39 entry daha
  • kilometrelerce uzağa su fışkırtan gayzerler ile dolu yüzeyini çeken cassini uzay aracının gönderdiği veriler sayesinde bu suyun; bünyesinde azot, karbon ve hidrojen barındırdığını keşfettiğimiz satürn'ün 6. büyük uydusu.

    kabuğun altındaki yer alan 65 km kalınlığındaki tuzlu okyanusun tabanı hidrotermal bacalar ile dolu kayalık bir yapıya sahip. bu kayalık zeminde, hidrotermal bacalardan yayılan ısı ve kimyasal bileşikler hayatın varlığı için gerekli ortamı yaratıyor olabilir. bunu da dünyamızın okyanus tabanlarında bulunan hidrotermal bacaların çevresinde “kemotrof” dediğimiz, hidrojen ve hidrojen bileşiklerinden besin elde eden canlıların bulunması, keşfedilen hidrojenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor bizlere.
    böylece dünya'daki hidrotermal bacaların özelliğinden yola çıkarak enceladus'un da yaşamı destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. (emin olmamakla birlikte. emin olmak için yeni misyonlar gerekli.)
    cassini görevi her ne kadar bizlere çok fazla veri sağlamış olsa da detaylı araştırma için yetersizdi. satürn'ün uyduları için tasarlanan (bunu bilmiyorum ama eminim tasarım aşamasında vardır böyle bir misyon. hatta geçen sene lise öğrencileri arasında böyle bir proje yarışması vardı: "siz olsaydınız bir sonraki misyonu titan'a mı yoksa enceladus'a mı yapardınız.*" diye. her neyse.)
    yeni bir misyonun titan'dan sonra gitmesini istediğim ilk uydu enceladus.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap