecegim sehir:

    - vergi diye bir sey yok, evet. turkiye'de kazanamayacaginiz kadar cok para kazaniyorsunuz, evet. ama hayat o kadar pahali ki, acikcasi turkiye'de olsam da ayni miktarda parayi biriktirirdim. soyle bir motto'su var sanirim: dubai'de kazanilan dubai'de kalir.

    - elektronik pek ucuz degil. su anda ps4 2000 dirhem civari, yani 1200 lira. istanbul'da da 100-150 lira fazlasini verip garantili bir tane alabilirsiniz. telefonda da durum ayni. buradan alirsaniz garantiyi kaybediyorsunuz genelde, o yuzden degmiyor.

    - istanbul'a gore cok daha guvenli ve huzurlu bir sehir. kendinizi korumak zorunda hissetmiyorsunuz. 11 ayda 11 kere kornaya basmamisimdir trafikte.

    - 2. el arabalar turkiye'ye gore cok ucuz. hele ki buradaki kazandiginiz parayi dusununce.

    - hizmet sektoru kotu, istanbul'da alistiginiz hizmet kalitesi/maliyet oranini burada bulamazsiniz.

    - ramazan disinda dini baski pek hissetmiyorsunuz. ramazan'da ise disarida sigara icerken gorulurseniz hapse girme ihtimaliniz var.

    - bir ulke/sehir degil de kocaman bir sitede gibi hissediyorum ben. halkinin yuzde 80'ninin gecici oldugu bir yerde baska nasil hissedilir ki zaten.

    - saglik sistemi rezalet. kalitesiz doktorlar, vs.

    - eglence anlayisi kotu. sokak kulturu diye bir sey yok. ancak gidip luks yerlerde biraya en az 20 lira vererek eglenmeye calisiyorsunuz. alkol ancak oteller ve otellere bagli isletmelerde tuketilebiliyor. evinize alkol almanin da muhtelif yollari mevcut elbette.

    - araplar cok az ama o azinlik halleriyle bile muhatap oldugunuzda mide bulantisi yaratmayi basariyorlar.

    - yilin sadece 3-4 ayi cok sicak. diger aylar oyle dayanilmayacak gibi degil. hatta ekim, kasim, aralik, mart, nisan aylarinin havasi harika. ocak ve subat biraz serin (geceleri 12-13'e dustugu oluyor).

    - piknik yapmak icin gercekten cok guzel parklar var.

    - muzik festivali, vs gibi seyler sinirli ama hic yok degil. pet shop boys bile izledik 2 ay once.

    - turk yemekleri bulmak cok zor degil. 2-3 tane kaliteli restoran var.

    - devlet burokrasisi turkiye'den 2-3 kat hizli isliyor.

    - yilin 4-5 ayi yakin mesafedeki plajlardan denize girebilirsiniz.

    simdilik bu kadar.
  • çölün ortasına olanca hızıyla gökdelen dikmeye devam ederek beni dumurdan dumura sokan bir arap ülkesi.

    dünya genelinde ilk gökdelenlerin 1900lü yılların ilk çeyreginde amerikada yer sıkıntısı olmasından ötürü inşaa edilmeye başlandıgını düşünürsek ;çöl gibi uçsuz bucaksız bir alanda kurulmuş bu ülkede bu kadar çok gökdelenin neden yapıldıgınıı insan anlamakta güçlük çekiyor dogrusu.finans merkezi olunacak ise bunu elbette farklı şekillerde de yapmak mümkündür.gökdelen tek çözüm degildir.

    ayrıca çöl iklimi de gökdelenlere hiç uygun degildir;aşırı sıcak ve gece-gündüz farkından olumsuz etkilenen dış cephe,kum fırtınaları nedeniyle zarar gören havalandırma sistemleri gibi..ayrıca gökdelenlerin bakım maaliyetleri ve şehre getirdigi trafik yükü,binaya hızla yayılabilecek yangın ihtimali vs.de unutulmamalıdır.

    bu gökdelen sevdası daha çok; ülkeyi yöneten şeyhin bir nevi batı kompleksi gibi görünse de batının güzel bir gelir kaynagı yaratma amacının da sonucudur.yapılan bu yüksek yapıların,özellikle avrupa ve amerikadaki bankalardan alınan krediler ile yapılıyor olması,mühendisinin,mimarının,kulllanılan malzemelerinin çogunun yine bu ülkelerden saglanıyor olması, bir nevi batının, bu ülkeyi kendi ekonomilerinin en önemli dinamiklerinden biri haline getirdiginin de iyi bir göstergesidir.

    finans ve cazibe merkezi olma hayali,petrolün bitmesi ile yeni yatırımların olmaması durumunda son bulacak ülkedir aynı zamanda.

    dubainin cazibesinin bitmesi,yine onu yaratan ve bunun fikir babası olan batının elindedir.bugun batılı dev şirketler;konferanslarını,fuarlarını,önemli uluslararası organizasyonlarını dubaide yapmaktan vazgeçtigi an, dubaiye dönüp kimse bakmayacaktır;çölün ortasında kurulu,55 derecelik ortalama yaz sıcakları olan,dışa bagımlı durumda,üretim olmayan,ulaşımı zor,avrupaya amerikaya çok uzakta olan,3.dünya ülkesi insanlarla dolu ve batı medeniyetinden halen nasibini tam olarak alamamış bir ülkeden bahsediyoruz sonuçta.konumu bir new york,bi londra,bi hong kong gibi degildir.gelecegin şehri olabilmesini gerektiren hiçbir stratejik ve jeopolitik yanı olmadıgı için şu anki süreç düşünülmelidir.

    kısacası bu ülkedeki yapılanma ve finans merkezi olma stratejisinde batının,'petrole fiziksel olarak sahip olamıyorsan,dolaylı olarak sahip ol' ideolojisine çok uygun.diger ülkelerde oldugu gibi, borç batagına alıp o ülkenin öz kaynaklarını kendisi için ,savaş olmadan,çalmadan kullanma durumu yani.
  • 8 aydir guvenle yasadigim memleket. 8 aydan sonra yerleseceklere bir kac nacizane tavsiye vermeyi kendime uygun gordum.

    konaklama

    oncelikle dubai de konakladigin muhit cok onemli. ben ilk geldigimde sirket beni al nahda adinda , sharjah emirligine sinir bir yere yerlestirdi. ben artik dubai de yasayacagim diye sevinirken, kendimi bir anda pakistan-hindistan sinirinda bir yerde buldum. sokaga ciktigimizda beyaz insan gordugumuzde hayirdir ins dedigimiz bir yere denk geldik. sokaga ciktigimizda dedigime de bakmayin, markete falan ciktigimizda. yoksa sole 2 yuruyeyim, bir parkta oturayim diyebileceginiz hic bir yer yok. sirketteki 6. ayi tamamladigimda direk 3 arkadasim ile beraber dubai marina da bir daireye ciktik. suan su sekilde bir manzaraya sahip evimde aksamlari balkonda nargile tutturuyoruz.

    http://i.hizliresim.com/zn7mv7.jpg

    oncelikle yasadigimiz bu 4 oda 4 banya 1 salon, 1 misafir odasi evimizin kirasi senelik 155.000 dirhem. yani 130.000 turk lirasi. kisaca aylik kiram 11 bin lira diyebiliriz. ve emin olun evin bulundugu muhit , evin buyuklugu ve manzarasi goz onune alindiginda evin kirasini kime soylesek , cok sanslisiniz lafini isitiyoruz. yani demem odur ki arkadaslar, ev kiralari pahali. cok pahali. eger bir is bulup geliyorsaniz, konaklamanin ucretsiz olmasina dikkat ediniz. ya da en guzeli, sirketin konaklama icin size en az senelik 50.000 dirhem para vermesini isteyiniz. zira verecekleri konaklama benim ilk yerleskemden farkli olmayacaktir.

    ulasim

    ulasim icin metro ve taksi yaygin bir secenek olarak gozukuyor. taksi inanilmaz derecede cok. ucretleri turkiye ile paralel. ancak kazandiginiz para dusunulunce taksinin ucuz oldugunu dusunebilirsiniz. metro sehrin hemen heryerine var. ancak inanilmaz yogun. tabi ki bunun icinde dubaide yer seyde oldugu gibi, bir ust klas var. gold class tercih ederek, daha luks ve nispeten bos kompartmanlarda 2 kat ucret karsiligi yolculuk edebilirsiniz. metronun bir ucundan bir ucuna 7 dirhem karsiligi standart, 15 dirhem karsiligi gold klass olarak yolculuk edebilirsiniz. ayni yolculuk icin taksiye yaklasik 80 dirhem odersiniz. 1 dirhem = 0.84 tl . arac almak icin ise dunya uzerinde daha uygun bir yer dusunemiyorum. zira vergisiz ortamda arac fiyatlari inanilmaz ucuz. dun arkadaslarimla 'bmw 650 cabrio mu yoksa mercedes slk200 cabrio mu' almanin daha iyi olacaginin muhabbetini yapiyorduk. ve 2006-2008 model bu iki aracin fiyati yaklasik olarak 25bin 26 bin tl civarinda degismektedir. memleketteki baba yadigari 2000 model fordu satip almayi dusunuyorum.

    yeme icme

    yeme icme konusunda cesitlilik inanilmaz derecede fazla. dunyanin butun mutfaklarina bizdeki yemeksepeti benzeri bir site olan talabat.com ile ulasabilirsiniz. ancak fiyatlar konusunda biraz caninizin sikilacagini belirtmek isterim. ornek vermek gerekirse gecen turk arkadasimla lahmacun soleyelim dedik. 6 lahmacun 1 litre ayrana, 145 lira para verdik. bir ogun icin odeyebileceginiz en dusuk tutar 40 dirhemdir. tabi bu yine yasadiginiz bolgeye gore degiskenlik gostermektedir. eski yasadigim bolgede , bir hint kardesimizin essiz ellerinden cikmis bir tavuk biryaniyi 20 dirheme yiyebilirsiniz. sunu soylemek isterim ki, ben yemek solemem ekonomi yaparim, gider marketten alisverisimi yapar, yemegimi kendim yaparim diyenlerdenseniz, nah yaparsiniz. zira evde yemek yapmak ile, disardan soylemek arasinda ogun basina en fazla 4 5 lira oynar. zira super marketteki fiyatlarin da masallahi vardir. bir kilo dometes geldigi ulkeye gore yaklasik 10 11 liradir . tavuk filetonun kilosu 24 liradir. bunun baharatini yagini tuzunu ekleyince size bir ogun yaklasik olarak 25 26 liraya denk gelmektedir. yani evde yapmak ve disardan soylemek sizin bir tercih meselenizdir. bu arada tum supermarket ve kucuk marketlerin eve tasima bedeli vardir.

    icki konusuna gelince , evet belki her kose basinda marketten soguk biranizi alamiyorsunuz ama, bir bar club a gidip rahatlikla ickinizi icebilirsiniz. ustunede soguk su niyetine bir biraya 50- 60 dirhem paranizi birakirsiniz. benim isim icabi bir cok yerde yuzde 50 indirimin oldugu icin daha birami daha keyifli icebiliyorum. ancak size tavsiyem dubai de yasayacaksaniz eger, ajman emirliginde bulunan ve alkol lisansi istemeyen bir kac dukkandan yuklu alisverisinizi yapip, alkolu evinize getirmeniz. zira alkol fiyatlari dedigim yerde oldukca uygundur. uygun dedigim bir litrelik red label i 60-70 dirhem araliginda alabilirsiniz.

    alisveris

    dubai icin alisverisin baskenti diyebiliriz sanirim. zira inanilmaz buyuk alisveris merkezleri butun turistleri cezbetmektedir. zira ben alisveris merkezi kullanmayi tercih etmiyorum. zira afedersiniz, o devasa binalarda, aradigim hic bir boku bulamamaktayim. ayrica kilik kiyafet konusunda dubaiden alisveris yapmanizi tavsiye etmem. ben isim geregi cok gezen bir insan oldugumdan, kilik kiyafet alisverislerimi baska ulkelerden ya da turkiyeden yapmayi uygun goruyorum. zira dubai de oldukca yuklu bir miktar oduyorsunuz. alisveris yapmak istiyorsaniz , teknoloji alisverisinizi dubaiden guvenle yapabilirsiniz. yeni tasindigimiz ev icin lg 65 inc 4k uhd televizyonumuzu 4600 dirhem ( 3880 tl ) ye aldik. ayrica yine lg marka 5+1 ses sistemi bize sadece 770 dirhem ( 650 tl ) ye maloldu. turkiyeye gelmeden kendime bir adet 128 gb iphone 7 aldim. onunda bedeli 3200 dirhemdi. yani doslarim sizlere tavsiyem , elektronik alisverisinizi dubaiden, diger alisverislerinizi memleketten yapmaniz.

    faturalar

    tabi dogal olarak faturalarda pahali. en yuksek bedel dogal olarak merkezi klimaya gitmektedir. aylik 600 dirhem merkezi klima , diger hizmetleri ise aylik 1200 dirhem olarak dusunebilirsiniz. internet icin televizyon ve ev telefonu ile birlikte 500 dirhem, cep telefonu faturaniz icin ortalama 200-300 dirhem olarak dusunebilirsiniz.

    genel itibari ile soylemek gerekirse dubaide is buldugunuz taktirde en az 10.000 dirhemlik bir gelirinizin olmasina dikkat ediniz. tabi bu ilettigim tutar ev kirasi haric olan tutardir.

    genel itibari ile dubai aileniz ile beraber ozgurce, guvence kayginiz olmadan yasayabileceginiz bir yerdir. gece saat kac olursa olsun, sehrin istediginiz yerinde rahatca dolasabilirsiniz. basiniz alkollu olup kavga gurultu cikarmadiginiz surece kolay kolay belaya girmez. ama basiniz polis ile belaya girerse, cok kolay bir sekilde dubaiye by by diyebilirsiniz. eger ben etliye sutluye karismam, alirim parami, keyifli keyifli yasarim diyorsaniz, dubai tam size gore.

    eger gelmeden once sorulariniz olur ise, cevaplamaktan mutluluk duyarim.
  • - 2000'in başından bugüne evriminin şuradan görülebileceği,

    - barlarında yerlere atılmış ceo ve benzeri pozisyonlara ait kartvizitlerin görülebileceği*,

    - ya merdivenleri, ya kliması ya da trenleri iki günde bir bozulan bir metroya sahip olan*,

    - soğuğu öyle böyle olmayan,

    - insanlara dik dik bakınca insanların gülümsediği, polislere dik dik bakınca gülümsemenin yanında keyfehalikum diye hatrınızı sordukları,

    - dünya mutfaklarına ait birçok restoranın olduğu ve bunlarda sayfalar dolusu çeşitte yiyeceğin bulunabileceği,

    - atmlerine para yüklemek için gelenlerin ne silah, ne de cop taşımadığı; sanki süpermarkete alışverişe gelir gibi atm'ye para yükledikleri**;

    - burada bulunan türkler'in iletişimi için bilgidubai.info adında yararlı bir web sitesine ve mail grubuna adını veren*,

    - yine aynı sitede garip garip yazılar yazıp "hayatındaki o kadar değişik tatları" insanlarla paylaşan birine ev sahipliği yapan,

    - epey bir kısmı 7/24 muayyen gününde bulunan türk hatunlardan oluşan ve girişte kadın olduğunuza dair kanıt isteyen(!) bir başka mail grubuna da ev sahipliği yapan,

    - ekmeğini ekonomiden kazanan biri olarak "finans dünyası, networking "vb kavramların ne olduğunu; istanbul'daki kıytırık finansal sistemin ne kadar sığ olduğunu burada anladığım,

    - dünyanın öteki tarafındaki bazı gökdelenlere çıkabilmek için bazı meblağlar ödemeniz gerekirken ev görme bahanesi ile 60. ve 70. katlara çıkıp etrafı kuş bakışı izleyebildiğiniz (ki en yükseklerinden iki tanesi tav tarafından yapılmıştır),

    - yollarda seccadeyi serip namaz kılan insanların mevcut olduğu, bu kişilere kimsenin garipseyen bakışlarla bakmadığı,

    - itfaiye biriminin envanterinde corvette ve hummer gibi araçlar bulunan (hummer tamam da corvette nedir anlamadım),

    - 2 km'lik cadde boyunca 5-6 starbucks dükkanının olduğu (diğer kahve dükkanlarını saymıyorum bile),

    - reklamı çok seven**

    - emirinin ne küçük bir koruma ordusu ne de onlarca araba ile gezdiği,

    - ülkeye çoğu yiyecek ve içecek ithal olarak geldiğinden bir yerde birşey bittiğinde genelde başka yerde de aynı stoğun kalmadığı,

    memleket.
hesabın var mı? giriş yap