31 entry daha
  • gerçek olmayan bir inanışa dayanan kural.

    estetik cerrah maxwell maltz, yaptığı ameliyatlar (bunlara amputasyon da dahil) sonrası gözlemlediği hastaların yeni durumlarına alışmalarının ortalama 3 hafta sürdüğünü keşfediyor. yani burnuna, dudağına vs müdahale edilenler yeni görünümlerine 3 hafta sonra şaşırmıyor. uzvunu kaybeden hastalar da yine ortalama 3 hafta boyunca sanki o uzuvlarını kaybetmemiş gibi düşünüyorlar. hala iki kolu ya da bacağı varmış gibi hareket ediyorlar. sonra yavaş yavaş yeni, gerçek hallerine uyum sağlamaya başlıyorlar.

    bunun üzerine maltz hastalarının değişimlerini en az 3 hafta sonra gerçeğe yakın bir şekilde algıladıklarını ifade ediyor. 3 hafta, ortalama ve işlemlerden sonra geçmesi gereken en az zamana dikkat çekiyor. konuyla ilgili yazdığı kitap abd'de en çok satanlar listesinin tepesine oturuyor ve milyonlara ulaşıyor. bunun üzerine kişisel gelişim uzmanları, bir doktor olan maltz'ın gözlerimini manipüle ederek alışkanlık oluşturmanın 21 gün sürdüğü yalanını yayıyor.

    yıllar geçtikçe şekeri bırakmanın, sigarayı bırakmanın, kilo vermenin, bir şeyi unutmanın vs aklınıza ne gelirse artık 21 gün irade göstermeye dayandığı yalanı gerçeğin yerini alıyor.

    oysa gerçek bu kadar basit ve kesin değil. alışkanlıklardan kurtulmak da yenilerini kazanmak da kişiden kişiye değişiyor ve bunun süresinin 3 hafta olmadığı kesin. birçok merkezde benzer çalışmalar yapılıyor. kimi insan sigarayı birkaç denemede bırakırken, kimi aylarca uğraşıyor. farklı motivasyonlara sahip insanlardan kimi -motivasyon kaynağı güçlüyse- tek seferde istediğini başarırken, bazen bu defalarca denemeyle oluyor. kimi ilaçla başarırken, kimi sporla yapıyor. kimi ağır bir kayıp ya da travma sonrası birden karar alıp harekete geçebiliyorken, kiminin durumu daha da kötüleşiyor.

    özetle, kimseye istersen 21 günde sen şunu-bunu yaparsın bak böyle kural varmış şeklinde baskı yapmayın. çünkü böyle bir şey yok.

    not:

    -konuya ilgi duyuyorsanız charles duhingg'in alışkanlıkların gücü adlı kitabını okuyabilirsiniz. alışkanlıkların aslında ne olduğunu, nasıl değiştirilebildiğini, dünyadaki başlıca örnekleri bu kaynaktan öğrenebilirsiniz.

    -yapılan yapılan araştırmalardan biri:

    https://onlinelibrary.wiley.com/…s/10.1002/ejsp.674

    https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/…nlik-haline-gelir

    -yukarıda yazdıklarımın daha derli toplu, ayrıntılı haline ulaşabileceğiniz, bir psikologun yazısı: https://www.beyhanbudak.com.tr/…nmak-mumkun-mu.html
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap