166 entry daha
  • pervaneli sihaların görevlerini gerçekleştirilmelerinde en önemli etken de aselsanın elektronik harp becerileri. ucuz olduklarından cephe gerisinde sık sık riske edilebiliyorlar. sık sık da görev sırasında vurulup düşüyorlar. bu sınıftaki sihaların becerileri fiyat performans özelliklerinden geliyor.

    5.nesil bir jet riske edilemeyecek kadar pahallı bir uçak. savaşması ve görev yapması gereken menzil ve yükseklikler genellikle elektronik harp yöntemleriyle korunabilen bölgelerin, güvenli sinyal ağının çok ötesinde. çoğu zaman başarılı olmasının en büyük kriteri de ne yerde ne de gökyüzünde hiçbir başka harp unsuru ile haberleşmiyor olması, düşmanı kendi radarıyla tespit edebilmesi ve tespit edilmeden müdahale etmesi. bu kendi başınalık yerden kontrol edilen sihaların mantığına tamamen aykırı. üstelik sinyaller kesildiğinde kendi başına kalacak bir uçağa bu kadar para yatırmak oldukça riskli. bu nedenle dünyada hala bir çok ülke savaş uçaklarını pilotlu üretiyorlar.

    jet motorlu bir sihanın yerden kontrol edilmesi hala büyük bir soru işareti, böyle bir jetin efektif hale gelebilmesi ancak pilotun yerine geçebilecek bir yapay zeka ile mümkün olabilir. bunun dışında karşıdaki düşman uçaklarının radarlarından daha etkili radarları olmadan görev yapmaları da oldukça zor.

    basit uçan araçlar tasarlamak başka bir şey, cutting edge teknoloji üretmek başka. 5. nesil jet motorlu bir uçak üretilebilse bile pilotun yerini alacak bir yapay zeka ve yer unsurlarının yerini alacak tespit sistemleri ile desteklenmeli. bu tip uçaklar bunlardan yoksunken belki atmosferin üst katmanlarından, pilotların çıkamayacağı hızlarda önceden planlanmış süpriz saldırılar düzenleyebilir. fakat füze sistemleri gene bunun için çok daha uygun ve hesaplı çözümler. bir uçağı veya tankı her zaman bir savaş doktrini içerisinde incelemek lazım.o görevi yapabilecek daha hesaplı veya etkili bir yöntem varsa o sistem tamamen saçmadır. pilotların dayanamayacağı hızlara ve yüksekliklere çıkmak da zaten diğer ülkelerin uzun yıllardır füze sistemleri ile yaptıkları bir şey.

    işte bu nedenlerle f35 5. nesil uçakları uçurabilecek yapay zekalar üretilene kadar pilotla uçmaya devam ediyor. bizim siha ile yaptığımız görevleri de gelişmiş ülkeler füze sistemleri ile çözüyor. pervaneli sihalar da uydu desteği ve uzun menzilli füze sistemleri olmayan ülkeler için ucuz bir alternatif olarak kalıyor.

    5. nesil insansız jetlere ise maalesef daha uzun yıllar var.

    ha yarın öbür gün bir yerlerde ciddi maddi riskler alarak gösteriş amaçlı sürpriz bir saldırı yapabilirler mi? yapabilirler ama sürdürülebilir bir savaş doktrini içinde yer bulamazlar.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap