• stack'ine photoshop da ekleyen developer.

    ayrıca cloud'daki makinesi için hardware'dan anlamasına gerek yokmuş çünkü cloud instance'ında ne ram varmış ne cpu ne de hdd.

    tanım : bir developer.

    (bkz: bir arkadaşım)
  • ne iş olsa yaparımın yazılımcasıdır. denildiği gibi türk yazılım sektöründe en sevilen eleman pozisyonudur (doggye takabül etmektedir). binevi joker elemandır.

    eksileri, junior bi yazılımcı için, senior olma sürecini ve uzmanlaşma alanını seçme işini uzatır. kafa karışıklılığına yol açar. saç döker, uyku kaçırır, erken yaşlanmayı sağlar. hiç bir alanda tam uzman olma gibi bir iddaya sahip olamazsınız uzun bir süre. çünkü deadlinelar, yaptığınız işi niye yaptığınızı anlamanıza fırsat vermez.

    artıları ise, proje müdürü olma yolunda çok hızlı adım atmanızı sağlar. kariyer netteki bir çok ilanda kendinize dair bir çok ortak nokta bulursunuz(çoğunda belirtmese de full stack arar hepsi). şirketin göz bebeği olursunuz. hakkınızı veren bir yerde çalışıyorsanız iyi para alırsınız.
  • startupların aranan elemanlarıdır.
  • ne iş olsa yaparımın yazılımcası falan değildir. iyi bir backend developer, ek bir çalışmayla (ki bu temelde html, css, js, jquery, hatta sırf önyüzde hızlı yol almak için php, üzerine de bootstrap, angularjs olursa pek güzel olur) full stack developer'a rahatlıkla evrilebilir. ön yüz terminolojisini bilmenin kimseye zararı olmaz fakat artıları çoktur.

    sıfırdan bir ürün tasarlamanın sıkıntıları çoktur mesela. java'da backendi yaptın ama frontend teknolojisi olarak ne kullanacaksın. spring mvc kullanıyorsun diyelim, arkada oracle var, proje büyüdükçe entegrasyonu nasıl sağlayacaksın, ajax call'lar şişince ne yapacaksın ? hangi framework ne için kullanılır, ne konuda iyi ya da kötüdür, tasarım ne şekilde yapılmaldır ki bağımsız olarak çalışacak frontend ve backend developerlar rahat rahat yol alabilsin. tüm bunlar olurken version control olacak, git kullanacaksın, jenkins ile autobuild yapacaksın, bunun hem frontend hem backend için testleri de olacak, paniklenecek, build hataları ile mesai yapılacak vs.. vs.. environment oluşturmanın sıkıntılarını, kurulumları da ekleyelim tabii.

    yani öncelkile her işi yaparım, her işe koşarım gibi bakılması yanlış. bir de bu adamın nerede kullanılacağı, hangi rol verileceği de önemli. freelancer (ya da contract) olarak anahtar teslim proje yaptıracaksanız full stack developer'dan başka çareniz yok zaten. yok bir firma üzerinden çalışacaksa, zaten bir ekip olacağı için ya sistemi tasarlar (boilerplate code yazıp görev dağıtmak (bkz: stub)) ve developerları yönlendirir (developer ile proje yöneticisi arasında bir yerde rol verilir), ya da üzerine ağırlıklı olarak backend developer olarak yoluna devam eder.

    yurt dışındaki iş ilanlarında "front end terminolojisine hakim backend developer" gibi ifadelere sık rastlanılır.

    ayrıca;
    https://www.quora.com/…m-full-stack-programmer-mean

    son olarak kişisel projeler ile para kazanma peşindeyseniz, hatta para bir yana en azından deneysel takılarak tecrübe kazanmayı seviyorsanız level atlayarak evrileceğiniz şeydir. böyle böyle küçük alışveriş sitesi demoları yapmaya başlayın hatta, lazım olur ileride. domain alın, hosting satın alın, netten server'ınız olsun, cloud öğrenin, vs.. vs..
  • iyi anlatılmış ve iyi anlaşılması gereken bir konudur.

    https://www.metaltoad.com/…-developer-complete-post
  • bana göre hiç bir yazılımcı her işten anlayan eleman konumuna yükselemez. hem frontend hem de backend tarafında da iyiyim ama bu benim backend'ci olduğum gerçeğini değiştirmez.

    eğer küçük bir proje için konuşacak olursak evet bu elemanlar çok iyi iş yaparlar özellikle startupların can damarı olurlar ancak bu proje orta veya büyük bir projeyse projenin güvenliğini ve kullanılabilirliğini tehlikeye sokarlar. bir insan hem tasarım hem geliştirme alanında tam verimlilikle çalışamaz bu insanın yapısına aykırı bir durum. ülkemizde ise kendisine full stack developer diyen kişilerin genelde yaşlarının 25'i geçmemiş öğrencilerden oluştuğunu görebilirsiniz. insan üstü olarak nitelendirildikleri için çok havalı durabilir bu tanım ancak ciddi bir projede tasarımcı, yazılımcı, test ekibi, sistem yöneticisi mutlaka alanında gerçek anlamda uzman kişiler olmalı sadece o alanda çalışma yapmalı. aksi takdirde bu arkadaşlar girişimleri ayakta tutan kişiler olsa bile girişiminiz ilerleyince o girişimi batıran kişide olabilir.

    ülkemizde aranan elemandır.
  • bence bu kreatif yönü ağır basan front end engineer aslında, bu yüzden neredeyse her zaman web teknolojileri ile bir stack söz konusudur.

    özellikle ufak takımlarda full stack developer denen kişi kullanıcının bilgisayarla etkileşimini tasarlar ve mvp olarak da inşa eder.

    eğer o proje başarılı olursa da elini grafik tasarımdan ve backend'ten çeker çünkü asıl uzmanlık alanı makine-insan etkileşimi tasarımıdır.

    mesela bilgisayar mühendisi, elektronik mühendisi kişiler sana imajları analiz eden yazılım yazsın veya 1000 milyar milyon trilyon bağlatı isteğine cevap verecek sistemler tasarlasın.

    mesela grafik tasarımcı sana sanat eseri gibi duran ikonlar çizsin, renkleri öyle bir ayarlasın ki seni ferhlatsın veya gersin.

    full stack dev bu iki şeyin de uzmanı olan kişi değildir(ancak high level olarak anlar ve kullanabilir), bu ikisinin çalışmalarını bir araya getirebilen kişidir. zaten o yüzden stack'tan bahsedilir, yani başkasının halihazırda geliştirdiği sistem ve araçlara stack denir, full stack dev de işte bu araçları kullanarak ortaya ürün çıkarabilen kişi olur.

    kıymetlidir çünkü grafikerler genelde iki satır kod yazamaz ve mühendisler de genelde çöp adam çizemez ve buna ramen bu ikisinin bir araya getirilmesi gerekir.
  • 19 yaşındayken bu rolü üstlenen bir kız hikayesini yazmış. okunabilir.

    https://dev.to/…ng-a-19-year-old-full-stackengineer
  • bu işi yapabilmek ile bu işi hakkını vererek yapabilmek arasında bayağı fark olduğunu düşünüyorum. zira mssql ve mysql'de projeler yazmış/maintain etmiş olmama rağmen, daha bunun postgre'ı var mongo'su var. .net ve php yazmış olmama rağmen bunun django'su, ror'u, laravel'i var. angular1-2 yazmış olmama rağmen bunun react'i var, vuejs'i var. üzerine css kullanabiliyor olmama rağmen ne kadar kazarsam o kadar fazla fonksiyonalitesini görüyorum. ionic ve native yazmış/maintain etmiş olmama rağmen, bunun xamarin'i, phonegap'i var.

    o kadar fazla platform, o kadar fazla framework varki ne kadar bilirseniz bilin hiçbir şey bilmiyorsunuz. hâliyle bu işi gerçekten hakkını vererek yapabilen insanlara gerçekten özeniyorum.

    tanım: hakkını vererek yapabilenlere tapınılması gereken tanrılar grubu.
  • 3-4 kişilik işi tek kişiye yaptırıp, tek kişilik maaş verme durumu. türkiye şartlarında profesyonelleşmeyi v.s. geçtim bu durumu nasıl becerdiysek yurt dışına da yaydık.
hesabın var mı? giriş yap