dizel partikül filtresi
-
ne kadar uzun bir yazi olacagini bilmiyorum. bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi mümkün oldugunca yazayim, kafalarda soru isareti kalmasin.
almanya'da 10 senedir muayene & emisyon ölcümü icindeyim. kendim w211 320cdi kullaniyorum. km 400bini geceli baya oluyor. partikel filtresi sorunu yasadim, cözdüm, gene yasadim. maddi anlamda arac tamir ettirme, etme gibi bir sorunum olmadigi icin bir cok cözüm yolu denedim, denedik. onlari size bi anlatayim.
simdi bi kere isin teori kismini geciyorum. kimse burda tez yazmayacak o sebepten direkt konuya girelim.(basligi bundan sonra dpf diye kisaltacagim)
dpf calisma prensibi gayet basit olan bir parca. motor dizel yakit sonucu sizin partikel diye bildiginiz aslen karbon bazli yakit artigini filtre etmek(biriktirmek) ve ideal sicakliga cikildiginda regenere etmek ve disari atmak.
avrupa'da normal bir aracin %33 sehir ici, %33 sehirler arasi, %33 otoban gittigini düsündügümüzde, modern dizel araclarin dpf'lerinin ömrü normal kullanimda aslinda sinirsiz. ya da sinirsiz demiyelim de, aracin diger cogu parcasindan daha uzun.
bizde zurnanin zirt dedigi yer surasi;
istanbul'da sürekli yolda olan bir aracin ortalama hizi 40 km/h bile degil. sürekli dur kalk halinde seyreden bir aracin dpf'sinin kendini regenere etmesine de haliyle imkan yok.
niye yok? motor sürekli sicak halbuki?
dpf, bmw-mercedeslerde 300-350, vw modellerinde 500 dereceden yüksek sicakliklarda anca kendini temizleyebiliyor da ondan. otobana cikmadan, sabit hizlarda 25-30 dakika boyunca 2000/2500 devirden yüksek turlarda aracinizi kullanmazsaniz, filtenin kendini tamamen dolduracagi 80-100bin km'den yemeye baslarsiniz.
cözüm ne?
belirli araliklarda, pazar günleri misal, hani o alayim basimi gideyim modunda takilirken arabayi alip, 20-25 dakika sabit hizda yüksek devirde kullanmak. bunu abartmaya da gerek yok ayda bir yapsaniz gene yeterli olur.
partikel filtrem doldu, araba cekisten düstü. veya turbo hatasi aliyorum, araba acil programa geciyor vs.
dpfli arabalarin %99'unda turbo da bulunur. dpf tikali ise, manifolddan havayi atamadigi icin, motora hava da veremez.(turbonun calisma prensibine bakin, demek istedigimi anlarsiniz)ne olur? en kötü ihtimal benim basima geldigi gibi dpf degil, turbo hata verir.
(dpf'nin dolup dolmadigini anlamanin en kesin yolu karsi basinc ölcümü. dpf'ye basincli hava verip filtrenin gecirgenligini ölcmek. yeni bir filtrede 8ml bar karsi basinc olusuyor. 30ml bardan itibaren dpf "tikali" olarak algilaniyor. zaten sizin filtrelere bagli sensörlerin yaptigi da bu basinclari ölcüp, ona göre motora, turboya bu verileri iletmek)
neyse bu bir örnekti. yukardaki hatalardan birini aliyorsaniz büyük ihtimal dpfniz tikanmis demektir.
bundan sonra ne yapiyoruz?
1) arabayi manuel regenere moduna sokup, dpf'yi isitmak.
2) dpf'nin icine solüsyon dökelim, o temizliyormus.
3) teknik servis yeni dpf lazim dedi.
2) ve 3) cözüm degil arkadaslar. 1) her zaman sonuc vermiyor. bi kere solüsyon artik tamamen dolmus bir filtreyi temizleyemez. yeni dpflerin fiyatlarini hic konusmayalim zaten.
e ne yapacagiz? iki cözüm yolu var. birini yapmanizi etik olarak önermesem de, dpf'yi söküp, ecu'dan dpf fonksiyonunu devre disi biraktirmak. digeri dpf'yi cok yüksek sicakliklarda yakip, dpf de birikmis partikelleri kül haline getirmek. bunu yapacak teknik donanim tr'de ne ölcüde var bilemiyorum ama almanyada bunun maaliyeri 200 euro civarinda. tr'de yapiliyorsa 400-500tl civarinda olacagini tahmin ediyorum.
sorunu, sorusu olan sorsun. elimden geldigince cevaplarim.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap