• spotify profili bu olan, trap tarzında müziğiyle varlık gösteren zat.

    bende fl studio indirme hevesi uyandırmış kişidir ayrıca.

    youtube
  • (bkz: efe demir mix)
  • patronların ensesindeyiz banka emekçileri dayanışma ağı'nın ilettiği bilgiye göre,

    depremzedelerin kredilerinin ertelenmesine dönük talebinden dolayı bir süredir işyerinde mobbinge maruz kaldığı iddia edilen ve geçtiğimiz günlerde uzun çalışma saatleri sonrasında sinir krizi geçirerek camdan atlayarak intihar eden yazılım mühendisi arkadaşımızdır.

    https://haber.sol.org.tr/…indan-intihar-etti-368980

    patronların ensesindeyiz platformunun konu ile ilgili yaptığı açıklama:

    https://patronlarinensesindeyiz.org/…a-is-cinayeti/

    https://twitter.com/…yiz/status/1636665248794001409

    banka emekçileri dayanışma ağı da konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

    https://twitter.com/…sma/status/1636653229420212225

    ***

    bu konudaki iddiaların ne kadar doğru olup olmadığı, diğer detaylar ile birlikte zaman içinde netleşir.

    diğer yandan, şu konu hepimiz tarafından bilinen bir gerçek:

    en genel anlamda, özellikle bankacılık sektöründe, yazılım emekçileri çok yoğun bir şekilde çalıştırılıyorlar. kendim de bu sektörde çalışmış bir yazılım emekçisi olarak şunu diyebilirim:

    yönetim ve zaman baskısı altında, zaten normal mesai yapmak imkansız, zaman kavramınız da kayboluyor. stresli bir ortamda yoğun bir şekilde çalışıyorsunuz. her şey acil, her şey kritik, her proje "kırmızı bayraklı". öyle ve kadar ki, bir süre sonra insan olmaktan çıkıyorsunuz; deli gibi çalışmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. bir anda üç dört kişiye hesap veriyorsunuz. projelerin zamanlarını daraltıp insanları darlayan yöneticiler değil, bu baskı altında işleri yetiştiremeyenler ve yoğun stres yaşayanlar işlerini kaybediyorlar. söylemeye gerek yok; işten atılma korkusu hep yaşatılıyor.

    bu güne kadar türkiye'nin hemen hemen tüm büyük bankalarında çalıştım. özel sektörde durum genel olarak budur.

    biz örgütlenmedikçe, sendikalaşmadıkça, yaşamlarımızı ve işimizi kaybetmeye mahkumuz ne yazık ki...
  • kendisine çok yazık etmiş, edilmiş yazılımcı, emekçi arkadaşımızdır. kendisinin tecrübesi ve sorumluluğu benden fazla olduğundan neler yaşadığını tam olarak anlayamıyorum fakat hem bankalar hem de bankaların iştirak kurumlarında işler çok karmaşık, stresli, acil ve kritik. bu baskının altında kalamayarak yaşamına son vermiştir kendisi.

    birkaç bankanın teknoloji iştiraklerinde birçok arkadaşım çalışıyor fakat çoğunun böyle bir durum yaşadığını duymadım, hiç bahsetmediler ve hatta aşırı rahatlar. belki de 2-3 yıllık çalışanlar olduklarından ve farklı birimlerde çalıştıklarındandır.

    bir de yönetici faktörü giriyor tabii devreye. yönetimle aranda ne kadar az mesafe kaldıysa o kadar çok baskı altındasın.

    gündem olması gerekli.
  • üst edit:

    efe'nin intihar mektubu

    kız arkadaşımın da çalıştığı yapı kredi teknoloji'nin yazılımcılarından biri, gencecik bir insan. yine tıpkı kız arkadaşım gibi, son aylarda üzerlerindeki yoğun çalışma baskısı ve mobbing yüzünden psikolojik sorunlar yaşamaya başlamış, ve geçtiğimiz akşam sabaha karşı çalışmaya devam ederken yapı kredi'nin insanlara değer vermediğini, depremzedelere karşı da sadece ticari, ikiyüzlü tavrını ifşa eden mailler atarak camdan atlayarak hayatına son vermiş.

    halbuki epey parlak mutlu bir evliliği var. ortak arkadaşlarımız da dahil, çok fazla dostu var.

    ve kendisinin ölümünden sorumlu olanlar hiçbir ceza almayacak, öyle mi?
  • depremzedelerin kredilerinin ertelenmesi istediği için artan bir mobbing nedeniyle canına kıymış kişi.

    bu canına kıyan efe demir isimli yapı kredi çalışanı genç arkadaşın yöneticilerinin isimlerini öğrenmeyi çok istemekteyim.

    "yöneticiler bankanın piyonu, asıl banka yargılanmalı" diyecek arkadaşlarıma cevaben: bu yöneticilerin adı açıklanmalı ki piyasadaki tüm yöneticiler çalıştıkları şirketin her isteğini yerine getirirken bir gün kendi adlarının da katil olarak açıklanabileceğini görmeliler .

    ayrıca : (bkz: #150425549)
  • ön edit: efe'nin yazdığı maili okudum. aslında uzun çalışma saatleri ve baskıya bir şekil katlanmış ama kapitalist düzenden ve liyakatsız, etik yoksunu yöneticilerden kaynaklı bunalmış sanırım efe. öyle anlık bir karara da benzemiyor. düşünmüş taşınmış içinden çıkamamış belli ki. dünya hassas kalpler için bir cehennemdir dedikleri bu işte. ah be çocuk! kalsaydın da beraber direnseydik bu lanet düzene. umarım cennetindesindir…

    uzun çalışma saatleri ve yönetici baskısının ardından sinir krizi geçirerek intihar ettiği söylenen genç arkadaşımız. bizzat tanımıyorum ama üzdün bizi efe…

    türkiyedeki çalışma şartları, işveren ve yöneticilerin çalışanlarına davranışı gibi konular artık ciddiyetle ele alınmalı.
    patronlar ve onların kraldan çok kralcı olan yöneticileri, ciro odaklı hırslarla insan haklarını hiçe sayıyorlar. etik yaklaşım sıfıra yakın.
    türkiyenin en iyi bilinen gruplarından birinde yönetici olarak çalışıyorum. bazı yöneticilerin yerlerini korumak ve patrona yaranmak için söylemedikleri yalan yok. kimseyi gözleri görmüyor bu yolda. ayak kaydırmalar, personelin hakkını yemeler, manipule etmeler, psikolojik şiddet, neler neler.. patronlar veya üst yönetim de bu karaktersiz insanlarla çalışmaya devam ediyor, kazançlarına bakıyorlar. aralarında sağlam durabilmek de kolay değil, mesafeli ve her daim dik durmak gerekiyor. bu da oldukça yorucu..
    el atılmalı bu konulara. hayatlar soluyor veya yıllar geçip gidiyor böyle insan müsveddelerinin arasında.
  • özel sektörde bu tarz mobbing durumunu inceleyecek herhangi bir devlet kurumu yok mu? efe demir ve daha binlercesi bu mobbing’e kurban gidiyor.

    piyasanın üstünde maaş alan her beyaz yakalı, sisteme köle olmak zorunda. eğer baş kaldırırsanız sonu mobbing, fazla çalışma ve istifa baskısı oluyor.

    gencecik, başarılı ve belli ki çok da eğitimli bir insan bu tarz baskılardan dolayı hayatına son verdi.

    artık birilerinin, bir şeyler yapmadı gerekiyor!
  • ah benim canım. nasıl kıyabildin kendine.
    pırlanta gibi bir insan gitti.
hesabın var mı? giriş yap