• hepimiz fark etmişizdir, gece balkondan dışarıya baktığınızda uzaklardaki bina ve sokak lambaları yanıp sönüyormuş gibi durur. bunun neden olduğunu küçüklüğümde hep merak etmiştim ve kendimce yeryüzünden atmosfere yayılan ısıdan kaynaklanabileceğini düşünmüştüm, çünkü yazın asfalta baktığımızda arabaların uzaktan dans ediyor gibi gelmesi ben hep heyecanlandırmıştır. velhasıl kelam, ileride fizik dersi aldıktan sonra, fizik hocamın elektrik konusunda , alternatif akımın bir frekans değerinin olduğunu ve bu frekans değerinin o ışık kaynağının saniyede kaç kez yanıp söndüğünü anlattıktan sonra ve hatta benim o zamana kadar ki merak ettiğim bir şeyi örnek vererek pekiştirmesiyle, aklıma ağaca kazınmış baş harfler gibi kazınmıştı. örnek verecek olursak, şehir şebekeleri 50 hertz civarında çalışmaktadır, bu o lambanın saniyede 50 kez yanıp söndüğünü gösterir. gözümüz bu farklılığı yakındaki lambalarda fark edemez ama çok uzaklardaki bir lambada bu küçük aralığı algılar.
  • alternatif akımla alakası olmayan durumdur. elektromanyetik teori dersi alan herkes bu durumun bahsi geçen sebepten kaynaklanmadığını bilir.
    çünkü alıcı ve verici sabitse (doppler etkisi oluşturulmuyorsa) mesafe artsa bile frekansta bir değişiklik olmaz. sadece sinyalin gücünde (bu örnek için, ışığın gücünde) azalma olur.

    uzaktaki ışıkların yanıp sönüyor gibi görünmesinin temel sebebi, yıldızların göz kırpıyormuş gibi görünmesindeki sebeple aynıdır. (bkz: atmosferik türbülans)
    atmosferik türbülans sebebiyle gelen ışık kırılır. bu ışığın parlaklığı düşük olduğu için kırılma gözle görülür bir belirginlikte olur. biz de bunu yanıp sönüyormuş gibi algılarız.

    edit: talep üzerine söylediğim durumu destekleyici bilgiler içeren linkleri aşağıya bırakıyorum.

    https://evrimagaci.org/…p-soner-ve-isildar-9408/amp

    http://www.coseti.org/9010-031.htm

    bu durumu kendiniz de yıldızlı bir gecede gözlemleyebilirsiniz.
    ufka yakın olan yıldızlar, başınızın üstündeki yıldızlara nazaran daha fazla kırpışacaktır.
    çünkü ufka yakın açıdan gelen yıldızın ışığı atmosferik türbülansa daha fazla maruz kalır.
  • zamanında mal fen hocamızda 50hz olayından bahsetmişti her balkonda oturduğumda söverim kendisine. ayrıca geçmiş yıllarda ki tv yayınlarında ki senkron hatalarının bir maç örneği üzerinden anlatırken sesin ve ışığın farklı hızlarda olmasınıda bu örnekle pekiştirmişti.
  • göz kırpan davetkar bir “mirage” eni konu. **
  • 50 hz ile alakası yoktur. bu, bu ışık kaynaklarının uzaktan gelirken yanıp sönmesini fakat yakından bakınca neden yanıp sönmediğini açıklamıyor. he eğer 50 hz olduğu için atmosferik koşullar tarafından etkileniyorsa ve atıyorum 100 hz olunca etkilenmeyecek ve sürekli bir ışık sağlayacaksa da bunun neden yine atmosferdir.
  • uzaktaki ışıklarla bizim aramızda gezen sineklerin kuşların ve yarasaların da etkisi vardır bunda bence
  • (bkz: astigmat)
  • demek ki gördüklerimize her zaman inanmamak gerekiyormuş. bir şeylerin belki açıklaması vardır her ne kadar gördüklerimiz sahici gelse de.
hesabın var mı? giriş yap