7 entry daha
  • osmanlıcılık ve osmanlıcayı arap seviciliği zanneden zihniyetlere cevap olsun diye öğrenilebilir. osmanlıca arap harflerini kullandığı için arapçadan ve farsçadan etkilenmiş midir? -evet. ancak sanıldığı gibi arapça değil gayet türkçedir. osmanlıca metinler türkçe eylemlerin kullanıldığı cümleleri barındırır, bu nedenle dil türkçedir. biraz daha vurasınız diye söylüyorum; şu an latince mi konuşuyoruz efendim ?

    türkler 8. yy'dan itibaren islama geçmeye başlamış ve bunun sonucunda arap alfabesini kullanmaya başlamışlardır. alfabe kaynaklı olarak arapçadan, coğrafya kaynaklı olarak ise farsçadan etkilenmişlerdir ki bu tabii bir sonuçtur. yalnız görmek gereklidir ki türkler arap alfabesine geçerken islamın etkisiyle araplar yüzyıllar süren bir yükselişe geçmişlerdi ve türkler bu medeniyete dahil olarak ortaya bir türk-islam sentezi çıkardılar. anlaşıldığı üzere bu geçiş gerileme değil bir ilerleme bir çağdaşlaşma aracıydı.

    ilk 3 yüzyılı ele alındığında osmanlıyı zirveye çıkaran da bu dinamizmdi. osmanlılar, fethettiği yerlerle ve komşu olduğu kültürlerle benliğini sentezlemiş ve her defasında ortaya batıdan ve doğudan devşirilmiş veya yeniden yaratılmış sistemler çıkardılar ki devletin uzun ömürlü olmasının belki de en büyük sebebi olan omurgasız yapıyı bu şekilde ortaya çıkardılar. arap alfabesine geçiş de asırlar önce bu bağlamda gerçekleşmişti.

    nitekim; günümüz şartlarını ele alırsak osmanlıca öğrenmeyi zorunlu kılmak gerekli değildir. belki sosyal bilimler üzerine geleceğini planlayan yeni nesillere temel oluşturmak amaçlı bir başlangıç eğitimi verilebilir ki bu da hal-i hazırda sosyal bilimler liselerindedir.

    zorunlu tutulmasının arkasında farklı sebepler farklı beklentiler vardır. ancak sevmediğiniz/sevmediğimiz bir cumhurbaşkanı bunu zorunlu hale getirmekten bahsediyor diye osmanlıya, osmanlıcaya ve osmanlıcılığa küfür etmek, arap seviciliği gibi alakasız yaftalar koymak münasebetsizliktir. kınanır.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap