• kisinin kendisini, karsisindakinin yerine koyup, olaylara onun bakis acisindan bakması ve hissetmesi cabasi.
  • sürekli yaptığım birşey. insana kazandırdıkları çok. başkasının ne diyeceğini, neden öyle davrandığını anlamanızı kolaylaştırıyor
  • durumu karşıdakinin gözleriyle görüp ne düşündüğünü anlamak. karşıdakinin düşüncelerine taraftar olmak veya paylaşmak gerekmez.
    (bkz: sempati)
  • kızılderililer birini yargılamadan evvel yargılayacagın kişinin mokasenleriyle dolaş demişler.

    onun ayakkabıları giyebilmek için, evvela kendimizinkileri çıkarmalıyız. çoğu insan kırıcı davranışlar sergiliyor çünkü kendilerini karşılarındaki insanın yerine koyamıyor, onun gibi düşünemiyor.
    empatik iletişim kuramamak karikatürlere geçmiştir, derenin iki tarafında da iki hayvan, biri otekine sorar karşıya nasıl geçecem diye, öteki zaten karşıdasın ya der. kör/sağır yargılayıcı bi iletişim sistemi bizimkisi.
  • bi insana empati duyarak onun hissetiklerini anlayabilmeniz icin aynı tecrubeden sızınde gecmıs olmanız gerekır;lakin ortada tecrube yoksa buda sympathyye girer ki "kendini onun yerine koymakta"denebilir.empatide bole bisiye gerek yoktur,siz o durumu zaten yasamıssınızdır.
  • empatiye yardimci olabilmesi babinda insanoglu bir takim semboller kullanmayi da gelistirmistir.

    yine empatiyle direk ilgi kurulamaz belki ama tarih boyunca kullanilagelmis masklar olsun, savas boyalari olsun, (hatta abartirsak uniforma olsun) kendinden kopmak, baskasi olmak, kendine yabancilasmak amacini da tasimaktadir.

    ozellikle savaslar ve kavgalarda kullanilan (fanatik futbol seyircileri?) bu tip masklar (hepsine birden mask olarak refere edeyim) kendi benliginin ic yuzuyle karsilasmaktan cekinmek, mask varken yapilanlari bir baskasi yapmis gibi gorebilme kaypakligini saglamak acisindan da islev gorebilir.
    hatta dinsel torenlerde, degisik rituellerde insanin saskinligini atmasi acisindan da yine faydalidir. sunnet kiyafetinden gelinlige, rahip cubbesinden metal t-shirte, kravattan uzun saca kadar giden bir cesitlilik icine almaya kalkismak belki abes olur ama denemekte fayda var. insanin esyayla olan iliskisi icinde en ilginc olanlarindan biri olsa gerek. esyaya atfedilen anlama sahip olarak sembolik bir mesaj iletilmekte, bu mesaj "ben din adamiyim, iyi bir insanim", "ben bir askerim, oldurmem gerekirse oldurebilirim * "dikkat edin ben sizden farkliyim" gibi diverse anlamlar icerebilmektedir. "uzerinde cubbesi olmadan hangi yargic kalem kirabilir", retorik sorusuyla ozetlenebilecek bu goruse karsi "ben sevdigim icin metal tshirt giyiyorum, beni kategorize etme" cumlesi soylenebilir.
    karikaturize etmek babinda son bir tasvir yapalim. yumurta topuklu bir ayakkabi giyen, yeni briyantinlenmis saclar ve kaytan biyik sahibi, sol elinde imamesi gumusle bezenmis oltu tasi tesbih sallayan, uzerinde beyaz (dikine lacivert cizgili) bir takim elbise, yakasi acik koyu renk bir gomlek giymis, acik gomlek yakasi altindan zincirden kolyesi (tercihe bagli olarak zincir ucunda muska yada minik bir mermi cekirdegi sallansin) gorunen bir adamla karsilastiginizda ne hisseder, onu nasil algilarsiniz. eh ben buna dolaysiz direk empati adini verebilirim. (bkz: smileyler sempatiktir)
  • empati sahibi olabilmek icin kucukken (gencken de mumkun) baskaları tarafından kırılmış olmak gerekir. yani empati yoksunu insanlardan cok cekmiş olmak size empati kazandırır.
    baskaları sizin gibi boktan hissetmesin ve de aynı ozguven kırıklıklarını yasamasın isterseniz. sonucunda sozlerinde-mimiklerinde-davranıslarında dikkatli bi insan olursunuz.
    ucunun ikiyuzluluge dayandıgını soylemek de yanlıs olmaz sanırım.
  • kentten uzak otellerde yapılan şirket içi eğitim seminerlerine katılanların dilinden ilk bir hafta düşmeyen daha sonra da bir daha anımsanmayan kavram.
  • karşılıklı empati için (bkz: telepati).
hesabın var mı? giriş yap