• besin intöleransını tespit etmede ve barsak florasını iyileştirmede doktorların önerdiği yeni moda diyet.
    21 gün boyunca tahıl ve baklagiller, kuruyemiş, süt ürünleri, gece gölgesi sebzeleri (domates, patates, patlıcan ve biber), kabuklu deniz ürünleri, tohum yağları, narenciye, alkol, çay, kahve, her türlü şekerı tüketmeyerek bir diyet uyguluyorsunuz. 21 günün sonunda tüketmediğiniz her bir ürünü diyetinize ekleyip 2 gün boyunca vücudunuzun vereceği tepkiye gözlemliyorsunuz. mesela bir gün boyunca ekmek yiyip sonraki iki gün gözlemliyorsunuz.
    bu diyetin birçok otoimmün hastalığa iyi geldiği iddia ediliyor. denemeye niyet ettim; ancak uzun ve meşakkatli bir yol olduğu için henüz totom yemiyor açıkçası. başlarsam editlerim.
  • ebenizle tanışma diyeti.
    vejetaryen olmama -yani pek çok kısıtlamayla yaşayıp, sebze odaklı beslenmeme- rağmen "öff rabbim yine mi o?!" şeklinde karşıladım kendisini.

    midem doyuyo ruhum doymuyo, ne yesem bi türlü bilemiyorum.

    ilkinde domates, salça da yasaktı; öylelikle türk mutfağı komple gitti. şimdi ise "glutensiz beslenen vegan" olduruldum.

    pirinç, makarna, bulgur, ekmek, süt, peynir, yoğurt, paketli gıda, şeker, çiğ meyve/sebze yok.

    doktora "ne var ulan it?" diyemedim; içimde kaldı, buraya sövmeye geldim. mersi.

    edit:
    sakinim merkez. tarifler uyduruyorum götümden. avokadonun 50 tonu, yatmadan önce 100 muz darbesi şeklinde fanteziye girmiş durumdayım artık. yokluktan yaratıcılığım tavan yaptı.
  • bugün itibariyle 1 aydır uyguladığım diyet.

    gluten yok
    süt ürünü yok
    şeker yok
    baklagil yok
    domates, biber, patlıcan, patates yok
    glutensiz tahıllar yok
    kuru meyve yok

    ve iki öğün beslenme şeklinde devam edecek bir 12 gün daha.

    başlarda sigarayı bırakanın nikotin diye içinin kavrulması gibi, şeker diye bedenim tüm hücreleriyle sinyal gönderiyordu. artık o geçti. tabii sigarada olduğu gibi yine bir ara vurabilir. onun dışındakiler zorlamadı. ama şu aralar bir şeyi ısırarak yeme (tost ısırdığınızı düşünün o hareket) isteği ve özlemi var. bu da yine sigaradaki o iki parmağın boşluğuna benziyor. bir de tabii sağlıklı menüler hazırlamak , glutene boğulmaktan biraz daha özen istiyor, yine de zor değil, sabahtan düşünmek kafi. ha ben en çok peynirde zorlanırım diyordum, neyse ki korktuğum kadar büyük eksiklik yaşamadım ama yine de bir ömür yemeyeceksin denirse (bkz: otoimmün hastalık) ne yaparım bilemem.

    gelgelelim bu 1 ayda ne oldu. kilolar üstümden sapır sapır dökülmedi zira hayatımın en stresli döneminde sağlıklı beslenmeye karar verdim. eh stres demek (bkz: kortizol) amma velakin yorgunluğum gitti, patates gibi şişkinliğim geçti, oluk oluk dökülen saçlarım canlandı, dökülmesi eser miktarda, kronik mide ağrılarım geçti ki söylemiştim hayatımın en en stresli dönemindeyim, parmaklarımda başlayan ekrem ağrılarım da geçti, umulur ki saçlarımdaki sedefe de ilerleyen dönemde bir tesiri olur.

    yemek bağımlılık ve zevk olmuş. şimdi yediğim tabaklarla doyabiliyormuşum demek ki üstüne yediğim her ilave lokma sırf keyiften, üzüntüden, tiryakilikten ve pek tabii ki o bağırsaklardaki kötü bakterilerin sinyallerindenmiş.

    du bakalım ne kadar gidebileceğim bu yolu…
  • niyet ettim allah rızası için eliminasyon diyeti yapmaya. :)

    öncelikle kafam karışık çünkü yasakları net değil. bazısı tahıl var diğeri yok diyor. ben tahıllısına başlayıp yani mercimek, fasulye, nohut yedim ilk dört gün ama son gün yediğim nohut ve yeşil mercimeğe bedenim şişkinlikle cevap verince onu da çıkarmaya karar verdim.

    ilk günler günün özellikle çay kahve içtiğim zamanlarına denk gelen bayağı bir baş ağrım oluyor. yani böyle beynim sarsılıyor gibi. allah belanı versin kafein. seni yenecem oğlum.

    bunun haricinde bolca su içmek gerekiyor havalardan mıdır nedir yapamıyorum. diyet de henüz beklediğim gibi gitmiyor. bu dokunan besinleri de çıkarıp bir daha deneyeceğim. hem onları çıkarmak hem de diyete devam umarım fayda verir.
  • 10 gün oldu eliminasyon diyeti uygulamaya başlayalı ama daha şimdiden etkileri inanılmaz. çok yasak olması sizi korkutmasın çünkü işin garibi yedikleriniz sizi doyuruyor ve açlık hissetmiyorsunuz.

    etkileri mi ? karın şişkinliği bitti, yemek sonrası uyku gelmesi halsizlik bitti, enerjim arttı 2 kg verdim.

    3 hafta tamamlanınca neler olacak bakalım? umudum yüksek :)

    edit: 21 günü tamamladığımda 4 kilo vermiştim, vücudumdaki kızarıklıklar ve şişkinlikler tamamen geçti. ama tanıtıma geçtiğimde artık çok zorlandım, insan iradesi o 21 gün bitince her şeyi çılgınlar gibi yeme ihtiyacı duyuyor oysa ki 21 günden sonra yemediğin her gıdayı küçük miktarda alarak vücudunu gözlemlemek bu işin asıl olayı. bedenine ne iyi geliyor ne gelmiyor orda gerçekleri anlıyorsun. şöyle ki diyete devam ediyorsun ama bir sabah örneğin bir parça peynir yiyorsun ve 2 gün eliminasyona devam. peynir senin bedenine iyi mi geliyor yoksa uyku alerji şişkinlik baş ağrısı vs mi yapıyor? bunun gibi yoğurt, kefir, gluten vs her şeyi tek tek denemen gerekiyor. bu da diyetin süresini uzattıkça uzatıyor :)

    en az bir defa insan ömründe yapılması gerekir dediğim diyet.
  • yarın 3. günü olacak diyetimin başlangıcıdır. alerjik semptomlarımdan bahsettiğimde kan grubuma uyumlu olacak yeni bir beslenme biçimi oluşturdu sevgili diyetisyenim. çok kilom olmamasına rağmen şişkinlik ve ödem sebebiyle rahatsız oluyordum. şimdi hayatımda süt ve süt ürünleri (yoğurtsuzluk beni çok üzüyor), baklagil, ekmek vb. besinler yok. ekmek arası peynir çekiyor canım. ama avokadomu salatama doğrayarak derin bir nefes alıyorum. niyet ettim sağlıklı beslenmeye.. peki tavuk neden yok? diyorum içimden, köfte ye geçer diyor bünyem. kahveyi malesef bırakamıyorum. onu da günde 4 bardak ile sınırladık. geceye doğru derin bir açlık ile sınanıyorum. bugün ilk defa başım ağrısı muhtemelen açlıktan.. fakat artılarına gelecek olursak şişkinliğim yok, kendimi hafif ve gerçekten mutlu hissediyorum.

    ilerleyen süreçlerde yeniden bilgi vereceğim.

    4. gün sabah/ tartıda 1.5 kg eksik çıktım. oley be!

    7. gün/ ben çok mutluyum. vücudumda ödeme dair hiçbir şey kalmadı. bazen açlık hissediyorum ama kısa sürede geçiyor.

    14. gün tam 2.5 kilo verdim. 1.7 kg yağdan, 800 gr ödem olarak eksildim. tam gaz devam, gelişmeleri aktaracağım.

    19. gün / sıçarım böyle işe diyerek yasak olan çorbayı içtim. şişkinliğim var, mutsuzum.

    4. haftadan bildiriyorum. beni tanıyan ve bir süredir görmeyen herkes “bu nasıl zayıflamak” diyor ve şaşırıyorlar. kıyafetlerim bol gelmeye başladı.

    5. hafta; iştahım yok denecek kadar az. yemek yemek istemiyorum. toplamda 5 kilo verdim.

    6. hafta; kıyafetlerim ekstra bol gelmeye başladı dolabı yeniden dizmek çok maliyetli ama zayıf hissetmek şahane bir duygu!
  • barsak floramı düzeltmek için güya uygulamaya başladığım diyet şekli. kronik ishal mi, hızlı barsak geçiş süresi mi nedenli sürekli bir tuvalete gitme isteği ile yaşıyorum. ağızdan aldığım gıdanın vücudumu terk etmeye başlaması maksimum 8 saat. barsak transit zamanı ölçümü için basit bir teknik mısır tanesi yemek, ne zaman çıkmaya başlıyorsa anlıyorsunuz. ideal süre 12-20 saat, benim hızlanmış dolaşım barsakta kötü floranın çoğalmasından veya yapısal olabiliyor. tamam bütün bu yiyeceklerden uzak durdum diyelim, iyi florayı nerden bulucaz, kefir, yoğurt gibi su ürünleri yasak. bütün yasaklanan gıdalar da benim en çok sevdiğim yiyecekler. neyse artık bulucaz bir yolunu. tohum bakliyatları çimlendirerek yiyecekmişiz, tey allahım.
  • bazi hastaliklarla mucadelede cok faydali olan diyet. tanimimizi yaptiktan sonra devam edelim, ne de olsa kanzuk’un akrabasi degiliz ucuruluveririz aman:)
    hipotiroidi, alerji ve bunlara son yillarda eklenen bagirsak hastaliklarindan ve eklem agrilarindan muzdaribim. bunlarin hepsinin ayni kokenlerden besleniyor olabilecegi cunku tukettigim gidalar ile sendromun kotuledigi veya geriledigini farkettim. sistematik bir sorun oldugu belliydi. cok cahilce google’a tek seferde “hiptiroid alerji bagirsak” yazinca karsima bu diyet cikti hemen.
    oyle uzun sure uygulamis degilim ancak 1 hafta uyguladigimda bile muhtesem sonuclar alip iltihaplarda geri cekilmeler yasadim. 1. hafta sonunda kucuk bir paket biskuvi yedigimde ise 2-3 gun boyunca tum yakinmalarim geri geldi.
    muhtemelen gercek et, gercek sut tuketen son kusak bizler olacagiz. seker yemek de buyuk aptallik sayilacak saniyorum bir 30-40 yil icinde.
    diyetin geri kalanlarini uygulamasaniz bile sut urunleri, kirmizi et, gluten ve seker tuketimini minimuma indirdiginizde bile farki kesinlikle fark edeceksiniz.
  • dün başladığım ve 21 gün boyunca devam edecek olan zorlu bir süreç. zor olan kısmı yiyecekleri hazırlaması ve planlaması. ve tabiki çok sevdiğim yumurta-peynir-yoğurt üçlüsünden ayrı yaşayacak olmak.

    21 gün sonunda ne gibi değişiklikler olacak bakalım:)
  • üst düzenleme :maalesef uzun süredir güncellemedim girdimi.hayal kırıklığı biraz da sebebi.diyeti ,colidur kullanmayı bıraktıktan sonra şikayetlerim geri gelince ,deneme safhası olan bölümde bıraktım.şikayetlerim diyet süresince 2 ya da 3 günde bir oluyordu.şu an en iyi ihtimalle 2.gün.diyetin en büyük artısı zindelikle beraber baş ağrılarının tamamıyla yok olmasıydı.diyeti bırakınca bu artılar tekrar eksiye döndü maalesef.
    diyetin bende işe yaramaması siz de işe yaramayacağı anlamına gelmez.lütfen bunu kişisel bir deneyim olarak görün.kendi motivastonunuzu kaybetmeyin.herkese sağlıklı günler.

    ıbs için doktorumun verdiği bu diyete başladım.bugün 2.günüm ve gerçekten et ve et ürünleri seven ,sebze fazla tüketmeyen benim gibi kişiler için çok zor bir diyet uygulaması.umarım irademe hakim olup tamamlayabilirim ve gerçekten işe yarar.

    düzeltme1:arada sırada girdiyi düzenlemeye karar verdim,belki bu diyete başlayacak olanlara bi yardımım dokunur diye.şu an 4 .günümdeyim ve ilk 3 güne göre açlık hissiyatı neredeyse kayboldu diyebilirim.4. gün olmasına rağmen bağırsak spazmlarım tam 3 gündür yok.tuvalet hissiyatı gelince dahi ağrı olmadan tuvalete çıkıyorum.ileride entryi tekrar güncelleyeceğim.

    düzenleme 2: bugün 6.günümdeyim ve 4. günün akşamı semptomlarım tekrar ortaya çıktı.toplamda 4 - 5 defa tuvalete çıktım.sonraki gün ve bugün (6.gün) çok fazla semptom olmadı.açlık hissi pek fazla kalmadı sayılır.ekmeği çok sevmeme rağmen bu diyet sürecinde ekmeği hiç aramadım.ayrıca bu 6 günlük süreçte çok hafif bir baş ağrısı haricinde ,hiç baş ağrısı yaşamadım(neredeyse her gün baş ağrısı yaşıyordum).

    düzeltme 3: uzun bir süredir güncellemedim.semptomlarım ara ara tekrar ortaya çıkınca 13. gün doktorumla diyeti bitirmek için görüşmeye gittim.ancak kendisi bu kadar emek verdiğimiz diyeti en azından colidur(rifaksimin) ile 1 hafta daha devam ettirmemi tavsiye etti.bugün ilaçla beraber devam ettirdiğim diyetin 16. günü ve maalesef bugün tekrar bağırsak ataklarım geri döndü.ancak yine de ilaçla beraber diyeti sonlandırmak için bir hafta geçmesini bekliyorum.
hesabın var mı? giriş yap