• ingiliz bilim adamı.. darwin'in kuzenidir.. 1822-1911 tarihleri arasında ya$amı$tır.. deneysel psikoloji, antropoloji, kalıtım, soyarıtımı, istatistik, antropometri, meteoroloji gibi konularda öncülük etmi$tir.insan zekası üzerine yaptığı öncü çalı$malarıyla tanınmı$tı.. 1909'da "sir" unvanı almı$tır..

    1860'larda havanın önceden tahmin edilmesi ile ilgili çalı$malar yaptı.. dünyanın deği$ik yerlerinden gelen düzenli hava raporlarından faydalanarak bir hava haritası olu$turdu; yüksek basınç alarm varlığını bularak buna antisiklon ismini verdi..
    galton yasası olarak bilinen, ki$inin kalıtsal niteliklerinin belli oranlarda ana babasından ve onların ebeveynlerinden geçtiğini belirleyen bir kuram geli$tirdi..

    uzman olmayan ki$ilerin fikirlerinin hiç bir önemi olmadığını savunur..

    regresyon doğrusundaki her sabit x değeri için y-lerin normal dağılıma sahip olduklarını göstermi$tir..

    zekanın kalıtsal olduğunu öne sürdü.

    ilk kez soyarıtımı (eugenics) terimini ortaya attı. öjenik sözcüğü (yunanca eugenes: "soylu, iyi soydan gelen)..

    kalıtsal ve çevresel kavramlarını açıklamak için "doğa ve yeti$me" (nature and nuture) terimlerini kullandı..

    proteus adlı kör amfibyumun örneklerini ingiltere'ye götüren ilk ki$idir..

    insanın biyolojik özelliklerinin ölçümlenmesi çalı$malarına, antropometri (irk belirlemek amacıyla insan uzuvlarının ölçümlenmesi) ve biometri (biyolojide kullanılan istatistik yöntemler bilim dalı) alanındaki çalı$maları ile öncü oldu..

    kimlik tanımlaması için parmak izi kullanılmasını önerdi..

    modern psikolojinin kurucuları arasındadır..

    zeka testleri uygulamasının da öncülerindendir..
  • kendince ingiltere güzellik haritası oluşturmuş buna göre londrayı güzel ilan etmiştir. idam mahkumlarını asmak için gerekli olan ipin kalınlığını ve uzunluğunun tam ölçüsünü bulmuş, insanların sofra arkadaşlarına doğru ne kadar eğildiğini anlamak için sandalye ayaklarındaki basıncı ölçen bir aleti icat etmiştir. ayrıca kadınların vücut ölçülerini uzaktan belirleyen aleti de icat etmiştir.
    "dua etmenin faydalarına dair istatistik soruşturmalar" adlı makalesinde uzun yaşamaları için insanların dua ettiği kral ve kraliçelerin aslında daha kısa ömürlü olduğunu açıklamıştır.
  • 1906 yılında yazdığı bir nature'da bir makalede bizim baton kek dediğimiz doğum günü pastalarının daha uzun süre taze kalmaları için çeyrek dilimler şeklinde değil de tam ortasından uzun bir dilim kesip daha sonra pastanın arasındaki boşluğu kapatarak birleştirip bu şekilde dolaba koymamız gerektiğini belirten matematik bilimci.

    şurada görsel bir uygulaması dar var.
    http://www.npr.org/…rm=nprnews&utm_content=20140619
  • insanda yasami boyunca parmak izlerinin, degismedigini belirten ilk antropolog. (bkz: galton details)
  • --- alıntı ---
    "francis galton, berli bir konuda uzman olan kişilerin görüş ve düşüncelerinin, sokaktaki adamdan daha gerçeğe yakın olacağına inanırdı. bu inancını kanıtlamak için bir deney yapmaya karar verdi. plymouth kentinde 1906 yılında düzenlenen bir panayırda, yaklaşık 800 kişinin bir öküzün karkas ağırlığını tahmin etmelerini istedi. tahmin yarışmasına katılanlar arasında deneyimli celeplerde vardı. galton yapılan tüm tahminlerin ortalamasının 1198 pound (572.7 kg) olduğunu hesapladıktan sonra öküz kesildi ve karkas ağırlığı tartıldı. tartının ibresi 1197 pound'u (572.2 kg) gösteriyordu ve gerçek ağırlıktan yalnız yarım kilo farklıydı."
    --- alıntı ---

    faruk türkoğlu / referans gazetesi
  • sheldon cooper'ın 19. yüzyıl versiyonu.
  • cevrenin genetikten daha onemli oldugunu one surmustur.

    ayrica
    cevrenin ve egitimin ustunlugunu on suren baska bilim adami icin
    (bkz: #42392093)
  • ''birçok olağan hastalık var ve bu hastalıkların seyri o kadar iyi anlaşılmış bulunuyor ki bunların süresi ve sonuçlara ilişkin bir ihtimaller ceveli hazırlanabilir. kırık tedavisi ve ameliyat bunlar arasındadır. çeşitli hastanelerde kemik kırıkları tedavi edilen ve ameliyat gören hastalar arasından iki ayrı grup oluşturulabilir. bir grubu, iyice dindar ve din kardeşliğiyle birbirine sarılmış kişiler oluştursun, bir grubu da kalpleri din ateşiyle fazla yanıp tutuşmayan ve bu yüzden de ihmale uğramış kişiler oluştursun. geçirdikleri tedavi süreleri ve sonuçlarına ilişkin dürüst bir mukayese duanın etkisi konusunda belirgin bir kanıt sağlayacaktır, eğer tabii duanın etkinliği din öğretmenlerinin bizi inandırmaya çalıştığı kadarsa.

    benzer nitelikte bir araştırma da, haklarında dua edilen kişilerin ömürlerinin uzayıp uzamadığına ilişkin olarak yapılabilir. aynı şekilde duacı sınıfların da durumuna ilişkin genel araştırma yapılabilir.''
  • ingiliz bilimci francis galton (bkz: eugenic/@sorugan) öjeniğin kurucularındandır. (bkz: charles darwin)'in yeğendir.

    (bkz: karl pearson)'la beraber the school of biometrics'i kurmuşlar. (bkz: the school of biometrics)

    galton'a göre " istisnai ebeveynlerin çocukları genellikle bir şekilde istisnai" imiş. dolayısı ile toplumun gelişimini bireylerin soya çekim nitelikleri ve evrim (darwin'den almış ama belirtmemiş.) belirliyormuş.

    bu durumda dahiliğin soya çekim ile mümkün olduğunu savunuyor. aileden zekanız yoksa, zeki olamazsınız gibi bir düşünce içinde ve bunu bireylerden başka, zümrelere, sınıflara, ırklara uygulamış. zenginlik ve yoksulluk da bu yetenek farklarından ileri gelmekte imiş, üstün ve aşağı ırklar varmış. dehalar ancak üstün ırklardan çıkarmış.

    dayısı ya da amcası charles darwin'i anlamış ama belli ki yanlış anlamış.
  • 1822-1911 yıllarında yaşamış sosyolog, matematikçi, iştatikci, psikolog ve daha bir çok unvanı olan dahi. yaşadığı süre boyunca 300den fazla kitap ve makale yazmıştır.

    darwin'in yarı kuzenidir. onun yazdığı doğal seçim ve seksuel seçim konusundaki yazılardan etkilenmiş ve insandaki iyi özelliklerin genetik olduğunu, iyi özelliklere sahip insanların üremeye teşvik edilmesi gerektiğini kötü özelliklere sahip insanların da kısırlaştırilmasi gerektiğini söylemiştir. bu bilime de yunanca iyi soy anlamına gelen ojenik ismini koymuştur.

    yaşadığı süre boyunca herşeyi ölçmeye çalışmış ve ilk zeka ölcumünü kendisi yapmıştır. ingiltere'nin güzellik haritasını çıkarmış ve böylece iyi genlerin nerede toplandığını belirlediğini düşünmüştür. yaşamı boyunca bir yere bağlı kalmak istememiş tip okumasına rağmen yarım bırakmış ve başka alanlarda uzmanlaşmayi tercih etmiştir. afrika dahil birçok bölgeye seyahatler yapmış ve buradaki keşfedilmemiş yerler üzerine yaptığı çalışmalarla ilgiltere kraliyet coğrafya ödülü almıştır.

    ojenik hakkindaki görüşleri çok takipçi bulmuş ve uzun yıllar boyunca çeşitli ülkelerde uygulanmıştır. ikinci dünya savaşından sonra ırkçılık karşıtlığı ve insan hakları gibi kavramların yükselmesiyle ojenik fikri zamanla kaybolmuştur.
hesabın var mı? giriş yap