• justin kruger ve david dunning adlı iki abd'li psikiyatri uzmanı, 10 yıl kadar önce bir teori ortaya attı:

    "cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır."

    ve bunun üzerine bir araştırma başlatıldı. fizyolojik ve zihinsel alanda yapılan çeşitli uygulamaların sonucunda şu bulgulara ulaşıldı:
    · niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
    · niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.
    · niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.
    · eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

    bitmedi...
    cornell üniversitesi'ndeki öğrenciler arasında bir test yapıldı ve klasik "nasıl geçti?" sorusuna öğrencilerden yanıtlar istendi.
    soruların yüzde 10'una bile yanıt veremeyenlerin “kendilerine güvenleri” müthişti. onların "testin yüzde 60'ına doğru yanıt verdiklerini" düşündükleri; hatta "iyi günlerinde olmaları halinde yüzde 70 başarıya bile ulaşabileceklerine inandıkları" ortaya çıktı.
    soruların yüzde 90'ından fazlasını doğru yanıtlayan-lar ise “en alçakgönüllü” deneklerdi; soruların yüzde 70' ine doğru yanıt verdiklerini düşünüyorlardı.

    tüm bu sonuçlar bir araya getirildi ve dunning-kruger sendromu'nun metni yazıldı:
    “işinde çok iyi olduğuna” yürekten inanan ‘yetersiz’ kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz! aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünür!
    ancak bu ‘cahillik ve haddini bilmeme’ karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur.
    ‘eksiler’ kariyer açısından ‘artıya’ dönüşür.
    sonuçta, ‘kifayetsiz muhterisler’ her zaman ve her yerde daha hızlı yükselirler…
    bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında ‘fazla alçakgönüllü' davranarak öne çıkmaz, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmaz, kıymetlerinin bilinmesini beklerler... tabii beklerken kırılır, kendilerini daha da geriye çekerler... muhtemelen üstleri tarafından da ‘ihtiras eksikliği’ ile suçlanırlar... "

    edit:imla
  • "cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır" der "dunning ve kruger.

    metin çözme, araç kullanma, tenis oynama gibi çeşitli alanlarda yapılan araştırmaların sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır:

    -niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler. -niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.
    -niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.
    -eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar..

    çalışmanın testi şöyle yapıldı. cornell üniversitesi' nden 45 öğrenciye bir test yapılıyo, çeşitli sorular soruluyor. ardından öğrencilerden "testin sonucunda ne kadar başarılı olacaklarını tahmin etmelerini" istiyorlar.

    en başarısızların (yani sadece % 10 ve daha az doğru cevap verenlerin), testin % 60' ına doğru cevap verdiklerine, ayrıca iyi günlerinde olsalar % 70' e ulaşabileceklerine inandıkları ortaya çıkıyor.

    en iyilerin (yani en az yüzde 90 doğru sonuç alanların) en alçak gönüllü denekler olduğu (soruların %70'ine doğru cevap verdiklerini düşündükleri) görülüyor.

    "işinde çok iyi olduğuna yürekten inanan "yetersiz", kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve haddi olmayan görevlere talip olmaktan en küçük bir rahatsızlık duymayacaktır. aksine bunu bir "hak"olarak görecektir." tespiti yapılıyor test sonunda.

    bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar ise çalışma hayatında "fazla alçak gönüllü" davranarak kendilerine haksızlık edecekler, öne çıkmayacaklar, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmayacaklar, kıymetlerinin bilinmesini bekleyecekler (ve bilinmeyince için için kırılacaklar ve kendilerini daha da geriye çekecekler) ve muhtemelen üstleri tarafından "ihtiras eksikliği" ile suçlanacaklardır.

    sonuçta, "kifayetsiz muhterisler" her zaman ve her yerde daha hızlı yükselecekler ve daha yukarılara çıkacaklardır. etrafınıza bir baktığınızda mini bir testte siz yapabilirsiniz. özellikle öğretmenler de sınıflarında öğrencilere bu mini testi uygulayabilirler.

    "superiorite illüzyonu" da deniyor buna, yani "üstünlük yanılsaması". "özgüven zehirlenmesi" başlığı daha iyi duruyor gibi.
  • ekşisözlük'te bu sendroma sahip birçok aptal var öyle ki bu aptallar okudukları dandik bölümlere bakmadan,karşısındaki insanları aşağıladığını sanarlar üstelik karşı tarafa cevap hakkı bırakmadan engelleyip kaçarlar.size tavsiyem her şeyi bildiğini sanan bu aptallara değerli zamanınızı harcatmayın.
  • cahil cesareti olarak da adlandırılan, cehaletin kişinin kendisine olan güvenini artırdığı bir algı bozukluğu. bilmediği bir konu hakkında çok şey bildiğini hissetmesi durumu.
  • cahil cesareti olarak da adlandırılan, cehaletin kişinin kendisine olan güvenini artırdığı bir algı bozukluğu. bilmediği bir konu hakkında çok şey bildiğini hissetmesi durumu.
  • bildiğimiz cahil cesareti,dediğim dedik insan profili. çok var bunlardan etrafta.markette spor salonunda üniversitede.şükür çevremde böyle bir insan profili yok. böyle birinede insan denilir mi bilemem tabi..
  • ülkemin hali pür mealini açıklayan sendromdur.
  • milli hastalığımız
  • up up up
hesabın var mı? giriş yap