düz dünya teorisi
-
-
düz dünyacı tayfa; lütfen bize söylermisiniz,diyelim haklısınız. dünya tepsi gibi düz.dünya düz olduğu halde, bu durumdan küre dünyayı savunanların ne gibi bir çıkarı olabilir. yada,bu size göre, gizlenmese, hayatımızda ne değişirdi? lütfen çok ciddiyim.
-
teori değildir. tam bir beyinsiz turnusoludur.
buna teori diyenin aşı karşıti olma ihtimali yüksektir. ayrıca dünyayı 3-5 aile yönetiyor da diyebilir.
inanclarin bok çukurunda çürümeye muhtaçtır. -
(bkz: bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim)
-
(bkz: düz dünya teorisi/@limon kimyon zorro)
bir şeyi bir kere insan gibi anlatınce ikinciye itin götüne sokma hakkı doğuyor bence. her salağa her gerçek tek tek anlatılamaz çünkü.
salak popülasyonuna yetecek sabır kimsede yok. allahın moronu biter mi amk. bu devirde dünyanın düz olduğunu bunca kanıta rağmen iddia eden adam sorgulayan aydın bir birey değil, düpe düz araştırma kapasitesi olmayan vizyonsuz bir öküzdür. m.ö 500 yılında olsak eyvallah ama bu devirde malsan bunu suratına birilerinin vurması lazım.
her bilimsel gerçeği moronların anlayacağı şekilde ve onlara rağmen defalarca anlatamayız sevgili moronlar. çitle çubukla ürettiğiniz fikirlerin herhangi bir değeri ve hükmü yok. gidin kumda oynayın. phd seviyesinde iki sayfa bilimsel makale yayınlamak alanında 10 yıl eğitim ve çoğunlukla 2 yıl deney gerektiriyor. üst kurullar, etik kurullar, denetmenler, gözetmenler, dergi kurulları defalarca denetlemeden 2 sayfa yayın yapamıyorsun amk akademik dünyasında. insan yerine koyup size de laf anlatıyoruz hala aptallığınızı yayma derdindesiniz. dünya neden düz olamaz basitçe defalarca anlattık siz de anlayın diye sizin seviyenizde. he çapınız yetiyorsa kol gibi matematiksel kanıt içeren makale de atalım ama sizde onun kapağını açacak eğitim olsa bu kadar saçma bir iddiaya zaten başta kapılmazdınız.
salaklıkta ısrarcı olmayın. bu sizi daha da koyu bir salak yapmaktan başka bir işe yaramaz. bilimin yumruğunu koyduğu yerde size titreyerek utanç içinde kalkıp gitmek var sadece.
adına da teori demiyorlar mı şu sıçmığın götümle gülesim geliyor. siz kim bilimsel teori kurmak kim amına koyayım. çapsız vasat odun sürüsü. kütle çekimini falan siktir ettim bir sonraki ay tutulmasını öngörecek bir matematiksel model yapın, taksim meydanında at yemi yiyerek anırmazsam adam değilim. yapamıyor musunuz, olmuyor mu, o zaman paşa paşa haddinizi bileceksiniz. o ürettiğiniz masalı da kibar bir silindir olacak şekilde dürdükten sonra mabadınıza ekleyeceksiniz.
vizyonunu siktiğiminin embesilleri.
çocukları zehirlemeyi bırakın! -
bu konuda yazmayacaktım ama aranızdan birisinin inanılmaz varsayımlarla dolu mailini görünce dayanamadım. ben de böyle bir insanım aptallığı yok sayamıyorum mideme ağrılar giriyor. birilerinin o salaklığı yayıp çocukları enfekte edecek olması fikrine tahammül edemiyorum.
en baştan özetle temel çıkarımımı da söyleyeyim. eğer dünyanın düz olduğunu düşünen kitleyle birlikteyseniz eğitimsizsiniz. çok büyük ihtimalle de doğuştan şanssız bir ailede ve çevrede yetiştirilmiş durumdasınız. kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şey temel eğitiminizi kendiniz sağlayarak öğrenmeye yeniden başlamanız. bunu saldırı amacıyla değil daha sağlıklı bir toplumda yaşamak için reçete olarak söylüyorum. samimi bir öneridir. güvenin.
sizinle ilgili tespitim de dünyanın düz olduğuna inanmanızla direkt ilişkili değil üstelik. eğitimsizsiniz çünkü sorgulamakla ilgili temel bir kusurunuz var. salt şüpheciliği, nitelikli sorgulama sanıyorsunuz. oysa durum şu ki sorgulamak gerçek (fact) kontrolü ile yapılır. bir şey öyle de olabilir böyle de olabilir o zaman buna şüpheci yaklaşmalıyım demek sorgulamak değildir. olasılıkları gerçeklerle sınıyor olmanız lazım bunu yaparken.
sizdeki temel sorun da bu ne yazık ki. gözlerinizle görmediğiniz her şeyi eşit olasılıktaymış gibi dengeliyorsunuz bilincinizde. bunun aynısını ken ham evrim karşıtı okulunda denedi ve sonunda medya maymunu ettiler herifi. okulda öğrencilerine sorduğu sınav soruları şu şekildeydi;
"size dünya 4.5 milyar yıl önce oluştu denildiğinde ne demelisiniz?"
ken ham'a göre doğru cevap "orada mıydın?"
yani ne demeye çalışıyor ken ham, "bir şeyi gözlerinizle görmediyseniz şüphelenmelisiniz. bu nitelikli sorgulamanın ve doğruya ulaşmanın yoludur." oysa gerçek şu ki bu gerçeğin tam zıttı olan beyin yıkama seanslarının ve hatta amerikan hukuki savunma sisteminin taktiğidir. gerçeği yok etmek için şüpheyi kullan. zihinleri bulanıklaştır, istediğin fikri empoze et.
size direkt olarak kızamıyorum da bir yandan çünkü doğru sorgulama yapabilmek için ihtiyaç duyduğunuz enstrümanlara sahip değilsiniz. bilgi nedir, nereden nasıl elde edilir, nasıl teyit edilir bilmiyorsunuz. bunlar size yetersiz eğitim sistemimiz tarafından verilemedi. sizi eğitmekle görevli öğretmenlerin çoğu vasat. kendileri makale okumaktan, hakemli dergilerin güvenilirliğini sınamaktan habersiz insanlar. ellerine verilen müfredatı uygulayarak müfettiş korkusu ile günü geçirip hayatta kalmaya çalışıyorlar. aldıkları kuş kadar maaşlarıyla kendilerini geliştirecek ortamı da sağlayamıyorlar. faturaları denk getirme derdinde hepsi.
kalıp buyken oradan iyi ürün çıkmaz. çıkamaz. siz bozuk kalıbın daha bozuk ürünlerisiniz. sizin süngere dönmüş bilincinize seçenek sunup doğrusunu seçmenizi beklemek beyhude bir çaba. zihinsel anlamda potansiyelini çürütmüş kör çocuklarısınız bu memleketin.
üzülüyorum ama gerçek bu. ailenize kızın, öğretmenlerinize kızın ve acilen gerçekleri temel alan bir sorgulama metodu oluşturmaya başlayın kendiniz için. gerekiyorsa bu amaçla sıfırdan başlayın; newton fiziği, mendel genetiği, faraday kimyası.
başta zorlanacaksınız ancak her sağlam veride ufkunuz genişleyecek, dünyanız aydınlanacak bana güvenin. öğrenmenin ilk adımları hep sancılıdır ama zamanla özgüveniniz artacak, hızlanacaksınız. temel direkler yerine oturdukça bağlantıları daha kolay görür hale geleceksiniz. evrenin bir kumaşı var onu hissetmeye başlayacaksınız.
doğru anlamda uygulandığında şüphecilik insanı heyecanlandıracak kadar mükemmel bir düşünce biçimi. birisi size bir veri seti ve bu verilere dayanan bir fikir sunduğunda, onu nasıl analiz edeceğinizi bilmek inanın hayatınızı çok kolaylaştıracak. başarı siz doğru hamleleri yaptığınızda kaçınılmaz sonuçtur. hele ki türkiye gibi kurak toplumlarda ışıldarsınız, bin metreder görünür hale gelirsiniz.
potansiyelinize kıymayın memleketimin ali ismail yüzlü çocukları.
çoğunuz okumayı bırakmışken sanırım konuya dönebilirim. öncelikle düz dünya fikri, teori değildir. neden değildir çünkü bilimsel teorinin bir tanımı var o da şu; "teori, belirli bir alanda deneylendirilmiş gerçeklerin tamamını kapsayan bir açıklamadır." yani bilimsel teoriler deney ve gözlemle kesin olan verilere ihtiyaç duyarlar.
örnek vermek gerekirse evrim teorisi bilimsel bir teoridir. evrimin mekanizmasını anlamak için deneyler sonucu elde edilen veri setleri kullanılır. evrim gerçektir çünkü veriler geçektir. bilimin genel bir kaidesi olarak geliştirilen yeni hipotezlerle doğruluğu sınanmaya da devam edilecektir. bu eşsiz saygın gerçeğe ulaşma metodu son beş bin yılda bizi sefaletten kuantum dalgalanmalarını konuşacak noktaya getirmiştir. yöntemin çalıştığının kanıtı halihazırda içinde yaşamakta olduğumuz dünyadır.
ve kendisi düz değildir.
peki ben bunu nasıl biliyorum?
aslında bu noktada size makalelerden oluşan bir dağ fırlatıp konuyu sizin için içinden çıkılmaz bir probleme dönüştürebilirim ama bu yazının amacı sizi itin götüne sokmak değil her na kadar öyle gözükse de. o yüzden sizin de kendi gözlerinizle test edebileceğiniz ve düz dünyada imkansız olan yöntemlerle devam edeceğiz.
1) aynı meridyende bulunan ve aranızda en az 400km olan bir arkadaşınızla eşit boylarda birer çubuk alıp onu 90 derece açı ile yere sabitlerseniz, günün aynı saatinde yaptığınız gölge boyu ölçümü farklı çıkacaktır. dünya düz olsaydı bu mümkün olmazdı. aslına bakarsanız yunan matematikçi eratosthenes bu yöntemle dünyanın çapını 2300 yıl önce kabul edilebilir hata payı ile ölçmüştür. sizin ondan neyiniz eksik.
2) uçağa binin. 2008 yılında yazılan şu makaleye göre 50.000 feet (15km) yüksekte 60 derece görüş açısıyla dünyanın kıvrımını gözlerinizle görmek gayet mümkün. uluslararası uçuş yapan çoğu ticari uçak bu yüksekliklere yakın uçuşlar gerçekleştirmekte. makaleye göre 35.000 feet de yeterli kıvrımı görmek için.
3) ay tutulmalarını takip edin. şu adresten lunar seçeneğini seçerek önümüzdeki dönemde türkiye'den gözlemlenebilecek ay tutulmalarını belirleyin. ay tutulması sırasında dünya ay ile güneş arasına girer ve gölgesi ayın üzerine düşer. gölgesi neye benziyorsa dünyanın şekli de odur. öte yandan düz dünyacıların maalesef öngörü üretebilen bir modelleri de yok güneş ay ve dünya arasındaki ilişki hakkında. neylerine güvendiğinizi anlayamıyorum. bir sonraki ay tutulmasını doğru tahmin edebilen bir model yapsınlar önce. misket gibi dizmiş durumdalar güneşi ve ayı dünya atmosferinin içine.
4) teleskop edinin. güneş sistemindeki gezegenlerin çoğu 10 15 cm çaplı aynalı bir teleskop ile rahatlıkla görülebilmektedir. occam'ın usturası nedir ne değildir bilirseniz tüm gezegenlerin küresel olduğu evrenimizde bizimkinin düz olmasının mantıksız olduğunu da anlayacaksınızdır.
5) teleskobu da siktir ettim gece şehir ışıklarının az olduğu bir noktadan takımyıldızlara çıplak gözle bakın. kuzey yarımkürede olan türkiye'de büyükayı takımyıldızı kabak gibi görünecektir. oysa güney yarımküreden bir arkadaşınız aynı gece kıçını da yırtsa büyükayıyı göremez çünkü dünya düz değildir. aynısı güney haçı takımyıldızı için de geçerlidir güney yarımkürede görünür kuzey yarımkürede görünmez.
6) einstein'ın genel ve özel göreliliğini öğrenmeye gayret edin. kütleçekimini kavram olarak anlayacak kadar fizik herkese lazım. dünyanın nasıl oluştuğunu anlarsanız neden düz olamayacağını da anlarsınız. evrenin boş bir kısmına dünya kütlesinde madde saçarsanız kütlenin bir merkezde toplanacağını ve bu şeklin küreye yakınsayacağını anlamak zor değil. dünya kütlesinde bir tepsinin evrende şeklini koruyamayacağını öngörmek için newton fiziği bile yeterli. salaklığı ideoloji sanmayı bırakın.
bu örneklere sabah kadar devam edebilirim ama temel konu bu değil başta da değindiğim üzere. temel konu şüpheciliği doğru anlamak. nitelikli sorgulamanın gereklerini doğru anlamak. doğru verilere nasıl erişilir bunu anlamak.
makale okumayı, hakemli dergileri tanımayı öğrenin. safsataya, beyin yıkamaya, manipülasyona prim vermeyin.
kişilere güvenmek sizi her zaman hataya sürükler. ben de dahil kimsenin lafıyla kanaat oluşturmayın. hele ki üzerinde fikir üreteceğiniz konularda asla insan temelli bir argüman kullanmayın. fact neyse onu arayıp bulun, onu elde etmek için kullanılan yöntemi sorgulayın. makaleler size bu imkanı seve seve vereceklerdir.
fikir bilim değildir.
bilim üretmek kolay değildir.
dünya düz değildir. -
bir bu salaklar bir de aşı karşıtları. sanırım şimdiye kadar ortaya çıkan en geri zekalı topluluklar bunlar.
"neymiş bu acaba" diye düşünüp araştırmak bile ağır beyinsiz olduğunuzu gösterir.
ama haklarını vermek lazım. aşı karşıtları tehlike yaratan geri zekalılar iken, bunlar en azından zararsız geri zekalılar.
edit: unutmuşum. bir de el kadar bebeklerini hayvansal proteinden mahrum bırakan vitaminsiz veganlar var. sanırım en geri zekalı onlar. off seçemedim o kadar çok geri zekalı var ki şu dünyada. -
öküzlerin burnun dibinde ay var. belli bir miktar dönüklüğüne de şahit olabilirsiniz. ama halen daha salağı oynamak için ya da bizi mutsuz etmek için varlar gerçekten
-
bu tiplerin en akıllısı, başkan, lider falan dedikleri adam kendini rokete bağlayıp uçarken öldü. bunu neden yaptı? diye sorarsanız eğer cevap: dünyanın düz olduğunu kanıtlamak için.
uzayda sadece nasa var zanneden cehalete ne anlatsak boş ama yine de kısa bir cevap verelim, uzayda 4000'den fazla aktif uydu var. bu uydular çeşitli ülkelere ait. bir çoğu fotoğraf çekme özelliğine sahip. nerede bu düz dünya fotoğrafı?
hepsinde balık gözü lens var diyen değişikler mesaj atmasın. daha akıllı cevabı olan yazsın okuyalım.
debe editi: hem dilimizi biraz yumuşatalım hem de bu akılsızlığa tahammül edemeyen ve çeşitli mesajlarla destek veren yazar arkadaşlarımıza teşekkür edelim diye düşündüm. bu zamanda bu tip insanlarla uğraşmak toplumsal olarak bizleri üzüp, yorsa da mücadeleye devam arkadaşlar. bizlerin sesi de en az onlar kadar çıkmalı. bunlarla uğraşmaya değmez diyerek sessiz kalmayın lütfen… -
adamlar 2500 yıl önce matematikle, bilimle ölçerek dünyanın çapını hesaplasın, günümüz herbokubilen kara cahilleri dünya düzdür desin. he yavrum he düz.
tanım: bilimsel olarak geçerliliği olmayan iddiadır. buna teori demek bilimsel teoriye hakaret olur.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap