59 entry daha
  • ucak kapisinin tasarimi ve fizik kurallari havadaki ucagin kapisinin acilmasini imkansiz hale getirmektedir. oncelikle, ucak yukseldikce disaridaki havanin basinci azalacaktir. deniz yuzeyinden 5.500 metre yukseklikteki havada oksijen molekulleri cok seyreldiginden, insan vucudu yeterince oksijen alamayip kendinden gececektir. bunu engellemek icin ucagin icindeki basinc deniz yuzeyinden yaklasik 2.400 metre yuksekteki kosullara denk olacak sekilde ayarlanir. modern ucaklarin ucusu ise deniz yuzeyinden 10.000 metre yuksekte seyreder. o yukseklikte tipik ucak kapisinin uzerindeki basinc yaklasik 11 tona esittir. en guclu insanin yerinden kimildatabilecegi agirligin 500 kilo civarinde oldugunu dusunursek fizik kurallarina gore basinc farki dolayisiyla kapinin itilerek acilmasi imkansiz hale gelecektir. ayrica, ek onlem olarak, ucak kapilari ice gelen kismi dis tarafina gore biraz daha genis olacak sekilde, yani sanki lavabodaki tikac gibi dusunurseniz, iceriden disariya dogru acilamayacak bicimde yapilmistir.

    ancak, ucagin yolcu kapisinin acilmasi durumu disinda, govdesinde bir delik acilmasi, ya da bir pencere caminin catlamasi gibi durumlar cok ender de olsa imkansiz degildir. yakin gecmiste, 2018 yilinda amerika'da meydana gelen bir kazada, ucagin motorundan kopan bir parca bir pencerenin camini kirmis, ortaya cikan ani basinc farki vakum etkisi yapmis ve pencere kenarinda oturan yolcuyu disariya cekmistir. diger yolcularin cabasiyla cam kenarindaki yolcunun vucudu kismen iceride tutulabilmisse de aldigi yaralar olumcul olmustur.

    benzer sekilde, 3 mart 1974'de fransa'da meydana gelen thy ucagi kazasinda, tam kapatilmayan kargo kapisi, yolcu kapisina benzer bir tasarima sahip olmadigindan, kargo bolumune maksimum yer kazandirmak amaciyla disa dogru acilacak sekilde tasarlandigindan, tam kilitlenmedigi icin patlayarak acilmis ve ucagin icindeki 346 kisi hayatlarini yitirmislerdir.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap