23 entry daha
  • islamda vaftiz gibi bir sistem olmadığı için ve pek kayıt da tutulmadığı için yoktur. hristiyanlıkta ve özellikle köklü hristiyan olan kasaba hatta köylerde bile vaftizlerin ne zaman yapıldığının kaydı tutulur ve doğum tarihi gibi problemler yoktur. ancak hem ülkemizde hem de selanik gibi bir yerde kesin doğum tarihi bulmak zordur hatta ay/yıl tutturmak bile zordur çoğu zaman.

    bu yüzden eğer aile kendi kayıtlarını kendisi tutmuyorsa türkiye'de soy ağaçlarının 1850'lerin öncesine gitmek imkansız gibi bir şeydir. aynı şey doğum tarihleri için de geçerlidir.

    60-70 yıl öncesine kadar miras davaları yüzünden nüfüs müdürlüklerinin ve arşivlerinin yakıldığı bir ülkede zordur geriye dönük nüfüs bilgisi almak.

    atatürk'ün doğum gününün 19 mayıs olması ile ilgili anektod ise şöyle:

    1936 yılında ingiltere kralı 8. edward bir telgraf ile atatürk'ün doğum gününü kutlamak ister ama doğum gününü araştırmalarına rağmen bulamaz. bunun üzerine türkiye'nin londra büyükelçiliğine resmi olarak sorar. londra büyükelçisi ise atatürk'ün sekreteri hasan rıza soyak bey'e sorarak öğrenmek ister.

    hasan rıza bey aslında atatürk ile yaptıkları çeşitli konuşmalardan onun ilkbahar günü doğduğunu bilmekte ama hangi ay ve gün olduğunu bilmemektedir. bir gece atatürk'e doğum gününü sorar ve atatürk biraz düşünüp 19 mayıs der.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap