europa
aynı isimdeki diğer başlıklar:
-
jüpiter'in bilinen 79 uydusundan biri. güneşe olan uzaklığı yaklaşık 800 milyon kilometre olduğu için europa'nın dış yüzeyi donmuş durumdadır. fakat, jüpiter'in kütle çekim etkisiyle, iç tarafının daha sıcak olduğu ve hatta pek çoklarınca sıvı halde olduğu düşünülmektedir. buna neden olan iki temel etken var: yüzey şekilleri (çatlakların fazlalığı) ve tespit edilen gayzerler.
buz kalınlığı tam olarak bilinmemekle birlikte 100 km'ye kadar çıkabileceği tahmin edilmektedir. europa'nın en büyük özelliği donmuş yüzeyinin altında global bir okyanus barındırma ihtimali; bu öyle bir şey ki, katı yüzeyi yok, kumsalı yok, kıyısı yok, karası yok. dolayısıyla, her taraf sular altında ve her taraf okyanus. (içinden bakabilmek sanırım muhteşem olurdu.)
europa'nın milyarlarca yıldır sıvı halde su bulundurma ihtimali mevcuttur. bu nedenle, güneş sisteminde yaşama elverişli olduğu tespit edilebilecek ilk yer olma ihtimali kuvvetle muhtemel. ne var ki, jüpter'in radyasyon alanı çok geniş ve güçlüdür. bu durum en basit düzeyde bir canlının ortaya çıkması için dahi çok büyük bir engel çünkü böyle bir radyasyona karşı hücreler anında yıkıma ve yok olmaya maruz kalabilir. hatta, europa'da olduğu düşünülen su molekülleri dahi büyük zarar görmüş ve belki yok olmuş olabiir.
burada, iyi haber olarak yine europa'nın donmuş haldeki kalın yüzeyi devreye giriyor. bu kalın tabaka europa'nın okyanusunda yaşayabilmesi söz konusu canlıları koruyor olabilir. şahsen ümidim bu yönde ve olumlu haber alabileceğimize inanıyorum.
son olarak, europa'ya dair gizem, nasa tarafından gönderilecek "europa clipper" adlı uzay aracı ile önümüzdeki 10 yıl içinde önemli oranda çözülebilir. merakla takip ediyorum...
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap