13 entry daha
  • kendini gunun sartlarina en iyi uyarlayabilmis dovus sanatidir saniyorum. cogu diger dovus sanati "felsefe de felsefe, ille de felsefe" derken, "kuslar bocekler, oh ne guzel" tavri takinirken ninjutsu amaca giden her yolu mubah sayar. "dusman bile olsa incitmeyeyim" dusunce yapisindan cok "o elindeki bicagi alir fakatina makatina sokarim" yolunu benimser. bugun her ne kadar bazi cevrelerce "ninjutsu cok mulayim bir dovus sanatidir" diye yutturulmaya calisilsa da ortaya cikis ve uygulanis sekli bunun tam tersini gostermektedir. dusmana gorunmeden, sessiz ve ani atakla (mumkunse sadece arkadan) saldirilir. bu tarihsel "suikastci" gorevinin yaninda daha sonra silahli saldirganlara karsi silahsiz ve kurtarici hamleler uretmistir. yine bu sebeple artik sadece "tarihsel figur" olmus cogu sanatin aksine silah, bicak, taser gibi modern saldiri aletlerine karsi son derece basit ama etkili teknikleri vardir.

    iste bu nedenledir ki gunumuzun siddeti kaniksamis dunyasinda sokakta basa gelebilecek "modern" saldirilara cok daha etkili cozumler sunmasi onu cogu diger "gostermelik" turevlerinden ayirir. iyice dans/ezberlenmis figur karisimi haline gelmis diger alternatiflerin aksine siddetten kacinmayan yapisi ve saldirgana agir acilar cektirecek teknikleriyle kisiyi daha iyi korur. tenha bir yerde elindeki bicaklarla cebinizdeki parayi isteyen kisilere karsi "ay bir yuksek yumruk atsa da ogrendigim omuzdan atma teknigini uygulasam" derken hem paranizdan hem caninizdan olabilirsiniz, oysa ninjutsu tam da bu tur "ahlaksiz" saldirilara yine saldirganin tavri ve siddet egilimi ile karsilik verir. ezberlenmis hareketler yerine son derece basarili ve saldirani pisman edecek derecede kirici hamleleri kullanir. ninjutsu egitimi gormus kisiler uzerine dogrultulmus bir silahin atis alanindan goz acip kapanincaya kadar cikabilir, ve silah dogrultan kisinin gecici felc gecirmesine hatta cogu kemiginin kirilmasina yol acacak hareketleri uygulayabilir. bunun en birincil nedeni "savasta her yol mubahtir" dusturunu benimseyen bir dovus sanati olmasidir. yani bir saldirgan saldirdiginda ona iyiligin ve dogrulugun erdeminden bahsetmez, aksine aynen dusmanin davranis bicimiyle yani zarar verici ve yikici hamlelerle saldirir. bu da gunumuz dunyasinda bir saldirganla basetmenin en akilci yoludur bana gore. siradan bir kavganin sizi kurtaramayacagi yerlerde (bire karsi cok kisi vesaire) ninjutsunun cok kilit ve reel hareketleri vardir, normal sartlarda akla gelmeyecek bir suru "numara" ogrenildigi icin kurtulma sansi daha yuksektir. yine bu sanatta "kacmak icin gerekli boslugu yaratma hamleleri", "aci noktalari"na yapilacak ani vuruslar, ve "silahli saldirgani tamamen etkisiz hale getirmek" gibi teknikler oldugundan siddete meyleden dunyamizda cok islevseldir. "dusmani ne sekilde etkisiz hale getirdigin onemli degil, onemli olan bunu yapman" dusuncesi yuzunden barindirdigi pek cok teknik "etik" bulunmaz ama sahsima gore caniniza kasteden birine etik davranmak da gereksiz bir ugrasidir zaten.

    bu gibi sebeplerle tehlikeli cevrelerde ikamet eden genclerin ve ozellikle kadinlarin ninjutsu'daki kilit teknikleri yuzeysel bile olsa ogrenmeleri gerektigine inaniyorum. omzundaki askili cantayla yapacagi iki hamle kacmak icin gerekli zamani saglayabiliyorsa bir gun ise yarayabilir herkes icin. yuzdeki aci noktalarindan birine cok basit bir vurus yaparak ayi irisi saldirgani yerlerde surundurmek eglenceli oldugu kadar hayat kurtarici da olabilir bir insan icin.

    tarihsel acidan ninja'larin (evet su ufak siyah neseli adamlar) hasan sabbah'in hashasiyun fedailerinden etkilendigi veya bunun tam tersi oldugu yonunde gorusler vardir. hangisi dogrudur bilemem, zaten siradan bir kisi icin olayin tarihsel boyutu veya suikastci tarafi onemli degildir bana gore, onemli olan gittikce acimasizlasan ve cebindeki birkac lira icin oldurulenlerin arttigi dunyada sert ve en az saldirgan kadar acimasiz teknikleri ogrenmenin gerekliligidir. nasil ki saldirgan sizin caniniza kast ederken acimasizsa siz de ona karsi koyarken o kadar acimasiz olursunuz bu sayede. ninjutsu'da her turlu modern saldiri icin bir savusturma veya karsilik hamlesi vardir, bunlari incelemenizi oneririm. "yumurtanin icine toz koyup saldiri aninda firlatma" gibi teknikler artik sadece eski teknikleri incelemek acisindan ise yarar ama "aci noktasi vurusu", "silahli saldirgana karsi savunma" gibi teknikler gunumuz icin gayet idealdir.

    bulacaginiz her masaaki hatsumi teknigi videosunu izlemeniz en azindan kafanizin bir kosesine yazmak acisindan degerlidir. yuzeysel bile olsa bir fikir sahibi olursunuz.

    yasayan en buyuk ninjutsu ustasi icin; (bkz: masaaki hatsumi)

    sadece saldirilara guncel cozumler uretmesi acisindan (bkz: robert bussey)

    komik bir ninja icin; (bkz: baturalp dincdari)

    ek: bahsettigim modern saldirilara karsi teknikler filmlerde gorulen "kosarak agaca cikma", "topragi kazip kunduz gibi hareket etme" sacmaliklari degildir. tamami sadece biraz pratikle uygulanabilecek vucudu dogru kullanma teknikleridir. yani siyah kiyafetler giyip peynir tenekesinden suriken yapmaya calismaniza gerek yok.

    ek 1: bana gelen uyarilardan ninjutsu egitimi alan arkadaslarin yazidan "felsefesi yoktur" sonucunu cikarttiklarini anladim. benim anlatmak istedigim ninjutsunun bir felsefesi olmadigi degildir kesinlikle. anlatmak istedigim; iyice "felsefe daha cok felsefe" diyerek tiyatrovari bir havaya burundurulen ve guncel dunyadaki yogun/acimasiz siddete karsi islevsizlestirilmis pek cok antik dovus sanatlarinin aksine ninjutsunun daha gercekci ve amaca yonelik bir dovus sanati olmasidir. yoksa elbette ki hasan sabbah'i bile etkiledigi soylenen ciddi ve binyillara dayanan felsefesi vardir. yazar kim ishida da bu konuda okunabilecek kaynaklar arasindadir.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap