• besin intöleransını tespit etmede ve barsak florasını iyileştirmede doktorların önerdiği yeni moda diyet.
    21 gün boyunca tahıl ve baklagiller, kuruyemiş, süt ürünleri, gece gölgesi sebzeleri (domates, patates, patlıcan ve biber), kabuklu deniz ürünleri, tohum yağları, narenciye, alkol, çay, kahve, her türlü şekerı tüketmeyerek bir diyet uyguluyorsunuz. 21 günün sonunda tüketmediğiniz her bir ürünü diyetinize ekleyip 2 gün boyunca vücudunuzun vereceği tepkiye gözlemliyorsunuz. mesela bir gün boyunca ekmek yiyip sonraki iki gün gözlemliyorsunuz.
    bu diyetin birçok otoimmün hastalığa iyi geldiği iddia ediliyor. denemeye niyet ettim; ancak uzun ve meşakkatli bir yol olduğu için henüz totom yemiyor açıkçası. başlarsam editlerim.
  • hipotiroidi ve hashimoto tiroiditi hastaları için gelişmişi olan diyet.

    (bkz: aip diyeti)
  • barsak floramı düzeltmek için güya uygulamaya başladığım diyet şekli. kronik ishal mi, hızlı barsak geçiş süresi mi nedenli sürekli bir tuvalete gitme isteği ile yaşıyorum. ağızdan aldığım gıdanın vücudumu terk etmeye başlaması maksimum 8 saat. barsak transit zamanı ölçümü için basit bir teknik mısır tanesi yemek, ne zaman çıkmaya başlıyorsa anlıyorsunuz. ideal süre 12-20 saat, benim hızlanmış dolaşım barsakta kötü floranın çoğalmasından veya yapısal olabiliyor. tamam bütün bu yiyeceklerden uzak durdum diyelim, iyi florayı nerden bulucaz, kefir, yoğurt gibi su ürünleri yasak. bütün yasaklanan gıdalar da benim en çok sevdiğim yiyecekler. neyse artık bulucaz bir yolunu. tohum bakliyatları çimlendirerek yiyecekmişiz, tey allahım.
  • dün başladığım ve 21 gün boyunca devam edecek olan zorlu bir süreç. zor olan kısmı yiyecekleri hazırlaması ve planlaması. ve tabiki çok sevdiğim yumurta-peynir-yoğurt üçlüsünden ayrı yaşayacak olmak.

    21 gün sonunda ne gibi değişiklikler olacak bakalım:)
  • yine dönemsel moda olmuş bir diyet ile karşı karşıyayız. moda tasarımının çöküşü gastronomi tasarımının yükselişi isimli bir makale yazasım geldi.
  • vücuda şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar veren besinlerin bulunup, kişinin diyet listesinden çıkarmaya odaklanmaktadır. besinlerin sindirilemediği durumlarda, bağırsaklar içerisinde mayalanma süreci başlamaktadır. bu mayalanma sebebiyle de kişi de şişkinlik, bazı durumlarda da alerji oluşmaktadır. eliminasyon diyeti ile vücutta bu hassasiyeti yaratan besinler deneme- yanılma yöntemiyle tespit edilmektedir.

    eliminasyon diyeti üç aşama şeklinde gerçekleştirilmektedir. diyetin temel mantığı sık sık mideye rahatsızlık veren besinlerin yiyecek listesinden çıkarılması, ardından da listeye geri eklenmesidir. oldukça basit bir yöntem olan eliminasyon diyeti; eliminasyon, tekrar tanıtma ve sonuç aşamalarından oluşmaktadır.
  • bazi hastaliklarla mucadelede cok faydali olan diyet. tanimimizi yaptiktan sonra devam edelim, ne de olsa kanzuk’un akrabasi degiliz ucuruluveririz aman:)
    hipotiroidi, alerji ve bunlara son yillarda eklenen bagirsak hastaliklarindan ve eklem agrilarindan muzdaribim. bunlarin hepsinin ayni kokenlerden besleniyor olabilecegi cunku tukettigim gidalar ile sendromun kotuledigi veya geriledigini farkettim. sistematik bir sorun oldugu belliydi. cok cahilce google’a tek seferde “hiptiroid alerji bagirsak” yazinca karsima bu diyet cikti hemen.
    oyle uzun sure uygulamis degilim ancak 1 hafta uyguladigimda bile muhtesem sonuclar alip iltihaplarda geri cekilmeler yasadim. 1. hafta sonunda kucuk bir paket biskuvi yedigimde ise 2-3 gun boyunca tum yakinmalarim geri geldi.
    muhtemelen gercek et, gercek sut tuketen son kusak bizler olacagiz. seker yemek de buyuk aptallik sayilacak saniyorum bir 30-40 yil icinde.
    diyetin geri kalanlarini uygulamasaniz bile sut urunleri, kirmizi et, gluten ve seker tuketimini minimuma indirdiginizde bile farki kesinlikle fark edeceksiniz.
  • 21 gün sürmeyen diyettir. 21 gün süren sonra da 2'şer ekleme ile giden diyet mi olur yahu bu sibel can diyeti mi? baya baya 6 aydan 1.5 yıla kadar sürebilen bir süreçtir. doğru düzgün bir diyetisyenle yapılmalıdır, youtube videolar izleyerek değil.
  • uygulamak istediğim diyet. kilo vermek için değil ama besin intoleransımı görmek istiyorum. kitabı falan var mı? 6 ay 1 yıl deniyor ben dayanamam o kadar. kitabını araştıracağım eğer besin maddeleri kolay temin edilebiliyorsa uygulamak istiyorum. aslında intoleransı bulmak için test de yaptırabilirim. eğer bu diye 1 sene sürüyorsa test yaptırır ona göre hayatımdan o gıdaları çıkarırım.
  • 10 gün oldu eliminasyon diyeti uygulamaya başlayalı ama daha şimdiden etkileri inanılmaz. çok yasak olması sizi korkutmasın çünkü işin garibi yedikleriniz sizi doyuruyor ve açlık hissetmiyorsunuz.

    etkileri mi ? karın şişkinliği bitti, yemek sonrası uyku gelmesi halsizlik bitti, enerjim arttı 2 kg verdim.

    3 hafta tamamlanınca neler olacak bakalım? umudum yüksek :)

    edit: 21 günü tamamladığımda 4 kilo vermiştim, vücudumdaki kızarıklıklar ve şişkinlikler tamamen geçti. ama tanıtıma geçtiğimde artık çok zorlandım, insan iradesi o 21 gün bitince her şeyi çılgınlar gibi yeme ihtiyacı duyuyor oysa ki 21 günden sonra yemediğin her gıdayı küçük miktarda alarak vücudunu gözlemlemek bu işin asıl olayı. bedenine ne iyi geliyor ne gelmiyor orda gerçekleri anlıyorsun. şöyle ki diyete devam ediyorsun ama bir sabah örneğin bir parça peynir yiyorsun ve 2 gün eliminasyona devam. peynir senin bedenine iyi mi geliyor yoksa uyku alerji şişkinlik baş ağrısı vs mi yapıyor? bunun gibi yoğurt, kefir, gluten vs her şeyi tek tek denemen gerekiyor. bu da diyetin süresini uzattıkça uzatıyor :)

    en az bir defa insan ömründe yapılması gerekir dediğim diyet.
hesabın var mı? giriş yap