4 entry daha
  • pythagoras (mö 570 - 495) öğretilerinde dini ve mistik unsurlar ağır basmaktadır. onun ahlaki öğretisini takip edenlerle birlikte düşünceleri de siyasal bir nüfuz kazanmıştır.

    siyasetten matematiğe, astronomiden müziğe kadar oldukça geniş çalışmaları olan pythagoras ve ardılları felsefe tarihinde büyük iz bırakmışlardır.
    bunlara göz atarsak:

    - tüm gök cisimlerinin merkezde bulunan merkez ateşe bir yay ile bağlı olduğunu ve onun etrafında döndüğünü iddia etmişlerdir. pythagorasçıların evren tablosu, ileride merkez ateş yerine güneşin koyulmasıyla güneş merkezli evren açıklamasının yolunu açacaktır.
    - dünyanın ısı ve ışık kaynağı güneş, ışığını merkez ateşten alarak yansıtır.
    - tüm gök cisimleri küre biçimindedirler. kürelerin devinimi bir oktavı ve ahengi temsil eder. her kürenin kendi ağırlığına ve dönme hızına göre bir müzikal tonu bulunur.
    - pythagorasçılarla birlikte dünya evrenin merkezi olmaktan çıkmış, gezegen olarak tanımlanmıştır. gezegenlerin, dünya, güneş ve ayın evrenin merkezinden uzaklığını hesaplayan pythagorasçılar mevsimlerin oluşumunu da günümüze kadar gelebilecek bir şekilde açıklamışlardır.
    - matematiği bir yöntem haline getirerek bilimin temeline yerleştirmişlerdir.
    - doğadaki uyumun matematiksel orantı ile ifade edilebilecek düzeni içerdiğini temellemişlerdir.
    - tüm nesnelerin sayıların farklı biçimlerde örgütlenmesinin sonucu oluştuklarını, ilk dört sayının; 1, 2, 3, 4 sayılarının nesneler düzeninin kurucu unsuru olduğunu söylemişlerdir. nokta, 1 sayısını ifade eder. iki nokta bir araya geldiğinde doğru; üç nokta bir araya geldiğinde üçgen oluşur. dört nokta hacimsel bir cismi oluşturur.
    - fizik ile matematiğin birlikteliğini kurarak modern fizik biliminin temelini atmışlardır.
    - ruh göçü kavramıyla felsefeye etik bir bakış açısı zemini hazırlamışlardır.
    - felsefelerine göre hakim olan görüş; uyum, ahenktir.
    - telli sazlarda telin uzunluğu ya da kısalığının ses üzerindeki etkisini incelemişler ve teli uzatıp kısaltarak sesin çeşitli perdelerini yakalamışlar, belirli bir kalıpta dizilen notalar topluluğunun da (bkz: gam) mucidi olmuşlardır.
    - filozof sözcüğünü ilk kullananlar da pythagorasçılardır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap