32 entry daha
  • parfümün basite indirgenemeyecek bir konu olduğunun altını çizerek, parfümün ne olduğunu anlamak ve hangi tür parfümleri tercih etmemiz gerektiği konusuna açıklık kazandırmak amaçlı 2. entry...

    dikkat! öncelikle parfüm bir hayaldir. parfüm alırken hayal satın aldığını unutmayınız; ya kendiniz ya da çevrenizdekiler için.. ve de jean paul guerlainin söylediği gibi koku hatıranın en yoğun şeklidir... hepimizin hatıralarında bizi ilkokula ya da çocukluk günlerine götüren kokular var öyle değil mi.

    parfüm dediğimiz nesne sevgili suser ve susesslar 3 türlü hammaddeden üretiliyor, bunlar:

    bitkisel hammaddeler; çiçek yaprakları, büyük ve küçük dallar, odunlar, kökler, otlar, meyvalar ve meyva kabukları, dikenler, reçineler,

    hayvansal hammaddeler; misk, amber, misk/zibet, castoreum

    ve

    sentetik hammaddeler; ki bunlar,

    aldehitler- doğada bulunmayan suni esanslar, fantastik kokuklar,
    yarı sentetik hammaddeler-temel doğal maddelerden alınan kısmi yapı taşları, örneğin fıtık çamlarından alınan pineol(vanilyayı andıran, tatlı, çilekli koku)
    sentetik hammaddeler-ağırlıklı olarak doğaya uygun koku maddeleri, yani bir nevi tabiatın kopyaları..

    hammaddeler konusunda unutulmaması gereken sentetik koku maddeleri parfüme ayrıcalık verirken, doğal koku maddeleri sıcaklığını verir.

    her parfümde tope note-üst nota, heart note-kalp notası- orta nota ve base note-dip not dediğimiz üç bölüm bulunmaktadır.

    top note; uçucu öğelerden oluşur. parfümüne göre değişmekle beraber sıktıktan sonraki ıslaklık geçtikten sonra alınan kokudur ve 10-15dk daha tende kalabilir.
    heart note;5 dk sonra bu koku algılanabilir. bir kaç saat dayanabilen çok uçucu olmayan, çiçeksi, otsu, baharatlı notalar bu kısımdadır.
    base note; kokunun aslının duyulduğu ve en uzun süre kalan kısmıdır. vanilya, woody, musk, hayvansal notalardır.

    önemli bir nokta ise; saf parfümde top note ve heart note yoktur sadece base notelar duyulabilir.

    parfümlerin kalıcık sıralamasına gelince; parfüm concentre, eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne ve after shaveler şeklindedir. tüm saydığım bu alt ürünler en baştaki saf parfüme alkol karıştırılarak elde edilir, alkol artıp saflık azalınca doğal olarak kalıcılık da düşer.

    ve parfüm konusunda bilinmesi gereken en önemli konuya gelirsek; parfümler 2 tür özden oluşur demiştik, sentetik ve doğal özler. sentetik olarak üretilmiş koku özlerinden oluşan parfümler herkeste aynı kokar. doğal özlerin yoğun olduğu parfümler ise herkeste farklı kokar ve kişinin teninin salgıladığı kokuya göre değişir. diğerinden daha uzun sürede kokunun üst notası uçar ve dip notaya ulaşılır.

    parfüm hakkındaki ayrıntılı ikinci entrimizin de burada sonuna geldik; naçizane tavsiyem parfüm sıkmadan önce teninizin temiz olmasına özellikle dikkat edin yoksa çok kötü sonuçlara ulaşılabiliyor.

    edit: parfümün kalıcılığını arttıran link ürünler:
    body creme
    body lotion
    body misk
    shower gel
    deo vapo
    deo stick ve
    deo roll-on

    edit 2: parfüm konusun başta da belirttiğim gibi hassas bir konu, parfüm kullanırken çevreye duyarlı olun! her açıdan.

    edit 3: parfümler nose diye adlandırılan ve 3500 kokuyu ayırdedebilen kişilerce yaratılır.

    en önemli edit:edt tene değil kıyafetlere sıkılmalıdır çünkü vücutta güneşten kaynaklanan lekelere yol açabilir. edp hem vücuda hem de kıyafetlere sıkılabilir. ancak saf parfüm yalnızca tene sıkılmalıdır.
352 entry daha
hesabın var mı? giriş yap